Hoppa till innehåll

Eländes elände igen

scrabbleNämen usch, vilken helg. Jag bannar mig själv. Det blev alldeles för mycket av sånt därnt fint och trevligt, nämligen

 • mat
 • dryck
 • skog
 • luft
 • natur
 • skratt
 • släktsamvaro
 • dans i köket
 • efterrätt
 • promenad
 • sömn.

Det är ju en jävla tur att man inte har det så här hela tiden, för då hade ju allt gått åt helskotta. Allt gick nämligen helt enligt planerna utan missöden, vilket ju inte kan vara bra i längden eftersom man då kan drabbas av hybris, von oben-tänkande och diverse höga hästar samt åsikter om pöbeln.

applehackeri_efter_grenfall
Så här färgkooordinerat klyftar vi äpplen. Det gör väl alla?

Men lite verklighetsförankrat lyckades vi trots allt trilla omkull i skogen och slå hål på både knä och skinn.

trill_skog
Ungefär här.

Och hur hade ni det?

Share
Publicerat iBloggen

75 kommentarer

 1. Vem är Gonvild och varför särskriver hen sitt namn?

  (Ursäkta. Men jag tycker verkligen att Gonvild ser ut som något man kan heta, kanske i en Shakespeare-pjäs eller så. Jag tänker antagligen på Getrude och Goneril och såna.)

 2. Ninja I Klockrike

  – Måndag igen, suckade Betty Gonvild, medan hon trängde sig ner på sätet.

  Dagen grydde sakta, över träden vid stigen kunde man ana den uppstigande solen som strimma av värme. Gonvildhjortarna betade tysta av det sträva bandanggräset.

  Det har kommit till kommunstyrelsens kännedom att ungdomarna i Tröstlösa, Knäckebröhult och Tuttamåla rektorsområde vid ett flertal tillfällen erbjudits köpa gonvildcigaretter nere vid busstationen på Flängballetorget.

  – Jaså, jaså du säger det! Att det är ett gonvildbarn du bär. Ska vi tolka det som att du ämnar omskola dig till bilmekaniker?

  Det högsta tal mänskligheten hittills känt till är gogolplex.
  Men nu rapporterar forskare vid Tokyo matematiska universitet att de funnit en avlägset belägen planet där man kan räkna ända upp till en gonvild sandkorn.

  Den uppmärksamma husmodern märker förstås omedelbart när hon fått gonvildohyra i vardagsrummets gardinuppsättning och soffplymåer. Här är det bara att ta till det grova artilleriet och tvätta med kloraxalkalkättikan.

  – Vad ska du bli när du blir stor?
  – Tänk ändå om man finge jobba på en gonvildbyrå? Det vore väl kuckumaffens?

 3. den blyga

  Bilden av skogen påminner mig om vårt största behov just nu:
  REGN, så att det blir nån svamp …

 4. Den Ändringskommitté som styr mitt liv hann stöka om en hel del denna helg, men det blev bra ändå. Höjdpunkten var när August Strindbergs tredje frus tredje mans dotter berättade om när hon (tredje frun) dängde en spegel i huvudet på pappan (Augusts tredje frus tredje mans huvud alltså) för att han smygläst Augusts brev till henne: http://www.dels.nu/nyheter-blogg/

 5. Jäpp. Ågust och jag är sååå tajta! Jag brukar säga ”men skärp dig” när han börjar rya om kvinnor och raljera om det täcka könet. Han brukar dock bara rycka på axlarna och muttra till svar eftersom han vet att jag säkert kommer att skvallra för Carl Larsson om han säger något dumt.

 6. Åh nej Lotten, don’t mention the war! Strindberg osäkrar sin giftigaste penna och skriver om den där hopljugna karaktären Larsson och Larsson å sin sida smyger på Stockholms gator för att mörda Strindberg med en kniv han fått i present av Anders Zorn eftersom: ”Ett sådant vidrigt stinkdjur skall ur världen!”

 7. Jotack. Jag har hostat om nätterna och försökt flämta ikapp om dagarna. Nån gång har jag smugit ut och ätit lite gula hallon från rabatten närmast ytterdörren.

 8. Ett: Åh, tack Ninja — det där var ju verkligen kuckumaffens alltihop!

  Två: Jag har planterat ljung i mammans balkonglådor. Där dog definitivt sommaren.

  Tre: Cecilia, har du gula hösthallon? Nu blev jag avis, jag har bara röda.

 9. Ninja I Klockrike

  Jag har sorg. Jag har ju bara blå och vita skärbrädor så jag kan inte skala äpplena färgkoordinerat.

 10. Jag snackade lite med Meg Wolitzer.

  Vi skulle egentligen lyssna till Joris Luyendijk (Simma med hajar) på Bokmässan, men när vi väntat i montern en stund upptäckte vi att det var inställt. Det var synd, men då skulle vi hinna lyssna till GP:s scen i tid för att lyssna på Wolitzer istället. Vi kom dit några minuter före utsatt tid. Det var en rätt stor publik som satt och lyssnade på Per Wästberg, men när han pratat färdigt blev nästan alla stolar lediga.

  Meg Wolitzer, som skrivit Hustrun som kom på svenska i år (fastän det var 13 år sedan hon skrev den), talade om sin bok som handlar om en firad författare och hans fru, om ”kulturmannen”, ett begrepp hon saknade i USA, och om artikeln The Second Shelf: On the Rules of Literary Fiction for Men and Women.

  Efter att ha varit nästan ensamma i publiken gick vi för att lyssna på Leif GW Persson, men det var så knökatjockt med folk att man inget såg och inte gick det att höra vad han sa, mer än att han höjde dotterns nya bok till skyarna (den gick upp på Bokustoppen idag såg jag) och att vi fick instruktioner av arrangören hur vi skulle göra plats för den signeringskö som skulle uppstå efteråt.

  Vad snackade jag med Meg om? Jo, jag pratade om ungdomsboken hon skrivit om Austen, att jag gett den till min dotter. ”Jag har inte skrivit någon bok om Austen”, sa Meg. En stunds förvirring och rodnad, fastän det inte var någon annan som hörde för vi var ensamma vid hennes signeringsbord. ”Men en ungdomsbok har du skrivit?” Joo, det hade hon, om Sylvia Plath. Austen eller Plath, whatever, sa jag. Not.

 11. HK

  Ja helgen ja, den var väl extra bra och omväxlande den här gången med bokmässa, surströmmingsfest och lååång frukostlunch i solen vid Vänern.
  Men gonvildast var ändå Ninjas texter.

 12. (Nu kom jag på vem det sannolikt var jag ursprungligen tänkte på — icke alls en Shakespearefigur utan han den där råa typen som Parsbränt brukar spela: Gonvild Lurssan. Sidekick till Bertin Mack.)

 13. och

  Hej båsister!

  Med benäget tillstånd från båsmor ber jag härmed att få promota min fotoutställning på Kungsholmens bibliotek!

  Vernissage nu på lördag den 1 oktober, kl 13-16, och utställningen hänger sedan t o m den 15.

  Alla är välkomna!

  Jag ska nu försöka peta in min minimalistiska annons, men misstänker att Lotten får skala ner den…

  FotoutstllningAnnikaBryn1-15okt2016Bryn

 14. Inte blev den stor inte – numera blir alla lika små. Och när man klickar på dem, flärpas de upp! Tadaaaaa!

  (Men den där redigeringsfunktionen funkar inte alls. Grrr.)

 15. och

  Men vilken tur att det funkade ändå – och tack Lotten!

  (Skönt att det finns svenska äpplen igen. De enda som luktar gott. Luktar något alls, förresten.)

 16. Ninja I Klockrike

  Äsch, nu fick jag hybris.

  Julkalendertisha låter välan br,a särskilt eftersom det betyder att det blir en julkalender.

 17. Jag instämmer, om än något sent, i att Ninja utan minsta förvarning presterar texter som är mästerliga i sin absurda och vittfamnande poesi. DADA skulle ha välkomnat Ninja.

  Tischa med gonvild på – ja! Men hur ser en gonvild ut? Blir det illustrationstävling? Bara text kan ju missuppfattas.

 18. Komplett OT, dock tillhörigt avdelningen för lustiga namn.

  Jag sitter och läser en artikel om hur många olika, intressanta kackerlackor det finns och att de inte är strålningssäkra och så vidare (här är den, mycket spännande!).

  Där får jag se en vacker bild på en av de största kackerlackorna. Och dess latinska namn är: Megaloblatta blaberoides!

  Inte kan det väl bara vara jag som får känslan av att en som heter så också måste vara den allra pratsammaste kackerlackan.

 19. Ninja I Klockrike

  Vanlig kackerlacka heter Blatta blattoides, så Megaloblatta måste ha ett välutvecklat, strålningsäkert storhetsvansinne. ÄSom tar sig ett pratsamt uttryck.
  Jag gillar kackerlackor, de är ofta mycket vackra, och dessutom ömsinta föräldrar.
  Men det prasslar så förbannat om dem, det gör en galen.

 20. Vi åt en paj häromdagen, den sades innehålla karotter och blattes. Att karotter är morötter vet väl de flesta. Men blattes – kan det ha varit små oprassliga kackerlackor vi åt? Det knastrade inte om pajen.

 21. Örjan

  SG: Paj med gul/grönt innehåll?
  I så fall trolig felstavad franska, eftersom ”blette” motsvarar svenskans mangold.

 22. Ja, det stämmer Örjan! Men det var svårt att höra om dom sa blette eller blatte. Såg ut som spenat. Och det gör ju mangold också.

  Problem solved in the bauce.

 23. Betyder det att jag ska ta min snart fullt fungerande fot och anstränga min numera medicinerade bronkit för att på något sätt försöka få iväg nåt gulhallonaktigt å Nerikes högländer?

  Jag kan inte garantera att de är mina när tjälen går ur marken även om det är högst troligt …

 24. Nej men fiunkar inte redigerings-funktionen!? Nu kopilerar jag texten här och klistrar in under (duplicerar) undre. Sedan förvanskar den här övre Versionen med en drös fell att kottigera efter att jag tryckt Submit. Om texterna är identiska har jag ryckats, annars kvarstår felen. Ok?

  Nej men funkar inte redigeringsfunktionen!? Nu kopierar jag texten här och klistrar in under (duplicerar) under. Sedan förvanskar den här övre versionen med en drös fel att korrigera efter att jag tryckt Submit. Om texterna är identiska har jag lyckats, annars kvarstår felen. Ok?

 25. Nähä, funkade inte! Det funkade på mobilen här om dagen ju!

  Här kommer helgen i räserfart.
  Fredag: Buss till Linköping efter jobbet. Öl och pubmat med två klasskompisar från grundskolan som efter alla år och en klassåterträff förra året fann varandra och blev kära. Lördag: Potatisplock. Bada i sjön. Köra bil hem till Knivsta och äta middag med Karlslok och svärföräldrar. Söndag: Åka fel till Kung Björns hög i Uppsala. Cykla mtb med 35 tjejer i 3:45 timmar. Äta Budapestbakelse. Köpa och plantera tre björnbärsbuskar och en buske till entrékrukan. Somna tidigt.

 26. Hm. Det kanske bara är på mobilen den finns då?

  Jo med redigeringsfunktionen är det som så att det står med blått ”Klicka för att redigera” under den text som just lagts in och så en nedräkningsfunktion bredvid.
  Sen kan man välja mellan knapparna Spara Avbryt och Radera när man fyllt i redigeringen klart.

 27. Hihiii, Cecilia N försvann! ”Nu har hon hostat länge nog, länge nog, länge nooog …”

  Jag är såååå nyfiken på de där två nykära klasskompisarna, Pysseliten. Så det kan bli, liksom!

 28. Åh Cecilia, jag avsåg verkligen inte att kräva dig på växtmaterial! Tack för omtanken, men tag det du lugnt med onda fossingen och stackars bronkerna.

  Sanningen att säga har jag redan mer hallon än vad som går åt hos oss, eftersom jag aldrig gör sylt eller saft på dem. Hallon äts färska eller frysta till glass, eller hamnar i paj. Så gör de sig bäst. Bäst, säger jag.

  Hallon är bäst. Det finns familjeanekdoter om mig och hallon när jag var så liten att jag kunde gå men inte prata. Hurra för hallon. Hallon, mmmmm!

  Finns det hallonsånger?

 29. Hur kan det vara skoj, Lotten?

  Jag kom på första versen på den sång du just sjöng. Men jag berättar inte för den kan tolkas ekivokt och sån är inte jag.
  Men källan till min senaste sjuka har uppvisat synnerliga sundhetstendenser genom att fullfölja ett lidingölopp i lördags.
  Så det finns väl hopp även för mig att tillfriskna även om jag vehöver meducin till hjälp.

 30. Nej men var det inte Cornelis som sjöng Felicia försvann?

  (Min man skulle inte sjunga om Felicia var försvunnen. Man gör inte det om nån snott ens bil.)

 31. Inte avkräva, så läste jag inte.
  Hysa en liten önskan bara så liten att man blir överraskad om någon ser den. Så läste jag.

  Du kom före mig där med Kees.

 32. Åh, då så!

  Förresten: några nästanhallonsånger kan man väl skrapa ihop ändå.

  99 lufthallon
  Hallon hela pressen
  Växeln hallon!
  Jag vill ha ett blått hallon
  Hallon (av han Lejonhallon Ritsch-ratsch-filibombombom)
  Nyårshallonen (av Horace Hallondahl)
  Up, up and away my beautiful hallon

  … alla sjungna och inspelade av Hallon Oates, såklart!

 33. HK

  Gonvilda purpurea: En högvuxen ört ur den nu utdöda familjen Gonvildae Den var karaktärsväxt på de torra subtropiska slätterna under perioden krita. Några av de små växtätande dinosaurieättlingarna som levde där åt frukterna som var stora och starkt purpurfärgade. Färgen från frukterna ansamlades i huden på vissa ställen och gav djuren ett fläckigt utseende. Eftersom dessa dinosaurieättlingar också byggde bon av växterna tror man att de lysande fläckarna fungerade som ett kamouflage.

 34. Men vad ska vi göra med all er kreativitet? Det här är ju alldeles fantastiskt! Båset är ett ymnighetshorn!

  (För tusende gången måste jag även uttrycka min glädje eftersom ni håller igång fastän jag är upptagen på annat håll. Fast idag är jag hemma!)

 35. Ökenråttan

  Du Lotten, när jag vill läsa kommentarer så får jag i stället upp en förstoring av det första fotot i dit inlägg. Ska’re va så?

  Kackerlackor känner jag till från tropiken. Där var dom så stora att dom väckte oss med sitt prasslande. Synnerligen irriterande.

  Annars hade jag nu bara tänkt berätta att favoriten Malte Persson har kommit med en ny bok. Hurra!

 36. Näää. Så skareinteva, Ökenråttan. Och just nu är varken jag eller bloggtomtarna inne och pillar, så det låter illa.

  Förmodligen är det små aliens som med sitt bloggförstörande förebådar jordens undergång så att vi alla måste flytta till Pluto och hur ska det går för mig då, jag som har så ont i knäna?

 37. Det var väl förgonvildat också, tänkte hon. Hon hade färdats i gonvildjoner mil för att komma till Gonvildorien i hopp om att komma i kontakt med någon levande varelse, men nu återvände hon besviken till sin gonvildfarkost. Då hörde hon ett litet pip intill landningsstället och där tittade en försiktig liten gonvild fram bakom ett stag.
  (Utdrag ur Gonvildarnas land)

 38. LupusLupus99

  I dag fyller Google år. Google blir hela 18 år, så nu får
  Google gå på krogen om det vill.

 39. LupusLupus99

  Nu vet jag ju i och försig inte om detar är välkomna på krogen.
  Någon som vet hur det ligger til?

  Förövrigt så hälsar Google att det råder ”Conflic!” .

 40. Ökenråttan

  Jo, Malte Persson, alltså. Hans första bok heter ’Livet på den här planeten’, erinrar jag mej nu. Kan ge mej sjutton på att det var där jag först såg gonvilderna.

 41. OT: En del papper jag skriver ut på kommer från groomens skola (om de ändå ska återvinnas kan jag skriva ut på andra sidan först). Har bland annat fått flera elevarbeten (kopierade i för många exemplar troligen och därför kastade) om Sverige. En halv sida strödda geografiska uppgifter, och så ”Vi har monarki i Sverige. Det betyder att kungen inte har någon makt, utan riksdagen och regeringen bestämmer.” Flera stycken. Nästan ordagrant. Det tyder på att det faktiskt står så i någon lärobok för tredje klass. Varför?

 42. Agneta uti Lund

  Annika, jag kommer inte på någon hallonsång, men väl en dikt av den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar.

  Jo, jag var bara
  en liten klorofylldervisch
  som virvlade runt
  i ditt hjärtas buskland,
  runt i en ljuvlig grönska,
  bland alla dessa fruktträd, nötträd.
  Men säg, när blev du själv en trädgårdsfe –
  Och kysste mig med tusen gröna kyssar,
  allt medan jordens själ vegeterade
  under marmorerade gröna blad
  och moln av HALLÅ-HALLON.

 43. LupusLupus99

  Brid, jag tror att de egentligen syftar på konstitutionell monarki
  men att de har blandat ihop uttrycken. Dock så ska givetvis en
  skola ha såpass bra koll att de inte skickar ut sådan info.

 44. LupusLupus99

  Jag har en fråga till båset. Frågan gäller hållbarhet på mjöl.
  Jag har en öppnad påse mjöl som jag förvara i en plastpåse
  som jag försluter med en sådan där påsförslutare i plast.
  Bäst före datum är angivet till den 25 september i år (i söndags).
  Hur länge håller sig mjölet i hälsosamt skick efter det?
  1 vecka, 1 månad, 1 halvår?

 45. HK

  LL99 pilla bort eventuella mjölbaggelarver så är det OK!

  Möjligen har det något sämre jäsningsegenskaper eftersom det som händer är att gluten oxiderar med tiden (men det sägs också att gluten BEHÖVER oxideras lite för att det ska bli bra).

  Har mjölet varit fuktigt mår det inte bra, det kan mögla och bakterier kan kanske också trivas, men det syns och känns på smak och lukt.
  Fett som det finns lite, lite av kan härskna, det känns nog på lukt och smak. Vitaminhalten sjunker nog också men det är ju inte hälsovådligt.

  Kort sagt: luktar det och smakar det OK så är det OK, anser åtminstone jag.

 46. HK

  Kollade i skåpet och hittade en påse kornmjöl (som jag sällan använder). Den var bäst före februari 2007 men verkar ofarlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.