Hoppa till innehåll

Mot England!

Jag håller som bäst på att fundera på att börja packa, men utan resfeber som jag alltid är, är det liksom svårt att komma igång. Men imorrn bitti ger jag mig av mot The Old Vicarage i Kenton (nära Exeter), där jag ska prata engelska i flera dagar.

kartadevon
Oh dear, such a lovely map.

I vanliga fall förbereder jag sällan mina resor; det som händer, får hända. Tralallaaa.

vicarigekotchen
Such a very charming kitchen!

Men nu såg jag att det liksom i alla andra städer med självaktning ju har brunnit: The Great Fire of Kenton 1856.  En liten gnista for vid lunchtid den 16 april iväg från lite utslängd aska och landade på ett fnöskeliknande tak, och vips brann 24 hus ned till grunden. Exakt 99 människor blev hemlösa, vilket ju betyder att de inte bodde så himla trångt.

Undrar om de uppmärksammade 160-årsdagen häromveckan.

church
The very nice All Saints Church looks like the first cousin of a flugsvamp.

Är jag då särskilt intresserad av stadsbränder? Nej, men när jag flyttade från Lund till Luleå 1973, var ”storbranden i Luleå 1887” det allra första min lärare började prata om. Jag satt och sög på flätorna och försökte trolla bort mina skorrande R samt öva på att säga JÅ på inandning och var otroligt fascinerad av att vi i minst två veckor analyserade branden och dess verkningar.

tidning_brand_lule

Idag minns jag bara att Luleå före branden hade snirklande gator som t.ex. Lund, men att staden idag från ovan är rutig som en skjorta från Dressman.

Och där knöt vi i hop (kapp)säcken: jag måste ju börja packa kläderna nu! Ska jag ha fjäderboan med? Klackskorna? Birkenstocktofflorna och vårhatten?

Oh dear. What a silly i-landsproblem.

Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Mot England! låter lite som Westward Ho! inte så långt från ditt mål. Lycklig resa!

  Själv slänger jag mig i bilen för en snabb utryckning mot Avesta – eventuellt med förlängning till Sandviken. Ska egentligen inte vara där förrän i sextiden. Men dygnsrytmen fortfarande i olag. Så det är lika bra att dra nu. Och kanske sova en timme i bilen. Tråkigt att det ser ut att vara kallt ute.

 2. Ninja, det var när min dotter var liten och blandade ihop klack och lack. Höga klackar hade hon förvisso inte men fina svarta blanka klackskor hade hon.

 3. LupusLupus99

  Lotten, ja nu fungerar det. Jag misstänker att det var filnamnet
  som ställde till det.

 4. PUMPS pum⁴ps, sbst. pl.; best. -en (JÄFVERT Skomod 14 1938). Anm. Ordet förekommer stundom äv. i sg., dels i formen pump (SvD(A) 1932, nr 324, s. , Därs. 1938, nr 143 s. ) med best. -en (DN(A) 1934, nr 12, s. (: pump’en)), dels i den felaktigt ss. sg. uppfattade formen pumps (SvD(A) 1926, nr 303, s. 16, KatalOscaria 1927, s. 30) med best. -en (DN(A) 1934, nr 279, s. 19, Fornv. 1937, s. 37). [av eng. pump (pl. pumps); av ovisst urspr.] om lätta (rand- l. vändsydda) lågskor med ovanlädret i ett stycke, som sakna slejf o. fasthållas på foten enbart av sin form (l. av resårer); dels för herrar (vanl. av lackskinn), dels för damer (ofta högklackade, av växlande material); äv. (möjl. äv. att uppfatta ss. sing.) om pumps modell. SvD(A) 1919, nr 9 B, s. 4. Morgonsko av sammet i pumps. Därs. 1921, nr 342 A, s. 12 ( i an- nons). Pumps med resårisättning: utförd i beige chevreau. KatalOscaria 1927, s. 30. En ung, charmant herre i frack, vit väst, pumps. SIWERTZ JoDr. 134 1928. jfr: Dam-Pumps. KatalNK 1915, Vår. s. 39. jfr PROMENAD-, RESÅR-, SANDAL-PUMPS m. fl. † 27 april 2016

 5. Liten rapport: en timme före avfärd heimfrån tog jag en lite för stor väska och slängde ner underkläder, kamerastativ, bekväma skor, för många strumpor och en klänning. Sedan fyllde jag på med massa skit bara för att väskan var så stor.

  Och nu är jag och väskan på väg till Arlanda. Bredvid mig sitter världens mest förkylda tjej och borstar sitt meterlånga hår. Mittemot mig sitter en berusad kille med djuuuuup basröst och mumlar i sin telefon.

  Jag undrar hur de beskriver mig i sina rapporter om vem de sitter intill på tåget.

  Får man ta med sig mat genom säkerhetskontrollen? Smørrebröd t.ex.?

 6. LupusLupus99

  ”Du får ta med dig livsmedel och mat genom säkerhetskontrollen så
  länge den inte räknas som vätska. Om den räknas som vätska gäller
  vätskereglerna.”

  ”Med vätska avses bland annat geléer, krämer, drycker, soppor, saft,
  maträtter med blandning av fasta och flytande ingredienser
  (t.ex. kött och potatis med sås, Janssons frestelse, inlagda gurkor).
  Detta gäller även om maten är fryst.”

  Surströmming är inte heller tillåtet.

 7. Smör får man inte heller ta med sig; det vet jag av egen erfarenhet. När Norge hade smörkris härom året skulle jag smuggla smör till en kompis där. Jag reste utan incheckat bagage så smöret hamnade i säkerhetskontrollen. En rent livsfarlig produkt visade det sig vara, i alla fall inne i kabinen. Jag fick gå tillbaks, skaffa en liten kartong som jag polletterade. Lyckligtvis exploderade inte smöret.

 8. Jag har hört att man inte får ta med sig tomater ens om de sitter på kvist.

  En liten kaviartub som jag hade med mig en gång blev snabbt konfiskerad som det livsfarliga vapen det är. På samma resa lyckades jag av misstag ta med mig inte en fickkkniv utan två i handbagaget och hade alltså kunnat ställa till med dubbla förskräckligheter.

  (Mina smørrebröd råkade jag äta upp på tåget mot Arlanda fastän klockan inte ens var tolv.)

 9. Nope, stereotypisk är ett ord som saknar definition. Meeeen alla ungdomar säger det, så snart åker det in i SAOL.

  (Även mina barn: stereotypi är något som diskuteras flitigt i skolan, varför de redan i lågstadiet får lära sig betydelsen. Men när de [helt logiskt] skriver ”stereotypiskt”, så rättas det inte eftersom man då ”riskerar att hämma barnens kreativitet”.)

  Nu sitter jag bredvid en man som har nosring, som han intensivt snurrar på.

 10. PK

  Smör är explosivt. Jag lämnade ett paket vid ett element i morse och nu har det smällt! (ragadisch)

 11. Oj vad trevligt och jag är inte alls avenschuuuk, nejdå.

  Under restiden kanske det passar med ett citat (ur en liten bok, så nu måste jag hålla ordning på fingrarna för korrekt avskrift):

  Exeter (n.)
  All light household and electrical goods contain a number of vital components plus at least one exeter.
  If you’ve just mended a fuse, changed a bulb or fixed a blender, the exeter is the small plastic piece left over which means you have to undo everything and start all over again.
  (Douglas Adams & John Lloyd: The Deeper Meaning of Liff)

  (Möjligen borde förklaringen även ha innehållit möbelpaket från *ke*.)

 12. PK får härmed två poäng för smörsmältan.

  Bravo Annika! Jag associerade inte alls till substantivet exeter!

  Nu sitter jag i gaten. ALLA dricker vin, öl, whisky och Jägermeister.

 13. Korr: alla MÄN dricker vin, öl, whisky och Jägermeister! Kvinnorna dricker kaffe! (Ävenså jag.) Nu ska jag räkna. Måste vandra omkring lite.

  [räknepaus]

  Vi är 120 personer i gaten. Det är 47 män och 1 kvinna som hinkar sprit, 12 kvinnor som dricker kaffe och 14 som fnittrar utan att dricka något över huvud taget. Paret bredvid mig säger att försvarsministern är en tomte.

 14. Lottengate!

  … nä, jag vet inte vad det skulle kunna vara, jag fick bara lust att skriva det. Any ideas?

  Jag har länge undrat varifrån idén kommer att så fort man ska flyga ska man dricka ’prit. Javars, om man är svårt flygrädd, kanske, men annars? Hur kul är det att bli kissnödig ombord på planet, eller få lite ont i huvudet när man väntar på bagaget?

 15. Olle Bergman

  Åh, igår fick jag en väldigt fin föreläsning av en kursdeltagare under lunchpromenaden om Sundsvalls storbrand som banade väg för en väldigt vacker stenstad med breda esplanader. Pärlan i diademet är korsningen vid Hotell Knaust – där det sistnämnda också har en vacker trappa som kan beundras. Jag vill återuppliva det svenska borgarlivet på 1890-talet!

 16. HK

  Hur har alla hästarna det nu där uppe i Hotell Knaust? Det måste vara trångt och besvärligt.
  (Hotell ”Knappt” vill Den-lille-elake-stavaren skriva.)

 17. HK

  Bra att du kunde packa ner kamerastativet. Jag fick lämna mitt enbenta stativ (tillika promenadkäpp) på flygplatsen senaste gången jag skulle flyga hem från T*n*r*ff*. Den gången satt det fastspänt på handbagaget. Många gånger tidigare har jag haft det i handen som promenadkäpp (och kanske haltat litegrann), då har det fått följa med.

 18. mikaels

  Är det en språkpolisblogg så är det 😉
  ”Åh, igår fick jag en väldigt fin föreläsning av en kursdeltagare under lunchpromenaden om Sundsvalls storbrand som banade väg för en väldigt vacker stenstad med breda esplanader”
  Det fick jag läsa några gånger och undrar fortfarande vad, eller vem, det var som banade väg för den vackra stenstaden … var det föreläsningen, en kursdeltagare, eller storbranden?
  Men jag vet inte riktigt var, eller hur många, kommatecken som skulle lösa det …
  Språkpolisen, hallå?!

 19. Nu har jag försökt läsa det där stenograferade utdraget ur nåt uppslagsverk, och jag måste erkänna, det går inte!
  Ygona halkar som kaniner i snor mellan buckstäver och parangteser och den meningen som jag vagt anar finns förborgad bortom orden, vägrar konsekvent att uppenbara sig i mitt sinne.
  Jag får nog fortsätta att leva i okunnighet.

 20. Storbranden. Så läser jag.
  Hur går det med brakfusten i England, Lotten? Får du äggröra och bacon? Äter britterna det till frukost, eller är det en myt? (När jag var i Wales i tre veckor 1985 fick vi flinogor och mjölk till frukost varje dag.)

 21. Mikaels: DDM (aka Olle Bergman) är inte språkpolis som jag, så han får skriva hur han vill. Mig själv dänger jag däremot gärna batongen i huvudet på!

  Brakfrusten är inte påbörjad än, och vi är bara tre gäster på detta B&B än (vi ska bli 17 vad det lider) – men jag kommer att ta bilder på allt. Inklusiver B&B-ägaren, tillika baconstekaren.

  Cliffhanger: Ni anar inte vem som bor i slottet nedåt gatan.

 22. Skönt att ni bekymrar er om mitt välbefinnande.

  Nejdå. Jetlaggen kom jag över. Men det var en hel del jobb när jag kom hem. Så ganska lite sömn.

  På onsdag kväll ringdes det från ett valsverk i Avesta. Diskussioner fram till ca 00:00. Därefter åka iväg mot Avesta (se april 28, 2016 kl. 00:52) och väl framme försöka få lite sömn i kall bil, det var -3 grader mellan 03:00 och 05:45 då 7/11 öppnade för frukost.
  Genom porten 07:00 och därefter kontinuerligt arbete till ungefär 16:00 då avlösning tillkallades och jag var åter i Std strax efter 19:00. Sömn fram till 07:30 idag. Rapport. NU SKA JAG TAMMEFAN SOVA!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.