Hoppa till innehåll

Har SJ skickat personalen på charmkurs?

Frågan i rubriken är innerligt befogad, för den senaste månaden har mystiska berättelser i bekantskapskretsen låtit så här:

1.

– Det var kaos överallt. Vi fick åka en banansväng norrut för att komma sydöst och alla var sura. Men tågvärden sprang omkring och berättade om elfel och tog hand om alla och förekom våra frågor som inte ens hann ställas och gav löpande rapporteringar hela tiden!
– Wow.
– Flera gånger visste vi på tåget mer än det som stod att läsa på appen!
– Det var som fan!
– Lokföraren sa plötsligt ”nu får ni se nåt som ni aldrig har sett förut, nämligen Sveriges längsta godsbaneområde”, för där kör aldrig persontåg. Alla tittade upp från datorer, paddor och mobiler och stirrade ut på ett öde industriområde med nakna betongperronger och massa godsvagnar med text på polska och tyska. Vi såg makadam som ingen någonsin har kissat på: de var gråa och såg nya ut.
– Gulp. Vad hände sedan?
– Men sedan, när vi slängdes av på en station lämnades vi åt vårt öde. Vi var 23 personer som i majkylans mörker gick och ropade på en ersättningsbuss i en hel timme. Oj, vad vi längtade efter tågvärden då.

Bara en trevlig tågbild.

2.

Imorrn ska jag åka till Falun. Tågbiljetten köpte jag noggrant i februari … och glömde raskt bort den. Häromdagen köpte jag en till – likadan – och svor ve och förbannelse över mig själv när jag upptäckte misstaget. Efter att ha klickat runt på sj.se och inte lyckats fixa trasslet, ringde jag istället.

– Hej. Jag vill avbeställa den här biljetten och använda restvärdet nån gång i framtiden [vilket man snabbt glömmer bort att man kan göra, trallala], men jag kan tydligen inte klicka rätt.
– Men ojoj, du har ju två biljetter på samma resa.
– Ja … [skamsen paus] … jag … det är mycket nu … jag …
– Det fixar jag! Pengarna kommer in på ditt konto om ett par dagar!
– Men jag hade ju inte en fåpengarnatillbakabiljett!
– Äsch. Det bjuder jag på.

Va? Man blir ju alldeles positiv och glad! Att det ens är möjligt!

Ännu en trevlig tågbild.

Men för att balansera upp denna oerhörda positivism med något negativt, så ska jag nu berätta om när det inte funkar lika bra: i flygbranschen.

3.

Spanjoren har beställt flygbiljetter till Spanien. Han fyllde i alla uppgifter som han skulle, vilket på Sky Tours sajt innebär att man skriver resenärernas personnummer. (Han har ju gubevars ett svenskt nu, grabben.) Fokusera nu noga, för hans jättespanska namn är med alla fnuttar och både pappans och mammans efternamn detta:

Julián López Rodríguez

Fästmöns – Tjugotvååringens – jättesvenska namn är på samma sätt (utan några som helst fnuttar eller mitt gamla flicknamn på svenskt manér) ”Ida Bergman”, vilket Sky Tours inte hade problem med. Men när biljetten kom, stod det blott ”Julián Rodríguez” på spanjorens rad eftersom något hade blitt fel. Och i det spanska flygbolagets (Iberia igen!) regler står att båda efternamnen måste vara med.

Både Julián och jag inledde en intensiv mejlväxling och kryddade den med misslyckade chattdiskussioner och meddelanden på Facebook. Men nej. Nej, och åter nej.

Jag skrev till Sky Tours på simple English:

[…]López is his FIRST and most important surname (according to Spanish rules). He asked Iberia to change the name, but they said you had to do it for him.

So to be clear: his name is ”Julián López Rodríguez”, nothing else. Forgetting his main surname would be like if Johnny Depp all of a sudden would call himself Brad Pitt.

/Lotten Bergman, Julián’s mother-in-law

Sky-tours och Iberia hade sedan sammanträde en hel helg och erbjöd sig därefter att mot 1 164 kr stoppa in López Rodríguez som det korrekta namnet. Efter att ha protesterat mot detta, lydde vår spanjor och den först så överkomliga flygresan blev snäppet dyrare.

Så kan det också funka här i världen.

Bara en trevlig flygbild. (Det är liksom inte läge att lägga upp en otrevlig flygbild.)
Share
Publicerat iBloggen

57 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Tanken på service och SJ i samma mening får båset att förstummas.

  Flygservicen är vi vana vid .

 2. Ursäkta, jag skulle skriva något om SJ men kom av mig för att jag råkade höra vad en person just sa på radio (i Kulturnytt): ”att lära sig läsa noter är att dedikera sig”. Då fick jag knottror över hela kroppen. Säger man verkligen så nuförtiden, och får man det, och varför, varför, varför?!? (så fult, så dumt, så aaaaarrghhh!!!)

  Men för att återgå … det var mycket intressant att veta att ombordpersonal (heter de väl numera, apropå nyspråk) på tåg plötsligt har blivit hjälpsamma, trevliga och bra. Och jag, som känner några som har arbetat som sådana, vill ju gärna tillägga att jag inte tror att det som liknat dålig service alltid har varit personalens eget fel utan ledningens (dålig eller obefintlig information, dålig eller obefintlig möjlighet att fatta egna beslut o.s.v.)

 3. Smultronblomman

  Personalen på SJ får ta mycket kritik för sådant, som varken de eller SJ är ansvariga för. Jag har sedan 2009 rest en hel del i tjänsten och gärna med tåg. Jag har enbart positiva erfarenheter av personalens hjälpsamhet och vänlighet. Har sämre erfarenhet av personal då man reser med andra andra bolag.

 4. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Vilket trams, Annika. Att lära sig läsa noter är inte alls att dedikera sig, inte ens så som radioprataren måste ha menat. Man behöver inte ge sig hän eller något liknande. Däremot kräver det lite övning, men så är det väl med i princip all teoretisk inlärning.

 5. Örjan

  Lösmustasch?
  OK du kan, men skulle jag kunna göra likartat?
  Vore väl snararare att/om jag rakade bort både nuvarande mustasch (och skägg).
  Undrar om jag skulle känna igen mig själv, utan det?.
  Och hur skulle det fungera vid framtida passkontroller?

 6. Falun är en utmärkt ort. Ser fram mot rapport.

  (Nu dök det upp en hittills okänd liten förklarande text, där det står ”Fyll i det här fältet”. Jag såg först inte i:et och undrade om det har blivit förbjudet med för korta kommentarer igen – i vilket fall ”för korta” skulle vara sådana som inte fyller ut hela rutan – men det är väl datorn som har hittat på något som vanligt.)

 7. Rapport!
  På resan till Falun blev vi lite sinkade när vi skulle invänta ett mer prioriterat tåg (eftersom tågen till Falun är sekruttåg). Men schwåpp, så var vi framme i tid ändå.

  Men hemresan har fått lite hicka. Jag skulle ha varit hemma i Eskilstuna för en kvart sedan, men istället sitter vi fast och väntar på ett prioriterat tåg …

  (Alla tågvärdar har varit heeeelt normala.)

 8. Neeeeej, nu har vi enligt tågvärden ”problem med växlarna och signalförvirring”! Vad kul!

  (Förbaskat: basketträningen börjar kl 20.)

 9. NEJ! Vi backar! Vi åker tillbaka till Kvicksund! ”För där har vi plattform” säger tågvärden.

  Vad fan ska jag med en plattform till?

 10. Ninja i Klockrike

  Om du inte har en plattform att stå på så vet du ju inte vart tåget ska gå?

 11. Hm. Tågordningen i andra delar av landet var god. Tåget som min andra hälft kom till Hallsberg med var fem minuter försenat, vilket ju knappt räknas.

  Nu måste jag titta efter på en karta var Kvicksund ligger, för det inser jag med ens att jag inte vet.

 12. Jag behövde inte någon plattform jue, jag satt så fint på mitt tåg. Men vi åkte tillbaka till plattformen ändå.

  Alla tåg stod stilla pga. växelfel och tåget från Örebro fastnade i Arbogatrakten pga. elfel och under de 90 minuterna som vi stod stilla, blev vi varken tröstade eller någe vidare informerade.

  När vi väl kom loss, visade det sig att alla resenärer som skulle till Malmö, skulle få hotellrum i Linköping istället. Det såg inte ut som om en enda person såg fram emot frukostbaconet.

  Och själv var jag hela tiden blott 10 minuter hemifrån …

  (Ingen basketträning blev det heller. Uhuuuu, SJ, jag fick inte studsa boll idag. Uhuuu.)

 13. Ninja i Klockrike

  Kvicksund ligger i Närke för Kvicksundsgatan ligger i Hagsätra och där har gatorna namn efter orter i Närke.
  Kan man gatunamnen i Stockholms förorter så kan man en bra del av Sveriges jojjgrafi.

 14. Oj då. Ja, jag hittade ju Kvicksund strax norr om Eskilstuna så det såg verkligen mycket nära hem ut. (Herregud vilken meningsbyggnad.)

  Men njaä, nåt Kvicksund i mitt vilda hemlandskap Närke känner jag inte till. Nu blir det i alla fall karta igen, för jag måste se vad olika gator heter i Hagsätra. **knatter knatter humdium**
  Nämen jösses, Skyllbergsvägen! Lerbäcksgränd!!! Wheeee! Jag smäller av, varför har jag inte vetat det här förut?

 15. Ökenråttan

  ”där har vi plattform”, bara rakt så. Låter som min nya lilla frissa, söta Julia. När hon har avverkat det mesta av min sannerligen inte ymniga hårväxt jublar hon över hur fin jag blev och frågar ”Ska jag ha i lite produkt?” Ja, varför inte, tänker jag.
  Min gamla frissa dog ju och då gick jag till den salong där på sin tid den vackre franske sagoprinsen kalhögg mej. Nu fanns Julia där och helt tydligt jobbar hon i sagoprinsens tradition. ”Pascal, ja”, säjer hon, fnissar glatt och knipsar på.

 16. Ninja i Klockrike

  Den tillfälliga, men långvariga, sinnesförvirring som drabbat mig fick mig att glömma att Kvicksundsvägen liggeri Högdalens industriområde, och där är det Sörmland för hela slanten.
  Skebokvarn, Trollesund, Harpsund, Stålboga, Stallarholmen är några orter med herrgårdar som finns där i gatform.
  Men sant är att Närkes orter gett namn till gatorna i Hagsätra.

  Sörmlands orter återfinns i Örby, Flensvägen återfinns där, Ripsa, Aspö, Vansö, Turinge, Bälinge och Stavsjö.

  Men det är kul att man varit så konsekvent med namngivningen av gator och kvarter i Stockholms förorter. I Långsjö har gatorna insektsnamn, och kvarteren musikernamn.
  I Hammarbyhöjden är det upptäcktsresande och på sin egen plan står, eller snarare ligger ihjälfrusen, Finn Malmgren staty.

 17. Vi får inte glömma Finska pinnens väg och Havreflarnsvägen. Konsekvens i namngivningen är inte ovanligt. Hos oss är det Björkvägen, Aspvägen, Granvägen och andra vedartade växtformer.
  Den kommitté som hittade på att använda bildelar skulle jag vilja prata med. Bakaxelgatan, Fördelargatan, Halvljusgatan känns lite för innovativa för mig.

 18. Ökenråttan

  Mannagrynstorget på Kvarnholmen låter trivsamt. I mina trakter minner gatunamnen om Sverjes stormaktstid, höhö.

 19. PK

  Finn Malmgren? Är det han som svindlade Växjö kommun på oljepengar en gång i tiden?
  Loooten, om ni hade plattform i Kvicksund så hade väl någon dej närstående körkortsinnehavade kunna komma och hämta dej där? Vi passerade både E-tuna och Kvicksund i söndags och det var inte så långt mellan dom orterna.

 20. Båthuspernilla

  Jag skulle vilja ha adressen Kardanknutskroken, men den gatan verkar inte finnas så jag får väl nöja mig med att det finns en väg som heter Kringelkroken i Tyresö.

 21. Dåerente så svårt å finna’n, då?

  Ursäkta.

  Jag ville dock nämna att när jag granskade Hagsätrakartan igår kväll såg jag även en gata i grannområdet Bandhagen, och kommer ihåg den även i dag. Den heter, förmodar jag, Nättarövägen. Men den är på kartan förkortad på samma sätt som alla gatunamn förkortas, så det står faktiskt Nättaröv. En liten bak, alltså?

 22. Ninja i Klockrike

  Bildelar som kvartersnamn: Örby.
  Bagarverksamhet: Sköndal.

  Varför är det nästan bara Stockholm som har sina kvartersnamn utskrivna?
  I Stuvsta gjorde man tvärtutimot, här hade inte gatorna namn utan man hade kvarteret som adress.

 23. Vi är i biljettbokartagen för flyg till Rumänien och fick lämna kopior på passen, så namnen skulle bli rätt. Fattar verkligen inte att det kan kosta extra att få ett namn rätt.

 24. Per

  SÄPO lär numera husera på Ingentingsgatan i Solna. Annorlunda gatunamn onekligen.

 25. Örjan

  Per: Första kommentaren? Välkommen hit! Må du stanna!
  Ingetingsgatan är väl passande för SÄPO, för inget skall ju offentligt komma ut från dem.

 26. Va? Masröv?
  Vilket kommer mig att vilja framhålla att vi som bor i nedre kanten av Dalarna inte alls är rumpmasar utan stolta basmasar. Ba så ni vet.

 27. Kära On-Topic-Pysse! Vi håller helt med och tycker att det är rena rama nippran att betala en halv förmögenhet för att få sitt rätta namn på biljetten! Dessutom är vi långsinta.

  (Oj vad de kommer att lida av alla biljetter som vi inte köper. Ojojoj.)

  Jag jobbar förresten som moderator i Kista i två dagar. Inomhus. Vill bara tala om det för er så att ni som kan vara utomhus kan tycka synd om mig.

 28. […] jag tar upp detta beror på att kommentatorsbåset under de gångna dagarna inte alls snackade SJ-service utan det faktum att Kvicksund ligger någonstans, och att Ninja-Malin frankt påstod att hon ju […]

 29. Ninja i Klockrike

  Ångermanland finns i Råcksta, nästgårds till Vällingby (Semperdorf)

 30. Där tog det ett tag innan jag fattade. Kanske dags att knyta sig.

  SJ-service kan vara tväggehanda. Jag har gjort lite utredningar om ellok. Det kan man väl kalla SJ-service?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.