Hoppa till innehåll

Dag: 25 mars, 2017

Sverige–Vitryssland, schmitpyssland

Bara en med z …

Sverige ska nu spela en jätteviktig (i den mån nu fopoll är viktigt) kvalmatch mot Vitryssland nuuuu. Men jag kan bara titta sporadiskt eftersom jag är upptagen med bl.a. en tzatziki, så ni får hjälpa mig i kommentatorsbåset eftersom det finns massa människor som struntar i fotboll, men gärna läser rapporter …

Den här svenskan hade man inte förstått för, säg, tio år sedan.

5 min

Här kommer min insiktsfulla analys efter blott några minuter: gräsmattan är grön, vitryssarna har sin bordslöpare på tröjorna och barndomskompisarna Marcus Berg och Ola Toivonen kommer att spela bra på topp. (”På topp” betyder inte att de spelar på ett berg eller att de är ovanligt toppen utan bara att de är närmast den vitryske målvakten.)

18 min

STRAFF! Det har varit ett par trillsnubbel som har fått alla att tjoa straaaaaaaaff, men nu blev det det. Emil Forsberg, som är ledare för dagisligan (de allra yngsta i alla fall för ett par år sedan) stegar fram och …

Det ser ut som om bollen sitter fast i nätet.

MÅL! Vi leder med 1-0!

25 min

Vår meste snubblare sedan Fredrik Ljungberg – Marcus Berg – trillar så fint, så fint så att den vitryske kaptenen får gult kort. Det är som att ens mamma rynkar ögonbrynen när man har slagit sönder en fönsterruta.

28 min

Durmaz med Z snor bollen och sätter fart mot vårt mål med tio motståndare som små flugor runt sig. Alla springer som blådårar och expertkommentatorn konstaterar:

– Durmaz är mol allena.

31 min

Det händer liksom ingenting, men det är inte alls tråkigt. Snabba ruscher, klacksparkar och glidtacklingar och små piruetter i luften gör att det påminner lite om Let’s Dance.

Fast det här är från en helt annan match.

42 min

En svensk passar snyggt till en annan svensk. Den passningen beskrivs så här av kommentatorerna:

– En riktig liten läckerbit.

45 min

Oh, nu kom statistiken – Sverige har skjutit på mål nio gånger, Vitryssland en gång. Min egen statistik säger att 1 % av alla gula lappar med JAG ÄR SVERIGE ligger inne på planen.

—-

I pausen fick vi veta att vår förbundskapten (som är en ny utan konstigt knuten halsduk) säger att det är viktigt att fortsätta rulla boll.

Intressant.

—-

48 min

DEN RULLAR IN I MÅÅÅÅÅÅL! DEN RULLAR IN I MÅÅÅÅÅL!!!

Emil Forsberg lyckas skjuta på ett helt normalt sätt. Målvakten Gorbunov räddar bollen, börjar tänka på utsparken eller skavsår eller bara på gräsmattans fräschör – och tappar bollen som låååååångsamt rullar över mållinjen!

Ser ni hur långsam bollen är?

Vi leder med 2-0!

55 min

Det är ungefär en halvtimme kvar och Toivonen/Berg har fortfarande inte gjort mål, vilket kommentatorerna påpekar. ”Well, vi vet ju det”, svarar jag till tv:n eftersom Emil Forsberg har gjort de två målen.

57 min

Fotbollsguden hörde kommentatorerna, för nu händer detta:

  1. Berg skjuter och vitryssarna räddar på mållinjen.
  2. Toivonen tar returen och skjuter stenhårt i stolpen.

58 min

Oj! Marcus Bergs skott som räddades på mållinjen räknas som mål! På reprisen ser jag helt klart och tydligt att det är feldömt, för jag är ju självutnämnd fotbollsdomarexpert. Vi leder med 3-0 … fastän det är helt fel.

Strax ska vitryssen rädda bollen på mållinjen …
Här är det svårt att se – bollen är vid den gröna foten. Den där bollen som svävar över spelarna är bara vår taklampa som speglar sig i tv:n.

80 min

Isaac Kiese Thelin kommer in (byter ut Toivonen), tar en rusch, kliar sig i naveln, vänder sig om, får bollen och gör ett jättefint mål. (Hur mål är fina beror på hur man liksom lurar motståndarna eller hur man skjuter hårt eller nåt annat.) Vi leder med 4-0!

86 min

Men nu kommer det att gå åt pepparn. Durmaz byts ut och därmed har vi ingen med Z på planen. Detta kommer aldrig att gå väl.

93 min

Pfuiiiiiiittt! Vi klarade oss! Vinst med 4-0!

Men jösses. Jag har ju glömt bort matlagningen! Tzatzikin!

Share
42 kommentarer