Hoppa till innehåll

Stenkastning i glashus via en postorderkatalog från 1984

Våren 1984 gick jag sista månaderna i gymnasiet och på tusen och en studentfester, spelade basket och funderade inte nämnvärt på lifvet och dess eventuella sköte.

Jag hade på mig stora jeans och stora tröjor, stora gympadojor samt stora örhängen och så var det inte mer med det. Håret var stort och såg ut som nu, och pfffh… öh … såg håret verkligen ut som nu? Hjälp! I så fall är jag ju ”stuck i a time warp”, som Oprah Winfrey brukade säga.

Och detta – att man inte hänger med – är tydligen ett öde värre än döden. För såsom modet är just nuuuu, oavsett när ”just nuuuu” äger rum, är den enda vettiga tiden med det enda vettiga modet. När just nuuuuuu ägde rum våren 1984, såg man enligt den gamla H&M-katalogen som jag har framför mig ut så här:

hmkata 3
Men vänta …Det här är ju jättesnyggt. Och bekvämt. HJÄLP! I’m really stuck in a time warp!

Nu ska jag verkligen jätteintensivt försöka hitta skillnader mellan nu och då och bevis på att åren har gått samt att modet 1984 är fult och framför allt omodernt. Och att tiderna har förändrats.

hmkata
Näe … det här ser fortfarande snyggt ut i mina ögon. Men vänta, ojojoj vad de äter sensuellt! Och glupskt! Äter man så här förföriskt i H&M-katalogen från 2016?

Vi tar ett hopp in i nutiden och konstaterar lugnt att sensuellt ätande inte är grejen 2016.

kakor
H&M 2016. Ja, låt henne äta kakor!

Men tillbaka till 1984. För bilderna ser inte alls ut som dagens.

hmkata 2
Iklädd en ”hällös” nylonstrumpbyxa solar man sällan numera, det får man ju hålla med om.
hantlarman
Hantelhanteringen var annorlunda 1984. Intressant.
hantlarman2
Fast poserna är likadana som nu: man tittar gärna på sina muskler. Måste vara en rysligt tung hantel det där.
hantlarpojke
Eller kanske inte?
brillman
Ooooh, var är de kisande männen med solblänkande glasögon (?) i pannan när man behöver dem? Hoho?
repblickarman
För att inte tala om de randiga männen iklädda lite för små brallor samt rep och pinnar (?) i händerna?
hmkata 1
Och så är det ju, att har man inte rep eller pinnar i sina händer, bör man ha ett eller två kvinnoben att hålla i när åskan går.
stenmannen
Men framför allt, hörni, ska man ha pannband. Om pannbandet är svårt att applicera kan man ha det runt handleden och hålla det mot pannan som vore det samma sak. Och så håller man i en sten: det kanske dyker upp nåt som man måste kasta något på?

Nej, tiderna har inte förändrats ett enda dugg. Nu ska jag leta upp en sten.

Share
Publicerat iBloggen

59 kommentarer

  1. Christer tLDPT

    Lotten, du är mycket starkare och tuffare än den där tunnisen som försöker posera med hantlar.

  2. Christer tLDPT

    Hällös strumpbyxa, förresten. Det måste ju vara strumpbyxornas svar på tubsockar.

  3. Christer tLDPT

    Och brukar man inte ha på sig något under strumpbyxorna? Eller det kanske man inte har när man solar. Vad vet väl jag.
    Den där sjalen under hatten skulle i alla fall få Toralf att gå loss om islamisering, det är då ett som är säkert.
    Tjusiga nudelsoppor hade de i alla fall.

  4. Maj Korner

    Lotten, Lotten! Nu sitter jag och fnissar för du får mig att se saker jag inte skulle sett om du inte påtalat dem! Stenar och pinnar och rep. Och hantelmannen ser ut att ha en pinne gömd innanför kläderna också!

  5. Ha, de höga midjorna är ju verkligen åttital. Och det fluffiga, fluffiga, fluffeluffeluffiga håret. Strumpbyxbilden å sin sida är så konstig att min tolkningsförmåga liksom går i stå (även om jag älskar att texten särskilt påtalar att det finns resår i midjan, som om detta vore oväntat).

  6. Blev alla alldeles rädda för 80-talsmodet, och sprang iväg och gömde sig?

    Nä. Men lite rädd blir man. Jag roade mig nyss med en enkel sökning, och det räcker med första träffsidan på åttitalshår för att utbrista i ett långdraget Uj! Ujejujejujejujjj!

  7. Ninja i Klockrike

    Närå, och jag gillar detta med. Kläder att röra sig i, ofta med snygga skärningar. Titta bara på halsskärningen på sista bilden, ujejuj så snyggt.
    Ett litet barn som leker och inte poserar, ujujujeuj!
    Byxlinning i midjan, oerhört mycket snyggare än dagens brallor dom blottar halva röven, bara bäraren rör sig.
    Vidd! Man slipper se varenda por, cellulit och ärr.

    Jorå, det var snyggare förr. Lagomt förr.

  8. Apropå förr, så har jag och Agneta uti Lund nu provat 13 olika brillor uti Lund. Ett par röda kattglasögon fastnade Agneta för trots att de kostade uppåt fnutton miljarder kronor.

    (De såg precis ut som de första glasögonen hon fick när hon var 14 år och de är jähättecoola! Se bild!)

    Skarmavbild2016-08-31kl.16.34.12

  9. och

    Men vad roligt! Stort hår, korta brallor som tydligen har någon sorts återhållande egenskap, och närsynt som jag är läste jag ”hållösa strumpbyxor” och undrade förvirrat om inte alla är det?

    Redan Bang dånade inför SIN tids fotomodeller i konstiga poser – inga pinnar i händerna, men någon som stirrade som om hon dånade på en kvist eller vad det var, och…

    Ätande modeller finns nog inte på bild längre. Prickigkorvmacka i händerna på en pinnsmal modell? Uteslutet! Tyvärr.

  10. och

    Bläddra i Vogue, Vanity Fair o dyl, säger jag. Skitkonstiga annonser för Vuitton m m! Det finns en återkommande modell som jag kallar ”migränmodellen”, för hon kisar alltid mot ljuset och ser ut som om hon hade sprängande huvudvärk. Jättesäljande. Och de flesta ser ut att vara sexton år.

  11. Nä men killen som håller handleden mot pannan i sista bilden har väl tidigare visade hällösa strumpbyxor lindad om handen? Iaf tycker jag det ser ut som en strumpbyxfot som viftar för vinden.

  12. Uttrycket ’Man tager sig för pannan’ uppstod nog här.

    Svårt att se vad som faktiskt pågår i den bilden. Är det en avdankad (och grå) arm eller är det ännu en skogspinne som hänger och slafsar framför den egentliga vänsterarmen?

    slask

  13. Örjan

    Tycker det ser ut som en på handen uppvirad strumpbyxa med ”friflygande” fotdel, med hälförstärkning?
    Men jag är verkligen ingen expert.
    Har begränsad egen erfarenhet av strumpbyxor. Enda gången var för 25+år sedan när jag och broder Staffan deltog i 4-dagars guidad djungeltur på Siberut, Metawai Islands, Indonesien.
    Köpte störst storleken av strumpbyxor, och använde dessa. Tipset var att det skulle minska risken att bli bitna av blodiglar (vilket vi inte heller blev).

  14. (Blodigeln: Grabbar, grabbar, jag trodde det var en människa jag bet men det måste ha varit världens största fluga insnodd i världens största och tätvävdaste spindelnät. Ptvi, huuäääh!)

    Hm, det är något med vinkeln och skuggorna som får det att se ut som om det som hänger och slänger faktiskt kryper ut ur killens handflata. Eller till och med ut ur pannan, genom handen. (Ger en heeeelt ny betydelse till ordet ”ansiktsmask”. Vadå jag har lite läbbig fantasi ibland?)

  15. Tyvärr kan jag inte kolla på originalbilderna eftersom katalogen ligger kvar hemma i Eskilstuna medan jag ligger i en Hästensäng i ett arkitekthem på Bredgatan i Lund.

    Men ja, jag håller med: han håller verkligen de hällösa strumpbyxorna mot pannan!

  16. LupusLupus99

    Förresten Lotten, vad gör du i Lund? Föreläsning? Överraskningsvisit
    hos Kemistsonen eller kanske ett raveparty hos Agneta? 😉

  17. Det är pga. Lund Comedy Festival (och raveparty hos Agneta, förstås), Tjugofyraåringen, alla gamla kompisar, staden i största allmänhet.

    Det är faktiskt svårare att hitta på anledningar till att INTE åka till Lund än tvärtom.

  18. Ökenråttan

    Hallå Ninja! Nu när Lotten är borta ett tag kan jag berätta nyheter om lille Skotte från Sri Lanka. Vilken egendomlig växt. Först var det ju tre stjälkar med en grupp smala blad högst upptill. Så började det utveckla sej en ny stam ur en smal skida längst ned längs stjälkarna. Och nu har en av de nya stammarna fått sidogrenar. Där dom grenar ut sej sitter tre utskott som liknar pyttesmå larver! Vad ska det bli av dom, tro? Och i morse såg jag att längst ut på några av de smala bladen hängde en klar doppe. Vad kan det vara? Jag kände på en droppe. Den var klar och tunn som vatten och luktade ingenting. Smaka vågade jag inte … Från början var den högsta stammen sådär 15 cm. Den högsta är nu 35 cm hög. Här går det undan; Lille M. ser redan fram mot den dag då han kan rigga upp en hängmatta mellan stammarna.

  19. Ninja i Klockrike

    Jaha, jag har allt tänkt på lille Skotte i sommar. Så roligt med en rapport.
    En liljeväxt tycker jag det låter som. De små larverna vet jag inte alls vad det kan vara, men jag kan gissa. Det kan vara blomknoppar eller början på luftrötter. Vi får avvakta ytterligare utveckling.

    Droppen är en guttationsdroppe (för övrigt en tautologi, då gutta är droppe på latin, jmfr den gamla skolfuxfrasen ’ultima gutta restat in bracc
    Systemet är helt enkelt fulltankat, och växten pressar ut överskottet. Säger mig att Skotte har fungerande rötter och ett aktivt kärlsträngssystem.
    Ungefär som att en fulltankad gubbe gärna får en droppe under näsan.

    Dags att ta fram sisalen och börja knyta hängmatta.
    Känner mig som Skottes gudmor. Ungefär.

  20. Smultronblomman

    Kom axelvaddarna senare på 80-talet? Eller var den trenden redan över 1984? Har uppenbarligen förträngt.

  21. Axelvaddarna gillade jag verkligen – och ja, de kom senare. Mina festkläder från runt 1988 är rena underverk vad gäller stil och tyg, men alla har axelvaddar så att det ser ut som om man går omkring med en räknesticka som ett ok under kläderna.

  22. Tack, Christer, tLDPT (bättre musik tycker ock jag, som är svårt förtjust i Talking Heads). I den kostymen skulle egentligen två, om inte rentav tre, av den magre David Byrne få plats, och ooooh vad fint han dansar i den!

    Axelvaddar gillade jag inte alls, och inte var det snyggt på mig heller. (Jag har proportionerligt sett bredare axlar och längre armar än kvinnor brukar ha, så med axelvaddar blev min silhuett en aning gibbonaktig. Hu!)

  23. Maj Korner

    Ninja, jag är så imponerad av din kunskap om växter.

    Och sen funderar jag över jesussandalerna på första bilden, hade ni såna på 80-talet? Jag hade mina långt tidigare.

  24. Har apropå axelvadddar avnjutit en bok med tips och råd från 1946 eller möjligen 1947, där man får rådet att sy fast axelvaddarna på behåbanden för sommarbruk, eftersom det är svårt att fästa dem i tunna sommarblusar. Så det har nog funnits sådana i omgångar.

    Stavningsdjädervulen ville ändra behåbanden till ”behövandes”. Varför älskar alla rättstavningsordlistor i datorer former på -andes?

  25. Ninja i Klockrike

    40-talet var väl axelkuddarnas första storhetstid, när kriget gjorde att en stram, muskulös stil var a la mode. Sen kom Dior med -looken som inte hade några axlar alls, för då behövdes de inte längre att ha epåletter och gasmaskfodral på.
    Tack Maj Korner, det dvals ännu lite botaniskt ludd i vindlingarna, och eftersom jag inte städar i onödan så.

  26. Smultronblomman

    Tack LupusLupus99 för det klippet!

    Gillar Lottens liknelse med räknestickan!

    Jag tänker också på bluffduon Milli Vanilli. De hade rätt mycket axelvadd de också.

  27. Örjan

    Bloggen verkligen allmänbildande.
    LL:s inlägg 09.59 fick mig att undra.
    Rasphus?
    Googling ledde mig från Långholmen till namnet på årets OS-värdland.
    1. Raspning av stockar av bresilieträd, för att få fram rött färgpigment.
    2. Bresiliestockar importerades från Brasilien
    3. Därav namnet på landet

  28. Örjan

    Galenskaparnas film (via LL99) får mig att anta att många små stationshus baserades på samma grundritning.
    Kolla dessa bilder från gamla stationshuset i Ärla (öster Eskilstuna). Verkar det inte vara samma arkitektur?
    Ja nu pizzera. (Har varit fullt nöjd de 2-3 ggr jag ätit där).
    http://www.aerla.se/arla-pizzeria/

  29. LupusLupus99

    Jag menar alltså att det finns många stationshus som liknar varandra,
    inte att de nödvändigt vis liknar stationen i Ärla.

  30. Om ni undrar vart Ökenråttan tog vägen, så sitter hon hemma på kammarn och försöker traggla sig genom min beskrivning av hur man lägger ut en blombild i båset.

  31. Örjan

    LL99:Intressant bildlänk.
    Inte många bilder av små stationer typ Ärla eller Galenskaparnas visas.
    Men
    Noterar hur många som har mitthus med gaveltak + utbyggnader på sidorna. Större orter, större hus men på samma grundide.
    Stort gavelhus för de resande att se, med sidoutbyggnader för godshantering
    Kolla bilden från Eskilstuna Station , (bilden från stationens norrsida, jvg-spåren på sydsidan). 3-våningshus men samma bygprinciprincip. Antager det är samma hus som fortfarande står kvar, men nu utan 3.e våningen.
    http://tinyurl.com/ht2cypl

    Svenska järnvägsstationers arkitektur? Undrar om någon arkitekturstudent/-forskare skrivit avhandling?
    Enda avhandling jag hittar på nätet är denna,och den behandlar inte arkitekturen på stationshusen. http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/122838.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.