Hoppa till innehåll

Cheers, O’Glögg!

Igår spreds i kommentatorsbåset nyheten att det är slut med glögg som innehåller whisky och rom. Å ja ba:

– Men är det inte vin i glöggen?

Jo, men det finns ju så många olika sorter.

gloggerliglogg
Nummer 4 är smaksatt med rom, nummer 13 med whisky.

Det är EU som krånglar. EU är lite som svenska staten på 70-talet; nya förbud och direktiv hit och dit och rättning i ledet alla, för nu ska det bli ordning på torpet och svenskarna ska inte komma här och tramsa och sabotera whisky och rom så att de smakar kanel och kardemumma som vore de kanelbullar eller nåt! Säger EU.

Men vad ska den där glöggen med whisky eller rom heta om den inte får heta glögg? (Själva drycken är inte förbjuden, men den får inte heta glögg. Och dagis ska heta förskola, kalhygge ska heta föryngringsyta och städare ska heta parkettkosmetolog.)

Förslag från kommentatorsbåset: den där f.d. glöggen kan heta glågg, glägg, glügg eller oglögg medan whiskeyn här i rubriken får heta O’Glögg. Men nu är frågan om EU ska nöja sig med detta?

• Får verkligen ett bord på Ikea heta Norden eftersom Ikea är från Sverige och inte från Danmark, Finland, Island eller Norge?

• Får diskmedlet Yes heta just så trots att Yoko Ono nästan äger det ordet och Yes ju inte ens är ett disk-ho-band?

ono_yes_lennon
Yes:et som fick John Lennon att falla för Yoko Ono.

• Får jag ens heta Lotten, jag som inte ens vinner när det är vinst varje gång?

sverigelotten_wow
Wow. Vilken väldigt ful bild. Wow.

Nu måste jag ut och leta efter kråkbärsglögg – om inte annat för att sedan höra vad kråkorna tycker om namnet.

javlasnyggbild
Hm. Sicken snygg bild. Hm.

This just in! EU:s regler misstolkades! Livsmedelsverket och alla jurister tolkade reglerna som att ”starkvinsglögg inte får förstärkas med annat än druvbaserat destillat”. Jag citerar (men har passat på att korrigera meningen lite enligt svenska skrivregler):

Men detta stämmer alltså inte; spriten ska vara gjord på jordbruksbaserade råvaror – och dit hör även sockerrör, korn och äpplen som ger rom, whisky och calvados.

Read all about it!

Share
Publicerat iBloggen

54 kommentarer

 1. PK

  Jag antar att det handlar om att på något sätt namnskydda vissa livsmedel. Du får inte ha vad du vill i en falukorv om du vill sälja den som falukorv, druvdestillat får bara innehålla destilerade druvor och komma från Cognac om den ska få heta cognac, en ostfabrik i tex tyskland eller frankrike får inte producera ost under namnet Västerbottenost osv. Så i princip tycker jag att det är positivt att när jag köper Glögg så ska den vara gjort på vin och vissa kryddor, så att inte en profithungrig entreprenör kan börja sälja en blandning av vatten, brännvin, kryddor och färgämnen som glögg. Att man sedan privat gör “glögg” på diverse hemjästa meskvarianter är ju helt ok ty de säljs ju inte i butiker.

  När det förbjuds att ha whisky och rom i glöggen i handeln, är det för att skydda glöggen eller spriten?

  Jag tror nog att man kommer på ett bra sätt att namnge produkterna så att dom kan finnas kvar även om det inte får heta glögg.

 2. Skotskt glögg och romersk glögg föreslår jag dårå för avarterna, som ju ändå kommer finnas kvar och behöver nya namn.

 3. Ninja I Klockrike

  Hmm, men när det handlar om så lokala traditioner som glögg?
  Och framför allt, varför utgår man inte från de produklter som redan finns?
  Definiera vad svenskar kallar glögg, och förbjud allt annat attkallas glögg?
  Färgat vatten med vad sprit som helst och kryddaromer?

  Svenskar har ju inga problem att skilja på lättglögg, vinglögg, starkglögg och hemgjord glögg?
  Så då ska vi väl betro euparlamentariker att kunna detsamma.
  Snart ger de sig väl på att definiera vilken form det ska vara på peppisarna till glöggen också.

  Eller att man måste alternativt inte får ha skållad alternativt oskållad mandel i dryckjomen i fråga. Och hur är det med russin?
  Fransoserna anser det väl som en horrör att servera vindruvor och vin ihop. Får man då ha torkade druvor ihop med smaksatt vin?

  Får man ha grönmögelost på peppisarna ifred, eller ska det också regleras? Eller om det ska vara kardemumma eller ej i pepparkakor. Och hur fan ska de göra med mjuk pepparkaka? Får man servera det när man vill eller ska det också regleras? Eller ska det kallas sockerkaka av julinspirerad typ?

  Om man gör glögg av hemmustade äpplen för att få en god alkoholfri, icke helt barntillvänd dryck, får det då kallas glögg, eller ska det heta Transparante Glögg, Glöggensteiner, Glöggrid Marie, Glögg Orange?

  JAG VILL BARA VETA INNAN JAG GÅR PÅ ÅRETS SYSSEBESÖK!

 4. Glöx Orange tror jag det blir Ninja. I övrigt vilar jag min väska och önskar EU-byråkraterna åt pipsvängen!

 5. Ninja I Klockrike

  Transparante Blögg?

 6. LupusLupus99

  Se bilden är allt jag har att säga.

  gloggkompis2

 7. Ninja I Klockrike

  Eller som Orienteringsförbundet sa en gång i världen; Rör inte min kompass.

 8. Ninja I Klockrike

  Då får man väl sodastreama glöggen och kalla den nåt.
  Får man förresten kalla champagne för skumpa? Det borde väl vara totalförbjudet. Tycker vän av ordning.

 9. Ökenråttan

  Rör inte min mjuka pepparkaka EU, VA DU GÖR! Serverad som efterräft med lingongrädde är den våra söners madeleinekaka. (Jo, det hette efterräft på sin tid, det vill säja den tid då våra barn var små. – Stavningshitler försökte ändra, den ANDRA gången jag skrev efterräft men inte den första? – Vem mer var det som sov, den där litteräre, ni vet, den där … som SOV, kom igen …! Öva er! Snart är julkalendern över oss.)

 10. Lille Maken

  Du kanske måste byta namn till Nit-Lotten, eftersom du inte vinner.

 11. Hm … kråkbär i glögg. Kan bli spännande: kråkbär anses alltså ha laxerande effekt, och i vissa (vilka? står inte) dialekter kallas de kräklingar. Effekter både här och där, med andra ord?

  Jämrans snygg flaska i alla fall!

 12. Se här! Grytlapparna är klara, därför fanns det nu resurser till glögg-projektet. Det är ju vad EU ska göra – styra upp saker och ting. Nu ska jag gå och hälla upp lite hallon-lakritsglögg och värma i mikron. Inget är som förr ändå ju.

 13. Jag citerar från Pysselitens länk till Karins blogg:

  ”Om man skulle sälja den [grylappen] på någon välgörenhetsbasar eller lokal loppmarknad måste man dock göra klart att den inte är avsedd som personlig skyddsutrustning.”

  Det är alldeles fantastiskt!

 14. Brid

  Groomen morrade en kvart över att EU lägger sig i glöggbenämningarna och påpekade att den traditionella glöggen innehåller vin OCH brännvin. Reseftet på glägg fick jag leta upp i hans reseftsamling Själv. Den har inget med glögg att göra:

  Luledricka (Glägg)

  4 ½ dl starkt kallt te
  1 ½ dl socker
  2 burkar konc. apelsinjuice
  2 burkar konc. citronjuice
  2 ½ dl vatten
  7 – 8 dl sprit

  Blandas och fryses. Ska göras ett dygn före ev. fest.
  Vid servering: Glägg slevas i glaset och fylls på med fruktsoda efter smak, rör om.

 15. Brid

  Existerar förresten koncentrerad juice på burk fortfarande?

 16. Herrejösses, jag måste ha fest med glägg. Omedelbart. Nu. När fyller jag år? Shit, det är för lång tid dit.

 17. Glögg-hello-vin-fest!

 18. Ninja I Klockrike

  Båsträff!!

 19. PK

  Trodde att glögg kom från det varma, kryddade vinet som dracks i välbeställda hem under den kalla årstiden runt om i europa på medeltiden. Med tillsats av socker när det blev på modet i finare hem. Innan brännvinet kom till sverige. Men det hette nog inte glögg på den tiden.

 20. Bra fokus där Ninja!

 21. mikaels

  “så att inte en profithungrig entreprenör kan börja sälja en blandning av vatten, brännvin, kryddor och färgämnen som glögg”
  Som Systembolaget gjort i många år?
  Jag gissar att glöggkunderna klarar av att skilja ut skräp från kvalitet även utan EUs hjälp, något man klarat under ganska många år, tom fler år än EU faktiskt funnits.
  Det är som att EU verkligen inte vill bli omtyckta, när folk slutligen börjar glömma bananers böjkurvor och andra vansinnigheter så slår de till igen, inte utan att man får en viss förståelse för de som röstade för Brexit.

 22. Ökenråttan

  I dag är det flickdagen. När jag väntade på grönt ljus under min kylslagna promenad i dag (berörd här ovan) såg jag en liten flicka, 2 1/2 – 3 år högst, på andra sidan gatan. Hon var klädd i en sån där klassisk liten mörkblå flick-kappa, hon hade en stickad blåbärsmössa (jordgubbsmössa, ni vet, fast blå), blå strumpor och små rediga kängor. Hennes ljusblonda hår tittade fram under mösskanten. Hon var en bild av välklädd, barnslig elegans, kort sagt. Med sej hade hon en lillebror i vagn och en mamma. Det blev grönt ljus och när vi gick om varann såg jag att på ryggen hade den lilla flickan en stor ryggsäck. Den hade hon förstås insisterat på att få bära själv. “Vi tar den i lillebrors vagn.” “Nej, jag kan bära den.” Och i ryggsäcken hade hon väl allt det där som hon måste komma ihåg att ha med: tofflor att ta på inomhus, plastförklä om det skulle bli måla av, en frukt att äta som mellis, extra underbyxor om hon skulle kissa på sej, sin fnyssetrasa som tröst om hon skulle bli ledsen. Att släpa på så att det inte syns, så att hon kan hålla en förtjusande, perfekt fasad. Var det en typisk flicka?

 23. OT: SG, har ni i TPH några aktiviteter här?

 24. Helt annat slags OT: hur Roddan adlas! Inte av drottningen, ej heller kronprinsen utan … kronkronprinsen? Kronprinsprinsen? The prince of prince of Wales? Hur som helst, lyssna noga och hör “sir Roderick Stewart” — inga smeknamn till titlar, oh nej!

 25. Nej, Niklas. Inga aktiviteter planerade. Men jag har jobbat i Sipitang, som ligger längre norrut efter kusten. Det kanske går att kombinera ett återbesök med lite aktiviteter på mässan/konferensen. Det är ju för ett gott ändamål.

  Det kommer lite plötsligt på – vilket ju inte är helt ovanligt i sådana här sammanhang.

  Till ÖR vill jag gärna säga ett affirmativt men inte helt oreserverat “!”

 26. Jag läste slarvigt och trodde att Annika länkade till ”hur Roddan åldras”.

 27. Men det gör han junte, ju. Nästan, typ, i alla fall (han såg faktiskt lite gammelmansdarrig ut när han skulle knäfalla och sedan resa sig …)

 28. Jo, jag hade ju ett ärende också. Ännu mera OT men det måste finnas fler än jag som omedelbart utbrister: “Varför har jag aldrig hört det här förut?”

  Alltså. Man kan här höra hur Orson Welles och H. G. Wells träffades 1940:
  https://www.youtube.com/watch?v=nUdghSMTXsU
  Presentatören presenterar och presenterar i minst en och en halv minut, men sedan babblar Well/e/sarna, uppenbart förtjusta, med varandra i sex minuter.

  (Jämt glömmer jag att jag inte kan göra finlänk till DuTuben — snablar också!)

 29. Det där med finlänkeriet ska jag fixa när jag får tid, Annika!

 30. Ooooh, de kallar varandra Mr Well(e)s – och Hitler kallas ”Mr Hitler” utan en tillstymmelse till ironi.

 31. Nej ÖR, varenda unge är en typisk flicka. En av våra tre kunde ibland passa in i din beskrivning, men verkligen inte varje dag!

 32. Annika, Kronprinskorven.

 33. HK

  Ooohh Glögg! Tack för att ni påminner!
  Jag måste få tag på alla ingredienser och starta jäsningen av årets glögg. Måste ju bli klar till advent.

 34. Ninja I Klockrike

  Framåt, McGlögg,
  nu är icke tid att tveka.
  Framåt McGlögg,
  mod i barm, kraft i arm.

  Till storms vi gå,
  framåt McGlögg,
  mot tölpar och pultroner,
  till storms vi gå.
  Framåt, McGlögg.

  Framåt, McGlögg,
  att traditionerna försvara.
  Framåt McGlögg,
  mot ignoransens högborg,
  framåt, McGlögg,
  till Bryssel,
  kålens beska plats.

  Framåt, McGlögg,
  och låt din styrka vina,
  låt saften rinna,
  oförsvagad, röd och ren,
  som segerriktning visa.

  Framåt, McGlögg,
  som tappra galler,
  vi ska storma Bastiljen,
  och läska de torstige,
  de som intet vet om
  druvans, axens sköna kraft.

  Framåt McGlögg,
  och töva ej,
  tag russin med.
  och mandeln,
  som ångans heta kraft
  fått vitna.

  Framåt McGlögg,
  tag så allt fotfolk med,
  den lättaste, behagfulla,
  de spetsiga, som styrkts,
  den nya, ännu oprövad,
  men av björnens bär,
  av gråa korpen
  fått sitt namn.

  Framåt McGlögg,
  att parlamentets trapp
  till klistrig sötma
  förvandla, och låt
  Glöggeken Pis sitt
  saffransröda vatten låta.

  Låt gaelska bröder
  låna oss sin mjöd
  och gemensamt styrka
  midvinterns lätta blod,
  låt feta gallers jästa
  guld i våra strupars
  flod blandas.
  Framåt, McGlögg,
  till angenäm styrka
  och smak.

  Framåt McGlögg,
  och tveka ej att
  tanninerna blanda
  med skogens guld,
  Haralds tand,
  myrens gyllene safir,
  Iduns krasande frukt,
  framåt McGlögg.

 35. HK

  VIVA NINJA!
  Vår egen kandidat till Nobelpriset !
  Fukta sin strupe och drick henne till!

 36. HK

  Äsch *din strupe* skulle det ju stå.
  Eller *varje* kanske …

 37. Jösses, Ninja!

  Ibland undrar jag om det här kommentatorsbåset inte hade dominerat kultur-Sverige om vi bara hade sluppit jobba för brödfödan.

  Hallå, alla mecenater! DET ÄR HÄÄÄÄR VI ÄR!

 38. Sa jag att jag startade med Frans Bengtsson (jo, med G.), igen?

  Ninjas alster ekar både bengtssonskt och runebergskt. Och en hel del götiskaförbundetskt.

  Det finns många associationer och trådar att följa och dechiffrera. Det blir utskrift och analys i aftonlampans sken.

  Bravo!

 39. NU om någon gång är det för övrigt helt on topic att dela med sig av glöggrecept!

 40. “innan brännvinet kom till Sverige” – Fanns Sverige då? Eller fanns bara mjöd? Hur kom brännvinet? Många frågor dök plötsligt upp.

 41. LupusLupus99

  Mitt bästa glöggrecept är följande;
  1. Gå till Systemet (buss, cykel, skateboard och inlines
  är också godkända transportmedel)
  2. köp en valfri (valfri=Blossa röd etikett) starkrödvinsglögg
  3, gå hem (se #1 för godkända alternativa transportsätt)
  4. ta fram en kastrull
  5. sätt på plattan
  6. häll i glöggen i en kastrull
  7. vänta tills glöggen har blivit tillräckligt varm.
  8. höll över glöggen i valfritt serveringskärl, här är det helt
  valfritt att välja kärl. Det går bra att servera glöggen ur
  ett tomt glasspaket om ni känner för det.
  9. Ha i ordentligt med russin. Observera det är apselut förbjudet
  att ha i mandlar i glöggen*.Överträdelse kommer att beviras

  och straffet är att göra idioten 2 gånger.
  10. Servera och drick glöggen.

  *Jag är inte allergisk utan ogillar bara mandlar och nötter.

 42. LupusLupus99

  Dina, jodå Sverige fanns då.

  “På 1400-talet kom brännvinet för första gången
  till Sverige. De tyska köpmännen, synnerligen hemtama
  i Norden vid denna tid, hade fört med sig den dittills
  okända drycken till vårt land.”

  Källa.

 43. HK

  Istället för punkt 1 – 3 i LL99:s recept brukar jag tillverka min egen glögg enligt det här receptet. Det fungerar varje gång. Jag har prövat i mer än tio år.

  Sen följer jag i stort sett LL99:s lista utom vad gäller punkt 9 där jag istället serverar russin och nötter med skedar i var sina, trevliga små skålar.

  Nu ska jag åka och köpa svagdricka.

 44. Groomen bistår också med detta traditionella recept, som inte behöver innehålla en droppe vin:

  Receptet från Mat-lexikon från 1956

  Lägg kryddorna i glöggpannan, till exempel:
  75 g russin, 75 g sötmandel, skalad och eventuellt hackad, 2 bitar kanel, 7 kardemummor, 5 nejlikor, eventuellt fikon, ingefära och pomeransskal.

  För brännvinsglögg hälles på dessa kryddor 1 l okryddat brännvin, för vinglögg högst 1/2 l brännvin tillsatt med vin eller färdigköpt vinglögg. På ett galler (glögghalster) över kastrullen lägges en lämplig mängd bitsocker (2 à 3 kg kan anses lagom). Sedan värmer man upp denna ”råglögg” något, antänder den samt öser den brinnande med soppslev över sockret så att detta smälter och droppar ner i glöggen. Hur mycket av sockret man ska låta smälta ner beror på personlig smak, liksom avvägningen av de ingående kryddorna.

  Tillagningen är enkel: häll spriten, exempelvis två tredjedelar brännvin och en tredjedel konjak i kastrullen. Tillsätt kryddorna. Rigga ett galler över grytan och placera där en pyramid av sockerbitar. Tänd på spritblandningen och börja ös över sockret som smälter och droppar ner. Du håller på tills du tycker att sötma och styrka är lagom. Men kom ihåg att ju längre spriten brinner desto mindre alkohol blir kvar.

 45. Wohoooo! Härmed meddelas: även jag kommer att göra egen glögg i år!

  (Jag tror att jag ska göra mig besväret att slänga de fem gamla, öppnade och halvfulla glöggflaskorna som står i skafferiet också.)

 46. Ninja I Klockrike

  Nej, nej, nej, det behöver du inte alls göra.
  Baka mjuk pepparkaka med dem, det blir kuckumaffens, det!

 47. Tomas

  @SG 11/10 23:55
  Jag antar att du var på pappersbruket – har också varit där på ett endagsbesök för drygt 20 år sedan för att försöka sälja ångpanne- och turbinservice.
  “Kuching” är malajiska ordet för katt, förklarar statyn på webbsidan. Kuching var hemstaden för familjen Brooks som fick staten i förläning av sultanen in Brunei (https://en.wikipedia.org/wiki/White_Rajahs).

 48. Tomas

  @ SG – tillägg:
  Jag besökte Kuching några gånger i slutet av 80-talet – vi hade en gasturbin från Finspång i drift där, Dessutom var min kära hustru baserad i stan några år kring 1980 när hon var flygvärdinna på Malaysian Airlines (jobbade på gamla Fokker F-27 – “I can see that Fokker” – pilothumor.)

 49. Unga, dumma och fulla tankade vi upp en sjuttifemma (nu talar vi sjuttiotal) Starkvinsglögg till litern med renat och ett, säger ett, russin för att inte förstöra aromen. Smaskens!

  OT: Min gamla arbetskamrat Eva Beckman numera SVT har en katt som hade rätt på förra årets litteraturpris. Få se hur det går i år:
  http://www.svt.se/nyhetsklipp/kultur/

 50. Stämmer, Tomas. Jag var där för att utbilda teknikerna i ett (då) nytt digitalt reglersystem. Marknaden på onsdagarna var ett måste. Det hela verkade brinna ner flera gånger om när vi var där. Men klarade sig tydligen.

 51. ‘går sällan ut’: IDIOTEN är en klassiker för oss korsordslösare, med andra ord patiensen. Ni andra kan bete er som ni vill. Helst inte framför en kamera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.