Hoppa till innehåll

Modersmålsundervisning och trallala

Jag lyssnade på Språket i P1 (för si ja e så intellektäll) och fick höra en gymnasieelevs oro för att skriftspråket kanske håller på att försvinna.

– Nejnejnej, säger expertisen, det gör det inte.

Men så sa gymnasieeleven något som  jag ju själv mässar, vart jag mig i världen vänder. Hon sa:

– Jag har inte lärt mig att skriva svenska i skolan. Det har jag lärt mig hemma.

Vilket stämmer med mina empiriska undersökningar och är ohyggligt orättvist.

Experten Henrik Rosenkvist sa också – som en rekommendation:

”Köp Svenska skrivregler och följ den så blir det rätt.”

Sedan hörde jag inte riktigt vad som hände i radioprogrammet eftersom jag dansade en heurekadans på köksbordet och joddlade av glädje. För detta betyder att jag ju behövs. Alla som nu undrar hur de ska få tag i en föreläsare, värdens främsta skrivregelsexpert eller den snabbaste och korrektaste korrläsare i universum, behöver ju bara vända sig till fru språkpolis. Alltså till mig.

Bara för att jag är så oerhört glad av insikten att jag är behövd, ska ni nu få se vilka ord som är de näst svåraste att stava.

svarstavat

Det allra, allra svåraste ordet är nämligen dubblett.

Och hur knyter man nu ihop denna säck? Jo, med den tredje av sju planerade 80-talslåtar – en som ju handlar om

 1. ord
 2. skolan.Supertramp: The Logical Song

(Om man ska vara alldeles korrekt kom den ut sent på hösten 1979, men jag avrundar lite uppåt.)

Share
Publicerat iBloggen

44 kommentarer

 1. Lena B

  I femte klass på ett rättstavningsprov (ja det var på 60-talet) så råkade jag skriva blommningen. Bara för att ordet var för långt o jag fick använda bindestreck: blomm-ningen. O i högstadiet råkade jag i ett anfall av akut trötthet skriva ytterliggare. De båda orden saknar jag på din lista.

 2. Helt korrekt, Lena B! De saknas – särskilt som ytterliggare blir allt vanligare …

  Om ni undrar hur man gör överstrukna ord, så är det genom att sätta en liten kod med ordet ”strike” före och efter ordet.
  Före:
  vänsterhake
  strike
  högerhake

  Efter:
  vänsterhake
  snedstreck
  strike
  högerhake

 3. Ökenråttan

  Blomningen trodde jare hette. Oavsett.
  Nåväl Niklas: Helgas och din mammas anknytning till CM?

 4. Christer, the Long Distance PT

  Men vad är det som är så svårt med dubblett? Det är ju bara att tänka att det ska vara dubbelt dubbelt? Eller double double som man säger på basketspråk (alltså att man har presterat tvåsiffrigt både med poäng och returer i en match, vilket är jätteduktigt).

 5. På NE år 1988 fick jag redigera en lååååång artikel med ordet ”dubblett” (matematiska sådana) på flera ställen. Jag redigerade med stor möda (med rödpenna på tre lager manuspapper med karbonfunktion) bort ett b i alla dubbletterna och lämnade in manuset till inskrivningsavdelningen.

  Som tur var, skakade en av de kloka sekreterarna på huvudet och struntade i att deleta b på löpande band.

 6. ÖR, min mamma har ingen anknytning till CM men Helgas familj bodde granne med familjen Malmsten (i Bergshamra tror jag) när hon var liten. Jag känner Love M som är barnbarn till CM och jobbar som snickare och dekormålare.

  Tack Lotten! Och särskilt tack för att jag fick läsa om de sedelärande berättelserna; det var länge sedan. ”Den som lyder går det väl, även om han plommon stjäl”!

 7. LupusLupus99

  Lotten, visst det heter snedstreck på svenska men jag tycker nog
  ändå att det är bättre att säga slash / för att särskilja det från
  backslash \ som ju också är ett snedstreck.

 8. Jag stavade fel till ”portmonnä” i småskolan. Sedan dess har jag stavat rätt till allting.

  Däremot skriver jag fel, särskilt på datorn, men det händer att bokstäverna kommer i fel ordning när jag skriver snabbt för hand också. Fast med min handstil är det inte så många som lägger märke till det.

 9. Båthuspernilla

  Jag stavade berätta fel i veckans ord i andra klass och får fortfarande höra det av min älskade pappa. Han har dock missat att jag stavade fel på kände i mellanstadiet och så småningom i högstadiet och det är jag goe gla för.

  (Vi skrev veckans ord på fredagar före lumch och jag skulle åka på mitt livs första fjällresa direkt efteråt så mina tankar var någon helt annanstans än i skolbänken den gången jag skrev berätta som bäreta.)

 10. Fruktinjagande. Jag är stum. Tur att jag får skriva här.

  Dubblett kunde inte jag heller stava till, under en förvånansvärt och genant lång period. Men lärt mig har jag. (Om jag får gissa så gissar jag att det vanligare ordet tablett är vad som ställer till det, då ju dubblett helt enkelt ser lite fel ut hur rätt det än är …)

 11. Jag lyckades ta mig igenom skola och universitet utan att någon synade hur jag stavade till ”hämta”. Det var först när jag vikarierade som lärare i svenska(!) på högstadiet som jag upptäckte att det inte alls skrivs som ta hem, fast tvärtom. Hemta. Lyckligtvis kollade jag för säkerhets skull innan jag tog fram rödpennan och rättade ä till e i en uppsats av en mycket begåvad elev. Jag undrar hur jag hade gjort om det varit någon av eleverna med lite vingligare stavning. Troligen hade jag satt en stor pinsam bock i kanten!

 12. Oooo, nu glömde jag ju att betona att saol.se och appen fortfarande är 2006 års upplaga av SAOL. Den nya SAOL från 2015 (där de lymlarna strök kasjunöt) finns än så länge blott och enbart som bok.

  Så om inte annat kan ni väl passa på att slå upp kasjunöt medan ordet fortfarande står med?

 13. LupusLupus99

  Jo, slash och backslash ska det heta. Omvänt bindestreck?
  Det är ju en hel mening bara för att omnämna ett litet tecken.
  Totalt onödigt!

  Gällande kasjunöt så är det bra att det strök det eftersom det
  ju inte alls har med nötter att göra. Kasjunöt borde ju egentligen
  heta kasjunfrö. Samma gäller Pistaschnötter, pinjenötter
  och jordnötter som alla är frön och inte nötter.

 14. PK-den fruktinjagande fruktjägaren

  Om man kan gå ut i trädgården och stirra ilsket på äppelträdet tills äpplena självmant hoppar ner på marken och vandrar in till köket för att av Pysse bli mos och paj, då är man fruktinjagande.

 15. Ökenråttan

  Jag befruktar att svensk stavning hamnat på det sluttande planet och då slutar det väl aldrig förfalla. Smakrik och smakfull är ju inte samma sak. Tecksempel. Med mera.

 16. Nämen vi får tänka lite som mormors lilla kråka, skiftande kjollängd eller bh-stuk: än så går det hit, än så går det dit, och inte alltid går det ner i diket!

  Ponera att det vänder nu. PLÖTSLIGT blir det hög status att inte bara kunna skriva, utan även korrekt, begripligt och finurligt.

  PLÖTSLIGT sliter alla i dem, de som glatt skriker JAAAAAAAA när man säger ”skulle du bara kunna slänga ett getöga på den här texten?”, bara för att det ju är så himla roligt med bokstäver.

 17. Orangeluvan

  Fruktinjagande, det är ett väldigt fint, nyskapande ord. Synd bara att man associerar helt fel.

  Skräck är det ju inte så ofta vi får uppleva, särskilt inte injagad sådan, medan fruktan är lite mer realistiskt och balanserat. Du sitter vid morgontidningen och vill inte se fler döda barn på stränder, men bilderna tränger sig på och du känner fruktan. Inte skräck.

  Fruktinjagande!

 18. Orangeluvan

  Lotten, du ska ha en stor eloge för de utmärkta bidrag du levererar på temat 80-tal. Supertramp är super.

 19. Ninja I Klockrike

  Nu har jag lyssnat på det intressanta programmet, men jag störs av programledaren! Hon suckar när Henrik berättar om den spännande utveckling av verben, och låter därmed som en uttråkad elev.
  Hon ska väl tjoa glatt eller stöna av vällust eller va fan som helst, programmet riktar sig ju till språkintresserade människor.
  Dessutom har hon inte ett talspråk, hon har ett slarvspråk. Usch!

  Varken schysst eller sjysst är det.

 20. Ökenråttan

  ’Förtroendeinjagande’ , det var mej ett särdeles målande ord; lite som det slentrianmässigt överanvända utrycket ’skräckblandad förtjusning’.

 21. Ninja I Klockrike

  Jag skulle vilja höra LL99s definigtion av nötter, eftersom då inte pinjen har nötter.

 22. Örjan

  Lotten 08.46: Ytterliggare finns. Inte bara bland besökande romer.
  Själv varit sådan under ungdomens resor på kontinenten. En gång under viaduktbro i Lyons. Senare under samma liftarresa, på hemvägen. I ruinhus med visst tak i Waterloo, Belgien.

 23. Ingela

  Stavar väldigt rätt, men i museer kan jag aldrig komma ihåg om det ska vara akut accent eller inte. Noggrant, omständlig och professionell får jag slå upp varenda gång. Voffor då? kan man undra. Vad är det för särskilt med de där orden?

 24. Ullah

  Det finns ju ingen accent i museum och således ingen i museet / museer. Det fick jag en gång lära mig den hårda vägen när jag sökte jobb som korrekturläsare (!). Hade skrivit i mitt cv att jag hade jobbat på ”Röhsska muséet”. Detta påpekades vänligt när jag var på intervju. Fick jobbet ändå och har sedan dess aldrig skrivit fel på det ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.