Hoppa till innehåll

Lite bed & breakfast-frukost och en mystisk kärra

Jag fick ett mejl från en läsare som vill vara lite blyg och hemlig:

”Lotten! Här går man och väntar i timmar, dagar och snart en hel vecka på det allra viktigaste: frukostbilden! Är äggröran god? FÅR DU NÅN BACON?”

Självklart.

frukost
B&B-breakfast i Devon.
scrambled
Riktig äggröra, för bövelen! (Bara 26 ägg.)

Bob, som är B&B-tjifen, rör ägg och steker bacon och tomater och kastar korvar in i ugnen med alla oss gäster hängande i kjolarna. I morse slog han sönder en nyinköpt, svensk glasskål samtidigt som han berättade roliga historier och rabblade meningar på svenska.

Den gamla prästgården köpte han för fyra år sedan. Hela det första förfärliga året gick åt till att överklaga olika förbud och skaffa tillstånd för verksamheten och via en advokat betala en enorm summa pengar för ett obskyrt papper som ingen egentligen förstår sig på. Det finns nämligen forntida regler som säger att prästgården inte får användas som hotell, så hans B&B-verksamhet får liksom inte vara hotelliknande. Men nu när allt är igång, är han glad som en en lärka och vill göra äggröror till tacksamma blondiner resten av livet.

Södra England har kustturistorter, pirar, ebb & flod samt regn. Solen sprängde sig dock fram i Teignmouth under några fina minuter igår, och då lyckades jag med mobilen ta denna panoramabild. Men vad är det för kärra där i förgrunden?

panoramastrand

En bättre bild från andra sidan vill ni förstås ha.

badakarra
Vad äääär detta? (Bortse från däcken på kanten; de har satts fast senare.)
badkarrra_hjul
Finfin patina.

Jo, det är en badmaskin. ”A bathing machine”. Det var ju på det viset i 1800-talets pryda Storbritannien att de flesta män fick sprätta omkring i pyjamasrandiga badkläder på stranden … men att kvinnor inte fick det. Som en burka på hjul rullades kvinnoblomstren istället iväg – ut i vattnet – i dessa täckta kärror, tills de var såpass långt från stranden att ingen som inte hade kikare kunde se de liljevita vaderna.

Bathing Machines, the beach, Oostende
Bathing machines på stranden i Oostende (Belgien), där man tydligen var lika pryd.
Bathing Machines, the beach, Oostende
När badmaskinerna senare på dagen hade rullats ut i vattnet, såg det ut så här.

Antingen spändes hästar för badmaskinerna, eller så drogs de ner i vattnet av starka kvinnor. Japp – inte ens med ögonbindel fick männen komma det täcka könet nära. Det här är förstås lika tramsigt som nutida nakenkroppsfixeringsregler och överdrivet skylande pga. fåniga idéer. (Ursäkta, men jag begriper det verkligen inte.)

I Sverige var vi nästan lika larviga – män och kvinnor hölls åtskilda till i början av 1900-talet, när man skapade badskandaler i Mölle och alla ville bada hela tiden. Citat ur en tidningsartikel från 1925:

”Faktum är att det enda svenska folket för närvarande orkar sysselsätta sig med är simning.”

Håhåjaja, eländes elände.

Avslutningsvis: vad har hänt med fönstren här nedan?

blastafonster
Vad är detta? (Förutom en bildgåta, dårå.)

Uppdatering
Svaret finns i kommentatören Skogsgurras initierade ord hääär.

Share
Publicerat iBloggen

70 kommentarer

  1. Blåsor av munblåsning, ser det ju ut som … mina kunskaper i glasmakeri är synnerligen, synnerligen rudimentära.

    Det vore roligt att få bada i badmaskin, bara för att, liksom. Men då vill jag naturligtvis inte ha muskulösa madammer utan (lagom) muskulösa unga män som drar ut schabraket i vattnet …

    Och i sportnyheter meddelas att Leicester City har vunnit Premiere League. Vilket inte vore så särdeles intressant om det inte vore för att de officiella oddsen gör att den som satsade på Leicester som ligasegrare när säsongen började, nu får femtusen gånger pengarna.

  2. Alldeles rätt, Annika.

    Men här är det imiterade munblåsor. Framställda i maskin.

    Att blåsa en bubbla som skars upp och svängdes så att centrifugalkraften gav en hyfsat plan skiva var det första sättet att göra fönsterglas. Då fick man små trevliga glas, som man ibland kan se i just England med omnejd.

    Senare utvecklades tekniken så att man blåste en cylinder som lades upp på ett bord och skars upp så att man fick ett planglas.

    Ännu lite senare, industriell tillverkning, drogs glaset upp ur vannan med en stållinjal och bröts samt stjälptes ner på en mottagarskiva där luften dämpade fallet så att det inte gick sönder. Så såg det ut i Oxelösund, där hyttgasen användes att värma vannan. Det var i samband med detta som Hyttis köpte mig.

    Idag är det nästan bara flytglas som gäller. Det produceras genom att glasmassan flyter ut på ett tennbad där det sakta svalnar till massivt glas. Corning utvecklade metoden och den ger oerhört plant (bara jordytans krökning) och jämnt glas i dimensioner som var svåra att åstadkomma med tidigare metoder.

  3. Örjan

    Fantastiskt!
    SG inte bara kunnig om pappersmaskiner utan även glasdito.

  4. Badmaskinerna kunde dras av hästar också, för det gjorde drottning Victorias badmaskin på Isle of Wight. Det har jag läst. Eller sett på teve.

  5. Hmm.. Undrar om hästarna bajsade i vattnet och på stranden? Måste ha varit ett ganska stort problem. Hur löste man det? Specialträning? Baktornistrar? En kår av bajsplockare? Med specialverktyg?

  6. De kan ha dragit ut kärran, selats av och väntat på stranden tills majestätet badat klart.

    Bubblorna i fönstren, är inte de tänkta att funka som skvallerspeglar?
    Eller skade sprida mer ljus inne i rummet?

  7. Fuskantiviserade fönsterglas skulle jag kalla dem. Som skvallerspeglar fungerar de inte. Och den där funktionen som vattenfyllda glaskulor ansågs ha på gamla skolplanscher (koncentrera ljus) har de inte heller. Nej, rent och skärt misslyckat försök till antikvisering är vad det är.

  8. I Skåne har jag sett både glaserat taktegel och bukiga spröjsrutor. Föga autentiska de också. För övrigt är det här med att glas ”rinner” en myt. (Texten är tung, men väl värd att sätta sig in i).

  9. Rap-battles är veherkligen inte min normala tekopp. Men nu har jag sett en som är så rolig och dum och rolig och dum och …

    (Man ska väl vara fantasyläsare/-tittare i åtminstone någon liten mån för att rätt uppskatta det glada tramset.)

    George RR Martin vs. JRR Tolkien.

    Roligt och dumt och roligt. Och dumt och roligt!

  10. Maj Korner

    När jag ser den rostade mackan vattnas det i min mun. Jag undrar hur det kommer sig att brittiskt rostbröd smakar så mycket bättre än vårt?

  11. Själv har jag i snart fjorton dagars tid frukosterat på nystekt ägg vänt över en nyrostad brödskiva, med salt och peppar ovanpå och margarin emellan. Basonfläsket står jag över, tung som jag är, och äggröran verkar faktiskt vara pulverbasead. Kaffet smakar räv och kräver nästan lika mycket mjölk för att öht kunna inmundigas. Detta på Rhodos.

  12. Jag tror, Maj Korner, att det brittiska rostebrödet är så gott för att det innehåller ohemult stora mängder socker. För jag håller helt med: det är delikat! Och med massa smör och marmelad på blir det bättre än, ptja, brylépudding.

  13. Jag berättade i förra båset om hon vars make avled i sömnen här på hotellet natten till i går. Vi har i dag försökt kolla läget, men det gav inte mycket; Hon hade inte visat sig till vare sig frukost eller lunch –vilket man kan förstå– och i Repan visste de att det ofta hade ringt till henne, men den vi pratade med hade gått på sitt pass klockan tre så hon visste ju inte mycket om vad som hade förevarit. Sen har ju de att vara diskreta i tjänsten, också.

    Vi vet alltså mycket lite, men så mycket att hennes son är mycket aktiv och gör vad han kan, liksom resebyrån och hotellet vet vi iaf. Hoppas bara att hon kommer hem med nästa möjliga flyg och inte den schemalagda hemresan på söndag morgon.

  14. (Kusin Ann och maken Mike är inte hemma. Jag tittar på tv – QI – och äter köttpaj samt dricker vitt vin, mellanäter en brieost och ska strax avsluta denna fullständigt deikata måltid med en katrinplommonyoghurt. Good old Britain!)

  15. Ökenråttan

    Ja, eftersom det nu är resa som tycks gälla för närvarande här båset så tog även vi vårt ansvar som båsister och lyfte från vardagens torva. Vi stack till Paris förra veckan. Hyrde en liten studió (ni hör det franska uttalet?) i Montmartre med utsikt över halva Paris. Ingen hotellfrukostservice alltså, men Lille Maken kilade ut och köpte färsk baguette och croissanter varje morgon.

  16. Ökenråttan

    Ninja: Jag har med mej hem en ny skyddsling i plastflaska. Från Montmartres kyrkogård. Den ser ut som om den heter reseda. Jag fick med en del rötter, så den ska nog klara sej. Skotte mådde fint ensam hemma i 8 dar, utan vattning. Yippie.

  17. Reseda är en fin liten sak som kommer bli väldigt mycket större och få väldoftande blommor.
    Skotte börjar helt klart bli stor, klarar sig själv hela dan, stora karln.

  18. Nu när vårens blomster slår emot oss från nypörtets impediment och urskog äter vi både nyplockade vitsippor och strånklök (lokal benämning) på frukostbrödet. Det blir liksom en hyllning till Slases favvolag.

    Nattquiz:
    1. Vad är det som är speciellt med vitsippans kronblad?
    (Tips: Man kan lära sig om detta i Eskilstuna)
    2. Annan benämning på strånklök?
    3. Vilket lag höll Slas på?
    4. I vilken bok ingår en diskussion mellan en supporter av samma lag och en idiot som kunde tänka sig att hålla på Juurgån?

  19. Hm. Erik Gustaf Geijer hör väl inte till mina allra största idoler, men just nu kom jag att tänka på en dikt. Ty den heter Reseda, och beskriver så fint hur blygsamt resedans utseende är, samtidigt som örten doftar himmelskt.

    Blomster i de svala lunder,
    där du dväljes obekant,
    dig jag sjunger, dolda under,
    främling från ett bättre land!

    Solens stråle icke stänkte
    med sin purpur dina blad;
    ibland gräsen du dig sänkte,
    steg ej främst bland blommors rad.

    Fast du ej av ljuset smekas,
    bor en helig eld i dig;
    och din själ, som uttryck nekas,
    blommar stilla inom sig.

    Leva, ack, det är att lida!
    Ljuvt du andas ut din bön.
    Gläd dig, blomma! Glädje sprida
    bättre är än vara skön.

    … ja, sisådärja, nu slängde jag visst in jähättegammal poesi alldeles oombedd.

    Det händer att jag odlar reseda, bara för doftens skull.

  20. Men SG, så ni förvillar mig …

    Strånklök? Strån plus lök blir ju gräslök, men den är tämmerligen kort än så länge hos oss, så torde vara ännu kortare oppi Bergslagen.

    Slas och fopoll vet jag heller inget om — bajjen? Nä …

    Vitsippans kronblad är olika många, är det jag vet om vitsippor. Sex, sju, åtta, nio och tio har jag räknat till på olika blommor i samma bestånd.

    Närå, jag kan bara babbla i det blå.

  21. Mycket av Svanen från Grönköpingsån i den där. Han slutar gärna med en reflexion över sin egen förträfflighet och blygsamhet ställda i kontrast eller vid sidan om den besjungna företeelsen.

  22. Mitt i er poesi, måste jag bara komma med en uppmaning: båset bör skyndsamt inhandla ett B&B och tillsammans driva plejset. Förutom alla boring conferences som ska hållas, ska äggröra röras och poesi poetas.

    Japp. En dundersuccé är vad det kommer att bli.

  23. Full disclosure:

    Jag visade för min andra hälft hur det såg ut på B&B-stället du bebor/har bebott den här tiden (via länken du tillhandahöll häromdagen). Och han utropade ”bokmärke!”

    Nu funderar vi bara på vad vi kan hitta på för ursäkt för att resa dit.

  24. B&B! Det är en mycket bra tanke. Gärna så beläget att det kan nås med allmänna kommunikationer eller egen bil. Givetvis utan parkeringsproblem och i ett lugnt område men ändå i en tätbefolkad region. Husets färg bör vara gult och det bör vara försett med ett kännetecken av något slag – kanske någon lustig kuriositet i toppen på en stång så att den kan ses på långt håll.
    B-delen i B&B kan gärna vara belägen i källare, bottenvåning eller övre plan och bör innehålla antingen intressanta samlingar, bibliotek eller tidigare verkstad för stränginstrument medan B-delen i B&B ska hanteras av någon som studerat saken ingående. Om detta B&B ligger i närheten av allmänt bad och dessutom har basketkorg(ar) installerade utomhus så är succén given.

    Se där en grundspecifikation. Nu gäller det bara att hitta detta verkligt goda boende.

  25. Troligen en decauvillebana. Sådana som det förr fanns gott om på diverse industriområden. Smalspåriga saker med låg hastighet. Praktiska.

  26. Hjälp!

    Liten kajak sökes.

    Svar till: Gemensam trevnad på liten insjö. Med paddel och vagn.

    Observera: Detta är seriöst menat och jag avser ingå ett stadigvarande förhållande om tycke uppstår.

  27. Vi hade ju ett dödsfall på vårt hotell i förrgår. Änkan hade ingen sett på hela dagen i går, men i morse var hon nere och åt frukost. Vi fick en pratstund med henne och nu vet vi att sonen kommer ner i kväll och reser hem med henne på ordinarie resa på söndag. Självklart är hon nere, men inte trasig.

    Det förtjänar att upprepas att både hotellet och resebyrån verkligen ställer upp.

  28. mikaels

    Usch och fy, en efter en lämnar de oss. Hoppas nu att Iggy Pop håller sig vid liv så jag får se och höra honom ikväll. Som om det inte var vemodigt nog att han spelar en massa låtar från de skivor han gjorde med Bowie i Berlin, så ska man ha Olles frånfälle i bakhuvudet medan man försöker glädjas åt en sannolikt urbra konsert.
    Blandade känslor …

  29. Och Carl Fredrik Reuterswärd är också borta (men han var nästan 82, så inte så förtida död).

    Här passar det faktiskt med en bild.

    Unknown

  30. Ökenråttan

    SG: Är det ramslök du avser?
    Ninja och Annika: Tack för uppmuntrande ord och reseda-vers. Det doftar reseda överallt hos Selma Lagerlöf och jag skulle bra gärna vilja ha sån blomma. Tyvärr är nog min parisiska kyrkogårdsväxt nåt annat. Lite vedartad men tunn stam och den släpper små små frön och pyttesmå nöbb-blads-näsor (lönn-näsor) omkring sej. Ingen doft alls.

  31. Jag reste till jobbet igår.
    Räknas det?

    Så nu ska han ligga under pilen han också, Olle? Eller var det Magnus Ugglas idé?

  32. Jag reser hemåt! Och snart reser jag till basketträningen!

    Jag tror, Cecilia N., att det var Olle Ljungström som hittade på ”pilen” i texten, även om Magnus Uggla ändrade jättemycket på resten. (Har väldigt skakigt internet, kan inte goggla.) Fast jag trodde ju att det var ”bilen”.

  33. Och jag reste till Årjäng. För att hämta kanot!
    Lottens blogg är oslagbar i alla avseenden.

    Nej, strånkig = långlagder. Som änkeman Jarls katt. Alltså gräslök.

  34. SG, för många år sedan såg jag en streamer med texten: ”Jag åkte till Årjäng men där var det stängt” och det är även min erfarenhet. Du menar alltså att det är på ett annat sätt?

  35. Jag kanske förenklade det hela. Men ostridigt är att:
    Jag beskrev mitt behov. Fick nys om kajak i Årjäng. Kontaktade den personen och hänvisade till din blogg. Årjängarn insåg att jag, med mina speciella och personliga behov, borde få köpa kajaken. Varpå Hyttis och jag färdades 236 km. Bjöds på finfika. Fick hjälp att lasta kajak i alldeles för kort bil och var hemma ca 20:30.
    Att din blogg är oslagbar i alla avseenden – även om skeendet var lite mer komplicerat än du trodde – är ju redan tidigare känt och omvittnat av många trovärdiga personer.
    Bild på Kaj-Åke nedan. Kaj-Åke är välväskt – ungefär 2,5 gånger längre än tillgängligt lastutrymme och stack upp som en hajfena där bak.

    KajakenKaj-keiSTD350px

  36. Har aldrig haft. Sorry. Svårt att lära gamla hu.. gubbar drunkna. Och skulle det ske så kanske det faktiskt är dags? Reuterswärd hade ju åldern inne. Och så jäkla mycket yngre är jag inte.

    Dessutom – vilken färg skulle passa till Kaj-Åkes tämligen djärva färgsättning? Sådant är viktigt. Syster Karin skulle till exempel aldrig tillåta en violett (lila) flytväst. Och de gängse orange funkar inte heller. Nej, bäst utan annat flytmedel än underhudsfettet. Det har jag så det räcker.

  37. På tal om död och förintelse så har det dötts lite för mycket på senare tid. Och när vi fick besked om att Jan Danielsen dog häromdagen så tyckte vi att vissa personer borde uppmärksammas mer än som sker.

    Vi hade en del kontakt med honom och han var både intressant och en äkta osjälvisk människa. Bland annat satsade han ganska mycket pengar i en uppfinning där det enda skälet verkade vara att han uppskattade uppfinnarens engagement. Att få igen pengarna tror jag inte att han överhuvudtaget tänkte på.

    Det är med glädje vi ser att han nu faktiskt blir uppmärksammad
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22743267.ab?teaser=true

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.