Hoppa till innehåll

Sverige–Vitryssland, schmitpyssland

Bara en med z …

Sverige ska nu spela en jätteviktig (i den mån nu fopoll är viktigt) kvalmatch mot Vitryssland nuuuu. Men jag kan bara titta sporadiskt eftersom jag är upptagen med bl.a. en tzatziki, så ni får hjälpa mig i kommentatorsbåset eftersom det finns massa människor som struntar i fotboll, men gärna läser rapporter …

Den här svenskan hade man inte förstått för, säg, tio år sedan.

5 min

Här kommer min insiktsfulla analys efter blott några minuter: gräsmattan är grön, vitryssarna har sin bordslöpare på tröjorna och barndomskompisarna Marcus Berg och Ola Toivonen kommer att spela bra på topp. (”På topp” betyder inte att de spelar på ett berg eller att de är ovanligt toppen utan bara att de är närmast den vitryske målvakten.)

18 min

STRAFF! Det har varit ett par trillsnubbel som har fått alla att tjoa straaaaaaaaff, men nu blev det det. Emil Forsberg, som är ledare för dagisligan (de allra yngsta i alla fall för ett par år sedan) stegar fram och …

Det ser ut som om bollen sitter fast i nätet.

MÅL! Vi leder med 1-0!

25 min

Vår meste snubblare sedan Fredrik Ljungberg – Marcus Berg – trillar så fint, så fint så att den vitryske kaptenen får gult kort. Det är som att ens mamma rynkar ögonbrynen när man har slagit sönder en fönsterruta.

28 min

Durmaz med Z snor bollen och sätter fart mot vårt mål med tio motståndare som små flugor runt sig. Alla springer som blådårar och expertkommentatorn konstaterar:

– Durmaz är mol allena.

31 min

Det händer liksom ingenting, men det är inte alls tråkigt. Snabba ruscher, klacksparkar och glidtacklingar och små piruetter i luften gör att det påminner lite om Let’s Dance.

Fast det här är från en helt annan match.

42 min

En svensk passar snyggt till en annan svensk. Den passningen beskrivs så här av kommentatorerna:

– En riktig liten läckerbit.

45 min

Oh, nu kom statistiken – Sverige har skjutit på mål nio gånger, Vitryssland en gång. Min egen statistik säger att 1 % av alla gula lappar med JAG ÄR SVERIGE ligger inne på planen.

—-

I pausen fick vi veta att vår förbundskapten (som är en ny utan konstigt knuten halsduk) säger att det är viktigt att fortsätta rulla boll.

Intressant.

—-

48 min

DEN RULLAR IN I MÅÅÅÅÅÅL! DEN RULLAR IN I MÅÅÅÅÅL!!!

Emil Forsberg lyckas skjuta på ett helt normalt sätt. Målvakten Gorbunov räddar bollen, börjar tänka på utsparken eller skavsår eller bara på gräsmattans fräschör – och tappar bollen som låååååångsamt rullar över mållinjen!

Ser ni hur långsam bollen är?

Vi leder med 2-0!

55 min

Det är ungefär en halvtimme kvar och Toivonen/Berg har fortfarande inte gjort mål, vilket kommentatorerna påpekar. ”Well, vi vet ju det”, svarar jag till tv:n eftersom Emil Forsberg har gjort de två målen.

57 min

Fotbollsguden hörde kommentatorerna, för nu händer detta:

 1. Berg skjuter och vitryssarna räddar på mållinjen.
 2. Toivonen tar returen och skjuter stenhårt i stolpen.

58 min

Oj! Marcus Bergs skott som räddades på mållinjen räknas som mål! På reprisen ser jag helt klart och tydligt att det är feldömt, för jag är ju självutnämnd fotbollsdomarexpert. Vi leder med 3-0 … fastän det är helt fel.

Strax ska vitryssen rädda bollen på mållinjen …
Här är det svårt att se – bollen är vid den gröna foten. Den där bollen som svävar över spelarna är bara vår taklampa som speglar sig i tv:n.

80 min

Isaac Kiese Thelin kommer in (byter ut Toivonen), tar en rusch, kliar sig i naveln, vänder sig om, får bollen och gör ett jättefint mål. (Hur mål är fina beror på hur man liksom lurar motståndarna eller hur man skjuter hårt eller nåt annat.) Vi leder med 4-0!

86 min

Men nu kommer det att gå åt pepparn. Durmaz byts ut och därmed har vi ingen med Z på planen. Detta kommer aldrig att gå väl.

93 min

Pfuiiiiiiittt! Vi klarade oss! Vinst med 4-0!

Men jösses. Jag har ju glömt bort matlagningen! Tzatzikin!

Share
Publicerat iBloggen

42 kommentarer

 1. Nu blev jag hungrig! Igen!

  Vi fick så fina lindströmsbiffar idag. Så jag borde inte vara hungrig. Men allt detta prat om rulla gjorde att jag kom att tänka på oxrullader med lite späck och ett halvt katrinplommon i. Oj va hungrig jag blev!

  Lägg märke att jag styr undan från temat på ett mycket tidigt stadium. Lika bra.

 2. HK

  Jag tycker bara att du på ett mycket finkänsligt sätt försökte få båsmor att återgå till tzasikin. Lika bra!

 3. Här åts det lammkotletter och potatisgratäng. Fia och jag delade lika på kotletterna typ. Jag fick köttet och hon fick fettet och benen sedan jag gnagt av dem. Förutomdet åt hon lite buffelmozzarellaskal eftersom skalet är mycket godare än själva det lite kletigare innehållet, bara så att ni vet.
  OT, jag hade inte en aning om att det var fopoll på TV men det gjorde ingen skillnad.

 4. Fopollsreferat! Bravo! Jag har inget sett men nu vet jag allt jag behöver veta.

  (Och tur att inte jag glömde sätta igång med maten, för den krävde tid i dag. Långkok. Dicke myll, verkligen dicke myll. Dillkött, minsann, som jag gör så sällan för att det tar så lång tid så det verkligen gäller att komma ihåg att börja.)

 5. Ökenråttan

  Niklas: Ska vi skicka lite buffelmozzarellaskal till Fia?

 6. Tack för erbjudandet ÖR men nej tack. Champagnekorkshantering känns så väldigt mycket enklare än buffelmozzarelleskalshantering. Dessutomföredrar den lilla läckergommen sitt buffelmozzarellaskal färskt. Det vi ibland sparar till nästa dag fnyser hon bara åt.
  (Till en början trodde vi att hon helt enkelt gillade mozzarella men ganska snart insåg vi att hon helt enkelt struntade i innanmätet men glatt tuggad igenom skalet. Annika, hur gör Ghandi?)

 7. Niklas, buffelmozzarella (gud vad svårt det är att stava, märker jag nu) äter vi inte ens själva, så pippin har ingen uppfattning i frågan. Men beteendet i sig känns igen, som det att han ibland bara äter papayakärnorna, utan att ta minsta smul av papayafruktköttet.

  Näe, mozzarella hör till de bordets håvor som vi helt enkelt inte begriper oss på meningen med.

 8. Samma här, Annika. Då kunde man lika gärna äta Raketost. Fast den hade ju inget skal.

  Mozzarellans intåg på matbordet och då gärna i samband med skivade tomater minns jag skedde nån gång under nittiotalet, kanske var de riktiga pionjärerna igång redan på åttiotalet. Och jag tror att det var ett misstag eftersom mozzarella dittills mest förekom som pizzaost. Italienarna ansåg att det inte gick att göra pizza om man inte hade mozzarella och en ugn som var mellan 600 och 700 grader varm, jag tror att de överdrev lite. Men som enskild individ på bordet såg jag den aldrig på den tiden. Och jag är i likhet med Fia lite restriktiv i min inställning till kleten.

 9. Annika, i stort sett är det ju kärnorna som är själva grejen enligt Fia. Det där kletet mellan kärnorna är bara där för att irritera. Vissa fruktklet som till exempel passionsfrukt har dessutom betydande limegenskaper så jag tror att en flock papegojor skulle kunna göra stora insatser för limforskningen.
  När Fia käkat hallon, eller rättare sagt halonkärnor, luktar hon hallonsylt. Den speciella hallonsyltslukten måste alltså finnas inuti hallonkärnorna som förmodligen spricker vid kokning.
  När det gäller mozzarella håller jag med om att den vanliga smakar lite mindre än ingenting medan buffelditon (ser nästan ut som buffeld*ld*n) faktiskt har en liten inte oangenäm smak. H och Fia är hushållets primära konsumenter.

 10. LupusLupus99

  Hej båset, long time no see.

  Jag skulle vilja be om en liten tjänst. Jag har en skoluppgift med
  deadline kl. 18.00 ikväll och det är lite kris.
  Uppgiften går ut på att man ska intervjua någon som har invandrat
  till Sverige från utlandet* om kommunikation med gester och
  kroppsspråk, missförstånd pga av att gester kan betyda
  olika i olika delar av världen.
  *Vi får dock använda någon som kommer ifrån en “annan del
  av landet” om vi inte hittar någon som invandrat att fråga.

  Jag tänkte därför höra om det är någon som kan tänka sig
  att ställa upp som intervjukandidat?
  Det är bara 4-5 frågor men jag måste försöka få ihop minst
  en halv A4-sida ungefär vilket gör det det önskvärt
  att intervjukandidaten är lite utförlig i svaren.

  Jag skulle föredra att göra intervjun via FB eller Skype
  men e-post fungerar också i nödfall

 11. Ökenråttan

  Niklas/Fia: Mmmm, jag hade tänkt mej buffelmozzarellaskalen i torkat skick dårå, lite som buffelmozzarellskalschips. Typ.

 12. Ökenråttan

  … buffelmozzarellAskalschips …

 13. Vi fick två ostar i födelsedagspresent för en vecka sedan, som vi hävde in i kylskåpet och glömde bort. Hoppas de duger att äta ännu. Det såg inte ut att vara mozzarella iallafall.
  (Bubbel fick vi också. Dock är en helflaska lite mycket för oss båda, så det dröjer ett tag innan Fia kan få korkleverans.)

 14. Betong-Bess

  Inser att jag nog aldrig ätit buffelmozzarella. Skal? Den mozzarella jag kommit i kontakt med (ko?) brukar ligga och skvalpa i nåt blött. Nu måste jag ut och leta efter skalvarianten.

 15. Jahapp! Då har jag rökt min halva cigarett. Den smakade helt OK och med förbrukningen en halv cigarett i veckan – på söndag kväll – så tror jag inte att det finns några hälsoaspekter eller ens ekonomiska sådana på mitt återupptagna missbruk. Jag slutade röka den 13 november 1986 och skulle väl ha hållit upp hela trettio år. Men vafan.

  Vad säger Båsmor? Blir jag utkastad nu? Med hull och hår. Hullet är hyfsat väl bibehållet, men håret är det lite klenare med.

 16. Men SG då! Varför återfalla till den tråkigaste drog som finns? En som bara återställer ett normaltillstånd efter de första cigarretterna.
  /Nykter nikotinist

 17. Ninja i Klockrike

  Instämmer med Niklas.
  Man bara luktade illa. Och du HAR ju hållit upp i trettio år. Eller ja, det beror ju på när du började igen förståss..
  Men du är stor pojke så du gör som du vill.

  Buffelmozzarella måste uppletas eftersom jag endast ätit den gummilika varianten tillsammans med tomater som inte kärnats ur, så hela anrättningen liksom dressat sig själv.

 18. Jag har återfallit i ungefär sex veckor nu.

  En halv cigarett i veckan gör mycket lite skada. Våra grannar lönnbrännarna (de bränner sopor i hemlighet, inget annat) och alla vedeldade pannor i byn påverkar hälsan betydligt mer.

  Lukten? Tja, man får väl försöka hålla sig hyfsat ren (vi har dusch här ute i vildmarken) och den goda doft som söndagskvällscigaretten sprider i huset uppskattas livligt av Hyttis. Hon ber mig röka på ibland när jag glömmer.

  Till följd av den låga konsumtionen var jag tvungen att plocka fram ett litet skrin, se bild. Det är inte alldeles tätt så jag stoppar in det i en elektrostatpåse. Hittills har rökverken inte torkat ut.

 19. Det är inte alldeles ovanligt med återfall inom både det ena och det andra. Men just rökning verkar ju … så ogott. Men du åker inte ut. Jag vet faktiskt att det finns andra här i båset aktiva personer som ryker på då och då.

  (Alltså vanliga ciggisar.)

  Broder Jakob snusar med den äran. Jag dricker champagne. Orangeluvan är en sällan skådad renlevnadskvinna som inte ens nyttjar kaffe. Andra som jag känner äter godis eller klättrar i berg och hoppar fallskärm.

  Vilken är då den bästa synden?

 20. Jag har nu testat hajpen chiapudding (orsak: jag köpte en påse chiafrön nångång på extrapris och vi hade för mycket mjölk hemma). Resultat:
  Utseende: meh.
  Smak: meh.
  Konsistens: meh.
  Mättnadskänsla och effekt på matsmältningen: ber att få återkomma.

 21. Ökenråttan

  När du slutar röka nästa gång, SG, kan du använda cigarrettskrinet till att ha topsar i. Dom passar precis. Kan man få se en bild på skrinets ovansida?

 22. Vassego, ÖR. En av de mest intetsägande och ointressanta översidor jag nånsin sett. Ledsen för det.

  Tops använder jag mycket sparsamt. Ibland rengör jag pendyler, takkronor och andra krusidulliteter med tops.

 23. Brid, chiafrön konsumeras understundom här. Vi har dem i muffins, gärna tillsammans med solrosfrön och kardemumma, men de bakas utan bakpulver för det är tydligen inte gott. Själv har jag inte en aning om hur chiafrön smakar.

 24. Ninja i Klockrike

  Chiafrön smakar ingenting, men gör matbröd saftigt och gott, så där har jag dem gärna.
  I puddingform har jag inte smakat dem, och kommer nog inte göra det heller.
  Finns det pudding som är god? När slutade vi äta pudding i det här landet?

 25. Ökenråttan

  Mycket sobert skrin, SG. Har Niklas gjort det?

 26. Här är det alltså familjemedlemmen som tycker att kärnor och frön och deras innehåll tillhör livets väsentligheter som konsumerar chiafrön. En välmatad muffins räcker länge.

 27. Nej, ÖR. Det där skrinet kommer från gammpörtet. Cigaretterna var kortare på den tiden de var utan filter. Men det finns niklas-och-fiaalster. Med äkthetsintyg. Fia ville inte skriva under. Men Niklas intygar att hon medverkat.

 28. Ninja i Klockrike

  Hon kunde väl bara kluttrat till något?

 29. Hon kunde kanske ha schitit dit sin signatur. Det vore personligt och äkta, tycker jag.

  Annars läste jag just om en slant man inte direkt singlar. Den är ett fint exempel på hur tungt guld faktiskt är. Tre centimeter tjockt och 53 centimeter i diameter är stort, men inte så att man spontant skulle tänkta “hundra kilo!” om man såg det.

 30. Jag ska se vad Fia kan åstadkomma för typ av bomärke. Jag vill ju ha nöjda kunder.

 31. Jösses, förlåt att jag lämnar er vind för våg! Det var alls inte meningen.

  (Idag sökte jag nytt jobb. Det var nog mitt livs första riktiga anställningsintervju, och jag minns just nu inte ett jota av vad jag sa. Men det var samma feeling som under auditions. Och av alla de auditions jag har varit på, fick jag inte en enda roll …)

 32. Knytblus?

 33. Nä, det bidde svarta jeans och färgglad hoodie. Men jag hade i alla fall smycken! Och armbandsklocka!

 34. Lycka, lycka!

  (Med vad det nu är, vilket du berättar när du vill, om du vill.)

  (Såvida det inte är en tjänst som cirkusprinsessa för det vill jag i så fall veta meddetsamma.)

 35. 100 % OT. Första gången?

  Grattis till alla som bidragit. Inte minst till Lotten som med eller utan knytblus inte styrt båset mot fopollskommentarer.

 36. Hm … 100 %? Jag fruktar några fopollsord skrivna av mig den första kvällen (25:e) klockan 22:30. Högst allmänerliga och tämmerligen ointressanta, men ändå. Utfallet kan förbättras ännu lite till, anar jag.

 37. Ja, jag noterade att du inte är alldeles pålitlig. Men med ca 1,3 rader svagt fopollsinfluerad text och fyra rader OT är ditt brott så ringa att jag inte tyckte det var värt att nämnas. Samhället har fortfarande en viss toleransnivå, men den nöts sakta ner och blir troligen så låg att jag kommer att höra protester mot mina rökvanor. De ligger nu på cirka 0,2 % av vad jag sög i mig under min mest aktiva period. I ett rum med 2500 mm takhöjd motsvarar det en tröskel på 5 mm.

 38. Jag ska bespara er detaljerna, men min mage tycks inte vara helt förtjust i chiapudding den heller. Det blir till att stoppa resten av fröna i bröddeg, i småportioner.

 39. Annika, har ni tränat Ghandi att schita prick? Fia siktar så dåligt och vi har svårt att så att säga hitta avtryckaren. Nu efter morgonduschen är det mest läge för ett marinerat intyg men det är ju inte samma sak som ett ordentligt bomärke.

 40. I wish — nä, det är sällan vi har något inflytande över var schiten hamnar.

  (För den som undrar [varför undrar du, din snuskiga typ?]: de gånger påverkan märks är när fågeln sitter på axeln och gör små hukrörelser, vilka signalerar att något är på gång — då håller man ut överarmen vågrätt, så knallar han ut på den och gör sin bissniss och då har man ju lite koll på var bissnissen landar.)

 41. Fia schiter inte i sin bur så när man tar ut henne vet man att det kommer en ordentlig laddning. Och är det inte allt för långt till hennes pinne som har en tidning apterad runt basen hamnar schiten där. Ungefär. Annars är hon som Kaffern (Pyttans AB och CD-lära).

 42. Mitt livs ungefär sju undulater blev varma om fötterna när det var dags att skita.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.