Hoppa till innehåll

Jag ville jag vore Hans Rosling …

… om det inte vore för det idag så oväntade beskedet att han dog. Den cancer som han tillfrisknade från på 1970-talet kom tillbaka.

Jag har hittat en tio år gammal, väldigt intressant artikel från Tidningen Vi, där han i blott några ord beskriver denna period:

”1975 blir Moçambique självständigt och jag blir färdig läkare. Tre år senare ska löftet till Mondlane infrias, men i duschen kvällen innan jag ska hämta flygbiljetterna känner jag en knöl i ena testikeln… operation… jo, det är cancer… misstänkt spridning… strålning är slutbeskedet. I ett slag brister allt. Hur förbereder man sig för att dö när barnen är tre och fyra år? När man själv just fyllt 30? Den sommaren är förtvivlad men Agneta, min hustru, är stark. Hon ger liv åt varje dag, och sakta men säkert vinner behandlingen över sjukdomen.”

Jag återkommer till den här artikeln om en stund.

Hans Rosling och Leif GW Persson är två av de få människor som är som de är, och ”får” vara det. Jag vet inte riktigt vem som avgör det där ”får”, men det är inte många i offentligheten som kommer undan med att t.ex. tala en sådan oerhört svengelsk engelska (Rosling) eller vara i så dålig fysisk form att varje stånk tar på krafterna (GW). Jag vill också vara mig själv i alla sammanhang, men si då kommer folk och påpekar att jag

 • måste lugna mig
 • bör försöka smälta in
 • borde tänka innan jag öppnar munnen
 • på inga villkor får vissla på bartendern
 • inte ska kasta champagneglas omkring mig.

Men nu fokuserar vi på Hans Rosling (1948–2017), som först var som många andra som utbildade sig läkare och sedan fortsatte med att forska, men som sedan 2003 (är inte helt säker på årtalet) for land och rike samt världen runt för att hålla oerhört proffsiga föreläsningar. Proffsiga bl.a. för att hans son och sonhustru utvecklade ett snillrikt presentationsverktyg som får en att önska PowerPoint åt häcklefjäll.

Men ibland kombinerade han tekniken med Ikea-lådor, som i tiominuterspratet här:

(Om ni hellre vill läsa texten, klicka här.)

Och hur sätter vi månne Roslings gärning i relation till vad som händer idag i världen? Jo, vi tänker på hur fantastiskt faktabaserad han var. Och jämför med … ptja … USA:s president kanske? Han, Trumpen, som idag påstod att terrordåden ”is happening all over Europe” men att de inte har rapporterats om i medierna. (Jag kan inte rekommendera en titt på Trumpklippet för de nervsvaga. Det är så skrämmande.)

Hans Rosling var ett föredöme när det gäller forskningspresentationer och kunskap, även om han i en dansk intervju blev så rosenrasande att budskapet nästan försvann bakom ilskan.

Men tänk ändå … om han hade fått hålla på ett par år till eller i alla fall bara bli en sisådär bortåt 100 år? Kan vi få en upptränad Leif GW Persson att hålla presentationer om världssvälten? Var finns arvtagarna?

Tillbaka till artikeln i Tidningen Vi från 2007. På slutet får Hans Rosling några snabbfrågor.


Två dagar senare:
Magnus Rosling (sonen) har skrivit några tips, som Anna länkade till i kommentatorsbåset. Jag lyfter upp dem hit till ytan!

Många undrar idag hur Hans arv ska leva vidare. Enkelt! Gör såhär!

1. Hjälp barn så att de har det bra. Det finns alltid tid till överdåd och om fler barn får en bättre barndom så kommer fler vuxna ha haft en lyckligare uppväxt om 18 år, jag lovar.

2. Fortbilda dig, se till att du faktiskt vet vem som har det svårt. Ta för vana att lära dig om världen till exempel kan man alltid heja på landet med lägst BNP/capita i fotbolls VM, det brukade Hans göra. (PS. Det är nästan aldrig Sverige, bara 16 länder är rikare)

3. Var kritisk, stå på dig men var ödmjuk. Tro inte på sånt du tänker om du inte minns varifrån faktan kommer. Är faktan gammal kan den vara felaktig redan idag. Stå alltid på dig och kräv samma förhållningssätt av andra. Erkänn för dem som visat att du tagit fel att du är tacksam och tar till dig.

4. Fortbilda alltid andra. Kan du förklara något du just har lärt dig för någon så att de förstår så blir ni tillsammans kunnigare.

5. Släpp pretentionerna. Hans älskade att säga att man alltid skulle göra allting rätt. Detta kanske skrämmer folk och verkar ouppnåligt men i själva verket är det mest en mycket god vana att se sig själv som kompetent till just detta. Om folk dömer dig för att du gör och har fel ibland så missar de att se helheten. Låt inte folk stirra sig blinda på en liten brist utan tvinga dem då att se alltsammans samtidigt.

6. Jobba hårt, inget löser sig själv och om man jobbar på så blir mycket mer möjligt att göra!

//Magnus Rosling

 

Det där med fotbollen känns ju jobbigt, men jag lovar att ha de andra råden i bakhuvudet i allt jag gör.

Share
Publicerat iBloggen

32 kommentarer

 1. Anna T

  Bra runa, tack.

 2. Nu hittade jag i SvD:s arkiv en talande rubrik på en fem år gammal förstasida. (Se bild.)

 3. Ekar Anna.

  Önskning: Fler faktabaserade människor åt världen!

 4. Ninja i Klockrike

  Jag tror att Hans Rosling skulle vara den första att säga att ‘jaja, jag är väl lite död för tillfället, men vadå, ni har väl fått en utbildning? Använd den då, och fortsätt göra världen möjlig och jämlik!’

  Så att det är väl bara att hugga tag då och göra’t. Alle man till pumparna!!!!!!

 5. Dieva

  Mer fakta åt folket (och mindre faktaresistens)!

  Det senare är ju minst lika viktigt att göra något åt.
  Hans Rosling kommer att bli saknad.

 6. Var det bra eller dåligt att jag visslade?
  Hoppas bra.
  Men tror inte att HR skulle ha gjort det.

 7. Först Svend Asmussen. Sen Hans Rosling. Det var ingen bra dag igår. Men det tog ju för all del vårt fokus från det märkligt valda Polarpriset.

  Vill maratontitta på Rosling-klipp, men jobbet säger annat. Det tar över huvud taget en massa tid som skulle kunna användas bättre.

 8. Christer, the Long Distance PT

  Tack Lotten! Nu är det bara knäböjen kvar. Majlis

 9. Ninja i Klockrike

  Han var svärdsslukare också, mycket märklig kombination.
  Men ball.

 10. En blogg som Rosling hade uppskattat och förmodligen kände till, är Faktoider. Udda fakta varvat med korrigeringar av olika myter:
  http://faktoider.blogspot.com.es/
  (Jag är i Spanien, som tydligen har lag på att lägga till “.es” på alla länkar. Ta bort “.es” om den inte funkar).

 11. Ingela

  Att ingen klagade på den svengelska engelskan tror jag berodde på att han hade ett oerhört stringent språk och pratade om högst väsentliga saker. Om det då finns brister som avsaknad av tjusiga diftonger och lite för spetsiga uppländska i:n är väl en struntsak, eller hur?

  Jag tänker som Ninja, det är allas vårt ansvar att leva och verka i världen på ett sätt som hedrar Hans Rosling. Och att så långt det endast är möjligt hålla oss till fakta när vi argumenterar.

 12. Ökenråttan

  Ingela: Roslings absoluta ignorerande av korrekt engelskt uttal var ytterst charmerande när jag hörde honom live. Uttalet, strunt i det; det är vad som säjs, inte hur han uttalar det som räknas.

 13. Mina föräldrar levde trettio år i USA. Farsan kunde en del engelska, annars hade han inte fått jobbet. Morsan var der värre med. Vi, hennes grundskolebarn, hade ett större engelskt ordförråd när flytten gick men hon kämpade på.

  Bägge lärde sig snabbt att uttalet inte är det viktiga, utan att göra sig begriplig Is Da Sh*t. Och det gjorde de i en språktolerant nation byggd av invandrare från världens alla hörn (Sorry, Trump).

  Ett paradexempel var när de en gång fick frågan “where are you from” och sanningsenligt svarade “Maryland”. De hade ju bott där i tjugofem år.

 14. Haha, underbart LarsW. “Maryland”. Påminner mig starkt om min egen pappa … men även min Opa var 100% svensk de månader på året som han bodde i Sverige.

 15. Jag lyfter upp sonens tips till inlägget, Anna! Jättebra! (Även om jag inte kan lyda när det gäller fotbollen.)

 16. Smultronblomman

  Tack Lotten! Vilka fina ord. En stor förlust för många. Enligt hans sista önskan kan man hedra hans minne genom en donation till UNICEF. Det har jag gjort.

 17. Ja, braaaa, Smultronblomman!

  Och tack för musikinlägget, LL99.

  Själv sitter jag och försöker epsa en logga (mer om den senare) genom att först ”spara textkonturerna”. Mycket ska man göra innan fingrarna faller av.

 18. LupusLupus99

  Det snöar ute.

 19. Ja, lite.

 20. Väldigt lite!

 21. I Lund har de så mycket snö att de häpnar och bygger snögrottor för möss.

 22. Ett Hans Rosling-citat!

  ”I have a neighbor who knows 200 types of wine. I only know two types of wine – red and white. But my neighbor only knows two types of countries – industrialized and developing. And I know 200.”

 23. och

  Rosling – en riktigt jäkla, sorglig förlust. Hoppas många försöker kliva vidare i hans dojor!
  LGW kan inte nämnas på samma dag, den pösiga stroppen. Fattar inte att någon läser honom ALLS. Live and let live, men …??!!

 24. och

  Tröst: Trumpen förlorade i en appellationsdomstol.

 25. Örjan

  och: Håller med.

 26. Förlåt den långa tystnaden, men nu har jag i alla fall bloggt om varför!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.