Hoppa till innehåll

Sånt jag inte trodde jag nånsin skulle göra igen

På listan över sådant som jag en gång gjorde men som jag aldrig mer kommer att göra, finns

 • föda barn
 • amma
 • äta lever
 • smörja in mina näbbstövlar
 • cykla utan att hålla i styret samtidigt som rumpan släpper sadeltryggheten
 • läsa vad som står på schampoflaskan
 • önska mig en fluffig heltäckningsmatta
 • hylla floppydisken som varande uppfinning.

Men idag behövde jag till den där boken illustrera en text om korrtecken med två bilder. En var enkel att tillverka:

Nästa bild krävde att jag hittade vår senast öppnade tipp-ex-flaska – men var lade jag mina kontorssaker runt 1999? Jag hittade massa gnuggbokstäver, 500 gem, 15 paket med blyertsstift, 13 bruna internkuvert och ett sedan länge saknat fotoalbum … men inte något tipp-ex. Då tog jag fram mobilen och plipp-plipp-dutt-ringde (man ”slår” ju inte nummer numera) till närmaste bokhandel.

– Hej, jag heter Lotten Bergman och jag bara undrar om ni fortfarande har [mycket tydlig artikulation] tipp-ex.
– Va, jaaa, eh, javisst, hihi, ja, det har vi.
– Vad bra! Jag kommer meddetsamma!
– Hihi, vad kul.

Därför måste det dokumenteras så här tydligt: trodde jag någonsin att jag skulle behöva köpa en Pritt-tipp-ex igen? Noooo.

Och hur blev då bilden? Tackar som frågar: mycket bra.

Så här fint kan man också korrläsa en text.
Share
Publicerat iBloggen

45 kommentarer

 1. Nämen! Att det verkligen finns att köpa, än i denna dag!

  (Nu måste jag snabbkolla — javisstja, det var White Christmas den hette. Tipp-ex och Explorer, alltså.)

 2. Fast det KAN vara en bra idé att läsa på det man tror är en schampoflaska. I alla fall om man har haft övernattande gäster som har glömt lite pinaler. Innan man tänker “vilken tur att de lämnade lite schampo, just när mitt tagit slut”, ska man nog läsa vad det är.

  Det mest sensationella i ditt inlägg är annars att du ringer “närmaste bokhandel”. Som att det finns en hel drös att välja på. Lyckliga Eskilstuna! Och det näst mest sensationella är förstås att de har Tipp-ex.

 3. SG, you have mail. Fast i förra båset då.

 4. Och vad hittar jag väl på hyllan för sällan använda flaskor?

 5. Ninja i Klockrike

  Jag har ett extra färgband till min elektriska skrivmaskin.

 6. Jag blev nyligen skickad till bokhandeln för att köpa hålförstärkare. Det fanns! Men riktigt märkligt är ändå användnigen av visitkorten, jag har inte riktigt smält det än, hur viktiga dom ändå tycks vara.

 7. Ninja i Klockrike

  Jag funderar på att ha en sydväst eller två på min nästa omgång visitkort.

 8. Henrik Birgerson

  Man kunde köpa tipp-ex förpackad jämte en liten flaska förtunning med grön etikett.

  Hittade just nu två flaskor tipp-ex (kuranta) i min låda med diverse pennor från 50-talet och framåt. Även sådan där vit korrigeringstejp från just Pritt. Misstänker att den senare nog kommer från Bra Böcker.

  Kan för övrigt tycka att en korrigering med korrtecken blir tydligare, än om man bara stryker och lägger till.

  Såg några flaskor bläck ovan. Tänkte faktiskt senast för några dagar sedan på om det fortfarande gick att köpa bläck på flaska, patroner till reservoirpennor av lite senare datum och nya bläckpatroner ditt mina Parkerpennor i stål. Har inte sett det i Malmö vad jag kan komma ihåg och undrar om Gleerups i Lund månne saluför detta ännu?

 9. Det är alldeles obegripligt att det kom med en massa gamla verktyg vid flytten till Nypörtet. Hyttis har ju ett ganska stort historiskt intresse. Men att det även omfattade teknik som vi arbetade med så pass sent som i början av åttiotalet var en nyhet.
  Nedan visas en del av vad vi hittade. Hur många kan idag sätta namn på de olika delarna? Undras.

 10. Åh, prylar, prylar, prylar! Underbara prylar, Skogsgurra!

 11. Fin korrteckensbild. Men jag saknar gammat för “saknas”, som nog är det jag själv använder mest. (När jag rättar korrektur till mig själv följer jag visserligen inga ordentliga regler.)

  En person som kort därefter lyckligen försvann ur mitt liv hittade min lilla dyra flaska med emaljlack, torktid ett dygn, i städskåpet och använde det som tippex. Det gick utmärkt, tyckte han. Jag var av en något annan uppfattning.

 12. Ökenråttan

  Vit täckfärg, som används vid akvarellmålning, funkar också som tipp-ex.

 13. Ninja i Klockrike

  Det fanns tippex med färg också. Jag hade mintgrön och rosa, två ledtrådar till aktuellt decennium.

 14. Frågan är då, ÖR, om det omvända gäller, dvs om tipp-ex kan användas vid akvarellmålning. Om jag hittar tipp-ex någonstans ska jag testa (fullt medveten om att det betraktas som lite fusk att använda maskeringsvätska).

 15. Ninja i Klockrike

  Tippex funkar INTE på skavankig badkarsemalj.

 16. Ökenråttan

  Hörru Karin, nu är du väl lite snobbig, hihi! Till och med Zorn använde tipp… förlåt vit täckfärg. Och Lerin också! Fast så klart tjusigast att spara ut det vita.

 17. Tipp-ex fungerar utmärkt när man vill vill dölja ett spikhål på en vit vägg. Till exempel om man råkar sätta upp en tavla hos någon och sedan tar bort den när man går därifrån.

 18. Zorn! Vi ramlade in på en utställning med just honom på Petit Palais i förra veckan. Alla betydande verk var där. Både fruntimmer och vatten. Sånt han var riktigt bra på. Och den unge V-gurra. Han var mycket uppskattad av de besökare vi hade kontakt med. Sånt är roligt.

  Idag blir det mera mackor – vi slänger nog på dubbla MKL idag. We are wild and crazy på riktigt nu!

 19. Snabel-a eller at är väl de två namn på @ som folk faktiskt använder (själv säger jag “at” utom om jag känner behov av att vara extremt tydlig för då säger jag faktiskt “snabel-a” fast jag tycker att det är lite klumpigt).

  Men tänk vad många andra varianter det fanns under tidiga år. En var “kanelbulle”. Kom jag just att tänka på, för att någonting påminde mig om vad det är för dag i dag. (Näe, jag tror inte man ska lägga mandarinklyftor på kanelbullar, det tror jag inte.)

 20. P.S. Bilden är i vanlig ordning knyckt från … wikipedia var det visst. Jag har inte bakat. Har ni bakat?

 21. Här ska bakas. Men inte kamelbullar utan äppelkaka (med kanel). Eller möjligen vinbärskaka (utan kanel).

 22. Akta er för ABBAs böcklingpastej! Direkt från oöppnad tub märkt 26062018, vilket känns betryggande, fick vi en smet med obestämt, lite slaskigt innehåll. Med transmak. Där hjälpte inga MKL!

  Biggans var/är mycket bättre. Men den hittar vi inte.

 23. Nej, vad är det med Biggans? Ingen annan böcklingpastej är värd namnet (den blaskiga Abba-varianten är ju rena skämtet), men Biggans blir bara svårare och svårare att hitta. Butiker som har haft den har den inte längre. Jag började nästan tro att det bara är jag som älskar Biggans böcklingpastej, så det var lite tröstande, eller uppmuntrande, eller vad jag nu menar, att se att fler än jag lider brist.

 24. När det hela kom på bred front, var ukasen inom SR att man skulle säga “snabel-a”. Med åren tilläts även “at” (fonetiskt “ätt”). Numer säger väl de flesta i radio “ätt”.

  Själv tycker jag att “alfakrull” är gulligare, men det vann inte gehör. Varför just den symbolen, förresten? Läs här.

 25. Tyvärr är ju inte Biggans böcklingpastej sig riktigt lik sedan den fick ny förpackning härom året. Dock är den väldigt överlägsen ABBAS som måste betecknas som otjänlig.

 26. Ninja i Klockrike

  Biggans huserar i Huddinge. Alldeles i närheten.

 27. Ninja, kan du inte kvista över och be dem prutta ner pastejen i korvarna istället för i tuber?

 28. Ninja i Klockrike

  Apselut. Och så hänvisar jag till båset. Sen är det kirrat.

 29. Visst är det härligt med nätvärkande?

 30. Förlåt, knätvärkande menar jag.

 31. Örjan

  Henrik Birgersson: Sällankommenterare? eller nykomling?.
  Välkommen till kommentatorsbåset. Hoppas du återkommer.

 32. Härligt, Örjan! (Henrik Birgersson har inte kommenterat tidigare, så här behövdes verkligen de välkomnande orden. Men har våra vägar kosats på Bra Böcker? Hmmm.)

 33. Här är mina kanelbulls. Jätteköpta, fotograferade inifrån påsen så att ni kan känna doften.

 34. Kanelbulls is not Chicago Bulls.

 35. Alfakrull är ju en helt annan sak än snabel-a. a med ett~ ovanpå.

  Men jag håller med, kul ord. Minns jag inte fel kallades det för alfa-tilde också.

 36. Ack nej ÖR, jag är alls icke snobbig, bara en ödmjuk amatör. Quod licet Iovi, non licet bovi, ju. Det som är tillåtet för Jupiter är inte tillåtet för oxen. Och Jupiters gelikar är i detta sammanhang Zorn och Lerin, medan jag själv då förstås är oxen som stretar på med mer jordnära metoder, utan att använda mästarnas frihet.

 37. Ökenråttan

  Ssss Karin, du såg väl mitt “hihi”. – Jag har ju sett dina akvareller och är djupt imponerad.
  Har du kommit hem från Sardinien nu?

 38. Jorå, men Iovet-citatet passade så bra att jag inte kunde låta bli. Hemma igen (från Korsika) och för en gångs skull har jag mött en livs levande arg akvarellist. Mer skäll än beröm. Nyttigt. Tror jag.

 39. Jobbade den arga i brödbutik annars?
  Har för mig att jag hört nån historia från dig nån gång om otrevlig expedit där.

 40. Ökenråttan

  Kors! Var det Korsika du besökte, Karin! Jag trodde det var Sardinien.

  Varför var akvarellisten arg då?

 41. Man kan bli det ibland. Jag vet …

 42. KORSika ja. Och akvarellisten var som arga snickaren, eller arga kocken. Såhär: “Men titta på den här väggen. Stendöd!” (Jag lyckades hålla inne med en kommentar att det ju faktiskt var en stenvägg.) “Och här: dutt och kludd och för många lager och så ha du nästan gnuggat sönder pappret. Går inte att rädda!” Och det hade ju den arga akvarellisten alldeles rätt i.

  Och Cecilia, bageridamen är nog fortfarande arg, men jag vågade mig inte in till henne för att bli utskälld där också.

 43. Ingela

  Jag letade tipp-ex på jobbet härom dagen. Skulle kopiera ur några gamla böcker för ljudanalysövningar, såna som jag aldrig trodde att någon, allra minst jag, skulle använda igen. Men nu är det någon som behöver sånt. Tyvärr hade nån spillt kaffe i boken och det behövdes lite analog bildbearbetning. Jag hittade en sex-sju flaskor, fem jättetorra av vilka två behöll borsten i flaskan när jag lyfte på korken. Den sjätte hade en sån där liten skumgummitrekant i stället för pensel. Färgen var tjock som kola och la sej i fula flak på bilderna. Hittade därefter en sån där rollervariant där den vita färgen inte lossnade från plastfilmen som den skulle och dessutom gick den av för var tredje centimeter.
  Men vi har ju en närmaste bokhandel här i byn också. Eller bok- foto-och pappershandel, tror jag den heter egentligen. Får väl bege mej dit. Burvalls bokhandel på Instagram för den som är nyfiken.

 44. Ingela

  Och musik- förstås, glömde det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.