Hoppa till innehåll

Champagnedrejning och ålderdomen

När jag kom tillbaka till Sverige efter ett år på high school i Dallas, hade min familj flyttat till Täby utanför Stockholm. Jag hamnade i en klass som var uppdelad i smågrupper med nästan vattentäta skott och vi var dumt nog otroligt dåliga på att umgås mellan grupperna.

student_tibble_1984
Men på studentbilden från 1984 (som jag har visat upp tidigare) ser vi väldigt trevliga ut allihop.

Under 2015 fyllde alla i mitt gamla Täbygäng 50 år, och oj vad de hade kalas! Det var reunion på reunion och även kompisarna i parallellklasserna bjöd på fest och det spillde över även på 2016, så igår var vi ett gäng som champagnedrejade.

forkladen_dreja
Konstnärlig förklädesbild.

Vi drejade under ledning av en riktig konstnär som 1985 råkade sadla om från läraryrket och sedan dess har försörjt sig som keramiker. Han var så pedagogisk och metodisk att vi allihop lyckades skapa skålar, muggar och krukor trots att vi skvimpade champagne ner på drejskivorna och mot slutet inte riktigt kunde se skillnad på tomater och jordgubbar.

Det var egentligen bara det jag skulle berätta i väntan på att fotbolls-EM sätter igång på riktigt med Sveriges match mot Wales Irland, men jag antar att ni vill veta om det var kul att klegga med lera?

Det var jättekul! När jag blir gammal, ska jag köpa en drejskiva och en brännugn och en helskottas massa champagne!

lera_dreja
Jag gick omkring som Cameron Diaz med lera i håret

Men keramikern hade svårt att vara keramiker nu när hans mamma hade drabbats av alzheimers och hans pappa (båda två över 80 år gamla) inte klarade av att ta hand om henne. Keramikersonen hade helt enkelt fått lägga sitt eget liv på is sedan ett par år. Och nej, det gick inte att få hjälp med ”boende”, för köerna i Stockholm är ohemult långa.

Vilket påminde mig om en dialog jag hade med en italienare. Han hade hört talas om våra ”ålderdomshem”. (Vi pratade engelska, men han sa ”ålderdomshem” på italienskbruten svenskengelska. Liksom [alldereseheeme] ungefär.)

– Varför har ni inte dom gamla hemma? sa italienaren.
– Nämen, dom … dom har de bra på sina ålderdomshem, försäkrade jag.
– Men varför tar ni inte hand om era föräldrar?
– Alltså … vi har ju annat att göra. Jobba och så.
– Men VARFÖR skickar ni bort era gamla föräldrar?
– Dom behöver så mycket hjälp och v…
– Om dom behöver mycket hjälp måste ni ju hjälpa till – inte lämna bort sin mamma och sin pappa!
– Fast …

Jag hade inte fler argument. Men jag kommer säkerligen inte att låta mina föräldrar flytta in hos mig när den dagen kommer, vi har ju … eh … för … Nej, som sagt: jag har inga argument. Italienaren gav sig inte:

– Det är ju lika vansinnigt som att man inte skulle ta hand om sina barn utan skicka iväg dom!
– Eh. Jamen alltså, vi har ju dagis …
– Svenskarna är galna! Komplett galna!

Fast nu kan jag ju berätta för honom om en keramiker, vars mamma …

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Fast å andra sidan slår vi inte våra barn, det gör de i Italien, och blir jähätteförvånade att omgivningen ingriper och polisanmäler farsor som ger sina tolvåringar ett par saftiga örfilar.
  Vet inte vad som är bäst.

  Champagnedrejning antagligen.

 2. Social ingenjörskonst. Makarna Myrdal. Vara effektiv. Vara inihelvete duktig. Då blire som de blir.

  Men, om man tänker lite så är det ju de där länderna där familjen är viktig som ställt till det för sig när de inte trodde att EU var på riktigt.

  Vem är galen? Vem är ogalen?

 3. Förmodligen är det Ninja som har rättast: champagnedrejning är lösningen på allt.

 4. När Sverige möter Wales, vet jag inte. Men i kväll möter vi Irland, något många med mig räknar som starten på EM.

 5. Men åh. Ska man blanda ihop länder, så är det ju liksom Australien och Österrike eller Sydafrika och Syd…tyrolen?

  Korrar!

 6. Första måndagen i juni var ju röd, så dom testar tutorna i dag i stället. Strax för tre lägger de upp ett formulär här, där man kan rapportera om man hörde tutan där man är. Eller inte hörde’n.

 7. Ökenråttan

  Och Nordpolen åt nordpolackerna …

 8. Vill bara instämma i grattiskören mm nu när jag läst ifatt.
  Är på vandring längs caminon. Fast idag har vi vilodag, i Pamplona, och imorgon ska vi åka tåg i åtta timmar. Fuskar där på mitten.

  Äventyret kan rekommenderas med _Vältränade _ fötter och ben som övat sig både på att gå uppför och nerför slalombackar.

  Den fantastiska utsikten över Pyreneerna i filmen ” the way” skymdes av stark dimma.

  Om fopoll vet jag intet men är glad att båset verkar ha koll.

  Jo just det, Pysse: Bilbo är ett Väldigt Fint Hundnamn. Baltasar och Bracco är två andra. Men Bracco betyder fågelhund på italienska så det är väl inte så bra om det är missvisande.

 9. PK

  Tuuut på er.

 10. Det är lite rörigt på krisinfon. Formuläret finns här:
  http://vmaform.msb.se/
  …och de som känner till en trasig tuta ska rapportera detta till den lokala räddningstjänsten. Ingen nämnd och ingen glömd.

 11. Tuuutan hördes BRA!

  Bilbo är ett brutalt bra hundnamn.

 12. Inget tut i Pamplona och inget tåg härifrån imorgon för oss. Fötterna tackar och jublar för ytterligare en vilodag.

 13. Nu lär det väl komma en bloggpost här om Sverige-Irland, men låt mig berätta dels att att vi har bokat in oss på en rundresa därstädes senare i sommar, och dels att jag just nu har nio av tio matser rätt på mitt EM-tips. Tio hittills? Jäpp. Kvällens bägge har jag nämligen helgarderat, så de får gå hur som helst vad mig anbelangar.

  I morgon är det en annan dag, som det heter.

 14. Jag vill bara anteckna min glädje över att champagnedrejning finns!

 15. Jag tror att vi ska hitta på fler aktiviteter med förledet champagne-.

 16. PK

  Champagne, -cykling, -orientering, -backhoppning, -stickning, -bilkörning, -origami, -basket, -högläsning, -tapetsering, -drickning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.