Hoppa till innehåll

Dag: 25 juli, 2017

Ska försöka lajvblogga ett fopollslag som jag inte känner!

Det handlar alltså om tjejlandslaget, som ju har nått längre än grabbarna i många turneringar – men som jag inte alls har brytt mig om förut. Nu är det den allra sista gruppspelsmatchen mot Italien, som inte har någon chans att gå vidare. Och medan Sverige har halva Småland på avbytarbänken, kan Italien bara skramla fram fem spelare som inte är skadade eller rödkortade.

Så här ser startelvan ut:

1. Hedvig Lindahl, 23. Elin Rubensson, 3. Linda Sembrant, 6. Magdalena Eriksson, 2. Jonna Andersson, 9. Kosovare Asllani, 17. Caroline Seger, 14. Hanna Folkesson, 22. Olivia Schough, 11. Stina Blackstenius, 8. Lotta Schelin.

min 2
Dutt-dutt-dutt kallar jag det inledande spelet som är så försiktigt att jag faktiskt hinner konstatera att alla italienskor har kort hår eller tofsen väldigt instoppad, medan alla svenskor ser ut som hästrumpor i frisyren.

Oj, nu blev domarn Ester arg. Jättearg.

Kosovare Asllani stoppar resolut fingrarna i öronen.

min 3
Efter att vår målis har hållit nollan i 423 minuter, sparkade Daniela Sabatino nu in bollen bakom Hedvig Lindahl efter att ha fått en bröstpassning av vår Linda Sembrant. Italien leder med ett mål! (Det är säkert bara för att jag simultanrapporterar.)

Det korta hårets lag firar.

min 7
Stina Blackstenius springer i zick-zack som Pillan i en slalombacke och gör nästan mål! (Det var bara en italiensk målvakt i vägen.)

min 12
Iiiiih. Vår målvakt Hedvig spelar som utespelare låååångt ut på kanten och bollen far nästan ut över linjen. Jättecoolt.

min 13
Jösses, en italienska drar i en gul tröja och puttar sedan omkull Stina Blackstenius och får gult kort. Och oj! Det är straff! (Jag är tydligen ofokuserad. Tänker mer på frisyrer än på bollen liksom.)

min 14

Tofslaget kvitterade!

Lotta Schelin, som har spelat i landslaget sedan artonhundrafrösihjäl och har gjort nästan 90 mål på 180 landskamper, sätter straffen! Jahooo! Det står 1-1!

Nu har jag förstått att Sverige tar sig rätt lätt till kvartfinal. Om vi förlorar och Ryssland vinner över Tyskland är det slutspelat i EM, men nu leder Tyskland (som ju alltid vinner allt) den matchen. Som alltså spelas samtidigt som den här.

min 28
Matchen spelas fortfarande. Alla springer och skriker och är oerhört tuffa i närkamperna. Ingen filmar sig till frisparkar. Italienskan Sabatino kramar motståndarna och gör det så bra, så bra. (Säger kommentatorerna.)

Nu har jag läst på lite mer. Tre av spelarna som vanligtvis spelar i förstaelvan är Dahlkvist, Samuelsson och Fischer – men de får vila i alla fall en halvlek idag eftersom coach Sundhage är säker på att vi går vidare. Lisa Dahlkvist är av fin fopollssläkt, för det här är hennes pappa:

Sven “Dala” Dahlkvist (AIK).

Min 37
Den där kramande Sabatino kan andra saker också: nu gör hon sitt andra mål i matchen. Tydligen är det första gången på tusen år som Hedvig Lindahl släpper in två mål i en och samma match. Kommentatorerna äääälskar Sabatino! Vi ligger under med 1–2.

Puh, paus. Vad jobbigt det är när jag måste läsa på och inte direkt ser vem det är som har bollen.

Humdidum.

Oj, nu tog pausen plötsligt slut!

min 48
PLOFF, PANG, så gör Sverige mål! En inbytare som heter Rolfö gör allt rätt så att Blackstenius kan tjonga in bollen! Det står 2-2!

Som ni ser – jag är fortfarande stenhårt fokuserad på frisyrerna. (Eller så hinner jag inte ta bättre bilder, helt enkelt.)

min 55
Nu har vi hamnat i ett stim när inget annat händer än att Sverige skjuter hörnor. Så här går det till:

  1. En spelare går till hörnflaggan.
  2. De övriga nio ställer sig i en kö eller i en hög någonstans i straffområdet.
  3. Tio italienskor kommer till kö-högen och vill också njuta av gemenskapen och kroppskontakten.
  4. Alla kramas.
  5. Alla blir irriterade.
  6. Domaren Ester blir arg.

Och så börjar vi om igen. Fyra gånger. Fem gånger.

Irriterad, knuffande hög precis vid den italienska målvakten.
Jätteirriterad, knuffande kö. Schelin håller ut händerna och säger “får jag lov?”.
– Har jag inte sagt till er? Sluta nu att dra varandra i tröjorna!

min 70
Nu ska Sverige nog göra ett byte, för det ser lite trött och förvirrat ut, och det är nästan bara Italien som anfaller. Coach Pia Sundhage bestämmer, för hon är boss och har lirat 146 landskamper på den tiden som man nästan alltid spelade på leråker.

Coachen som leder laget i träningsoverall och inte i slips som de flesta andra. (CC BY-SA)
Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX /
På leråkern med Jitex 1981.

min 78
Nu kom ett byte: Spetsmark in. Väldigt coolt namn. De har i största allmänhet coolare namn än vanligt folk, fopollstjejerna. (Ännu en bergmansk, väldigt skarp iakttagelse.)

min 82
Nu är det förmodligen tio minuter kvar och vi i Sverige är lite otåliga och ilskna för att vi skulle vilja vinna den här matchen för att slippa möta Nederländerna och istället få spela mot Danmark. Och DÅ  gör inhopparen Girelli mål! Vi ligger under med 2-3!

Sabatino har precis nickat in målet. Jonna Andersson pratar förstånd med en stolpe som inte hjälpte till.

min 89 – sista ordinarie minuten
Analys! Det blir alltså så att vi möter Nederländerna i nästa match, vilket är ett mardrömsscenario enligt kommentatorerna. Tydligen är det Pias fel också, för hon lät många spelare vila som borde ha spelat. Backlinjens fel är det också. Och så är det alla andras fel också för att Sverige inte gjorde fler mål än Italien.

Nu tackas en lite ledsen Melania Gabbiadini av, för hon är så gammal, så gammal – en legend och veteran, säger de.

Hela 33 år. Ättestupan nästa.

Lotta Schelin intervjuas, och får den ledande frågan om hur hon tyckte att den förändrade laguppställningen hade påverkat spelet.

– Va, pffffhhh, asså vi ändrar och testar och äh … så är det ju. Vi byter lite och det är inte så konstigt. Det blir som det blir. Så kan det gå.

Bra svar, tycker jag. Man måste ju våga testa – funkar det inte, så vet man det. Och vi har ju gått till kvarten ändå. Om det nu gör att vi åker ut med buller och bång mot Nederländerna, så kanske det var ett felbeslut, men det får man se då.

Såja! Nu kan jag lite mer om damernas landslag också!

Share
25 kommentarer