Hoppa till innehåll

Fotbolls-EM 2016: Sverige–Belgien

För nytillkomna läsare eller sportogillare: det pågår ett fopolls-EM och Sverige har spelat dåligt mot Irland och ganska bra mot Italien och ska ikväll kl. 21 spela mot ett lag som inte börjar på I.

I Aftonbladet hittade jag en synnerligen pedagogisk bild som jag hoppas är lånbar. elvan22juni

Belgien har spelat dåligt mot Italien och bra mot Irland, och när alla förståsigpåare siade om Sveriges match och försökte hitta ett tecken på att vi kommer att storvinna, heter det att ”Belgien passar Sverige bättre”.

Vän av ordning ville förstås då påpeka att Belgien inte på några villkor kommer att passa bollen till Sverige, men det var tydligen inte alls roligt. Men hur är det nu … måste Sverige vinna för att gå vidare till åttondelsfinal?

nytimesgrafik

Kolla här. Även ni som inte vill. Kolla här. Klicka och kolla och njut av grafiken! (Om länken inte funkar längre beror det nog bara på att matchen är slutspelad.)

Min 8
Basketträningen drog ut på tiden så jag missade hela inledningen! Har det hänt nåt?

Min 9
Det var ju ett jädra tjoande på publiken. Är det bara svenskar där? Stämmer uppställningen med den på bilden? Varför har jag bara frågor? Pang, vad bollen far kors och tvärs!

Min 12
Men hallå. Det här är ju riktigt rolig fotboll. Är det rätt lag? Jodå, det står Granqvist på en tröja. En två äpplen hög belgare försöker ta bollen av Zlatan. Hihi.

Min 14
En belgare rev av Zlatan kaptensbilden! Nyss nämnde Granqvist ligger och vrider sig, Zlatan har fått nackspärr och den belgiska hejarklacken står och vinkar adjö. Hejdå Sverige? Hejdå Zlatan – det här kan vara hans sista landslagsmatch … Och Expressens rubriksättare är orolig!

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 21.19.31

Och nu ligger Emil Forsberg ner och dör. NEJ! HAN LEVER!

Min 20
Det var en gång en back som hette Glenn Hysén och som i en match mot England gjorde precis allt rätt: han glidtacklade i rätt sekund, passade som på ett snöre och svettades lera. Nyss spelade unge Johansson precis så i ungefär sju sekunder! Yeah!

Min 23
Vi har ett skott på mål! Det är en miss! Men det var ett skott!

frippa
Typisk belgare. (

Min 28
Men nu försöker vi få in bollen igen! Jag hinner inte ens koka te! Tre förbaskade belgare gör nästan mål!

Min 33
Unge Albin får gult kort när han är sen in i en tackling och Belgien får en läskig frispark som de tjongar rakt in i sin egen mur. Pfuh. Nu är Belgien bättre än Sverige, vilket jag tar som en kränkning.

Min 39
Martin Olsson lyckades med konsttricket att falla som en bumerang bakom en försvarare och på ett så spektakulärt sätt att han fick frispark. Kolla:

13521758_10153526726276644_471549774_n

Min 40
Det är nog inte helt fel att vara här:

13472183_10153526736556644_548930330_n

Pysseliten i kommentatorsbåset tolkar scenen så här:

image

Min 45
PFUIIIITTT! Halvtid! Vila & pausa! För det här var väldigt jobbigt – det är en farlig massa målchanser som jag inte har rapporterat om här eftersom jag har varit upptagen med att hoppa, slå i bokhyllan, stå på huvudet i soffan och spilla filmjölk i basketlinnet. Nu ska jag för första gången i år sparka i kakelugnen. Grabbarna i Frankrike måste ha känt att det är just den lyckosparken som saknas.

Det står alltså 0-0 och det är ju trist.

Min 49
Det ser mörkt ut för Sverige …

kakelugn_spark
… men jag lyckades i alla fall famla mig fram till kakelugnen.

Min 51
– Det var väldigt nära att Sverige fick en väldigt bra målchans! säger kommentatorerna.

Men faktum är att Sverige trycker på ordentligt. (”Trycker på” låter lite grann som en krystvärk, vilket är en alldeles korrekt beskrivning av spelet.)

Min 60
Nu är det en halvtimme kvar och vår avgående målis Isaksson har fått trippa omkring, glida i sidled och hoppa armar uppåt sträck. Dumma belgare till att vara ettriga. Redan två gånger nämnde Granqvist gör som Salming och Hysén och kastar sig som en volleybollspelare för att stoppa flipperbollen.

Min 63
Men iiiiiih. Domarn underkänner ett alldeles perfekt mål som vi gör.

pffft
Här gör vi mål, men den där belgaren ansågs ha blivit misshandlad av oss.

Det hade kunnat stå 1-0 nu, men det står fortfarande 0-0 och belgarna är så nöjda så. Den lugne Marcus Berg får gå och sätta sig och Guidetti The Crazy Man kommer in.

Min 65
Hörna till Sverige, men helt misslyckad, Belgien kontrar JÄTTESNABBT och det borde faktiskt vara ett regelbrott.

Min 68
Eskilstunasonen Sebbe Larsson byter ut, och Z-grabben Durmaz mMed Det Stora Skägget kommer in.

Min 69
Det är alltså så att Belgien går vidare oavsett vad resultatet blir i den här matchen, medan vi måstemåstemåste vinna för att gå vidare. Då kan man ju tycka att belgarna eller domarna kunde ha blivit mutade av någon förslagen svensk, va?

Min 73
Såja. Nu har även Belgien fått ett mål underkänt. Solklar offside, såja. Nu fortsätter vi med 0-0.

Min 78
Min telefon ringer och är full av folk som vill diskutera helt ovidkommande saker. Det plingar på dörren och dumma barn vill sälja ting som inte har med matchen att göra. Ingen kokar te åt mig. Sverige springer och springer och klockan bara går och går men inte fram till dörren, där det ju står folk som vill sälja saker.

GÖR MÅL NURÅ!!!

Min 82
Emil Forsberg byter och in slängs Zengin, vilket innebär att alla Z-gubbarna är inne: Zlatan, Durmaz och Zengin. ZZZ, hallå alla slump- och turgudar, näääääääääääää.

BELGIENS MOHIKANGUBBE GÖR 0-1!!!

GOALBELGIEN
Ack.

Min 90
Det här var ju riktigt sorgligt. Nu får vi inte se Zlatan fler gånger i gulblåa kläder och här står jag med en landslagsbikini som är hur snygg som helst, men som jag väl inte kan använda utan att bli lite ledsen. Coachen Erik Hamrén, målisen Andreas Isaksson, den fyrkantige Kim Källström och målspottaren Zlatan slutar, och då … kommer en NY dagisgeneration … med små fopollsspelare som jag måste lära känna … Och alla har namn med Z!

Heja Sverige, friskt humör! Nu hejar vi på våra isländska vikingar!

Share
Publicerat iBloggen

52 kommentarer

 1. Fopoll!

  Ooooh.

  Fullt upptagen med att se hur det går för Island mot Österrike (1–1 just nu).

  Sedan får vi se vad vi får se.

 2. Maj Korner

  Och 3-3 mellan Ungern och Portugal just nu!

 3. Maj Korner

  Oj vad jag skrek när Island fick bollen i slutminuten! Spriiiing! Skjuuuut! Härlig! Roligt!

 4. Island Island Island!!!

  **puuuuuhhhh**

  3 minuter och femtio sekunder in på tilläggstiden (4 minuter) gör Island 2–1!

  Tjohoooooo!

  **puuuuuhhh**

 5. (mittipricksamtidigt)

 6. Tie break?! Den där grafiken har svarta rutor som jag inte förstår, men det verkar som om det är bra om Sverige vinner oavsett hur Italienmatchen går, men vi ska absolut heja på Italien!

 7. Portugal kommer trea i sin grupp. Trea! Hur sur är Ken-docke-divan Christiano Ronaldo? Ungefär så här sur. (Ja, jag tyckte det var komiskt oavsett när själva incidenten ägde rum …)

 8. LupusLupus99

  Jag är optimist och tror därmed att Belgien bara vinner med 2-0.

 9. Först nu kom jag hem! Jag missade nationalsång och fotografering och små fopollsbarn!

 10. Läktaren är full av minioner!

 11. Så här! (Noll koll på bildstorleken, håller tummen och trycker ’Submit’.)

  image

 12. Ökenråttan

  Nää vet ni! Domaren är köpt och den där sabla Krutongen är i vägen hela tiden. Nu går jag och lägger mej med en god bok.
  Men hurra för Island, dom små vikingarna.

 13. OOerhört nära, hör man alltsom oftast när en målvakt slänger sig utan att ta ett skott som går utanför stolpar och ribbor.
  Det verkar som om inte ens våra mest kunniga referenter vet om att en målvakt på EM-nivå faktiskt har koll på sina stolpar, ribbor och för det mesta vet vart bolluschlingen är på väg.
  Varför ska man rädda ett skott som ändå går utanför?

 14. **höna! kvack!**

 15. (En Stor Vit Fågel försöker klättra ner på tangentbordet emellanåt, och när han inte gör det försöker han dra mig i örona, så jag vet inte hur ofta jag kan vara med här nu …)

 16. Jag gillade bäst att kommentatorn lät så oerhört häpen när han sa att Sverige hade tryck framåt …

  … ja oj ja, det där var både offside och knuff, haha!

 17. … va … VA …

  … åkej, Guidetti.

  Heja!

 18. Och prisa Gud för Isaksson.

 19. (Just nu sitter pippin längst bort i soffhörnet, knorpar med näbben, halvlurar, och bryr sig inte alls om att vi hojtar och vevar och studsar och skriker — han tyckte att det var jähätteintressant ett tag, men till slut tröttnar han)

 20. …. aaargh … puuuuh ….

 21. …. oppppsajd!

  … iiiih

 22. Frispark!

  … äh.

 23. Vad bra att du håller ställningarna i båset, Annika!

 24. Neeeeeeejjjj

  Bläh, det här kommentarsprogrammet gillar helt enkelt inte ett ord, oavsett vilket ord det är.

  Så då får jag skriva min nästa ettordskommentar i samma ruta.

  J*VL*R

 25. … öh … ja visst är jag här. (Nejet hade ju inget med Lotten att göra)

  Pippin har just slutat gasta (han fick ett litet ropanfall, antagligen för att vi ropade så högt) och har vid det här laget satt sig att sova på husses underben.

  Jag tror han har roligare än vi.

 26. Good night, sweetheart …

 27. Så. Nu är allting norbalt igen. Bormalt. Norlabt. Bah. Blah.

  Det sorgligaste är ju att Sverige faktiskt var ganska bra ikväll, och att matchutgången var tämligen chansartad. Men.

  Hädanefter hejar jag ännu ivrigare på Island och Wales, och till och med lite på Kroatien, för det här artar sig ändå till underdog-EM och sådant är ju såååå roligt!

 28. Vi var på nån sorts sportbar i Vigo och åt middag. Men de visade bara matsen mellan de två länderna med snarlika flaggor.
  Undrar om solblekta italienska flaggor går på export till Irland?

  Härifrån kan f ö meddelas obefintligt mögel i det glänsande badrummet.

 29. Sanna

  Du får åka till Strömstad i augusti med bikinin och skapa nya minnen medans du hejar på svenskar i ett mästerskap där de har mycket större medaljchans. Där det skulle vara katastrofdåligt utan någon enda svensk medalj.

 30. Vad fint, nu intervjuas Kim Källström med gräs i ansiktet. Han är för övrigt den mest verbale av di gulblåe, så det kan nog bli nåt av honom vad det lider.

 31. Ack, obefintligt mögel, Cecilia N – allt går oss emot idag.

 32. Oooooh, Sanna tycker att jag ska springa orienterings-VM i augusti! I bikini! Ja!

 33. Ha! Hur ”verbal” var jag i några av mina känslokommentarer härovan?

  Jag tackar ändå för att här finns en så lämplig plats att skriva AAAAARRRGGHHH när det behövs. För ibland behövs det.

 34. Örjan

  Språkpolisen noterat?
  Lyssnade på del av efterkommentarer i studion.
  Det talades om
  -Vi missade … …
  som om de deltagigt i den fysiska matchen.

  OK , snacka om engagemang.

 35. Eftersom jag imorrn bitti i radion ska prata om sportklyschor, var det meningen att jag skulle sitta och anteckna sådant som dök upp under matchen. Men inte gjorde jag det, inte – det tar på krafterna att sparka i kakelugn och ha sig!

  Gröna sidan upp!

 36. HK

  Prata om sportklyschor – då gäller det att ha mål i mun!

  Matsen i dag var ju spännande ända in i kaklet!
  Det är inte slut förrän det är över, eller?
  Vi fick bita i det sura gräset.

  Bollen är rund, eller som Cidden Andersson skrev:
  Hela bollen ska ligga still!

 37. Hela bollen ska ligga still! Ja! Ha!

  – Man måste hitta ytan.
  – Mittfältet kom i kläm.
  – Det är inte bra att släppa in ett mål just nu.
  – Vi siktar på seger.
  – Man ska aldrig underskatta sina motståndare.
  – Vi underskattade motståndarna.
  – Det är de små marginalerna.

 38. Ja men så här är det ju:

  Cam5B0FY

 39. Stort tack, HK, det var ju just precis den jag tänkte på i förra båset! (Då när jag hittade på ”stinklista”. Så skönt att någon bevisar att jag inte bara fablade!)

  Sttrrraxxx utanför/ovanför är ju klassiker, särskilt när spelare bananskruvar åt totalt fel håll respektive får hela foten under bollen, så att den i själva verket inte är i närheten av att gå i mål.

 40. Niklas vinner aftonen på poäng/mellanskillnad/flest mål/störst vilja/mest fajtingspirit/bäst träning/minst underskattning/främst personlighet.

  Nå. Niklas ba’ vinner.

 41. Christer, the Long Distance PT

  Alla har inte Facebook, så jag får skriva av en Wisti-teckning (hittar den bara på FB).
  Fader Dan: Det grekiska order för synd är Hamartia, vilket betyder att missa målet.
  Det är samma ord som Hamrén kommer ur.

 42. Jag försökte ta en bild in action men så fort jag höjde telefonen blev den intressantare. Tack!

  Korkfia

 43. Ökenråttan

  Ååååå. Ere min kork, Niklas?
  Fia är allt en riktig snygging. (Snyting vill stavningshitler ha det till. Fnys.)
  I går var jag på damlunch. Där fick vi lite champagne och jag fick korken. Alla blev så intresserade av vad det kunde vara som en papegoja såg hos en champagnekork.

 44. Näääe ÖR, din kork är nästan konsumerad. Du såg väl Fias tack i ett tidigare bås? Den här kom från Lottenplotten.

  Korkrest

 45. – Vi kan inte slarva bort våra chanser på det här viset.
  – Det svenska laget spelade väldigt bra, men målen fattades.
  – Plattityd klyscha klyscha! Banalitet förundran plattityd gnäll, tjat tjat klyscha varför banalitet undermåligt gnäll.

 46. Ökenråttan

  Jo, visst såg jag tacket, Niklas! Men jag blev lite exalterad här och tänkte att kanske, kanske är det MIN kork som är med på bilden.

 47. Din kork är på den senaste bilden men kanske är lite svår att känna igen …

 48. Jag hyser en stark misstanke om att Ökenråttans korkar är av bra mycket högre kvalitet än mina. Jag är till och med ganska säker på det.

 49. It’s not the cork as such – it’s the way she swings it.
  Hälsas från Flandern. Tunnelpassage i nattens och kanalens djupaste murker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.