Hoppa till innehåll

Chipskatastrofen & toadörren

Nu ska jag rapportera om vad som sig i världen timat haver.

Det var så länge sedan jag gjorde en hotellbloggning att jag kan misstänkas ha slutat bo på hotell. Det är förvisso till viss del sant, men jag och Björn Borg anser oss fortfarande vara hotellexperter.
2bblotten

(Jag låter nu påskina att jag inatt bor på hotell med Björn Borg. Inget kunde vara mer fel, om man inte räknar kalsongerna min djefla man kanske har på sig. [Snabb kontroll. Nej, Diesel.] Men det är – vad jag vet – blott Björn Borg av våra stora idrottsstjärnor som i pressen har uttalat sig om världens hotellkvaliteter.)

DDM (den djefla mannen som jag är gift med) har idag föreläst inför ohyggligt intressanta människor medan jag bara har pratat och ätit sallad och glass med ohyggligt intressanta människor.

kreativitet
Här lägger en av dem en peng till en fattig Södermalmsbo.
glasstjorren
Och min bok ”Det var stängt” har nu utökats med ännu en bild.

Sedan sågs vi (jag och DDM, inte de intressanata människorna) i Stockholms innerstad och tog in på hotell (förtfarande jag och DDM, inte de intressanata människorna) – som vore vi Madigan och Sparre.

elvira_madigan_sixten_sparre-2
Sixten Sparre och Elvira Madigan. (Bilden lär visst vara ett montage.)

Sparre har jätteont i hälen efter en springtur som slutade med spik i foten och Madigan har slutat med en knämedicin som gjorde henne konstant lite på lyran, så vi är ett bedrövligt, haltande par som behövde tröst.

Madigan beställde på hotellvis upp ett glas öl på rummet medan nykteristen Sparre läppjade på en 50-kronorsläsk. Planen var att få upp ett glas med is så att den på Systemet inköpta champagnen skulle kunna kylas (förlåt, alla champagnekonnässörer), men ölen råkade beställas av misstag och då blev det ju på tok för mycket alkohol på rummet.

Skärmavbild 2016-06-23 kl. 22.03.53
Fri tolkning.

Enligt alla konstens regler bör man i sådana fall äta nåt; på ålagille äter man ål, på hotellrum äter man ”nibbles”. För ohyggliga summor köpte vi oss därför i runda slängar 10 g chips (som bodde i en burk!) för att få i oss lämpliga mängder fett.

13521811_10153529008606644_63012302_n
Oj oj.

Chipsen var lättsaltade, lätthärskna och mjuka – och ni som undrar vad hotellet heter för att inte hamna där, kan läsa på bilden. Vi testade vetenskapligt chipskrasigheten och fann att elaticiteten förmodligen var kusin med en Alvar Aalto-möbel.

aalto31_32
Den här från 1931, till exempel.

Så då gick vi ut på restaurang och blev instängda på en inte jätteokej toalett.

indiskrestaurangtoa
Vassego.

Uppdatering på midsommarafton – på allmän begäran!

The Bergman Midsommar Quiz

 1. Vad heter det här området i Stockholm?

1 Slusken
X Slussen
2 Hötorget

 


2. Varför är det ett lejon mitt i spanska flaggan?

1 Det finns inte ett lejon mitt i spanska flaggan
X För att Spanien första distrikts (León) stadsvapen har ett lejon
2 För att Sri Lanka har det, och Spanien ville inte vara sämre


gotakanal3. Vad heter den 190,5 km långa kanalen som sprängdes och grävdes tvärs genom Sverige 1832?

1 Svea kanal
X Göta kanal
2 Blöta kanal

 


 

pswayze4. Vem är Patrick Swayze?

1 Ett spöke
X En keramiker
2 Frågan är felställd, han är död och VAR alltså ett spöke

 


5. Vem var Norma Jeane?

1 Elton Johns mamma
X Prinsessan Dianas gudmor
2 Marilyn Monroe


6. Varför heter pi inte t.ex. avocado eller kalops?

1 För att det engelska uttalet [pai] inte har med paj eller annan mat att göra, dummer.
X För att upptäckaren av pi hette Patrick Nielsen.
2 För att 3,14314 på grekiska heter pipi och man ville förkorta lite.


7. Imperativ är t.ex.

1 Ett slags injektion
X Halt! Höger om! Marsch!
2 Ett imperium som har minskat nästan till ett dimunitiv


8. I vilket av följande exempel finns en exponent? (1 – X – 2 uppifrån och ner)

exponent

 

 

 

 

 

 

 

 


9. Hur fortsätter det?

Den blomstertid nu kommer
med lust och fägring stor.
Du nalkas, ljuva sommar …
1 … då gräs och grodor snor.
X … men äsch och gräsligt stor.
2 … då gräs och gröda gror.


680@8010. Vad är detta?

1 Spanjorens flag football-boll
X bollen som användes under finalen i fotbolls-VM 1934
2 en trasig boll som har lagats med mänskliga senor i ett koncentrationsläger 1931

 


Bonusuppgift!


Traducir neste sentido eminente a outro idioma e encher cun adxectivo despois dos dous puntos:


 

Share
Publicerat iBloggen

94 kommentarer

 1. Jag tillåter mig att säga bläääärk om chiphsen. Det ska mycket till innan det härdade fettet härsknar. Mycket tid t ex. Den chica burken antyder ju att hotellellet chöpt en 300 grams påse och använt en uttråkad prao att pytsa en halv grabbnäve i var burk.

  Glafs på Fjällgatan är mychet godare.

 2. LupusLupus99

  Go morgon och trevlig midsommar. 🙂

 3. Ökenråttan

  Den där fjällgateglassen ser vi fram emot att snart få prova. Nämligen när vi letar arkitekturdetaljer i DN:S sommarpromenadtävling på Söder. Om vi känner oss duktiga ska vi belöna oss med glass.

  Dom stora britterna drar. Intressant. Och här regnar det på midsommarafton.

 4. Intressant att den fattiga södermalmsbon minsann håller sej med designmöbler av Ph. Starck.

 5. På tal om midsommar så hamnade jag i en busslast med pensionärer på det otroligt nergångna, ytligt upprustade men ändå riktigt mysiga hotellet jag bodde på i veckan.

  Vi kom att tala om midsommarfirande. Nej, det trodde dom inte att dom gjorde. Kanske några druider sysslar med nåt magiskt nere vid Stonehenge trodde dom. Och sedan blev det eftertänksamt tyst.

  Då sammanfattade jag vårt midsommarfirande ungefär så här: Först försöker vi resa en påle (redan där började de se intresserade ut) och sedan skuttar vi runt den som kaniner och sjunger att grodor inte har öron (jag är nog en riktigt bra entertainer, tror jag). När vi skuttat färdigt äter vi rå fisk och dricker massor med brännvin och sedan sjunger vi skabrösa visor och kanske slåss lite grann. Och om vi har tur får vi tag på en mö som vi kan umgås med i något buskage.

  Alla pensionärerna, utom ett par systrar från Glasgow, tyckte att det var ett utomordentligt trivsamt sätt att fira midsommar på. Jag fick i uppdrag att hitta en researrangör som kunde fixa en midsommarresa till Sverige.

  Bäva!

 6. Anna

  Tack för intressant och sallad! K hälsar blagel dadel dagel glabbel blagd!

 7. Stockholmsmorgon på hotell!

  Stackars, staaaackars Hotell Birger Jarl, som hade råkat fullboka sig utan att förstå att alla som sov även ville ha frukost. All mat tog slut, platserna tog slut och vi samt tyskarna, danskarna och Bellman fick sitta ute i den muzakindränkta foajén. (Jag skulle kunna fortsätta med att berätta om personalen, men ni förstår nog. Den var liksom inte korrekt dimensionerad eller servicebenägen.)

  Nästan alla rulltrappor gick åt fel håll i tunnelbanan (se bild) och nu på väg mot Eskilstuna har SJ råkat koppla av de tre bakersta vagnarna så att folk slåss om platserna med invektiv. Så tokigt!

  bloggbildertbana

 8. När jag kom strosandes på Fjällgatan efter ett besök på Ersta sjukhus tänkte jag att det där måste vara Ninjas favvoglasskiosk. Trevade efter kameran och spanade efter en bra vinkel att ta en bild till båset. Och vet ni vad? Där satt Ninja och självaste språkpolisen i en intensiv språkpolitisk diskussion. Jag blev så paff att jag inte kom ihåg att fota förrän vi skildes åt och då hade Ninja dragit åt sitt håll.

  Här är Lotten i färd med att förklara att England självklart kommer att lämna EU (eller kanske att vissa knämediciner gör en snurrig?).

  IMG_5618

 9. SG, du vet väl att vi inte reser en påle, vi kör in en påle i Moder Jord. Tänk på vad kransarna symboliserar …

  Och självklart vet alla att Små grodorna egentligen är en fransk marsch som engelsmännen satte en elak text på för att håna grodätarna.

 10. Berätta mer om de osynliga dyrmöblerna, Ökenråttan! (Hellre Ökenråttans ord än en Wikipediaartikel, känner jag just nu.)

 11. **hopp hopp**

  **hopp**

  Nä, nu ljög jag.

 12. Det sägs att det ska förekomma tävling (jag troooor den heter King Edward-cupen men jag kan ha fel) där vi ska vara sedan. Den tillgår så att några olika personer i grannskapet sätter varsin sättpotatis i varsin hink med jord och sköter om på bästa sätt.På midsommarafton ska alla gissa vilken hink det har bildats flest potatisar i. Eller nåt. Jag är inte klar över detaljerna för jag har inte varit på just det kalaset någon gång förut.

  Är det roligare än majstång (som jag säger lika ofta som midsommarstång — vad säger ni?) månne?

 13. Korvpaus, utan några som helst liknelser i övrigt. Sitter på sämsta korvmojen på den här sidan Okahandja, den finns strax utanför Köln, och tittar sorgset på en Bratwurst som misshandlats i alldeles för lång tid i alldeles för hög värme och sedan legat till sig i alldeles för många timmar. Damen hade tänkt göra currywurst av den och jag ingrep och förhindrade det planerade missdådet.

  Jag ångrar nu att jag gjorde det. Och jag har fått en förklaring till currywurstens skapande. Det är ett sätt att kränga misshandlad korv. Betecknande är att damen inte pratade så värst bra tyska heller. En god tyska hedrar korven genom att låta den begravas som ett vackert lik i närmsta Mülleimer och inte förvandlas till totalt onjutbar massaker. 9€73 kostade den också. Buhu, buhu.

  Jag längtar nästan hem till den råa fisken och buskarna. Det där emellan är blir jag nog tvungen att avstå ifrån.

 14. Nu har ni som inte har nåt annat för er idag fått inlägget uppdaterat med en tipsrunda!

 15. Det här är vad jag kallar en Majstång.

  f1

 16. På tipset svarar jag ALLA!

  Meningen med meningen:
  (Kom ihåg att ordföljd ofta ändras vid översättning)
  (Kräkiska och latrin är samma sak som spranskalienska och portugaliska)

  Stackare, vad du nyser — här får du en poäng och en kopp snabbkaffe.

 17. PK

  På A svara jag Dan Brown, B kan jag inte men gissar på Katrineholm. Eller pitt. Eller båda två, Katrinepitt.

 18. På A-Ö, eller är det ett till tretton, svarar jag Skebokvarnsvägen innan jag lägger jag mig att dö, snyftande och sjungande en klagosång över min bristfälliga litterära bildning.

 19. Katastroferna avlöser varandra. Chipskatastrof, nån slags lagspelskatastrof och nu senast en Korvkatastrof.

  Det hela inträffade på ett Raststätte utanför Köln. Det finns en hel del kedjor, och en av dem kallar sig “Littte Chef”. Och dom försöker servera korv!

  Försök inte, säger jag. Fransoser och engelsmän/amrikanare ska inte klampa in på korvspecialisternas område. Det blir katastrof.

  Alla som provat på Karrywurst håller förmodligen med mig om att den i sig är katastrofal nog – även om Klaus eller Gerhard lagar till den. Men här var det Lucy, som knappt talade tyska, som försökte. Och det gick inte alls bra.

  Delvis kan det bero på den ganska sena timmen. Nästan fyra timmar efter lunch och då har allt som var fräscht vid lunch hunnit bli torrt, skrumpet, svampigt, unket och i övrigt alldeles oätligt.

  Så den Bratwurst jag pekade på massakrerades innan jag hunnit säga ‘kein Karr…” och den stekta potatisen som hörde till hade legat under nån slags ånghuv och fått en oöverträffad unkna och svampighet.

  Det hände lite mera också. Men jag ska inte förstöra missommarn för er (kom ihåg att ‘Det heter Midsommar’!) utan önskar lycka med pålen, skrålen och busken.

 20. Karin, det var så trevligt att råka på varandra så där oförhappandes.

  Medan du och Lotten drog västerut mot kulturlivet på Fjällgatan så var jag ful nog att dra mot sydost och ta en kula i glasskiosken fast vi fikat på kaféet redan. Men gott var det, och säg inte någe te Lotten.

 21. Agneta uti Lund

  Kryssandet var närmast lätt. Bonusuppgiften mindre lätt. Är det galiciska?
  Midsommarfirande blev fint i år. Gick från nattlig regn (60 mm!) och rejäl åska till strålande sol och 27 grader minst mitt i stan där det dansades kring stång med mera (Kulturen). Lunds Studenters Folkdanslag uppträdde. De flesta studenterna däri var kanhända studenter kring mitten av förra seklet eller så. Men duktiga var de. Efter Kulturen god spis på balkongen härhemma.

 22. Det är arton grader varmt ute just nu. Luften är fuktig och liksom tät, men himlen är nästan klar. Med andra ord har det gått alldeles utmärkt att sitta utomhus hela kvällen, och det var det verkligen ingen som trodde för bara ett par dagar sedan (när väderlekstjänsterna på nätet hävdade att det skulle regna mellan tjugo och trettio millimeter i dag).

  Potatistävlingen tillgick verkligen såsom jag beskrev den ovan. Oerhört spännande!

  Inga stänger, inga grodor, men sill, potatis, grill, och jordgubbar. Jorå. Det känns nästan besvärande traditionellt.

  Jag känner en stark lukt av myggmedel, och det är från mig den kommer.

 23. Skogsgurra, att få korv som är direkt okorv i Tyskland låter rent deprimerande. Mottag mitt djupa deltagande.

 24. Det är fortfarande varmt ute! (Jag har tvingats inomhus av allmänheten som påpekar att det är dags att nanna tudden, men sicket trams, va: DET ÄR JU VARMT UTOMHUS!)

  För övrigt gillar jag korv- och katastrofkatastrofer. Och idag är ju en annan dag.

 25. Alla dagar är andra dagar och ibland är de dessutom annandagar! (Söndag borde vara Annandag Midsommar, till exempel.)

  Vadå nanna? Nannadag? Inte då.

 26. (Gått och lagt mig för att jag har kommit hem från kalas? Ptja … nä. Sällan.)

 27. Sovsla gottsla, nu orkar jag inte göra ingenting mer.

 28. Annika, deprimerande? Inget mot hotellet (ACHAT PLAZA, Offenbach). Jag förstår varför en del människor suiciderar helt oförklarligt. 32 grader ute, omöjligt att säga hur varmt det var inne. INGEN LUFTKONDITIONERING. Öppnade fönstret för att överleva. DET FÅR MAN INTE! Varför? Därför att den obefintliga luftkonditioneringen kan störas om fönstren är öppna! Lysande idiotisk logik. Jag satte mig över detta och sa åt hotellsnubben att han får väl stämma mig då. Men så länge jag bor i rummet så gör jag präxist som jag vill med fönstret.

  Vad jag inte visste var att det finns en tupp och en rival i närheten av hotellet. Klockan fyra satte de igång med galningarna. Och de håller fortfarande på, även om de mattats något.

  Vad jag inte heller visste var att alla flyg som startar österut från Frankfurt passerar rakt över hotellet på låg höjd. Det gör de. Visserligen lite senare än tupparna, klockan fem, men när man äntligen vant sig vid tuppduellen så kommer mullret från flygen.

  Som sagt. Det förvånar mig inte att folk blir suicidala.

  Men det förvånar mig storligen att hotellet smyckar sina papper och sitt hus med fyra stjärnor. Och dessutom menar att det egentligen borde vara 4+ stjärnor. Snacka om dålig självinsikt!

 29. Livet är hårt SG. Själv försmäktar jag på mitt håll och mår som jag förtjänar, eftersom jag missade att köpa ut till midsommar.

 30. Ack, Skogsgurra, den gräsliga upplevelsen liknar blott alltför mycket en vi hade i Paris en vecka i augusti (med trettihett varenda dag) för länge, länge sedan.

  Inte för att det finns så många tuppar mitt inne i stan, men det låg en restaurang med uteservering på gatan nedanför vårt hotellfönster och den var jähättepopulär bland turisterna och höll öppet till tre på natten. När den äntligen stängde var det tyst i ungefär en halvtimme innan det kom gatsoparbilar och sophämtare och sånt, och därefter var morgontrafiken igång.

 31. Oj, tack Lotten att du tog bort!
  Och hej Ninja – menar du mig? Här kommer i så fall min målning som gestaltar dysterhet och förtvivlan till följd av att jag inte hann köpa ut till helgen. Nu i hanterligare format. Önskar båset en gladare midsommardag!

  Version 4

 32. Jag låg häromnatten i en för kort och för smal säng i ett för varmt rum utan fungerande luftkonditionering. Dock utan tuppar, uteservering eller flygplan.

  Men nu är jag hemma i min egen säng bredvid min egen make och hund! Och ordentlig dator har jag med!
  Och fötterna är tämligen på god fot med mig igen. Det är bara lite ont i ena benet ovanför yttre fotknölen.

 33. Ja, Karin, jag tyckte det var så häftigt med så stor bild!
  Kan det vara nån tröst att glasskiosken är öppen? Liiite, liiite i alla fall?

  Härligt att vara hemma i sin egen säng, Cecilia N, det är bland det bäsa med att vara på resande fot.

 34. Nämen jösses! Glad och svettig midsommar alla – i efterskott! Jag tror att jag kommenterar när jag i själva verket gör något annat. Undrar vad?

 35. Karin, att köpa ut är inget problem numera. Mitt dricka finns i kran. Och min Wet Martini funkar alldeles förträffligt. Jag har introducerat den på några ställen nu och på ett ställe satte jag mig i bilen efter att klämt tre Wet Martinis under kvällen. Jag såg blickarna, men det verkade inte som om nån ringde polisen om det. Eller också gjorde de det men blev “bortprioriterad” – som vanligt.

 36. Örjan

  Foboll Wales -Nordirland 67:e min 0-0.

 37. Värre än så, kapten Haddock – akvarellfärgerna är slut!

 38. Som sig bör Örjan! I gruppspel är det fler vinster och förluster. I åttondelsfinal är det jämnare och försiktigare lag och många fler oavgjorda matser (före förlängning och straffar, dårå).

 39. Glass, säger du Ninja. tror du verkligen att det skulle funka? Och är det verkligen, verkligen öppet så här dags? Kanske ska ta mig en promenad…

 40. Örjan

  Självmål 1-0 Wales. 75;e minuten

 41. Vet inte om det är öppet ännu, men jag har akvarellpennor (Faber-Kastell) om du vill låna?

 42. Ja, jag har brännvin också, för den delen, smaksatt med åbrodd.

 43. Lotten har mitt tefelonnummer, be att få det av henne.

 44. Örjan

  2 welsare mot 1 nordinlndare. Walesarna knockar varandra.

 45. Örjan

  4 min förlängning. Fortfarande 1-0 till Wales.

 46. Örjan

  Slut. Wales vann på självmål.

 47. I mötet Schewiz-Polen kunde Lindeborg uttala både “Svejts” och “Mats” korrekt. Jag tror nog allt att SVT ställde villkor talpedagog när han gick över från Radiosporten, där han var en uttalsmässig katastrof.

 48. Schweiz, och inget annat. Sorry.

 49. Maj Korner

  Kanske sett med färgade ögon, men spottas det inte väldigt mycket mer på plan nuförtiden?

 50. Jag håller med. Har även andra nationers spelare börjat snusa?

 51. När jag läste Maj Korners inlägg (21:13) tänkte jag att det var en mycket konstig iakttagelse. Jag har aldrig sett någon spotta på något plan. Flygplan tänkte jag. LarsW tog mig ur felläsningen, som i sig nog beror på ett minimalt fotbollsskådande genom livet.

 52. Annars har det offentliga spottandet gått ner drastiskt. För en tio år sen så där så stod var och varannan karl, från tolv-tretton års ålder och uppåt, och dräglade på allmän plats.

 53. Bale och Morata leder “skytteligan” tillsammans med Självmål. Och jag som tippade på en britt, Harry Kane.

 54. Planespotting är också ett fenomen. Vore det inte för schetofonavgaserna så vete schutton om jag inte hade boschatt mig vid Arlanda. För några år sen tog vi pausch på ett fik pescis utanför en av inflygningarna. Det var otroligt faschinerande att schkåda dessa mäktiga maschiner så nära inpå och jag fick hart när släpasch därifrån.

 55. AuL
  (övriga kan gärna ignorera detta, det är äckligt)

  Det handlar nog om en spottlåda i det nu aktuella fallet. En diskussion om möjligheten att dricka en klunk ur en spottlåda ledde till ett vad (detta var förstås på Irland) där den som kunde dricka en klunk ur en spottlåda skulle få den oerhört stora summan en guiness. Kom ihåg att detta var så länge sedan att man kunde få en hel soffgrupp för fem guiness.

  En tuffing antog vadet och sen var det ju bara själva drickandet kvar. Han satte spottlådan till munnen och började dricka det slemmiga och med upphostningar och snorkråkor bemängda vätskan.

  Han drack tappert men uppsynen bar vittnesbörd om att det inte var en särskilt njutbar sysselsättning. Då och då skälvde hela kroppen av konvulsioner, sådana som brukar vara ett sista ulkimatum, men han drack vidare med tragisk uppsyn och tårade ögon.

  När han var klar fick han den utlovade summan tillsammans med ett påpekande att det bara gällde att dricka en klunk – inte allso där var.

  “Jag vet. Men jag kunde inte bita av – det var för segt”

  Som sagt. Ni var varnade.

 56. Hahahaaa-bleargh-hahaihi-bläää!

  Jähätteroligtäckligt! Rockligt? (Jag skrattade högt med en förfärlig grimas.)

 57. Förresten har jag i dag — under den boule-turnering vi blev indragna i för att den var fortsättningen på midsommarkalaset i går (ja-a, de gör så, och vinnarparet får varsin vandringspokal) — fått ytterligare ett belägg för en teori jag länge har närt:

  I allmänhet, genomsnitt, median, medelsnitt … är det fler kvinnor än män som finner ord- och språkskämt roliga.

  Jag råkade nämligen ha på mig Hyacint Eastwood-tishan. Fyra eller fem kvinnor beundrade den, förhörde sig noga om var den kom ifrån och varför, skrattade och fann det hela underbart. Flera män frågade “varför Clintan?” och när jag började med att säga att det är en skämt-tisha tappade de intresset helt!

  (Till ovanstående kan fogas att Hyacint Eastwood är en utmärkt tisha för riktigt varma dagar då den [min] är stor, lätt, tunn i tyget samt vit. Perfekt!)

 58. En av mina käpphästar är att 25 procent av pojkar är superordentliga, 25 procent är superslarviga och 50 procent såväl ordentliga som slarviga i blandad kompott. Allt baserat på egen erfarenhet av fyra söners uppväxt. Eftersom det bara var ett års åldersskillnad på den superordentlige och den superslarvige fick de dela rum. Inte en så lyckad kombination alla gånger.

  75 procent av alla pojkar (och då har jag erfarenhet av något hundratal till) kan inte hänga upp en blöt handduk till tork. De lägger någon sorts tillknycklad våt handdukskorv på torklinan och blir sedan väldigt förvånade över att handduken inte torkat över natten.

 59. AuL, mina iakttagelser överensstämmer helt med din. Min ordentlige kom ut ur det gemensamma rummet, hämtade sopsäckar, gummihandskar, dammsugare, hink och mopp. Som förklaring sa han bara;
  -Min bror är ett äckel.
  Jag förstod precis vad han menade.

 60. Var det han (brodern) som vann spottkoppsvadet? Världen är bra liten ändå.

 61. Spottkoppsvad. Övergång för mycket, mycket, mycket små personer, eller kanhända möss å såna, som inte räds att få fossingarna blöta.

  Bläh-öta.

 62. Ökenråttan

  AuL:s statistik förde genast tanken till drottning Sofias osentimentala analys av de fyra sönerna (sann eller ej):
  Gustaf (V) ser dum ut och är klok
  Carl ser klok ut och är dum
  Oscar ser dum ut och är dum
  Eugen ser klok ur och är klok.

 63. hyttfogden

  Karl XV hade en bror, Nicolaus August, som ansågs vara ganska obegåvad och han var medveten om detta men dessutom en godmodig person som tog det mesta med en klackspark. Han lär ha sagt en gång att “De säger att jag är dum men då skulle de höra min Teresia”

 64. Ökenråttan

  MEN vad det hinkar ner. Det märks att det är midsommarsöndag. – Ni har väl gräsmatta till sillbordet? Rosta vanligt husmans-knäcke på låg rostinställning. Hacka en massa dill, persilja och gräslök och bre ut hacket på en tallrik. Bre smör på det svalnade brödet och doppa smörsidan i grönhacket. Voilà – en liten gräsmatta. Särdeles gott, även till kräftor.

 65. Det regnar så inte ens hundarna vill gå ut.

 66. Det har duggat lite, men just nu är det uppehåll. Och jag som vill ha regn!

 67. hyttfogden

  Förträfflig dag att skola om vattenkrassen, mulet, fuktigt, vindstilla och duggregn: Tag en annan balja, ställ i denna en plastkruka med plaskvåt jord som tryckts till hårt. Leta på en strumpsticka nr 3 och gör hål i jorden. Drag upp de största plantorna ur den rikhaltiga kollektion som grott i ursprungsbaljan. Stoppa ner plantorna ända “till halsen”, dvs till de blad de utvecklat. Då kommer de att stå stadigt och utveckla många rötter. Och se, redan efter några timmar börjar de omskolade att sträcka på sig och känna att de har gott om utrymme för att växa. De plantor som inte får tillfälle gå vidare i sin skolgång, kan man låta utvecklas bäst de vill och orkar och när man känner att bladen smakar som de ska tar man utan vidare fram saxen och avverka en lämplig giva att lägga på sin macka. Detta kallar jag odlarfröjd!
  Och jag är så glad åt vår lilla trädgård på ca 1300 kvm där det tar högst en timme att klippa gräs och noll minuter att skyffla grusplan ty där finnes icke någon. Det var annat dä, på gammpörtet med 13000 kvm griskultiverad gräsmatta och två stora grusplaner varav den ena sedan några år tillbaka benämndes gräsplanen. Skulle man fortfarande tycka att för mycket tid går åt till gräsklippning kan man i den branta sluttningen anlägga en blomsteräng och plantera lökar i höst i denna backe.

 68. Tack för gräsmattetipset, Ökenråttan. Kommer väl till pass vid sommarens allra största clou – kräftfesten. Menar jag som håller på gamla tiders tidpunkter för intagande och firande av än det ena än det andra.

  Den tropiska värmen har lämnat Lund, regnet har gjort att gulnande gräsmattor* åter grönskar. Natten till midsommarafton fick vi 60 mm. Nu har vi sol och moln blandat och drygt 20 sommarsköna grader och lagom vind. Kanske dock att molnen just nu börjar överväga och somliga av dem innehåller mörkare partier. Veckan som kommer lär medföra större eller mindre regnskvättar varje dag från och med tisdag.

  Lördag ska jag på bröllop på Österlen och det ser vädermässigt inte bra ut 15 grader och mycket regn. Ajaj – stackars brudpar som själva ordnar sin stora fest. Mest ska vi vara inne men det finns avsnitt mellan kyrkan och där festen skall avhållas där vi måste ta oss fram gåendes. Paraply och regnrock får nog ingå i allas klädsel.

  *Kommunen och bostadsbolaget ägnade sig båda åt att verkligen snagga alla gräsmattor medan värmeböljan pågick och ingen verkade bry sig om att värmen var utlovad i mer än en vecka. Kanske tänkte de att “skråklipper vi nu, så slipper vi klippa mer i sommar”.

 69. Nästa år blir det vattenkrasse, det är ett som är säkert!
  Jag som dessutom har en åder som nästan går i dagen, där är det bara att gräva några decinmeter så har jag ett naturligt vattentråg.

  Visst har vattenkrasse en sån där stjälk med liksom svampigt innanmäte?

 70. Ökenråttan

  Tack, Hyttis. Eller vill du kanske att jag stavar med litet h i början …?

  Nu är det ju min lilla svägerska som skulle slå sej på vattenkrasseodling med uppmuntran av mej. Jag har ju ingen bäck inom min domvärjo, medan hon har en som porlar längst ned i trägårn och det var där min idé om v-krassodling rann upp (roligt!).
  Och dom attiraljer som behövs har jag inte heller: “Tag en annan balja”. Jag äger inte ens EN balja. Och strumpsticka! Går det med en sån där drinkpinne som man får i barer för att röra om sin Rom Collins med eller blir det för grovt? “ge dem nya krukor”; detta betyder ju att man har AREALER till sitt förfogande att sprida ut kruka efter kruka. Jag har en balkong och kanske vår lilla stadsbakgård, om våra grannar inte protesterar. Suck.

 71. Ökenråttan, jag har AREALER till förfogande som jagin te gör ett skapandes dugg med. Kom och sprid ut dig du med vattenkrasse eller vad du nu vill.

 72. “De källor och bäckar, hvilka under vintern bibehålla en viss värme, kunna derigenom hysa växter, som knappt någonsin riktigt hvila. En sådan är Källkrassen. Den växer sällskapligt och utbreder på den sandiga eller dyiga bottnen sina stjelkar, hvilka slå rötter och gerna växa i den riktning, som vattnet strömmar.
  Källkrassen har en behagligt skarp smak och lemnar en helsosam sallat, hvartill den också genom örtståndets lösa byggnad särdeles lämpar sig.”

  Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

  Men det går väl hur bra som helst att odla vattenkrasse i en kruka eller annat kärl på fönsterbrädet. Det gjorde vi ofta under min uppväxt och även när våra barn var små. Dvs. de odlade och så klippte vi krassen och lade på smörgåsarna. Minns jag rätt så använde barnen glasslådor eller liknande. Tror att de lärde sig odla krassen via lekskolan.

 73. Jamen, AuL, smörgåskrasse och vattenkrasse är två helt olika växter.
  De är visserligen korsblommiga båda två, men tillhör olika släkten.
  Smörgåskrasse går utmärkt att odla på lite fuktad bomull på fönsterbrädan, men vattenkrasse heter egentligen källfräne, och den behöver ha det blött om fötterna.
  Däremot tror jag att den går utmärkt att övervintra.

 74. Aha – jag trodde att de rörde sig i samma familj eller så.

 75. Men i brist på bäckar eller baljor går det ju att odla smörgåskrasse. Varför inte, enligt Hagdahl härnedan, runt tomma buteljer:

  “Frön häraf gro med så stor lätthet, att man kan vara försedd med krasse hela året om, ty under vintern sås den i lådor, lafvar eller tallrikar, fylda med jord, som kunna hafva sin plats i köket. Man kan äfven fukta gråpapper eller yllelappar och så derpå, och man skall snart skörda krasse, om den ställes på varm plats. En butelj omvirad med blötta blånor, hvari strös krassefrö, förvandlas snart till en grönskande pyramid.”

  Ur Kok-konsten som vetenskap och konst av C. E. Hagdahl (1896)

 76. Det är samma vätfamilj, men inte samma släkte.
  Vi brukade så smörgåskrasse i olika mönster, men jag har egentligen alltid tyckt att det varit lite fränt och starkt med smörgåskrasse.

 77. hyttfogden

  ÖR OK med drinkpinne och OK gärna Hyttis med H.
  Det skulle ha varit trevligt med en liten bäck som passerade vår tomt på väg ner till sjön Björken 108 meter bort men har man inte naturliga vattenhål så får man ordna med baljor och pytsar. Det går också bra.

 78. Man kan lägga en liten dränkbar pump i sjön och göra sitt eget vattendrag.

 79. hyttfogden

  Idag är ett utmärkt väder att skola om vattenkrassen, fuktigt, mulet, regn och vindstilla. Tag en annan balja, fyll den med vatten, placera en plastkruka med plaskvåt jord i och tryck ner jorden hårt i krukan. Leta reda på en strumpsticka, nr 3 blir lagom, och gör med den hål i jorden med 5 cm mellanrum. Dra ur den första odlingen upp de plantor som är störst och stoppa ner dem ända ner “till halsen”, dvs där bladen tar vid. Då utvecklar den lilla plantan rötter längs med sin stjälk och blir stadig och livskraftig.
  Bekymra er inte över att många plantor inte får någon vidare skolning, de växer på i den första baljan och blir till en tät matta som, efter några veckor då de får sin vattenkrassesmak, kan skördas med sax och läggas på smörgåsen.
  Redan efter något dygn kan man se att de plantor som gått vidare i skolningen sträcker på sig och märker att de fått större utrymme att breda ut sig på och växer alldeles obegripligt fort. Så om ett par veckor om inte förr är det dags att ta skaran vidare och ge dem nya krukor att växa vidare i. Jag har inte prövat att låta krassen övervintra. Troligen blir det för torrt så det är bara att satsa på en ny generation nästa vår.

 80. Ber väldigt mycket om ursäkt för frånvaron!

  (Men jag lutar mig mot Ninja-Malin som häromdagen blev glad när jag vid sidan om visades ha ett vanligt liv med champagne, barn, grillar, champagne å sånt.)

 81. Hmmmm … vattenkrasse. Hmmm. Hur fort går det från sådd till skörd?

  Det har regnat på riktigt, även här, på eftermiddagen! Stor häpnad inträffade på grund därav; jag hade nästan börjat tro att egentlig nederbörd var avskaffad i just den här lilla delen av landet. Vi har nämligen inte fått någon sedan … tja … början av maj.

  I rena entusiasmen läste jag min trädgårdstidning, och fann i den en mycket lustig liten felskrivning: [Trädgårdsriddarsporrar] kan bli riktigt höga, 1,5 till halv två meter. Så de har bara en enda exakt höjd, då …

 82. Hej Kajsan! Vad hände med ditt nick? Har du bytt dator?

  Annars är ju Ninjas tanke redan till stora delar förverkligad. Någon dränkbar pump behövs inte eftersom gatan gått samman om en ganska stor pump som pumpar upp vatten till en vattenpost på varje tomt. Så det är bara att hacka ut en grop, lägga en presenning, lite grus och stenar i botten och låta vattnet leta sig tillbaka den naturliga vägen.

  Du har ju alltid önskat dig lite vatten i trägårn. Och nu har vi det.

  För utomstående: För denna facilitet tvingas vi betala den hemula summan 150 SEK/år. Det kan man stå ut med.

 83. hyttfogden

  Det här var konstigt. Först skriver jag en hel berättelse om omplantering plus odlarfröjd och så försvinner allt ut i rymden och kan inte återskapas och så beslutar jag mig för att skriva ungefär samma något senare för nån gång ska det väl gå fram (men utan odlarfröjd) och så hittar en båda inslagen efter en stund.
  Och nä jag har inte bytt dator och vet inte vad som hände med mitt nick.

 84. Jag kan bara slå ut med händerna och skaka på huvudet och muttra när det gäller kommentarer som ratas/släpps lös. Förut fick jag rensa bort uppåt 200 spam per dag; nu är de väldigt få. Å andra sidan fastnar både jag och andra (hej Hyttis) av ingen anledning alls.

  Om ni fastnar och inte dyker upp: mejla mig! Jag vet inte riktigt vad jag kan göra, men ni ska ju inte flyta ut i internetintet!

 85. Men jag såg Hyttis första inlägg direkt det kom, jag blev väldigt förvånad när det andra kom.
  Det är nåt lurt med det här!

 86. Det går ju att vitlista domäner och adresser i ens eget sketna mailprogram. Då trodde jag att The Mighty WordPress också kunde sånt, men ack.

 87. Ökenråttan

  Krasse på er, allihop och tack för goda och trevliga odlingsråd! Nu gäller det för min lilla svägerska att spotta i nävarna och gå till sådd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.