Hoppa till innehåll

När kommunikationen inte funkade så himla bra

Nu ska jag berätta om hur det kan gå när informationstekniken på både det mänskliga och digitala samt automatiska (?) planet fallerar.

Ha tålamod: det här är inte bara ett gnälligt SJ-gnöl.

Första sträckan hemåt från Lund till Eskilstuna häromdagen gick alldeles utmärkt. En stor parentes i sammanhanget är att vi numera måste byta till ett sekruttåg redan i Linköping istället för att sitta kvar på fintåget ända till Norrköping.

Sekrutt-tåget X12.

När mina två basketkolleger och jag skulle kliva av – i just Linköping – sa tågvärden i högtalarsystemet:

– Tåget mot Katrineholm, Eskilstuna och Sala avgår klockan 18:07 från spår 3, alltså samma perrong som vi kommer in på.

Vi klev av, sprang in i en väntkur och stod där och njöt av värmen. Högtalarsystemet inne i kuren var på maxvolym eftersom ingen under högtalarmötet på SJ:s eller Trafikverkets kommunikationsavdelning sa just den här meningen:

– Ska ljudet inne i väntkuren vara lika högt som ute på perrongen, i det fria där tåg och väder samt vind påverkar?

Varje gång något sades i värmekurens högtalare fick vi alltså ta paus i vårt annars oavbrutna prat. Med andra ord hörde vi exakt varenda ord som sades i utropen. Och därför blev vi lite fundersamma när klockan blev 18:09 utan att något tåg hade dykt upp och inget plong om försening hade kommit i mobilen och … och … och … det ju faktiskt på skyltarna inte stod en enda bokstav om något tåg till Eskilstuna.

Jag ryckte åt mig ryggsäcken och sprang som en halt hind nerför trapporna och in i stationshuset. Inget tåg mot Sala syntes på skärmarna. Aha! En tåginformationshjälpare i grön reflexväst! Hallå!

– Ursäkta, tåget mot Eskilstuna?
– Det som gick nyss?
Som gick nyss?
– Från spår 6.
– Frå…?

Här blev jag väldigt avbruten av en Securitasvakt som stod bredvid den gröna västen. Han ville hemskt gärna ha ett ord med i laget.

– Ja, det gick nyss. Som det skulle, lade han till.
– Vänta ska jag kolla, sa tåginformatören och flipprade på sin telefon.
– Från spåret som ligger allra längst bort, dääär, sa Securitasvakten och pekade synnerligen irriterande bort i fjärran.
– Men vi blev tillsagda att stå vid spår 3! sa jag uppbragt.
– Men tåget till Eskilstuna går alltid från spår 6, sa Securitasvakten.
– Nej, sa tåginformatören, det brukar gå från spår 3. Titta här …

Och så fortsatte hon genom att visa mig hur det hade avgått på korrekt tid från ett helt annat spår än 3. Som det ju alltid brukar avgå från.

Vi tre basketnördar såg nu ut så här.

Vi svalde dock förtreten och satte oss att i lugn och ro invänta tåget som skulle gå en timme senare, som pga. ”den rådande väderleken” (alltså normal svensk vinter) var försenat nästan en timme till 19:50. Vi löste världskrisen och basketpaniken samt diverse knutar och jag svor ve och förbannelse över den trevliga middagen som jag kom att missa.

– Nu tror jag att vi samlar ihop oss, sa jag 19:35. Det står här på appen att tåget ska inkomma 19:40. Vi går och kollar på tavlan.

Vi tre stirrade på tavlan ”ankommande tåg” och hittade inget av värde. Inget tåg inkom 19:40. Men på ”avgående” stod det att vårt tåg (som ju alltså inte någonsin skulle inkomma) skulle avgå kl 19:50. Väntelivänt. Trarajdiraaa. Tickeli-tick sa klockan.

– Näe, sa jag kl 19:49 till mina två basketnördar. Nu går vi fan till perrongen! Spring!

Tre gamla basketspelare sprang på stela knän både nerför och uppför trappor. Framme på ”vår” perrong stod bara ett litet sekrutt-tåg. Skylten sa att det var ett ”ankommande tåg från Kalmar”, som ju inte har något som helst att göra med Sala eller Eskilstuna.

Såhär, fast från Kalmar. (Gammal bild.)

Vi och kanske sex andra perrongförvirrade stod där och sa ”Kalmaaar?” tills jag älgade fram till fel ände av tåget (dysdirektiker Bergman) och stirrade in i en tom förarhytt. Jag vände och sprang till rätt tågände och knackade på fönstret, varpå en förtjusande lokförare i skägg och glasögon tittade ut.

– Förlåt. Vi undrar bara vart du ska åka.
– Sala. Eskilstuna. Västerå…
– Men på skylten står det att du kommer från Kalmar.
– Va? Näe, sa lokföraren och tittade ut mot skyltningen och skrattade.
– När ska tåget avgå mot Sala då?
– Eh. NU. Alltså verkligen nu.
– Åh fan.

Sa jag och sprang mot mina kolleger och de andra som stod och var förvirrade på perrongen.

– DET ÄR TÅGET MOT ESKILSTUNA! Och Sala! Kliv på! Snabbt! Dörrarna stängs!

Schwopp, så var vi på väg hemåt igen.

Nu är frågan hur i hela friden alla inne i stationshuset skulle få reda på att det var just deras tåg som

  1. inte hade inkommit
  2. inte annonserades i högtalarna
  3. nyss avgick.

Där står de förmodligen fortfarande och undrar.

Stackars tågvärden kom förstås och kollade våra biljetter (”vi missade vårt tåg för at bla bla bla”) och hon fick just dessa frågor (punkt 1–3 ovan).

Hon såg ut så här när hon sa att vi faktiskt hade fel och att tåget hade skyltats korrekt på perrongen och att allt hade gått rätt till. Mhnpffft.

Slutkläm:
Jag känner mig maktlös och förvirrad. Borde sådant här inte funka bättre och bättre? Vi (jag) har slutat att lita på vårt (mitt) eget omdöme. Med andra ord finns det under en helt normal resa dessa komponenter att inte ta hänsyn till what so ever:

  1. SJ-appen
  2. utrop via högtalare
  3. saknade utrop via högtalare
  4. skärmar inne i stationshuset
  5. skyltar ute på perrongen

Just sayin’.

Share
Publicerat iBloggen

49 kommentarer

  1. Så mycket enklare det är med Örnsköldsviks norra. Där finns det bara en perrong. Oavsett om man ska åka hitåt eller ditåt.

    I Härnösand är det högertrafik på stationen. Det är konstigt. Annars är det ju vänstertrafik på stationerna.

  2. LupusLupus99

    Du får gnälla på SJ hur mycket du vill MEN SJ har inget med utrop eller informationstavlor att göra.
    Både utrop och tavlor sköts av trafikverket.

  3. Det är ett test! Den som står ut längst får en stel kanelbulle. Och en mugg kallt kaffe, om resturangvagnen är öppen.

  4. Snöret i Fjollträsk har vänstertrafik, liksom Suckarnas Gång mellan T- och SJ-Centan. Traditioner från gamla tider. Numera är det till och med skyltat (med pilar på golvet) vänstertrafik så att folk inte ska mingla allt för mycket när de har felskyltade tåg att passa.

  5. (pigga?) kristina

    En gång skulle mitt tåg gå från spår x. Tur nog visste jag att det brukar gå från spår 6, och där dök det också upp.

  6. Jag som numer pendlar till Fjollträsk från Boden söndagar och åt andra håller torsdagar samt åker pendeln mellan Fjollträsk och Bro dagarna där emellan börjar redan efter en ToR med nattåg samt en veckas pendeltågspendlande insett att appar, info mm är inte att lita på. Tåg kommer in på fel spår, ingen info osv… dessutom åker jag med en buss vissa dagar och eftersom turen heter samma nummer åt båda hållen och jag bor vid en liten slinga där båda bussarna stannar på morgonen så är det av yttersta vikt att fråga busschaffisen om han är på väg åt ena eller andra håller för det står sällan något mer än numret på bussen. Jättesmart, inte. Nå ja kliver jag på fel buss kommer jag ca 30 min sent till jobbet, inte hela världen så länge det inte trillar ner sådant där vitt från himlen för då verkar allt bli kaos i Fjollträsk med omnejd.

  7. LupusLupus99

    En gång när jag skulle åka till Västerås tyckte jag att det var konstigt att det var så lite folk på perrongen. Tågen från Eskilstuna till Västerås går tio i hel timme.

    Jag tänkte att 08.50-tåget blir bra, men det tåg som logiskt sett skulle ha gått kl. 08.50 avgick inte alls då utan redan kl. 08.35.
    Det var helt enkelt så att tågen går tio i hel timme, dock med ett undantag: 08.50-tåget som avgår redan kl. 08.35.

    Som tur var gick det en buss kl. 10.15.

  8. PK

    Det borde funka bättre. Mycket bättre. Trafikverket sköter mycket riktigt både skyltning och utrop. Oftast funkar det bra men ibland blir det helfel. Framför allt när det är störningar i trafiken.

  9. Ninja i Klockrike

    Undrar så varför folk utanför stockholmsområdet oundvikligen säger Fjollträsk, men blir urförbannade när stockholmare säger Tönteå, Knäckebröhult eller Bortom?
    Särskilt som de flesta i Stockholm boende är hitflyttade Tönteåbor, Knäckebröhultare eller Bortombor?

  10. ”Fjollträsk” var ursprungligen tänkt som en nedsättande benämning på Stockholm, men hej vad de som lanserade ordet bedrog sig. Numera är det vedertaget, enbart skämtsamt och används förmodligen oftare av Stockholmare än av Tönteåbor, Knäckebröhultare eller Bortombor. Eller Göteborgare.

    Så kan det gå.

  11. Ninja i Klockrike

    Fjollträsk är fortfarande lika nedsättande som när det lanserades. Någon skämtsam benämning har jag ännu aldrig upptäckt, endast nedsättande och förnedrande,
    Stockholmare själva sa Eken en gång i världen.

    Det är mycket sällan som ett öknamn bara så där blir ett skämtsamt smeknamn, och Fjollträsk hör sannerligen inte dit.
    Om det kryllade av andra nedsättande egennamn på orter, så visst, men det gör det inte.

    Sällan eller aldrig hör jag det användas av innevånare i huvudstaden, undantag finnes, utan mest av utsocknes som därmed vill markera ett von oben-skap.

    Jag brukar anses som en skojig typ, så det beror inte på nån större humorbrist från min sida.
    Snarare drabbas jag av en urbota leda när jag hör det användas.

  12. Det är väl mest en fråga om fjollträskarnas och fjollträskornas tämligen överdrivna självbild. Den som göteborgarn sköt i sank med konstaterandet ’Vi talar aldrig om er’.

    Och kom inte och påstå att jag saknar humor. För jag är en humoristisk fan. Som alla andra.

  13. Dieva

    Ojoj, så mycket historier jag har på detta tema. Som mångårig pendlare i hufvudstaden har jag nog varit med om det mesta som kan gå fel. Som t.ex. Den gången jag tillbringade en timme på perrongen och både skyltar och högtalarröster under hela timmen med bestämdhet hävdade att nästa tåg till Stockholms central skulle avgå om tio minuter, om fem minuter, om två minuter, om tio minuter, om fem minuter … Vette f-n var de hade gjort av de tågen. Till slut letade jag rätt på en buss och tråcklade mig via alternativa vägar till jobbet. Hade jag väntat hade det gått fortare, enligt sonen som klev ut på perrongen strax efter att jag lämnat den. Om jag med skohorn hade lyckats klämma mig ombord förstås.

    Byta perrong-felet är jobbigare men säkert bra för flåset.

    Finns det ingen app som kan berätta om var i realtid ett tåg befinner sig och på vilken perrong det är på väg in? Både tåg- och växelsystemen måste ju rimligtvis veta det i dessa digitala tider. För övrigt borde den informationen kunna kopplas direkt till Trafikverkets informationssystem.

  14. LupusLupus99

    Dieva, jo jag harf faktiskt hört talas om att det finns/fanns planer på att kunna följa tåg i realtid på samma sätt som du kan följa flygplan/båtar i realtid.

  15. Jag besöker regelbundet norra Italien och tar mig nästan alltid med tåg mellan flygplats och släkten. Än så länge har jag aldrig varit med om något snabbt perrongbyte utan tågen går från en och samma perrong, åtminstone på de mindre stationerna. På Milanos större stationer får man i stället titta på en stor skärm och vänta tills tåget man ska åka med annonseras ut med rätt spår, ca tio minuter innan avgång. Så att gå ett tåg brukar sällan vara något problem. Däremot är det svårare att gå av från de regionala tågen, speciellt efter det blivit mörkt och skyltarna på stationerna inte syns. Inga utrop sker på tågen och inga lysande, elektroniska skyltar annonserar vid vilken station tåget ska stanna nästa gång. Finns någon att fråga, är det enkelt, men ibland på kvällstid är det ganska tomt i vagnarna.

    (Förresten noterar jag hur snyggt alla bilder nu presenteras. Ja, det har ju blivit väldigt fint överlag.)

  16. Tack Susanne Hultman! (Det är dock inte färdigombyggt än, men det som ska göras övergår mitt förstånd. Jag ska köpa nytt förstånd.)

    Tågkartan som LL99 länkar till har jag försökt använda tidigare, men helt enkelt glömt bort. Måste kolla nästa gång det ska ut och åkas!

  17. Ninja i Klockrike

    SG, den historien är, förutom att vara så gammal att det dammar om den, inte särskilt sanningsenlig. Stockholmare pratar inte särskilt ofta om utsocknes.
    Överdriven självuppfattning? Tja, bland inflyttade landsortsbor, så kanske det är så. De som har blivit stockholmsbor. Stockholmare? Nä, det tar liiite längre tid att bli stockholmare.
    Den tid det tar att se på omvärlden med vänlighet.
    Stockholmare irriteras inte av lantisar till vänster i rulltrapporna, vi ber dem vänligt flytta sig.

  18. Vad har vi glömt att svara på? [blädder blädder] Aha!

    – Javisst! Absolut! Såklart!

    OT: Nu ska jag snart till Katrineholm (igen), men denna gång i bil. Basketmatch!

  19. Vi har just kollat tåg- och hotellpriser för en resa på ett trettiotal mil tur och retur (för en begravning) och funnit att tågpriset för två personer ungefär motsvarar priset för hyrbil, om man väljer den tid som det är billigast att resa. Vi är fyra och måste kunna förflytta oss mellan hotellet och kyrkan också. Så det verkar bli hyrbil.

  20. Ja-a, jag åker numera så sällan tåg att jag inte har iakttagelser att dela med mig av. Men jag tänker som vanligt på Three Men in a Boat, nämligen sluttampen av det här kapitlet. Den biten känns så evig, liksom.

  21. LupusLupus99

    Lotten, ja jag har också kollat på tågkartan förut men glömt bort den.
    Det verkar dock inte alltid vara realtidsuppdatering enligt tågkartan själva.

    Visa heatmap

    Visa persontåg Visa godståg

    Tågkartan.se kombinerar tåginformation från Trafikverket, GPS-data som sänds in av användare av appen Tågtavlan, en databas över Sveriges järnvägsnät och Trafikverkets tågplan för att i realtid beräkna var svenska persontåg och godståg befinner sig. Tågens beräknade positioner stämmer därför inte alltid exakt med verkligheten, men vid goda dataförhållanden är precisionen hög”

  22. Ja, Brid, så är det – att åka bil är sällan dyrare. Men tåg är ju sååå mysiga. När de går …

    OT:
    Vi vann. Mina knän höll. Det dåliga knät kan dra åt pepparn.

  23. Dieva

    Tack LL99! Den hade jag också glömt bort.

    Tänkte påminna om att revideringslänken inte funkar men kom på att det skulle anmälas till wordpressupporten.

  24. Har den här dagen kommit in vid fel perrong, så att alla missade den?

    (Det är verkligen ovanligt med en sådan lång okommentarsperiod.)

  25. PK

    Nej Bowies födelsedag igår. Och kilavidaredag imorgon. The stars looks very different today.

  26. Maj Korner

    Japp, min absoluta favorit när det gäller dokumentärfilm. T*m Al*ndh.

    Påbrödskort var extra tilldelning av mjöl, 50 gram per dag, för de som hade kroppsarbete, säger Wikipedia. Vi pratar ransoneringskort, alltså.

  27. Just precis nu lärde jag mig ett nytt ord. Eller är det kanske ett o-ord? Jag vet inte, men jag har aldrig hört det förut i alla fall (det är radio, reprisen på Studio ett). ”Den här behandlingen är preventell.” Vad … hur … ska det vara något som på något vis skiljer sig från preventiv?

  28. Oh, vad bra att ni var här och gödslade lite i det bortglömda båset! Jag har varit sådär synnerligen upptagen, ni vet. Varit hos frissan, putsat skorna och petat näsan.

    (Har jag junte alls. Suttit i möte har jag! Inget är viktigare än världens alla möten!)

  29. Ninja i Klockrike

    Adjektell
    Substantell
    Adventell
    Lokomotell
    Moraknell
    Friluftslell
    Skrell!
    Telloli
    Prellatlell
    Olell
    Prellatdetektell
    Hell (jamen det kan väl sägas stämma ganska så bra)
    Mordmotell
    Klänningslell
    Vankella( skånsk ort)
    Ablatell
    Ellsaell
    Ellnter

    förstår inte riktigt vad du menar Annika?

  30. […] mig (vilket jag inte skriver till Orangeluvan) när jag försmäktade i Österforse. Eller när obefintlig info och ett Kalmartåg ställde till det lite. För att inte tala om när jag pga. SJ blev tvungen att slänga mig in i en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.