Hoppa till innehåll

Hejdå macken …?

Det kom igår ett sms från lillasyster Orangeluvan:

sms

Vips, blev jag ju tvungen att ändra alla mina fredagsplaner. Visserligen är jag inte längre en Melodifestivalennörd, men det här är som

 • fotbollsmatch med Zlatan
 • modevisning
 • husvisning
 • happening
 • vinprovning
 • underklädesparty.

Ergo: man måste gå.

Ett dygn senare satte jag mig i bilen, eftersom tågen är galna och jag måste passa viktiga tider. Efter en kilometer sprang motorvärmemätaren (heter det ju inte) direkt upp till halva, vilket jag ansåg var farligt nära ”det röda”. (Heter det förmodligen inte.) Så jag körde in på närmaste mack, vilket råkade vara den där jädra löjliga macken som har bytt namn och som anser att det är genialiskt, medan jag inte kan se minsta lilla logik eller förnuft eller för den delen poäng med namnbytet. Jag lyckades (tjoho) hitta spaken till motorhuvens uppfällande, och drog i den. Jag kontrollerade oljan och det som jag anade var kylarvätskan: allt såg bra ut.

Inne i mack-butiken stod sex människor i kö till en kassa. En person i kassan stod och gjorde iordning en korv, så jag smög lite skamset fram och ställde min fråga.

– Hej, ursäkta, får jag bara fråga en sak.
– Va?

Jag var helt klart alldeles för diskret. Jag höjde rösten.

– Jag undrar om du vet något om motorer för jag har ett litet problem!
– Det gör jag inte, men ställ frågan!
– Temometermätaren (heter det ju inte) blev varm (så kan man ju inte säga) bara efter en kilometer, och jag undrar vad som skulle kunna vara fel.
– Hahahhaaaaa, det har jag ingen aaaaning om! Sorry!

Jag såg nu framför mig hur Orangeluvan fick gå ensam till Globen. Så förfärligt. Jag vände mig om och fann mig stirrande på de sex män som stod i kön, och som liksom liknade varandra. Medelålders och vääääldigt intresserade av min motor. (Förvisso min tolkning.) Alla hade förväntan i blicken:

– Hon behöver mig. Jag kan motorer. Jag jobbar inte här, jag står bara i kön, men ojojojoj vad hon behöver min hjälp.

Jag harklade mig och sa:
– Kan någon av er hjälpa mig? Det verkar som om min motor är lite för varm.
– Vad har du för bil?
– Volvo. 1999. Grå … Jo, 470!
– 1989 alltså.
– Nej 1999, det är jag säker på.
– Nej, det stämmer inte. Men jag följer med och kollar.

En liten stund senare:

– Jaha! Du har en V70.
– Ja just det.
– Inte en 470. Men nästan.
– Eh, ja …

13140879_10153446442346644_793625687_n
Jag smygtog en bild.

Den snällaste mannen i världen (just då) kastade sig in i motorn och sa att allt såg bra ut. Om tupplocket eller flänsremmen krånglar, kommer det vit rök när man startar, sa han. (Ungefär.)

Och nu har jag kört till Stockholm och Orangeluvan och alldeles strax ska vi i glitterkläder anträda Globen. Under tiden kan ni andra läsa den här roliga texten om mackens jävligt dumma byte Statoil till Sörkelkej:

Män är från mars, kvinnor är på macken och tankar

Share
Publicerat iBloggen

57 kommentarer

 1. — åsså måste jag bråka igen och påpeka att jag inte ser skärmavbilden. (“Skärmavbilden”? Ja, det kanske den heter …)

  Fast mest måste jag tacka för det där lilla utbrottet om mackens namnbyte, för det skrattade jag högt åt!

  Det roligaste i sammanhanget jag sett förut var förstås flaggdebaclet (som jag såg i tidningen, då).

 2. PK

  OK menar du? En ring med ett K efter. OK.

 3. Min Bipadda vill inte visa bilden heller.

  Och jag hade tänkt kommentera på nyckelinlägget men det blev inte av. Våra ena bilnycklar saknas sen ettåttalvt år. Alla tänkbara förare har letat i alla tänkbara fickor, och några otänkbara, och på andra ställen, men näädå.

 4. Mäh, bara EN nyckelhistoria till …
  den när både pappa och svärfar, med snarlika jackor var på besök. Pappa slängde ner bilnyckeln i svärfars jackficka, svärfar åkte hem till sig 30 mil bort. När pappa skulle åka hem några timmar senare upptäcktes jackförväxlingen med nyckeln nästan 30 mil härifrån. Ptja, det var ju bara att stanna kvar några dagar.

  (Ser inte heller bilden, men hoppas att ni har kul på Globen!)

 5. Bilden syns i min Android. Annars har jag Globen inom syn- och promenadhåll som vi bor, men är inte ett dugg avundsjuk. Stället luktar dessutom mögel när man är där mellan “eventen”. Inget för den allergiske, således.

  Det är minst tio år sen vi såg en mello utan att somna efter kanske halva. Har man sett en, har man sett alla. Annars var det här i kvällens Kulturnytt på SVT mycket informativt och sevärt.

  /Slut från surgubben som måste sluta röka.

 6. PK

  Vann rätt låt?

 7. Omröstningarna på genrepen blir rätt kul om rätt folk är i tjänst, men i kväll åkte iaf Wassberg ut.

 8. LarsW, jag får intrycket att du rökt ganska mycket i dina dagar och då är det väl ändå rätt ok att kunna känna mögellukt? Eller är det en myt att smak och lukt försämras av rökning?
  /En som aldrig tagit ett enda bloss

 9. Jag började röka vid kanske 13 års ålder, detta för att vinna acceptans i ett gäng (som på 60-talet inte innebar det man tänker på i dag). I vuxen ålder har det blivit upp till två paket om dagen, men det vanliga har varit styvt ett.

  Det är klart att rökningen har påverkat på mina lukt- och smaksinnen, men de är för den skull inte utplånade. Som rökfri hade jag kanske kunna vara värsta gastronomen i dag, men de är definitivt i skick.

  Mögel har dessutom en ganska egen doft som biter sig fast. Jag har varit i Globen och gått i servicegångar i tjänsten några gånger och varje gång lagt kläderna i tvätten efteråt. Är det Hej&Hå, blingbling med rakvatten, parfymer och utandningsdofter kan jag förstå att mögeldoften inte märks för de som befinner sig i publikhavet.

  Kanske, men bara kanske, får de höra att de borde vädra ur kläderna efteråt om de inte märker detta själva.

 10. Nu bör ni kunna se bilden! (Jag konverterar den från jpg till … eh, jpg, och då blir det bra. Skrutt!)

  Rätt låt vann, Måns var hur charmig som helst, alla scenarbetare jobbade som små myror, Ryssland klättrade på väggarna och Storbritannien hade två trummisar (så då hejar jag förstås på dem). Woodruff was back in town och Måns fick sjunga och så fick träbocken Justin Timberlake sjunga med uppbackning av ett tjogtal människor.

  Allt var oerhört proffsigt genomfört. Vi satt så att vi såg allt bakomscenenspring och … och … ja, jag är hur imponerad som helst!

 11. (Jag ser skrämavbilden! Jonatan, jag ser skärmavbilden! … ursäkta, det skämtet har jag ju redan dragit. Kalla mig reprisannika.)

 12. Medan Lotten bara är glitter och glamour kan ju vi andra hänga här. Titta förresten vilka skojiga bokstäver jag hade för en stund sedan i min Wordfeudmatch med Niklas!

  bashang

 13. Nämen verkligen?

  Verkligen verkligen?!

  Hela världen är ett enda sammanhängande system och ibland … syns det!

  Hm.

  hakke spelar wordfeud
  och kan prestera språkljud
  som syftar på en terräng
  på nätet, fullt med båshäng

  … nåja … det gick vähäldigt fort, det där rimmet …

  (ellipsmissbrukaren slår till igen)

 14. Tack för förklaringen LarsW! Jag har hört att människans luktsinne är mer utvecklat än dom flesta däggdjurens (vi slår inte hunden), men vi tränar och använder inte dess fulla potential. (Annars hade man kanske kunnat nosa upp bortsprungna nycklar.)

 15. Statoil, som vi brukade uttala “stat o il” bara för att medmänniskorna skulle få glädjen att briljera lite med sitt språkkunnande, hängde på den redan lite överspelade feminismtrenden när de bytte till “K”. Det var i alla fall vad de första annonserna om namnbytet påstod.

  Och eftersom jag är så jäkla irriterande kunde jag inte låta bli att fråga personalen om det var den brett flinande kvinnan i reklambilderna som var K:t. Det funkar ibland, men i vissa fall får man en utantilläxa om nya ägarförhållandena rabblad för sig. Och när denna utantilläxa rabblats färdigt frågar jag ännu en gång om det är damen ifråga som är K:t. Jag lever jettefarligt. Och Hyttis vägrar visa sig i mitt sällskap. Åtminstone på Circle K.

 16. Glömde ju det egentliga budskapet. Även vi var på Mello igår kväll. I Stora Kumlans Folkets Hus, som ligger långt inne i skogen i Dan Anderssonland.
  Kammarmusik och lokal förmåga “Till-Havs-Percy Helin”. Oerhört tillfredsställande och parkering strax utanför entrén. Hemfärd i oväntad snöstorm bidrog till känslan av pionjärgärning.
  Drygt 100 betalande, dvs knökfullt, måste betraktas som ett bra resultat. Om ESC nämndes inte ett ord. Matmingel och kaffemingel i de två pauserna bidrog till trivseln.

 17. Blev den här för stor?
  Stora Kumlan är ganska litet.

  Edit:
  Båsmor har krympt bilden nu!
  /Hon själv

  MelloiKumlansFH1650px-1

 18. Spaltbredden är 400 pixlar om jag minns rätt, och Lotten rekommenderar 280 på bilderna. Den jag lade ut i går på min e-cigarrett är 320. Vi tar den en gång till:

  E-cigg-1

 19. Ökenråttan

  Och stiliga notställ där, SG. Lokal handaslöjd?
  Rapport från en sjukbädd. Jag har alltså så helvetiskt ont i halsen och känner mej darrig och ömsom kallsvettig och skållhet och DÅ erinrade jag mej i mina sjukdimmor att jag, när vi besökte Paris härförleden, inköpte “F*rv*x”. Ett dundermedel, enligt SG:s utsaga här i båset. Jag läser alltid bipackssedeln (finns det inte nåt vigare ord?) till vad det vara må och gjorde så även nu. Om man har krångel med prostatan ska detta medel inte användas, men det har ju inte jag, tack och lov, så jag provade. Jag blev lullig och fick en überpositiv inställning till allt och alla. Vad INNEHÅLLER det här medlet, undrar jag misstänksamt. Rajdiraj … ellipspåsvaj

 20. Nu vill jag också ha ”F*rv*x”! Får väl bli bubbel istället, ack.

  Idag har jag kör nästan lika mycket bil som Skogsgurra brukar göra och avverkat både Kungens kurva och Strömsholm. Nu blire barnvaktande av en liten tremånaderssläkting (Den blygas barnbarnsbarn).

  Men var är all champagne?

 21. Mitt råd till dej SG, är att ta Hyttis hint och sluta med just det skämtet på macken. Kan du inte irritera på något annat sätt? Richard Feynman brukade låtsas vara döv och stum ibland, vilket tex. ställde expiditen i glassbaren på prov. Han var nämligen också en skojare!

 22. Jag gillar fortfarande att ni kan stoppa in bilder, förresten. Meeeen ni måste tänka på storleken, som för en gångs skull har betydelse.

  Att ändra storleken görs i 300 komplicerade steg och under tiden stängde ju Systemet – med all champagne på insidan.

 23. Jag har ett paket F*rv*x kvar från vår Paris-resa för tre år sedan! Säkert verkningslösa vid det här laget. Jag kanske ska skicka, så ni kan testa?

 24. Tror det innehåller C-vitamin, förresten! (Ser nu att ÖR redan blivit hög på en shot.)

 25. Anna Gammal

  Hallå i skogen! Har ju länge njutit av Lottens välskrivna blogginlägg och fick i dag -tack vare Lottens länk – syn på marsvinet Tänk på döden likaledes välskrivna blogg. Vem är det???

 26. Felåt. Ska fösöka inte göra så igen. Både det ena och det andra.

 27. Man behöver inte Photoshop för att skala om en bild, bara kunskap om menyalternativet “Resize”, som finns i de flesta bildbehandlare värda sitt salt. Tyvärr (och bildkvaliteten pekar på det) så gäller detta inte Smartphones.

 28. Om sanningen ska fram, LW, så brukar jag skala om bilderna i PaintNet. Men den där bilden blev så dålig att jag beslöt att spela dum och låtsas att jag inte kunde. Vanligen kör jag med 350 px. Det är en bra kompromiss.

 29. Lotten! Nu börjar det – kan du inte förhandsreferera? Liksom en minut innan: “nuuuu gör Belgien mååål!”

 30. PK

  Ninja, det påminner mej om att jag måste se om Life of Brian. Har inte sett den på över tio år.

 31. PK

  Lotten, nu är det den ungerska basketspelaren i mellon!

 32. PK

  Lotten, nu har han sjungit klart.

 33. Hjälp, jag orkar inte mer! Gäsp! Hejdå macken ..

 34. Vid beskedet “fjorton låtar kvar” b*llade jag ur, som det heter. G’natt.

 35. mikaels

  Tack för länken till Tänkpådöden, vansinnigt rolig, ju, den kommer att stjäla dyrbar produktionstid från min arbetsgivare, befruktar jag 😉

  Och som Statoilkund kan jag bara förvirrat skaka på huvudet åt det nya namnet. Säljande? Nja …

 36. Det nya Statoilnamnet är urfånigt, säger jag … som på sin tid även tyckte att OKQ8 var ett urbota fånigt namn som jag aldrig skulle ta i min mun.

  PK: Det var TVÅ basketspelare i mellon (ungraren och litauern) – men det bryr sig Europa tydlgen inte om. Pfffft, pah, bah, och dunk på er alla!

 37. Pssssst: jag fick hakkes fullständigt osannolika WF-bokstavskombination först på mobilen och skrek HÖGT, där jag satt på tunnelbanan med alla glittriga mellomänniskor.

  De trodde säkert att jag såg Måns eller något annat viktigt.

 38. Tanklösa(?) yttranden och tankar som de kan ge upphov till.

  En statschef skojar med besökare från nordiska länder om deras förbättrade bordsskick: “Much improved since the Vikings”

  Vikingarna levde för gott och väl 1000 år sedan. Med råge. Visst kan man väl tycka att det är ett skojsigt uttalande. Men det är samtidigt ganska perspektivlöst och fördomsfullt. Både i retrospekt och i den aktuella situationen. Och, om man vänder på resonemanget – hur välutvecklat var den aktuelle presidentens förfäders bordsskick för drygt 1000 år sedan? Om det vet vi inget och vi behöver kanske inte veta det.

  Men det är sådana tanklösa yttranden som man inte får ägna sig åt i det politiskt korrekta Sverige. Tänk om Löfven hade sagt något liknande till en besökande amerikansk president. Vad skulle reaktionerna då ha blivit?

 39. SG, det uttalandet hade jag intet hört om. Tänk vad rätt du har i ditt resonemang — somt går, somt går inte alls.

  Nåväl, jag anar att många, inte minst amerikaner, tycker att vikingar är så himla coola att det liksom är en komplimang att anknyta dem till nutida nordbor. Hm, folk tittar väl på Vikings, som ju är just coolt och underhållande — men milda makter så ohistoriskt på alla ledder! Som svensk drabbas man emellanåt av ylande skrattanfall …

 40. Fast egentligen skulle jag berätta hur kallt det var i går. Ja, alltså, det har väl ingen missat, men de särskilda omständigheterna gjorde att vi verkligen la märke till temperaturen.

  När jag har föllsedag (som jag hade i går) hör det till traditionen att rabarberpaj de luxe intages i “boa” — en av bodarna, vilken vi delvis har glasat så att den dubblerar som växthus. Traditioner bryter man inte ostraffat, jue, så vi satt där (med syster + make samt gamla mamma) och fikade i några timmar. Alla filtar vi äger samt några kuddar fanns tillgängliga, och sisådär fjorton värmeljus och en (stor j*vl*) gjutjärnskandelaber med tolv stearinljus brann. Inte hjälpte det; vi fick kanske upp värmen därinne till … ja … sex plus. Inte klokt vad vi frös men vi härdade ut!

  Stundom är man inte riktigt riktig.

 41. Den amerikanska bilden av vikingar är väl stereotyp om någon.

 42. Jag impades av Obamas snygga uttal av “välkommen”, så kom jag på att han ju är uppväxt på Hawaii, vars urinvånare talar ett språk som är ganska likt svenska uttalsmässigt. Tungspetsljuden är snarlika våra och öns namn uttalas ‘ha’veji av dem, inte som amerikaner gör. Det intressanta är att vårt uttal av namnet ligger närmare urbefolkningens än amerikaners. Byt en vokal och flytta betoningen till sista stavelsen, så är vi där.

 43. Grattis i efterskott Annika! Ävenså till den heroiskt och traditionsenligt genomförda rabarberpajen!

 44. Åh! Mattetestpremiär för mig! Först trodde jag att “submit” ersatts av den där lilla snurrgrejen efter mattetalet och började tvivla på mina mattekunskaper. INGET av mina svar godkändes. Förrän jag kom på att leta upp submit (i stället för att trycka på snurret)!

 45. Karin: Jag blev tvingad att införa captcha när spamfångeriet inte längre funkade och det rasslade in uppåt 200 publicerade spamkommentarer per dag. Nu: 0.

 46. Grattis på efterkälken, Annika! Det lååååter i alla fall mysigt med rabarberpaj i växthus med filtar och värmeljus. (Nu vill jag bygga växthus ännu mer, min basilika har ju överlevt i år!)

 47. Grattis Annika, nu är du ett helt år äldre än mig i några månader.
  Rutbarber är gott, men man får bryta traditioner, det är i alla fall en tradition vi har.

 48. Örjan

  Pysse: Basilika överlevt? Men mig veterligt är den ettårig.
  Menar du egentligen att du fått butiksköpt basilika (i kruka) att leva vidare trots omplantering?

 49. Inga problem med captcheriet, Lotten, när jag väl förstod vilka knappar jag skulle trycka på. Men innan – ja jösses, när inte ens 5+6 ville bli 11 (för det blir det väl… *biter nervöst på naglarna*) ja då gungade marken under fötterna ett tag.

 50. Örjan, en kraftig självodlad basilika överlevde hos oss, inomhus och på balkong, under barnen hela barndom, i stort sett. Det var en väldigt småbladig sort, inte alls som de där krukorna man kan köpa i butik.

 51. Det gläder mig att ni inte lider av captchan, Karin och alla andra, för mitt liv har förenklats på ett alldeles fantastiskt sätt. Nu hann jag t.ex. blogga istället för att rensa spam!

  Basilika ettårig? Jag tycker att den är endagig.

 52. Ja, Annika. Idag var det också kallt och ruggigt. Vi var tvungna att ta på oss mössa och lövantar när vi gick upp till bommarna och tittade på tåget.

 53. Jag vill ödmjukast tacka för de storartade hyllningar som har kommit mig till del.

  Eller hur det nu var. (Det är mamma som brukar citera eller parafrasera någon — Selma Lagerlöf, eller möjligen min farmor — jag är som synes inte helt säker.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.