Hoppa till innehåll

Dag: 10 november, 2017

VM-kval mot fopolls-Italien

När Danmark ska skida en tremil mot oss, vinner Gunde, Wassberg, Stina och Kalla. (Fyll på med vilket svenskt skidnamn som helst. Naturligtvis hade även Ingemar Stenmark kunnat vinna en tremil mot en dansk.) Inget konstigt med det.

Ikväll lirar våra gulblåa små vajande grabbhalvor VM-playoff mot svartmuskiga italienare med hårtofsar på axlarna och förmodad träning på elitgymnastiknivå. För oj, vad de kan göra saltomortaler av bara en liten vindpust.

Favorit i repris:

Det larviga är ju att Italien förmodligen har flera tusen fotbollsspelare som är bättre än de elva som Sverige har på planen, så de hade inte alls behövt filma, fejka, falla på lufthinder och fladdergestikulera.

Här kommer en förematchen-analys som ni kan dra till med om ni pratar med folk som vet bättre – för så här låter det på fullt allvar när experterna lägger pannan i djupa veck:

– Det är bra att hålla nollan i första mötet.
– Vi måste ha koll på italienarna när de är långt nere i boxen.
– Alla på planen måste kommunicera så att vi ligger rätt i positionerna.

Med en bild som jag har lånat från DN (som har tagit informationen från officiell statistik), har Italien gjort mål från dessa positioner under VM-kvalet.

Själv tycker jag att det hade varit lika vettigt att säga så här:

– Vår målvakt ska inte släppa in mål.
– Di svenske ska göra mål.
– Alla ska springa så mycket de kan.
– Ha taket öppet på Friends Arena så att italienarna fryser ihjäl!

Jag återkommer kl 20:45 om jag har lyckats sparka igång tv:n! (Jag tror att den är svårstartad för att vi använder den så sällan.)


Målis: Robin Olsen

Di där bak: Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson

Nissarna i mitten: Viktor Claesson, Sebastian Larsson (från Eskilstuna), Albin Ekdal, Emil Forsberg

Polarna längst fram: Marcus Berg, Ola Toivonen


Min 1

Efter nio (9) sekunder dör en italienare av nässmärta.

– NÄSAN TRILLAR AAAAV!

Tyvärr fick Marcus Berg här gult kort för babbel eftersom italienarn led så.

Min 5
Det här är jättecoolt! Sverige pressar Italien så att vi redan har haft en farlig frispark och tjoff, så sköt nu Toivonen nästan i mål!

Min 6
Vi här hemma sitter och gapar och tjoar i soffan. Spanjoren vrålar förvånat ostia! för att Sverige verkligen är som irriterande små knott på italienarna. (Knott, inte vargar eller elefanter. Än.)

Min 16

Hoppsan, här har vi nån på läktarn också.

 Min 23
Nu hade Sverige matchens första hörna, och serni att då kan man göra mål om man heter Ralf Edström eller Granen och kan hoppa högt. Men tyvärr gick bollen mot Sebastian som är två äpplen hög och inte känd för sitt huvudspel.

Sebastian Larsson, inte jättelång.

(Huvudspel är alltså inte schack, utan nickande. Och nickande är inte som en jaaa-nick utan nufanskabollenininmål-spark. Fast med pannan.)

Min 36
Det går så bra! Det ser ut som om vi lirar mot Malta eller Norge, för vi är överallt och springer och hugger och jagar och faller nästan lika mycket som italienarna!

Min 39
Om man sitter i publiken, går livet just nu ut på att skrika så fort en italienare petar på en svensk. Fjuttron tusen människor vrålar:

– UUUUUHÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ BUUUUUUUUUUU!

Min 40
Nu fick vi en frispark, som Toivonen sköt rakt in i de på rad uppställda italienarna.

– Rakt in i den italienska muren, sa expertkommentatorn Anders Svensson.
– Vad synd att vi inte spelar mot Kina, sa vår spanjor.

Min 46 (övertid i första halvlek)
Pfffuuuuiiiitttt!  Halvlek! Glass och te! Kiss- och snuspaus!

Man kan med all rätta fråga sig varför jag sitter och gör dessa simultanrapporter som verkligen inte behövs. Men se – sånt här dyker plötsligt upp i Sjuttonåringens mobil!Tihiiiiiiii!

 Min 46 (första minuten i andra halvlek)

Svensken gestikulerar JAG ÄR UPPRÖRD medan italienarn gestikulerar JAG HAR INGET GJORT.

Min 48
Nu är det nog nån som fuskar, för bollen trillar fel. Vi snubblar på linjerna. Italien har fått massa hörnor. Minst två.

Min 50
Toivonen nuddar en italienare. Nuddet får italienaren att rulla fem varv på gräset, gråta en skvätt, hålla sig på nuddstället och gestikulera att han faktiskt har blivit skjuten.

Sedan tröstar domaren honom lite, blåser på skottskadan och så är allt bra igen.

Min 57
Jag var bara borta och snöt mig, och vips hade Albin Ekdal bytt ut mot Jakob Johansson. Rör på påkarna, Johansson!

Min 58
Marcus Berg fick hjärnsläpp och rugbyknuffade en italienare. Men domarn var nog borta och snöt sig, för han reagerade inte.

Min 60
Ojojojojoj, Marcus Berg viftar i luften i närheten av en italienare, som faller som en kägla och alla italienare reagerar som om Berg hade släppt en brakfis i en tågkupé.

Min 61!
Johansson rörde på påkarna såpass att han gjorde mål! Vi leder med 1-0 mot Italien! Toivonen sitter som en tvååring platt på rumpan och firar med armarna rakt uppåt sträck! Var är min kamera? Oj, jag sitter visst på den.

Här har bollen preciiiiiiis gått övermållinjen! Toivonen sitter redan.
Här kan man se att någon framför tv:n brutalhöjde volymen för att vi alla skrek och det ju i detta läge är jätteviktigt att höra kommentatorerna.
I fotboll heter coachen förbundskapten. Och här är han väldigt glad.

Min 70
Det händer så mycket att jag inte hinner skri fär ord m oj nu stolpe trill puttand han sprriiiiiing tjoff, aj nu bråk PÅ HONOM!

Min 73
Puh. Nu hinner jag skriva för nu är det byte: Marcus Berg – som nog hade sparkat ut tänderna på sin försvarare om han hade fått vara kvar på planen – byter ut. Isaac Kiese Thelin ”som har haft en väldigt fin höst i Belgien” kommer in. Man undrar ju om han i oktobersolen har ätit moules frites.

Min 76
Anders Svensson förklarar hur man tänker inne i straffområdet om man är från Italien:

– Man väntar tills man känner minsta lilla touch i ryggen, och då lägger man sig ner.

Magiskt.

Min 80
Vår kanske kraftigaste och mest fyrkantige spelare heter Emil Krafth, och nu blev han med muskelkraft nedbrottad så det stänkte i den regnvåta plaskmattan. Han signalerade att han ville byta, men blev istället inputtad på mittfältet där man inte springer lika mycket som ute på kanterna.

Men nej, det går inte – nu blir han utbytt mot Gustav Svensson som ser ut lite som Shaggy i Scooby Doo.

Min 90
Nu borde domaren ju blåsa av matchen. Är en fotbollsmatch 90 minuter, så är den, eller hur? But noooo, nu ska vi dra ut på det här: fem extra minuter för alla pauser som vi har tagit för rullande italienare med smärta. Förbundskapten Jan Andersson tror inte sina öron och håller upp en hel hand med fem spretande fingrar och jag läser på hans läppar: ”FAJV MINUTS?!”

Tacka vet jag basket. Där är en sekund prick en sekund lång.

Min 93 
Svenskarna har kramp. Några går som på träben och Sebastian Larsson har satts på mittfältet där han inte måste rusa så mycket. Zlatan har ställt sig upp på läktarn. Alla snuttron tusen människor på läktarn står upp. Alla dör lite av nervositet och vrålar därför:

– UUUUUHÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ BUUUUUUUUUUU!

Min 95 – SLUUUUUUT!  VI VANN MED 1–0!
– Det kunde ha varit bättre! Det hade kunnat stå 85–0! säger Anders Experten Svensson och menar att det här är så bra, så bra.

Vi besegrade Italien! Vi vinner VM nästa sommar! Björn Borg gör come back och det kommer att vara sommarvärme året runt och jag kommer att tilldelas Nobelpriset!

Fast först ska vi tydligen åka till Italien och spela returmatchen nu på måndag. Helskotta.

Då har jag ju basketträning.

Där inne i ringen i gul tröja strax ovanför T:et i Intersport sitter min svåger. Men tror ni att han fixade en biljett till mig också? Inte då!
Share
19 kommentarer