Hoppa till innehåll

BOB – om kriget kommer

BOB är inte bara en syltfabrik eller en Nobelpristagare. Det är även en förkortning för ”Bug Out Bag” – liksom en ”flyväska” som står packad om man behöver rymma för att det bor ett spöke i källaren, om huset börjar brinna eller om en atombomb smäller i närheten. Då ska man först gömma sig under ett bord i minst en minut, sedan ska man ta sin väska och sticka.atombomb

Nejdå. Jag är faktiskt inte orolig, även om det kan verka så. Jag tycker bara att det är spännande att tänka ut vad vi idag packar ner – och om vi ens kan föreställa oss vad vi behöver nu när vi aldrig saknar något eftersom allt ju finns i telefonen.

atombomb2
Det här är 1960-talsversionen av vad vi behöver när vi ska fly hemifrån. Sex stycken vikta näsdukar, tex.
omkrigetk1952
Om kriget däremot hade kommit 1952, hade vi kunnat njuta av hur väldesignade anvisningarna var när vi stod där och kliade oss i huvudet eller letade efter näsdukarna.
kriget_omdetkommer
På 1970-talet fanns det tankar på skyddsmask, men idag nämns en sådan nästan aldrig i BOB-tipslistor.

Vi har ju Krisinformation, som jag ju brukar rapportera till när jag inte hör larmet kl 15 första måndagen i månaden en gång i kvartalet. Vad ska jag söka på? Hmmmm …

krisinfo

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (Msb) har en sajt där man får råd om kälkåkning om man söker på BOB, men man kanske kan få träff på ”överlevnadsväska”?msb_vaska

Nää. Men hallå, det finns en sajt som heter 72 timmar som handlar om detta! Oh, så spännande; man ska packa ner kondomer! Men är det inte lite svårläst?

”Vad är då sannolikt att vi råkar ut för, vad är realistiskt? Vi kan se vad som redan hänt, naturkatastrofer, el och vatten bortfall och kraftiga störningar i eldistributionen och fall där vatten inte är tjänligt som föda. Det kan också handla om evakuering på grund av naturkatastrofer som skogsbrand, översvämning och orkanstormar. Har du då en väska, eller ’BOB’, färdigpackad med mat och kläder Första Hjälpen materiel och mediciner samt en i förväg gjord plan för evakuering kommer du vara och känna dig tryggare för hur du ska klara dig och din familj de närmsta dagarna. En evakuering behöver inte betyda att man tillbringar den närmsta tiden i tält eller vindskydd, det är mer sannolikt att du kan ta dig till vänner eller släktingar eller rent utav ett landställe.”

Kan vatten vara föda och innehåller inte Första-hjälpen-lådan förutom några bindestreck även material?

Så nu är egentligen frågan: hur i hela friden ska vi om kriget kommer klara oss utan Google Maps och Twitter samt en välsittande gasmask?

omkriget_61
Hela denna folder från 1961 går att läsa hääär.

Uppdatering
Anna i kommentatorsbåset tipsade om Krisinfos systersida Din säkerhet där man kan roa sig kungligt med listor och filmer – och se på tusan: man bör naturligtvis ha kontanter hemma! (Men inte gasmask.)

Share
Publicerat iBloggen

69 kommentarer

  1. Flinn

    Jag fastnade på 70-talets ”ta bort gardiner”. Varför då? Så att det ska se ut som om ingen bor där och någon annan kan flytta in? Så att ingen stjäl gardinerna (som ju … eh, är vad man oroar sig för när man tvingats fly)? För att det ska gå att fälla ner persiennerna? Vad är i så fall det för slags gardiner? Så att det ska gå att öppna fönstren och klättra ut och in den vägen? Eller menar de ta bort gardinerna ur packningen, ifall man varit så förutseende att man packat ner sina finaste resegardiner, trots att det stod att man måste orka bära själv?

  2. Var ska man få tag på ett badkar att fylla? Has det badkar numera?
    Jo, vi har ett. Men vi är ju så originella.

    Med gardiner menas nog mörkläggningsgardiner. De behövs ju inte längre när man slagit av huvudbrytaren.

  3. Själv fastnade jag en stund vid ordet ”orkanstormar” för det var så … alldeles oväntat.

    Att fylla badkaret (om man nu råkar ha ett) med vatten vid större kris är en utmärkt idé om man är hemma, men varför i i all världen ska man fylla det när man är på väg att överge huset? Vem ska använda det?

    (Husmössen piper i kör: Viiiiii! Klipp till film av ryggsimmande möss, drinkdrickande möss i pyttesmå badstolar, selfiefotograferande möss med världens minsta mobiltelefoner.)

  4. Jag blev evakuerad till Rotebro vid en civilförsvarsövning 1959.
    Där åt vi köttsoppa och lärde oss att ”Varför gå i stan och skrota när man kan gå i Rotan och rota?” Sedan åkte vi hem igen.

    Tänkvärt.

  5. Maj Korner

    Man ska fälla ner persiennerna för att skydda så det inte virvlar omkring glas när det smäller. Och såklart måste gardinerna bort så att de inte tar eld och lockar in elden inomhus. Det fyllda badkaret är jättebra för då brinner det det inte upp. Eller så blir det vattenånga som släcker elden. Eller inte.

    Och varför står inte min ficklampa med inbyggd radio med på braåhalistan?

  6. Flinn

    Ja, tack!

    Fast jag tycker nog ändå att de kunde ha varit lite tydligare. ”Fyll badkaret”, liksom. ”Okej, då lägger jag väl gardinerna här så länge. Det blir bra, så landar allt som rasar ner från hyllorna ovanför badkaret lite mjukare.”

  7. Ett krig i dag kommer inte att likna de som tänktes på 1900-talet. Vare sig eldstormar eller kärnvapen behövs nu för tiden. Det räcker med att slå ut vår infrastruktur digitalt. Möjligen kompletterat med att kapa elförsörjningen söderut från Norrland medelst fysiska sabotage, vilket är att föredra framför luftangrepp eftersom förövaren då kan blåneka.

    Jag har hört siffran, men ska nog inte nämna den här. Stockholm och dess sjukhus står sig slätt efter oanat få dygn utan el. Reservkraften, som ju är oljebaserad kommer inte att räcka till.

    Ska man vara på den säkra sidan, är 72 timmar alldeles för lite. Och hur ska vi i flerfamiljshus förresten kunna hålla värmen när den el som behövs för cirkulation med mera är borta?

  8. Ninja I Klockrike

    Det var ju skönt att veta att den radioaktiva strålningen bara är farlig i nån minut. Fast det gör nog det samma för mig, för min kroppskonstitution gör, att det nog tar ganska många par sekunder innan jag kommit i säkerhet under ett bord.

  9. ”Vevladdare till mobilen” förutsätter att det sitter folk och vevladdar masterna efter kanske just 72 timmar. Reservbatterierna räcker nog inte mycket längre.

    Annars är den hetaste konspirationsteorin just nu att USA och Ryssland planerar för ett tredje världskrig. Inte bara svenska myndigheter har gått ut med beredskapsråd, de tyska har också gjort det. Så hade Ryssland en jättelik utrymningsövning för några veckor sedan. Det räcker för att sätta fart på foliehattarna.

    Googla ”third world war” och häpna.

  10. Det finns krisberedskapsplaner, men allt är för den skull inte offentligt. Något får väl ändå den lede fi söka gissa sig till.

  11. Min kris befinner sig närmre i tid men längre bort, rent geografiskt. Det handlar återigen om en afrikansk prinsessa som vill ha min hjälp att hantera många miljoner dollar som hennes sena fader på sin dödsbädd bett henne att ta hand om. Även denna prinsessa (med en ålder av 23 åren) vänder sig nu till mig. Tydligen mest för att jag är känd som en pålitlig och medkännande person där nere på Elfenbenskusten – och det är ju alltid roligt att höra – men nu finns det ett krav från prinsessans sida som jag har svårt att ta ställning till. Det handlar om att ”ta bra vaxhud av mig när jag kommer över till ditt land” och jag förstår inte vad hon egentligen vill att jag ska göra.

    Så jag vänder mig till Båset med dess breda och djupa livserfarenhet med frågan: Va fan menar hon? samt Kan det medföra risk för henne, miljön, Riket, min familj eller mig själv om jag tar vaxhud av henne?

  12. Att ta vaxhud av varandra är en gammal elfenbensk tradition, SG. Det går till så att kontrahenterna rullar varandra i varmt bivax (ej varmare än 42 grader) och sedan samtalar om vardagliga ting medan vaxet stelnar. Sedan river de i tur och ordning (äldst först) av varandra vaxet, varvid någon liten hudslamsa bör följa med. Den hudiga vaxbiten sparas av motparten i en för ändamålet utvald silkesbörs.
    (Källa: Internet)

  13. Per

    Funderar på var jag har min fackföreningsbok om jag skulle behöva utrymmas? Har jag ens någon…

    Capture

  14. Jag var med i facket senast 1998, men någon fackföreningsbok hade jag icke.

    Vaxhudsproblematiken för den stackars prinsessan och hennes silkesbörs kan kanske jämföras med den tyska Loteria Navidad som idag är så bekymrad över de Eine million zweihundert und fünfzig Tausend Euro som ska tilldelas mig. Om jag inte hör av mig tillfaller pengarna nämligen Ministerio Hacienda. Eventuella frågor ska jag faxa till 34 911 82 03 28 och på frågan om min inkomst behöver jag blott ange min PIN-kod.

  15. För övrigt har jag fått besked från radiofolket.

    – Hur länge kan ni sända om det blir kris och panik och världen går under?
    – I all evighet. Eller i alla fall så länge vi har diesel.
    – Så … det finns ett diesellager och en tratt till dieselmotorn här nånstans?
    – Japp!
    – Och radiomasterna? Behöver de vevas igång på nåt sätt om …
    – Oj. Ingen aning!

    (Visst tumult utbröt. Ingen hade svar. Alla var tacksamma att det inte är kris och panik på riktigt.)

  16. Jo, prinsessan och tyska lotteriet är nog släkt på något sätt. Jag gillar det där med att samtala om vardagliga ting medan vaxet stelnar. Men undrar förstås om man inte måste vara tyst på slutet när det stelnat kring munnen?

    ”Så länge vi har diesel”. Jojo. Det känner jag igen. Från diverse reservkraftverk på olika ställen. Mitt första var Tingstadstunneln, mitt andra var nya sändaren vid gamla radiostationen i Grimeton och ett som återkommit några gånger är det som ska se till att E4-bron över Södertälje kanal (den där bron som antingen fastnar i öppet läge, rasar eller blir fördärvad av långtradare) kan höjas/sänkas även när man har strömavbrott.

    I samtliga fall var det problem något år efter idrifttagningen. Nästan alltid var det soppatorsk. I instruktionerna står att man ska provköra reservkraften regelbundet och det brukade innebära en start per vecka. Start plus tomkörning något tiotal minuter drar inte så mycket bränsle. Men så småningom blir det ändå ganska låg nivå i tanken.

    När det sedan blir allvar av (dvs strömavbrott) så drar man förstås igång dieseln och lägger all last på den. Då går det åt mera soppa och rätt som det är så slurpar det till i tanken och den är tom.

    Jag tyckte att de gärna kunde lära sig den hårda vägen och brukade åka ut och göra en seriös felsökning innan jag frågade om det inte helt enkelt var soppatorsk det handlade om. Det var effektivt.

    Lotten, kolla med radiofolket om de har koll på nivån i tanken. Om det ska vara nån nytta med reservkraften så får man se till att hålla hög nivå. Det gäller inte bara programmen.

  17. Reservkraften på de lokala stationerna ska testas fullt ut en gång i kvartalet, och dieslarna provköras varje månad. Om alla följer anvisningarna så skall detta protokollföras, liksom bränslenivån. Det är förstås den tekniska avdelningen som har ansvaret för detta, vilket nog förklarar svaren Lotten fick

    Om alla stationer har det vet jag inte, men både Radio- och TV-husen i Stockholm har något som kallas momentankraft. De lokaler som är anslutna till denna märker inte ens en blinkning när strömmen går. Elförsörjningen går via batterier som tar över direkt och håller igång verksamheten de minuter det tar för dieslarna att starta.

    Det är en dyr lösning, så bara de faciliteter som används i sändningar är anslutna. I bland tänkte ansvariga inte hela vägen. Jag satt en gång och sände ett panelprogram i P1 när strömmen gick. Kontrollbord, mikrofoner och bandspelare bara tuffade på, men belysningen –som alltså inte var ansluten– stack och det blev nermörkt. De medverkande blev såklart förvirrade och pratade i sändning om att sändningen hade avbrutits. Vi i kontrollrummet röt i programledarens snäcka att de var i luften. Fortsätt bara. Han fick ordning på de medverkande och programmet fortsatte sedan som avsett. Efter detta inkluderades även belysningen i berörda lokaler i momentankraften.

  18. LupusLupus99

    På tal om givmilda brev, fackföreingar och pinkoder,
    är det vid sådana tillfällen man svarar ”fack jo”? 😉

  19. Helt apropå konstiga mail och annonser och tånaglar; vad är det egentligen den här annonsen på vårt kära Fejsbok vill?

    Skrmavbild2016-11-04kl.15.28.26

  20. Ninja I Klockrike

    Det är väl en praktisk nageltrångsförebyggande mackanick. Passar vilken doja som helst.

  21. Är det inte ett sådant litet skruvstäd Lotten behöver till sin fladdernagel? Och så behändigt att man kan beställa på nätet nu när hon blivit orörlig! Årets julkalender kommer bli den svåraste någonsin.

  22. Är det bara jag som tycker att ”fladdernagel” ser ut som om det borde vara (äldre) tyska och betyda något i stil med gammal mager, ilsken tant, eller segel på lybska skepp, eller kanske handduk man hänger innanför dörren på en kalvkätte. Eller så. Frågetecken. (Min meningsbyggnad blev så överlastad att tecknet kom bort, märker jag.)

  23. Ninja I Klockrike

    Här är jag förstås frestad att svara att jag inte har en aning enär jag fått sparken från mitt jobb sen tjugoåtta år, men jag vet ju hur det går till i alla fall.
    Pendeltågen slutar gå långt innan klockan två eller tre och ersätts med nattbussar.
    Sen kör man trafiken mellan två och tre två gånger. inga problem.

    På våren kör de bussar som rullat innan klockan två färdigt tjänsten enligt vintertid, och de bussar som går ut efter klockan tre enligt sommartid. Inga problem där heller.

    Förr i världen böt SL trafikdygn när dagtrafiken tog sin början 04.30. Detta fick till följd att klockan fortsatte fram till 28.29 innan den slog om.
    Numera används det systemet bara för att markera när ett nattjobb börjar, på kvällen aktuellt tjänstedygn, eller vid midnatt dygnet därpå. Det kallas för natt-in- eller natt-ut-jobb.

    Den som jobbar natt-in en torsdag börjar på torsdagkvällen vid 21. Tjänsten slutar på fredag morgon t. ex. 29.15, dvs 05.15 för vanligt folk.
    Den som jobbar natt-ut en torsdag börjar vid midnatt mellan onsdag och torsdag, vid 00.00 och jobbar fram till typ 08.30.

    Den här tidsangivelsen gör att det aldrig uppstår något problem under tidsomställningsnätterna.
    Ska man avgå 26.18 så vet man att det gäller enligt gamla tiden, är avgångstiden istället 02.18 så är det enligt nya tiden.

    Men så ligger Stockholm på Sveriges framsida också.

  24. Ninja I Klockrike

    Fladdernagel kan ju också var en sorts spik, som roterar eller har extra stort huvud eller så. Kanske av den typ som användes vid byggandet av kofferdister eller av kofferdisterna.

  25. Ja, Ninja. Det stämmer bra.
    Flädle, som serveras till exempelvis fläskkotlett i Tyskland, företrädesvis Schwaben, har sitt namn just efter denna typ av spiks huvud.

  26. Ninja I Klockrike

    Ursprungligen hette det alltså flädelnageln på lågtyska?
    När kom det in i svenskan?

  27. Alldeles nyss!
    Ursäkta att jag skojade lite. Men Flädle äts till fläskkotletter. Det är små tjocka tunnpannkakor (vilket ju ser ut som en självmotsägelse). Precis som huvudena på dina Fladdernagel (eller Fladdernägel, som man bör säga i flertal).

  28. Jag vill ha små tjocka tunnpannkakor, och jag vill ha dem NU!

    Ursäkta, jag vet inte vad som tog åt mig — jag är ju inte ens hungrig.

  29. Ninja I Klockrike

    Men,SG, jag skojade ju tebaks!
    Ursäkta att det inte var så värst skojisigt.
    Gefüllte flädle låter spännande. Det vill jag ha, och jag vill också ha dem NU!

  30. Ninja I Klockrike

    Det var verkligen väl kamouflerade shorts, det där. Hade aldrig kunnat gissa att det var shorts alls.

  31. För övrigt vill jag gärna påpeka för alla här läsande som är lagda åt det hållet, att Sandi Toksvig är jähätterolig i nya QI, så allt går finfint. (Den här serien heter N och har alltså börjat sändas, ja just det — två XL-avsnitt finns på dutuben.)

  32. Hmmm … den schtora frågan är förschtåsch om man schka schtoppa någe i de, eller schtoppa de i någe.

    Usch då, nu blev det näschtan alldelesch mörkt …

    **Alternativt: schnipp — schnapp — schnut schå var schagan schlut. Och autoschorrescht håller på å få schlag.**

  33. Nu har jag tittat på Ninjas länk, och det är roliga hundkläder där!

    En (eller två) fråga (eller -or) har jag emellertid:

    Hur i hela friden får man på sin hund en onesie (sparkdräkt) — alternativt, hur i hela friden får man in sin hund i onesien (sparkdräkten)?

  34. HK

    Här, på andra sidan Vänern är det inte stiltje men snön blir inte liggande så det finns inget att skotta.

    Bättre att vara inne. Läsa böcker och baka är vad jag sysslar med.

    Igår var det roligare och några roade sig redan före frukost.

    frsta-morgonen-med-sn-847ww

  35. HK

    Hm … två bilder i samma kommentar verkar inte fungera. Här är dagens utsikt från samma köksfönster.

  36. Annika, Annika – i början av avsnitt 2, pratar Toksvig danska!

    (Jag har sedan flera år längtat, trängtat och gogglat ”Sandi Toksvig speaks Danish” – lika ofta som jag har gjort detsamma med ”Zlatan speaks Croatian”. Det är något alldeles speciellt att lyssna på olika modersmål från en och samma mun.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.