Hoppa till innehåll

Psalmsång, religiositet och konstiga ord

Så okyrklig och ickereligiös som jag är, borde jag ju inte bry mig särskilt mycket om psalmsång på skolavslutningar. Men tjosan, så tvärtom jag känner!

skolslut1977
Broder Jakob, Orangeluvan och jag 1977. Jag hade designat min outfit helt själv, tryckt mönstret och sytt på förlängningen på jeansen. Och jag ansåg mig vara vansinnigt flott! I träskor.

Fly mig genast en kyrka och en falsksjungande församling så att jag får ta i från tårna i:

Den blomstertid nu kommer
med lust och fägring stor.
Du nalkas, ljuva sommar,
då gräs och gröda gror.
Med blid och livlig värma
till allt som varit dött,
sig solens strålar närma,
och allt blir återfött.
––
De fagra blomsterängar
och åkerns ädla säd,
de rika örtesängar
och lundens gröna träd,
de skola oss påminna
Guds godhets rikedom,
att vi den nåd besinna
som räcker året om.

I denna ljuva sommartid
Gå ut, min själ, och gläd dig vid
Den store Gudens gåvor.
Se, hur i prydning jorden står,
Se, hur för dig och mig hon får
Så underbara håvor.
––
Av rika löv är grenen full,
Och jorden täckt sin svarta mull
Med sköna gröna kläder.
De fagra blommors myckenhet
Med större prakt och härlighet
Än Salomos dig gläder.

Nu ser ni framför er hur jag när jag sjunger, rynkar pannan vid orden som jag inte riktigt förstår – jag är ju liksom bara åtta år här, på min första skolavslutning:

Värmaaa? Ah, det måste vara felstavat.
SIG solens strålar närma … vem närmar sig och hur? För om det är solens strålar som närmar sig är det ju felskrivet.
Fagrrra? (Med skånskt uttal, för detta var i Lund.) Faaaagrrrra?
Lunden? Hm, då sjunger man förstås ”luleåt” i Luleå.
Håvor? Hallå, nu har de skrivit fel igen.
Salomon, det är ju skidor. Jättekonstigt.

Med detta vill jag egentligen bara ha sagt att jag inte alls är särskilt irriterad över de små religiösa inslagen som vi stöter på vid jultid och skolavslutningarna. Äsch, se det som lite allmänbildning bara!

skolslut1980
Jag, Broder Jakob och Orangeluvan på skolavslutningen 1981. Våra tröjor (inklusive pappas röda som skymtar i höger bildkant) hade jag köpt på JC, där jag helgjobbade och lärde mig att med en snabb blick bedöma storleken på folks rumpor.
Share
Publicerat iBloggen

69 kommentarer

 1. Den blomstertid sitter ju så djupt i både hjärna och kropp att jag blir helt lycksalig av den. Sommmmarrrrr!

  (Ja, barn, jag är så gammal så att Idas sommarvisa inte blev uppfunnen förrän jag gick på högstadiet, och sedan dröjde det väl flera år till innan den faktiskt började sjungas i skolan. Så den betyder inget särskilt för mig.)

  ((Roligaste automaträttningen på länge: Idas sommarvisa blev Idas sommarvilla!))

 2. Men se där vad som hände medan jag försökte stavra rätttt!

  Hej Ninja, det går ju som på räls det här!

 3. Nu kom det ju bilder också.

  Vilka fina byxbensförlängningar, och vilka härligt pinniga ungflicksben — var du i precis den ålder då du rände i höjden? (Räkna räkna … 13, vad? Jo, just då brukar det ju ske vertikala skiften i stor hast.)

 4. Just det – på övre bilden är vi 11, 6 och 13 och på nedre 17, 15 och 10 (i den ordning som vi är placerade på bilderna). Jag var ett år senare (alltså i juni 1978) 172 cm lång, vilket jag var tills jag fyllde 50 år.

  Då hade jag plötsligt ränt iväg och blivit 173 cm.

 5. Vaaaarfööör är det så lätt att vara vaken runt midnatt, men inte klockan 05:30?

  Här är en annan psalm som är mysko:

  Glad jag städse vill bekänna:
  Jag är döpt i Jesu namn.

  – Städse måste såklart ha med städning att göra, men varför heter jag Jesu?

 6. Och så har vi förstås Luciasångens klassiska inledning
  Natten går tunga fjät
  runt gård och stuva
  kring jord som sol’n förlät
  skuggorna ruva

  Fjät! Stuva! Förlät! (Som det ju är skrivet, men nuförtiden tycks fler och fler stoppa in ett ”förgät” i stället ser jag när jag ser mig om på nätet … kulturskymning!)

 7. Eller menar jag:

  Ssccchh!

  Gå lätta fjät i din stuva till din säng och lägg dig därutinnan och soooov.

  (05:30 är ju half past oh god o’clock.)

 8. Jag såg’en i går afse …

  Ja, vår nya granne, alltså. Om vi ska vara bibliska och så där så var han inte gammal, den lille Maximilian. Vilket, med referens till förra båset, inte är så illa som hundnamn heller. Pellepolarn hette ju just det, fast lite kortare – precis som pellesvansen och maxörat – men inte suddagumman.

  Åter till det bibliska. Maximilian är en snabb kille. Avlad för 36 veckor sedan och redan ute i den brusand’ vår. Och, vad är då en brusand? Brushane har man ju sett. Men brusand? Och inte var det den Helige And’. Det vet jag bestämt. Jag känner fadern.

  Hur som helst. Maximilian är alltså vår nye granne. The New Kid on the Block och en potentiell busunge som vi nog kommer att få nog så nog av vad det (och kanske vi också) lider. Nej, något lider har vi inte utanför nypörtet, men väl en nyuppförd bod.

  Så kan det bli när klockan är några minuter över dumihövve.

  Var bara uppe i gubbärende. Nu ska jag nog fortsätta natten i horisontalläge ytterligare några timmar. Men sen (inte sen, tidigt får det bli) skas det upp och monteras lås i boden (minnens att Boden för inte länge sedan var Rikets lås och skydd mot Ryssen).

  Jag börjar förstå hur Annika kan ha det ibland. Känner mig lite anniksk just nu.

 9. PK

  Vi har ju varit kristna i närmare 1000år och tills för bara någon generation sen varit hårt styrda av kyrkan så kristendomen är en den av vårt kulturarv vare sig vi vill eller inte. Och det har inte med tro att göra.

 10. Tro är illusion. Vanans makt, så kallad vanmakt.
  Oavsett vad man tror på så är det dogmer och itutningar.

  Inte många som har en äkta tro, baserad på egna upplevelser. Samma sak med maoism, kommunism och andra ismer. Till och med kubism var en itutning. Kan möjligen acceptera fauvism som äkta. Där var det känsla och färgglädje som gällde.

 11. Christer, the Long Distance PT

  Eller de blev de ju. Fast inte i förhandsgranskningen.

 12. LupusLupus99

  På Midsommarafton (vid midnatt): Lars Ulrich, trummis i Metallica.
  Det programmet kommer dock att vara på Engelska,

 13. LupusLupus99

  3 Juli: Tom Malmquist
  25 juni: David Lagercrantz
  1 Juli: Ahmed Khan Mahmoodzada
  2 Juli: Ingvar Carlsson
  30 Juni: Danica Kragic Jensfelt
  19 Augusti: Karin Bojs
  16 Augusti: Hannah Akuffo
  23 juli: Carola Häggkvist
  9 Juli: Alexander ”The Mauler” Gustafsson

 14. Christer, the Long Distance PT

  Ingen Lotten på listan i år heller 🙁
  Men som sportfantast sitter säkert båsmor och lyssnar den 24 juli (Kim Källström) och 5 augusti (Carolina Klüft). Och den 28 juli ska det bli intressant att höra vad Stakka Bo har att säga om samarbetet med Bowie.

 15. Örjan

  2 pratare jag mött irl,via gemensam bekant.
  21.7. Edward Blom
  19.8. Karin Bojs

 16. LupusLupus99

  De jag såhär i förhand är det följande jag primärt intresserar mig för:
  Lars Ulrich (några minuter efter midnatt på midsommardagen)
  Johan Olsson 27 Juni
  Ingvar Carlsson 2 Juli
  Maj Sjöwall 13 Juli
  Johan Renck 28 Juli
  Carolina Klüft 5 Augusti
  Magnus Uggla 6 Augusti

 17. Jag hittar inte en enda människa som jag har lust att lyssna på, så jag kommer nog att missa en del som sen visar vara bra.
  Förr om åren så har jag lyssnat på reprisen efter elva när jag ändå suttit i bussen. Men nu är det ju slut med det, så nu kommer jag glömma alltihop.
  Sorgligt, sorgligt.

 18. Maj Korner

  Jag förstår. Verkligen. Jag är av samma modell som du och det är inte lätt att vara sann mot sig själv och ändå passa in i det som är osant. Iaf är det så det känns för mig. Numera ler jag med munnen men inte med ögonen i det sammanhanget.

 19. Jag förtalte för chefen vad jag ansåg, och på ett mindre genomtänkt sätt. Men jag är fortfarande stolt över att jag sa det jag sa!
  Det tycker mina kollegor också, men schäfern har alldeles för höga tankar om sin egen betydelse och ingen humor.

 20. Det där känner jag igen, Ninja. Nästan tio år av mitt yrkesliv gick åt pipsvängen eftersom jag kritiserade ett system en schäfer och dennes schäfer ville göra karriär på. De hade inte fog att sparka mig, men nära var det.

  I dag, med andra schäfrar, hade det skett vad jag kan förstå. Min enda tröst är att den ena schäfern sedemera petades över natt av hemligstämplade omständigheter -mutor enligt skvallret- och den andra senare helt enkelt sattes åt sidan pga inkompetens. Bägge var tyvärr ”i linjen”, som det heter.

  Jag? Förblev ett omplaceringsfall som få utom ett antal kollegor brydde sig om och fick nästan alldeles ensam börja om. Det var några svåra år innan jag hade yrkesstolthet och arbetsglädje igen, men detta jobbade jag tillbaka i tid till pensionen.

  Jag slutade tidigast möjligt.

 21. Åh, vad trevligt att du länkar, LarsW!

  (Det var faktiskt Karins fråga om talboken i förra båset som fick mig att prata om just talen i radion i morse.)

  Och när vi nu talar om schäfern, så är jag ju gift med min. Och han med sin. Jättebra!

 22. Är vi inte alla gifta med våra chefer?

  Men, Ninja – det är väl inget som hindrar att du lyssnar på pratarna även om du inte kör buss? Eller?

 23. **blinkar, för det är så ljus härinne**

  **funderar på om det vore bättre att stå upp vid datorn, efter timmar i bil, timmar på hårda bänkar, timmar i bil åt annra hålle’ … men näh**

  **har inget att tillägga om sommarpratarna**

  Nu har jag sett teatermaskineriet. Alltså, närmare bestämt Rokokomaskineriet. Roligt, roligt, och teatern själv är verkligen stjärnan i föreställningen.

  Loa Falkman har kommit så högt upp i ålder att rösten knappt låter skolad längre — han låter som om han sjunger sådär helt naturligt!

 24. SG, jag kommer inte ihåg att sätta på radion när jag inte sitter i bussen. då far jag runt och gör annat.

  Jag är banne mig inte gift med chefen, bättre smak än så har jag.
  Det är skillnad mot Hulda, maken.

 25. Det var ju ett alldeles förträffligt bra rektorstal och en utmärkt inledning till till Lottens kommande bästsäljare ”Rektorns stora talbok”. Och någonstans i boken kanske du kan infoga tipset att inte låta annonsera begivenheten med: ”Nu är det dags för vår rektors årliga tal”. För annars riskerar man felhörningar och kommentarer som den jag hörde i förrgår: ”Va? Sa hon ’rektors dåliga tal?!'”

 26. Jodå, det vet de. Men de skulle aldrig erkänna det för då kan de inte delegera tråkiga och obehagliga uppdrag lika lätt.

 27. HK

  OT angående skyddsomslagets göranden och låtanden vid glassförtäring.
  Från glassförsäljnigen i Håverud (mkt välbesökt turistmål på Dal) har inhämtats uppgifter om att speciellt norska glassätare öppnar omslaget på sina glasspinnar i ”toppen”, så att det kan sitta kvar som droppskydd runt pinnen under själva islickandet av glassen.
  En nationalkaraktär?

 28. LupusLupus99

  F’*n vad jag hatar maffiasv*nen i Copyswede. De borde åtalas för utpressning. Jag har alltid trott att en telefon (även ”smartphones”)
  är särskilt ägnade åt att ringa med, att surfa med och att använda
  till att nyttja lagliga streamingtjänster som t.ex. spotify,
  netflix, svtplay m.fl. Däremot så är den inte särskilt ägnad åt
  att privatkopiera oavsett vad tomtarna i domstolarna tycker.

  http://www.idg.se/2.1085/1.655006/elektronikbranschen-copyswede
  http://www.idg.se/2.1085/1.657681/nastan-ingen-privatkopierar
  http://www.idg.se/2.1085/1.654829/copyswede-kopieringsavgift

 29. Vad jobbar du egentligen med LL99 eftersom du tycker att kreativa människor inta ska kunna livnära sig på det de gör? Utan upphovsrättsligt skydd kommer vi så småningom leva i en värld av hobbyarbetande musiker, konstnärer, fotografer och författare. Hur jävla kul kommer det att vara? Tror du inte det är svårt nog att livnära sig på sitt skapande ändå? Välkommen att pröva på att inte kunna kvittera ut en lön den 25:e varje månad och att vara hänvisad till vad du själv kan skapa.
  Visst, gratis är gott men så småningom kommer det till och med att stå dig upp i halsen.

 30. Jag instämmer helt med Niklas, dessutom har jag så svårt med invektiv av SD-typ i en diskussion.
  Jag har oerhört svårt att ta till mig argument som framförs på det sättet.

 31. Fråga någon som levt under existensminimum i perioder. Detta att ha en fast, hyfsad inkomst är inget för oss som lever som fria konstnärer (även om mitt konstnärskap kanske inte sorteras in under de sköna konsterna). Den säkerhet/trygghet som vissa kan skapa genom att få licensintäkter är dem väl unt.

  Undertecknat ”En som levt som fri företagare med hemmafru och barn genom ett antal lågkonjunkturer sedan 1977”

  Prova på själv! Eller har du kanske gjort det?

  Jag säger inte att det är synd om mig. Men jag har svårt för snyltarklagan. Och sedan kan man ju tänka lite på Indiens barn – eller var de som har det extra svårt råkar bo just nu. (Jodå, jag vet)

 32. Nä hörrni! Nu ska semesterkassan drygas ut med spel och dobbel (en tipsrad) på fopolls-EM.
  Gruppspelsmatcher, hela vägen till final ska tippas med resultat vid matchtidens slut. Men hur tusan ska jag tippa?!
  ALLA goda råd välkomnas (jag måste få in den före 18:45)!
  Österrike-Tyskland i final?
  Hur långt kommer Sverige att hänga med?
  Är England bra? Kommer framsmännen samla sig och spela i samma lag?

 33. Så här är det, Pysse:

  England underpresterar alltid, Frankrike är nästan alltid bra och Tyskland spelar förstås final.

  Sverige gör ett helt okej EM men åker ut i åttondelen när Andreas Isaksson sträcker sig i gluteus maximus.

 34. Vann 240 spänn på Joker i förrgår. Kanske man skulle förädla beloppet på lite EM-spel. Att Tyskland går till final är väl givet liksom att Sverige inte går vidare, men sen blir det värre.

 35. LupusLupus99

  Niklas, copyswede är parasiter som bör utrotas. De har inget
  med upphovsrätt att göra utan är endast ute efter att mjölka
  svenska folket på pengar genom diverse påhittade avgifter.

  ”Kultutarbetare” får byta ”jobb” om de inte kan livnära sig på
  sitt ”kulturskapande”. Att skylla på privatkopering och
  piraktkopering kanske fungerade fö 15 år sedan men idag
  så är privatkopiering i stort sett obefintligt. Med tjänster
  som spotify och netflix så behövs det inte.

  Jag betalar gärna för bra kultur som jag vill ha men jag
  vill absolut inte betala två gånger för samma sak.
  Jag har de senaste 15 åren köpt kanske 30-40st datorspel,
  säg att de kostar 400kr i snitt så har jag lagt ner 12-16000kr
  på enbart spel. Varför ska jag då behöva betala för
  Copyswedes ockeravgifter på hårddiskar?
  Varför ska jag behöva betala ockeravgifter på hårddiskar
  när jag rippar musik som jag redan har betalt för
  (c:a 100-150 CD album)?

  Varför ska proffsfotografen behöva lägga ut tusentals kronor på
  dessa privatkoperingavgifter bara för att fotografen behöver
  ha många minneskort och externa hårddiskar?

  Nejdu Niklas Copyswede är en bolagiserad form av maffia.
  Det finns bara en sak att säga om dem och det är:
  https://is.gd/8AEbs1 De har spelat ut sin roll för länge sedan.

 36. LL99, för det första tycket jag att det är svårt att föra en seriös debatt med någon som uttrycker sig som ett nättroll och dessutom valt att vara anonym. Det stärker inte direkt din sak så att säga.
  Du verkar ha missat att Copyswede inte såsom den maffia du jämför den med samlar pengarna på hög utan slussar inkomsterna vidare till rättighetsinnehavarna. Copyswedes avtal gör att du inte behöver kontakta varje artist och låtskrivare när du vill kopiera en CD-skiva eller en mp3-fil för att inte begå ett lagbrott.
  Det är ju bra att du vill betala för kultur men tyvärr vill inte alla det. Och det är en av anledningarna till att Copyswede behövs.
  Om du går in på Copyswedes hemsida (Jag ids inte länka men adressen är jätteenkel; lägg till .se bara.) så kan du se precis hur mycket du tvingats betala för de hårddiskar etc du har köpt. Jag är övertygad om att du kommer att baxna när du ser summan.
  När det gäller proffsfotografer är nog de de första att applådera Copyswede. Fotografer är den yrkesgrupp som är hårdast när det gäller att bevaka sina upphovsrättsliga intressen. De finns inga som slår så hårt när deras material utnyttjas utan deras medgivande. Tidningar och tidskrifter betalar till Bildupphovsrätt i Sverige för att kunna använda fotografernas material på ett bekvämare sätt och sedan fördelar Bildupphovsrätt i Sverige de inkomna pengarna till fotograferna. Ungefär som Copyswede fördelar de pengar de får in.
  Och jag återkommer till frågan varför du är så förbannad. Jag förstår det inte riktigt. Har Copyswede lurat dig på pengar? Är du motpart i den nu pågående rättegången?
  Vm är du egentligen, och vad jobbar du med?

 37. Ökenråttan

  Om man är förtretad över nån viss lagstiftning och dess följder så är det rekommendabelt att gå in och titta på förarbetena till lagen. Där får man veta t.ex. vilka missförhållanden som den nya lagen avsetts komma till rätta med, kort sagt, vad som är avsikten med lagen. Upphovsrättslagstiftningen och vidhängande ytterligare regler har tillkommit för att uppmuntra/skydda folk som skapar och uppfinner och är kreativa på diverse sätt och för att stödja deras möjlighet att få betalt för nedlagt jobb. Rimligt, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.