Hoppa till innehåll

Vad händer 2016?

Inte vet jag. Men jag kan kanske berätta vad som hände i Sverige 1916?

1916_george_renstrom
Cykelutflykt 1916. Ni ser tygbristen?
 1. Det rådde tygbrist i Sverige – det var alltså svårt att sy upp nya kläder även om man hade råd att betala dyrt för tyget.
 2. Sveriges stearinljusfabriker stängde tillfälligt pga. talkbrist.
 3. Sprit serverades bara på restaurangerna om man beställde lagad mat för minst 1 kr (som motsvarar 38 kr idag), vilket resulterade i att en och samma oönskade tallrik med mat åkte fram och tillbaka mellan gästerna och köket.
 4. Det ”allmänna smörgåsbordet” drogs in, vilket är väldigt svårgooglat (så berätta gärna allt ni vet om detta). I samma veva föddes smörgåsbordsvirtuosen Tore Wretman, vilket ju måste hänga ihop på något sätt.
 5. Privata sockerlager på mer än 11 kilo per person beslagtogs, vilket rimligtvis måste ha resulterat i sockergömmor på vindar och källare och karies på alla möss.
 6. Tändsticksaskarna tillverkades plötsligt med plån på bara ena sidan. (Materialbrist.)
 7. Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm invigdes med verk av de då fortfarande i högsta välmåga levande Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors.
 8. Dalarna översvämmades. I Vansbro var stationshuset den enda byggnad som inte stod under vatten.
 9. Svenska flaggans dag firades för första gången i hela Sverige.
 10. OS ställdes in, men för att atleterna i Norden inte skulle ha tränat förgäves, hölls ”Svenska spelen” på Stadion i Stockholm. I sångtävlingen deltog 4 000 personer.
 11. Sverige vann för första gången över Danmark i fotboll – med 4-0!
 12. Verner von Heidenstam tilldelades nobelpriset i litteratur, medan alla de andra nobelpriserna brann inne. Det var ju … eh … rättvist …?
 13. Grönköpings Veckoblad blev en egen tidning.
 14. I en kungörelse bestämde riksdagen att samebarn som gick i nomadskolor, skulle bo i kåtor av trä. Anledningen var att de ”inte skulle glömma och därmed förlora sitt ursprung” och bli som alla andra svenskar.
 15. Folkskoleöverstyrelsen föreslog att läkarundersökningar skulle utföras på alla skolbarn minst två gånger under skolgången – alltså förutom när de undersöktes för att de faktiskt var sjuka.

ransoneringOvanstående händelser kan under 2016 fira 100 år (grattis), men dessutom kan jag nu i analogi med listan ovan och alldeles anakronistiskt utgå från att detta händer under de tolv kommande månaderna:

 1. Facebook fylls av symaskinsrapporter – alla syr upp sina kläder själva för att kunna skryta om det.
 2. Ikea rear ut värmeljusen och servetterna.
 3. Lagad mat serveras blott på restauranger med fungerande fläkt, sprittillstånd, heltäckningsmatta och gardiner med tofsar.
 4. Smörgåstårtor förbjuds pga. lättmajonnäs.
 5. Lördagsgodispåsar som rymmer mer än 11 kilo beslagtas.
 6. Tändstickor med nonsafetygaranti säljs en masse till daredevils som har tröttnat på bungyjump.
 7. Melodifestivalmuseum invigs i Skara. De fortfarande i högsta välmåga levande Carola, Måns Zelmerlöw och Lill-Babs uppträder i sammanlagt 09,00 minuter.
 8. Dalarna översvämmas av utflyttade södermalmsbor som har tröttnat på surdegsbröd.
 9. Svenska flaggans dag firas för första gången till det 60-åriga födelsedagsbarnet Björn Borgs ära. Alla får gratis kalsonger.
 10. OS i Rio de Janeiro hålls utan ryskt deltagande. Den på försök införda sångtävlingen vinns av Sverige som ställer upp med Carola, Måns Zelmerlöw och Lill-Babs.
 11. Sverige vinner naturligtvis fotbolls-EM. Zlatan gör fyra mål i alla matcher.
 12. Lotten Bergman tilldelas nobelpriset i litteratur, kemi, fysik, medicin och ekonomi. Fredspriset får hennes make, aka DDM.
 13. Grönköpings Veckoblad får av outgrundlig anledning den 3 januari massa nya prenumeranter.
 14. I en kungörelse bestämmer riksdagen att skolbarn som går i foppatofflor ska tvingas köpa träskor för att inte glömma bort hur det känns att ha sår på fotknölarna.
 15. Folkskoleöverstyrelsen föreslår att läkarundersökning ska genomföras på alla lärare minst två gånger i veckan – alltså förutom när de undersöks för att de faktiskt är utbrända.

bbkalsong

Eller …?

 

Share
Publicerat iBloggen

120 kommentarer

 1. Typ.

 2. Ohyggligt stiliga kalsonger!

  Förresten, bör vi månne för säkerhets skull skriva ut förutsägelselistan så att vi kan pricka av efterhand, var och en i sin stad? (Helt oavsiktligt och spontant skrev jag först “stia” och måste rätta till “stad”, vad kan nu det betyda?)

  Vad Grönköpings Veckoblad angår prenumererar jag inte, för jag är tålmodig och får och läser mammas när hon är klar med varje nummer.

 3. Oh, lovely, nattugglor unite!

  Jag tror (och hoppas) mest på punkt 1.

 4. mikaels

  “alla de andra nobelpriserna brände inne”
  ‘brann’, väl?

  (sorry om språkpolistarmen är lite överkänslig såhär i början av året …)

 5. Jättebra, Mikaels – jag har fäpplat fram och tillbaka med tempus tills jag blev alldeles yr! Korrar!

 6. Hooo — ho-ho-ho-ho — hooooooo! (Det är min kattuggleimitation. Den låter bättre än den ser ut, kan jag säga.)

  Oj, och jag som ingen symaskin har.

  Nu ska jag inte vara uppe längre. Inte mycket längre, heter det (lite dagbok, lite disk, åsså kontaktliserna och tännera och det … det tar alltid sån tid att komma hela vägen i säng!)

 7. Gonatt på er alla tre – vi korrar säkert vidare imorrn!

 8. (Jag tror att jag läste det som “brändes inne” och funderade lite på vad det innebar. Men sen blev jag så upptagen av allt det andra så jag glömde fråga!)

 9. Nattinatti!

 10. Ninja i Kolakaramellrike

  1916 fyllde min far och hans tvillingbror sju år.
  På grund av kriget och bristen på mat, samt bostad i gårdshuset på Hamnarbygatan å Södermalm med ety medföljande solfattig bakgård fick gossarna engelska sjukan. Far var så hjulbent att en gris kunde springa mellan benen hans.

 11. Dammråttan

  Jag som redan har en vecka ledigt inbokad för att sy (eller inte därför, men jag kommer att göra det), dock inte kläder och inte för visa upp, utan för att det är så fantastiskt roligt att leka och vara kreativ med tyg. Något vettigt blir det sällan, mest tygväskor och kuddar.

 12. Dina

  Plån på bara en sida – Var det för att spara på svavel? Eller för säkerheten? Eller kanske bara för att vara innovativa och hitta på en ny trend?

  Annars hejjar jag på DDM för Fredspriset!

 13. Filmtips på temat hjulbent får bli bröderna Cohens “Ladykillers”, se den.
  PS. Alla punkter för 2016 får gärna slå in, men helst inte 3. Då blir det nog inga restaurangbesök för min del, jag vänder i dörren om det ligger heltäckningsmatta i restaurangen.

 14. Jag prenumererar redan på det vördnadsvärda Veckobladet och läser det nogsamt. Innehar även symaskin – mormors gamla gröna Husqvarna – men är dålig på att använda den, i båda bemärkelserna. Men det kanske kan bli bättring 2016?

 15. Dieva

  Wow, inte visste jag att jag var en trendsättare! Min syrapport kom ju redan förra året.

  I övrigt är det väl sannolikt i olika grad att resten inträffar sånär som på punkt 15 eftersom det inte finns någon Folkskoleöverstyrelse. Men möjligen skulle Skolverket kunna hitta på något sådant.

 16. Jag ska se vad jag kan göra åt punkt 8. Något litet bidrag kan det kanske bli.

 17. Betong-Bess

  Hamstra socker! Påminner mig om en lanthandlare i Tallsjö som framsynt köpte upp mängder med socker från Amerika när han förstod att importen skulle försvåras av kriget. Tror att det var i samma veva han skrev över hemmanet på frun, och lanthandeln på sig själv. Utifall allt skulle gå åt pipan med sockret, skulle de ha hemmanet kvar. Idag är lanthandeln ett museum väl värt ett besök.

 18. Det där museet låter fantastiskt, Betong-Bess! ”I kökskammaren arbetade man länge med att hitta en så gammal tapet som möjligt och ett spännande arbete inleddes. Lager efter lager ångades och drogs bort. En röd-grönmönstrad jugendtapet från sekelskiftet frilades på en mindre väggyta.”

  Men näääär ska jag bortåt Ume?

 19. Det fattas något i punkt tre i den första listan. Vad är det som är lagat? Golvet? Personalens kläder?

 20. Hoppsansa, maten hade försvunnit! Tiddeldi, nu är den tillbaka!

 21. I (Gamla) Linköping finns också en gammal handelsbod som är lite mysig att besöka.

 22. Maj Korner

  Ninja, då var våra fäder årsbarn, min dock utan tvilling. Men fattigt var det, mor hans gjorde sylta i en kaffekopp. Och hans far lär ha sagt “hellre äter jag själv än jag ser mina barn svälta”.

 23. Ninja i Kolakaramellrike

  Det uttrycket sa även min far! Det tyckte han var vanvettigt roligt.
  Något ur Strix, månne?

  1916 hade farmor fått sitt skadedstånd från Tobaksmonopolet för sina förstörda lungor, 5000 kronor, en förmögenhet.
  Å andra sidan fick hon inga hushållspengar av farfar så länge de pengarna fanns. Tur att alla barnen var strävsamma.
  Och inneboende hade man förstås ändå. Morbror Teodor huserade i det enda rummet.

 24. Mmmm, jag ser i kristallkulan att vi ska ha inneboende 2016.

 25. Ökenråttan

  Inneboende, ja. Man kan inte förstå hur himla trångbott och ohygieniskt folk bodde för 100 år sen. Ett under att dom överlevde. – Ja, det gjorde dom ju inte, dom som levde då, på den tiden. NU är dom i alla fall döa. – Lille Maken och jag framsläpade våra första gemensamma år i en omodern etta över gården, på Östermalm, gubevars, men även där fanns det slum. Det var ett stort kök och ett lika stort rum, sådär 20 kvadrat vardera. Toalett på svalen, som det heter i Göteborg. Vi tyckte det var konstigt att det fanns en dörr ut till trapphuset både från köket och från rummet. Ganska sent har vi förstått att det var för att den fattiga sate som hyrde lägenheten skulle kunna hyra ut rummet separat.

 26. Zozzo

  Dammråttan, ohoj! Här är en till vars slit vid symaskinen mest resulterar i just väskor. Med eller utan ficka utanpå och/eller inuti, med eller utan foder. Egentligen syr jag lapptäcken, men eftersom raka (nåja) sömmar och lappmönster med inte-så-avancerade geometriska figurer är det mesta som jag lyckas åstadkomma får jag ofta nån sån våffla över. Och då måste man ju göra nåt med den. Och då blir det gärna en väska. Eller ett kuddvar.
  Och jag som trodde jag var ensam om att fippla med tyger, köpa tyger och stasha under sängen samt sy mest väskor… Skönt att se att det finns åtminstone en till.
  Jag har inte så stort tålamod. När jag syr vill jag ha det färdigt, fort. Därför blir det väskor. Eller, ibland, s.k juveltäcke – ett lapptäcke att ha på golvet och därpå lägga sina juveler, dvs barnen. Aka barnvagnstäcke.
  Det ska vara i detta allomfattande bås man hittar nån med samma/liknande förkärlek för väsksyning. Har Dammråttan dessutom tips på vad göra med väskorna, när familjen och bekantskapskretsen inte längre artigt tar emot dem?

 27. Zozzo

  Omodern bostad. Modern och jag bodde på50-talet en halv trappa upp. Vi hade kakelugn, innanfönster att byta två ggr/år, vedspis, zinkdiskbänk, rinnande kallt vatten. Ingen toa. Den fanns på vinden, fyra trappor ovanför. Man slapp iaf gå ut och ner på gården.
  Sen flyttade vi till en något modernare fastighet. = Egen toa, rostfri diskbänk, vedspis OCH ett tvålågigt gaskök! Samt kopplade fönster som dessutom gick inåt.
  Inte förrän i 20-årsåldern hade jag en bostad med centralvärme, varmvatten och badrum.
  Nej, nu börjar inlägget kännas som underlag till Pythonsketchen om taskig barndom. Det var det inte. Många hade det så, det var normalt.

 28. Men hallå, ni som har bott sådär! Har ni bilder? Det är ju en guldgruva att berätta om för alla som inte kan relatera till dåtiden!

  Jag tar på mig att sprida mitt evangelium – att vi lever i överdåd även om vi inte riktigt förstår det när vi är lågsockriga, har skoskav eller inte kan hitta knappen till bilvärmen. Men om ni har bilder så blir det ju så mycket intressantare!

  Mejla till lotten@bergman.com – jag anonymiserar i precis sådan grad som ni vill. Eller så messar ni till 070-8885542, ni som inte gillar mejl. Eller så letar ni upp mig på Facebook!

 29. Dammråttan

  Zozzo! Men å vad trevligt! Jag skulle nästan ha kunnat skriva hela ditt svar, förutom att jag inte har haft så stor produktion att jag har det problemet – än. Tvärtom har jag en radda bekanta, som inväntar nästa inspirations/tids-omgång, för att få en väska. Jag har inte heller lyckats få ihop ett lapptäcke än. Det ligger dock ett i långa “remsor” bredvid sängen och väntar på att bli ett överkast (jag hade en fåfäng tanke om att vi skulle få till ett fint sovrum och i alla fall lägga på ett överkast då och då, men resten av rummet har redan förfallit, så det känns rätt kört). Ett juveltäcke (vilket bra namn) ligger också och gror i hjärnvindlingarna, då jag ÄNTLIGEN ska bli faster till våren. Går det att se dina alster, eller är de bara privata? Inspiration är ju alltid trevligt.

 30. Symaskinstokar: jag är ju en av er!

  Jag har (förutom sånt därnt som uppskattas, t.ex. bröllopsklänningar och barnkläder) sytt ungefär 50 tehuvor … som, om man tänker efter ju ser ut som väskor.

 31. Zozzo

  Jodå, det finns lite bilder på facebook. När jag så kommer ihåg lägger jag upp bilder på alster i ett album där. Hur kopierar man länken till just det albumet? Så hugade tittare kommer rätt med en gång menar jag.
  Leta inspiration kan man göra hos Rikstäcket, medlemmar har dessutom tillgång till mönster. Annars finns det ziljoner privata sajter, om man bara orkar.

 32. Zozzo

  Lotten: bilder på 50-talsboendet är det ont om. Man hade liksom inte kamera (om man hade någon) till att fottefera egna bostaden. Togs det bilder var det nog mera av typen”middag med XX”, personer och inte på bostadsdetaljer.

 33. Ninja i Kolakaramellrike

  Jag vill ha en väska…
  Med stadig botten som kunde passa på min rulle.
  Och till mina ziljoner stickningar.

 34. Örjan

  Tack för 4-an. (Förbud av smörgåstårtor med lättmajjo)

 35. Zozzo, jag skulle kunna tänka mig en väska. Men jag har just nu inte någon möjlighet att tänka hurdan, tåget går strax.
  Hur har du det med stickningen?
  Projektbyte?

 36. Zozzo, du har alldeles rätt i att man inte fotograferade sina enklare bostäder så värst mycket, framförallt inte det underutrustade köket eller dasset. Men jag var lite rastlös av mig och ritade av allt som kom i min väg, även dasset! Annars hade det inte funnits någon dokumentation av det pampiga dasset alls. En dassvy över mitt barndomsdass, från min fauvistiskt-naivistiska period har mailats till Lotten. Dasset hade varit skoldass tidigare och min minnesbild är att man kunde köra in i porten på gaveln med häst och vagn för att ta hand om gödseln, men det är eventuellt en överdrift.

 37. Nej, jag syr inte gärna. Vare sig väskor eller tehuvor. Och inte H heller. Detta till trots har vi nu bara fem symaskiner sedan vi gav bort den sjätte som fungerade. De övriga är i olika stadier av reparationsbehov. Problemen är att hitta en villig och billig reparatör (eftersom det är så många) och att släpa dem från övervåningen ner till bilen. Sedan kan vi låta bli att sy på alla symaskinerna igen.

 38. Det kan faktiskt var så att Niklasses här senaste kommentar summerar mänskligheten.

 39. Jag har fått en bild på en naken Skogsgurra i mejlen! Tack, Karin!

  (För nytillkomna tittare: Skogsgurra är Karins bror. Och bilden är vähäldigt gammal.)

 40. Zozzo

  Ett av mina favoritdass var det på Barnens Ö-kollot Parkudden, 1959. Ett flerhåls, 7-8 stycken. Man kommer varann väldigt nära i den situationen. Såvitt jag minns kunde vi smygröka rätt obehindrat där.

 41. Mera Binge Watching, som det heter. Symaskinerna finns inte i den här bilden, men väl på Östfronten. Gissa vad jag ser på?

 42. Zozzo

  Niklas: har du kollat med Symaskinsverkstan? Dom brukar kunna lösa det mesta med gamla symaskiner.

 43. Is99esa

  Vad som händer 2016? Ptja om dagen på något sätt är representativ för resten av året så gissar jag på många gråa hår! Junioren visade idag upp likadelar ilska och envishet. För att inte förlora fighten med sina föräldrar gick hon och la sig själv för natten redan vid kvart över sex. Charmigt med trotsåldern.

 44. LupusLupus99

  Apropå lanthandlar, en person i Skåne har lanserat vad han
  beskriver som lanthandel 2.0.

 45. Maj Korner

  LupusLupus99, intressant koncept! Men jag kan inte låta bli att undra hur det ska funka. Är det meningen att han ska lita på folk som handlar? De kan ju knalla in och plocka på sig både ditten och datten och bara skanna ditten.

 46. Jag tror att det är Dan Brown! Och nu åker symaskinen fram, ska försöka ändra en indisk salwar kurta så det blir en klänning lämplig för bröllop.

 47. Även jag finner stor vishet i Niklasses symaskinsfilosofi.

  Och allt annat bortsett så påminner den lite, lite grann om omständigheterna kring vävstolar, så nu drar jag en lååång vävstolsanektdot som ni kan läsa eller hoppa över, hur ni behagar.

  När fadren dött och modren flyttade från stället i skogen, kunde hon ju inte ta med sig en vävstol hon ändå inte använt på många år, till lägenhet i tätort. Men att sälja en vävstol är svårt, och inte får man mycket betalt (uppemot en tusenlapp om man har tur, och om man alls hittar en köpare), så efter att ha provat lite här och där struntade vi i försäljning och försökte skänka bort den.

  Den första (lämpliga) kandidaten vi frågade svarade att hon gärna hade velat avbörda oss, men i hennes familj fanns redan fyra vävstolar på tre kvinnor (hon, hennes syster och hennes mor, alltså) så de kände sig mer än väl rustade. Andra vävare vi kände (och vi känner/kände en hel del) hade, samtliga, minst en fullrustad vävstol var.

  Vi gav helt enkelt upp ansträngningarna, och ställde ut alltihop till grovsopshämtning (det var nämligen rätt tid på året för sådan).

  En eller två veckor senare ringde en tant till mig. Hur hon visste var jag bor och vad jag har för nummer har jag ingen aning om, men på landet är det så — alla har koll på alla. (Utom just vi själva, då, fast vi skulle antagligen kunna räkna ut någon att fråga, vi med …) Hon berättade att hon bodde på gården si-och-så, och hade åkt bil förbi mor & fars gamla ställe och sett vävstolen utanför — fick hon ta den? Hennes egen hade någonting gått sönder på.

  Jag kan ärligt säga att vi blev överlyckliga allihop, för det kändes så fel att bara skrota en stor, fin, fullt fungerande vävstol. Men de är verkligen fruktansvärt svåra att bli av med på annat vis!

  (Och värre lär det bli, för den som ska ha egen vävstol hemma behöver inte bara ett antal kvadratmeter icke-ockuperat golv utan också själv kunna, eller känna någon som kan, konsten att sätta upp hela väven med alla alla alla trådarna, en synnerligen komplicerad procedur som allt färre levande kan.)

 48. Den där obemannade affärn hörde jag om på radio just i dag — det ska bli verkligt spännande att höra hur den kommer att fungera.

 49. Ökenråttan

  Är det tal om lapptäcken så måste jag bara ge er en adress i USA som jag hittade när vi bodde i Öknen och jag hade oceaner av ledig tid. galenfrysinger.com tar er till en pensionerad kemilärare, tror jag det var, som har besökt alla världens länder och berättar om sina resor men som även, bland mycket annat, visar bilder från sin stora samling vackra gamla usanska lapptäcken. För ers om syr, då.

 50. Ökenråttan

  Och det bästa av allt: Galen bor i Sheboygan! Ni minns väl i “Some like it hot”, att Tony Curtis och Jack Lemon hade studerat vid The Sheboygan Music Conservatory, men inte så länge. Dom kom ut i förtid på grund av good behaviour.

 51. När modren gick bort tjatade en av de efterlevande i släkten till sig den gröna Husqvarnan och fick den. Tyvärr fick h*n aldrig igång den, och dess öde är nu okänt. Känner jag vederbörande rätt, så gick den för en hundring eller två på Blocket. Ett klipp för köparen.

 52. Ooooh, I feel a symaskinsblogginlägg coming on!

  Annikas vävstol (som bara blir “vävstil” när jag skriver, i analogi med skriva och skruva) känner jag verkligen med: den undgick liksom skroten som mången bil som plötsligt räddas av sekruttköpare?

  Men nu måste vi utreda lite: Har Is99esa en tonåring eller en trotsåring? (De är ju så lika varandra.)

 53. Just prexist så, Lotten!

  (Stavningsintressenten ansåg att jag ville skriva preexist, den trodde säkerligen att jag var på väg att skriva på engelska — vilken intressant uppmaning det hade varit: “Just pre-exist, Lotten!”)

 54. Schäkta men, skrivstil har jag inga problem med att förstå men skruvstil? (Det blir inget rött streck under skruvstil. Är det ett smygord som finns utan att jag känner till det?) (Det blir inget rött streck under smygord heller.) (Tack för parenteslånet, Annika!)

 55. (varsågod, du får låna hur många du vill av mig ty jag har ett litet, litet ymnighetshorn här …)

 56. (Just look at her, pre-existing like nobody’s business …)

 57. Här lämnar man landet av helt legitima skäl. Utan andra ambitioner än att fylla på sitt behov av europakänsla under ett par veckor – samt råka ut för en lyckad akutoperation – och vad händer?

  Jo, ens köttsliga syster låter publicera nakenbilder på ens högst privata kropp! Utan en trasa att skyla sig med. Och, förmodar jag, med ett beskäftigt (påklätt, givetvis) fruntimmer som sysselsätter sig med just denna privata kropp.

  Kvinnodominansen har gått för långt! Damerna tar sig friheter som vi med kläpp aldrig skulle drömma om. Min förutsägelse för 2016 och många år framöver är att den manliga delen av jordens befolkning kommer att revoltera med en kraft som får 1789 års händelser att blekna.

 58. Men hallå, hur mås?

  Förutom legitim indignation över närståendes skamlöshet, alltså.

  (Alltid nya äventyr med Den Som Tror Att Den Vet Vad Jag Vill Skriva — den känner inte till “skamlöshet” utan försöker med “smaklöshet”. Vad ska vi egentligen tro om det?)

 59. Jo, tack. Mår jättebra. Hur mår du själv?

 60. Ninja i Kolakaramellrike

  Vi glömde att det var Tolkiens fölsedag igår.

 61. Tack bra, och vad bra!

  Humdidum … fanns det inte en film som hette Alla mår bra? **kolla kolla** Jo, det gjorde det — en i Jordbro-dokumentärserien.

  Så, det var nog aftonens praterier, det.

 62. Javisst farao, Ninja. Hurra hurra hurra hurra.

  Det ser visst ut som om jag beljög mig själv nyss.

  I år blir det i alla fall fyrahundraårsfirande av Shakespeares död. Firande? Jubileum? Asch då. Man kommer att jättejätteuppmärksamma att Will har vatt dööö i fyra sekel, alltså. Med firningar och jubileumsgrejer. Vad det är svårt att formulera!

 63. Oj, har Tolkien samma födelsedag som min pappa? Tydligtvis.

 64. PK

  Va, är Shakespeare död? Jag visste inte ens att han hade varit sjuk .

 65. Här försöker man bara vara en god båsmedborgare och efterkomma önskemål om bilder från en barndom i avsaknad av diverse moderniteter och faciliteter, som badrum, centralvärme och annat. Och letar upp en UNIK bild som visar hur man löste det.

  SG, se det inte som ett personligt påhopp utan som en insats i folkupplysningens, bloggkonstens och båsets tjänst!

 66. Men jag hittade inte ens några nakenbilder, fast jag letade. Däremot hittade jag en massa annat intressant som talserier, tomtar på nyårshälsningarna och yogarörelser.
  Nu är frågan om jag ska baka, ta en cykeltur eller fortsätta tömma förrådet?

 67. Jag tar, som du vet, varje tillfälle att uppröras. Och i det här fallet måste man också betänka att allmänheten bör skyddas mot oväntade och ofta obehagliga visuella upplevelser. Till och med kvällshyenorna varnar ju numera: “OBS! STARKA BILDER!”

  För övrigt kan rapporteras från frukostmöte med Nässjö basket att laget avser upprepa den tidigare chocken då de slog Ovikens söner med 40 – 39. Vi bor på Scandic i Lund och där finns det gott om långa människor just nu.

 68. Christer, the Long Distance PT

  Oviken? Det var väl Borås som de spöade, lite otippat?

 69. Skogsgurra äter frukost med basketlag! (Men 40-39 var ett mysko resultat. Om det inte var lock på korgen och ruskigt försvar från båda lagen borde 84-79 vara troligare.)

 70. Psst, Pysse, ett litet tips: om du backar till den 16 mars kanske du hittar det du letar efter!

  I övrigt sitter jag här och förundras över världen och varthän den barkar. Jag följde ÖR:s kompis Galen i spåren och innan jag hann hitta några lapptäcken snubblade jag in på sidor med prislistor för uppsatser. (Men jag tror inte det är ÖR:s kompis som står för dem.) På högstadiet kan man få en sån där hemuppgift fixad för bara tretton dollar per sida. På doktorandnivå blir det lite dyrare, 28 dollar per sida, men doktorsavhandlingen får man i gengäld levererad inom 14 dagar, så det kan det ju vara värt. Snälla, säg att jag fått allt om bakfoten! https://www.advancedwriters.com/

 71. Mina sagesmän drog iväg till en hall (IOS? ABS?) så jag kan inte få uppgifterna verifierade. Kanske var det Borås. Men otippat var det iaf. Och ovisst in i det sista. Och jag tror att det var ett norrländskt lag som åkte på smisk. Vissa reaktioner på mina förslag till skymfande tillmälen (jag distribuerar sådana till behövande) tyder på närhet till jämtar och samojeder.

  Fyrtio tycker jag låter mycket. Om man jämför med andra sorters lagsporter. Fopoll och hockey, till exempel.

 72. Oj, vad händer? Jag ropade nyss på hjälp, från spamfängelset men det ropet hamnade i kommentarsbåset till DRT. Är det möjligen en slags villkorlig frigivning? På villkor att man inte uppträder naken?

 73. Jag äger åtminstone tre symaskiner som jag nästan aldrig hinner använda.

  Dock tog jag mig i kragen härom året och skänkte bort båda (!) vävstolarna som stod, omonterade, och tog upp, enligt maken, omotiverat mycket utrymme i vår källare.

  Den ena vävstolen togs om hand av en kvinna i 50-årsåldern. Den skulle ställas upp bredvid hennes 80-åriga mors vävstol så att dottern skulle få lära sig att väva. Himla rart! Blir lite glad varje gång jag tänker på den vävstolen.

 74. Min bloggtomte håller på att titta på varför ni plötsligt – utan nakenhet – ibland hamnar i spamfängelset. Det är jättebra att ni säger till som Karin gjorde (vilket bås kommentaren hamnar i spelar ingen roll), eftersom spamfängelset är fullt med snoppförlängare där ni drunkar.

 75. Hm, det enda jag just nu har att tillägga om nakenhet vet ni antagligen redan — att någon i Danmark ville länka till en bild av Den lille havfrue-statyn på Facebook men inte fick för hon är naaaaken och därför snuskig.

  Kommersen runt uppsatser är ack så deprimerande. Tänk att folk hela vägen upp i högre utbildning tror att utbildning bara handlar om att skaffa slutbetyg/diplom, inte om att — tja — lära sig saker.

 76. Dina

  Stooor vävstol med tillhörande kurs är på min hinklista! Jag gissar att jag även behöver skriva dit ett tillräckligt utrymme för att det skall fungera.
  (Annars är det mest banala saker listade som att lära mig ett antal språk (t ex esperanto och polska) samt att besöka Island. Inga grandiosa planer precis.)

  Är inte tonåringar trotsåringar? På någe vis.

 77. Trotsåriga är precis vad de är!
  (Har en fjortonåring hemma.)

 78. Och nu är det Gott Nytt År, så nu slinker jag igenom SPAM-filtret!

 79. Dammråttan

  Jag har tre mål för det här året, vilka inte innefattar symaskinen. Alla är olika resmål, men för mig handlar resmål alltid om människor. Antingen om att en människa bor någonstans, så att jag måste ta mig dit, eller att någon människa vill ha med mig någonstans och då följer jag med. Detta har givit mig de mest fantastiska reseminnen från såväl Arjeplog, som London och New York. I år är alla mål dock inomskärs, då jag vill till Halmstad (en mycket kär vän), Skellefteå (för att få träffa mitt i mars kommande brorsbarn), samt Östersund för att fira påsk, då påsken i år ÄNTLIGEN infaller på min lediga lördag och så gammal jag är, ser jag fram emot att fira den med min mamma och syster (alltså, den där familjen jag har, har verkligen fått mig på väldigt många resor, men vad gör man inte för att få vara litegrann med dem man älskar?)

 80. Jasså mars, men den bilden har jag ju sett. Jättesöt!
  Jag har en symaskin och gav en egen till dotterungen, som förmodligen annars så småningom skulle lagt vantarna på den. Än bor både dotter och symaskiner kvar hemma.

 81. I somras körde vi min vävstol till tippen. Det var lite sorgligt, men dags att skiljas. Den hade varit min mormors (f. 1878) och jag håller för troligt att hon fick/ärvde den begagnad. På 1980-talet ville jag väva trasmattor, men hade inget ställe där en vävstol kunde få plats. Men på landet hade min man byggt ett trägolv på tomten lagom stort att resa tältet på för tillfälliga nattgäster (bra med vågrätt golv som man kan lägga mattor på). Där satte vi upp yttertältet och monterade vävstolen. Men den var ju gammal så järnbeslagen med skåror för bommen att hänga i hade blivit svårt nötta. Det gjorde att bommen hela tiden ville hoppa ur led när man slog hårt (trasmattor ska vara hårt slagna). Maken löste det genom att gjuta blykläppar i tomma hushållsrullar som han sen borrade hål i änden på. Snöre genom hålen och så kunde man hänga dem två och två som tyngder längst ut på bommen på varje sida.
  Jag minns känslan när jag satt där vackra sommarmorgnar och fåglarna sjöng, vävstolen lät dunk, dunk och blystavarna svarade klink, klonk.

 82. Ökenråttan

  Tack, Lotten! Frysingers lapptäcken är sevärda. (Men hans tips om vad man ska göra i Paris kan ni hoppa över.)

 83. Dammråttan

  Wow! Om lapptäckena. Vilket arbete. Övergår min förmåga/mitt tålamod, men roligt att titta på.

 84. HK

  Jag kommer inte ihåg om det var här i båset eller på nåt annat ställe som jag länkade till mitt Flickralbum med lappar och quiltat. Men täckena är så fina att det kan vara värt en ny länk. Jag tog bilderna 2007 på en resa med husbil bl.a. genom Vermont. Täckena var utställda på Shelburne Museum.

 85. Galet snygga täcken!

 86. Ökenråttan

  Jestanes, HK, vilka konstverk!

 87. Is99esa

  Det är en trotsåldring jag har här hemma. I England kallades vist terrible twos ( stavningskontrollen menar att det ska va : tertial Teos ) ta det som är logiskt!

 88. Nu måste jag säga att kombinationen av lapptäcken och de där flaggkallingarna i huvudposten förser min fantasi med tjocka och intressanta benkläder för herrar. Quiltade unnerklär! Det skulle förresten nog inte vara det sämsta i det nuvarande vädret.

 89. HK

  Man får ju skämmas lite för att inte ha namngett quiltartisterna. Namnen hade jag inte noterat men nu har jag gogglat lite och hittat Pamela Druhen (Lotusblomman),
  Christine Fries (“Moses” och “Stormen”),
  Susan Damone Balch (Fiskarna)
  Men snöstormen, gården, månfaserna och blomsterrutorna är fortfarande gåtor.

  (VARNING: Bildsöker man på Award winning quilts finns det massor …)

 90. HK

  Jaaa. Annika Eller för den delen quiltade termobyxor, man ska inte sätta under ena skäppo.

 91. Ja, det med, HK!

  Allt i quilt, quilt i allt — det vore faktiskt både ögonskönt och kroppsskönt i midvinterköld. Och spännande!

 92. Dammråttan

  OJ! Man får ju snarare prestationsångest än inspiration där. Bäst att bara njuta av bilderna och fortsätta med sitt enkla ihopsättande av fyrkanter.

 93. LupusLupus99

  @Ökrenråttan och @HK, otroligt snygga hantverk/konstverk.

 94. Ökenråttan

  När man syr lapptäcken använder man en täckbåge.

  Så här skriver Selma Lagerlöf i trettonde kapitlet i “Gösta Berlings saga”: Kära vänner! Bland allt godt jag önskar er vill jag först nämna en täckbåge och ett roskvarter. En stor, ranglig, gammaldags täckbåge med nötta gängor och kantstötta trissar önskar jag er, en sådan, vid hvilken fem. sex personer kunna arbeta på en gång, där man syr i kapp och tävlar om att få vackra stygn på afvigsidan, där man äter stekta äpplen och pratar och “reser till Grönland” och “gömmer ringen med förbehåll” och skrattar, så att ekorrarna borta i skogen falla hufvudstupa till marken af förskräckelse. En täckbåge för vintern, kära vänner, och ett roskvarter för sommaren!

  Och så finns det dom som ger författarkurser och skriver böcker om skrivande och säjer att man inte får använda utropstecken!

 95. Smultronblomman

  Jag tror du har rätt Lotten!

 96. Smultronblomman tror att jag har rätt!

  (Jag vet inte riktigt i vilket avseende, men det känns finfint ändå.)

 97. Fy fan för författarkurser! Och fy fan för dem som tror att man blir författare genom att följa fåniga regler!! Tacka vet jag Torsten Tegnér!!! Och Victor Borge – om parallellen är begriplig?!???

 98. Ökenråttan

  kantstötta trissOr ska de va, så klart. Jag kämpade som ett lejon med stavningsterroristen; som ni förstår tog det emot med gammalstafvningen.

 99. Ja minsann, nu satt vi och tittade noga på en nästan fyrtio år gammal svensk filmklassiker.

  När man är så gammal som jag får en mening som ovanstående en nästan att associera till gamla svartvita grejer, men nej då. Vi tittade på Mannen på taket, som har tillkomstår 1976.

  Fascinerande på så många plan (låt mig nörda lite, lite, bara …):
  ° Tempot var luuuuuuuugnare på den tiden.
  ° En del ting verkar så genomkorkade att de måste ha varit genomkorkade redan då*.
  ° Filmen är rena hitparaden av en lite äldre generations största skådespelare.
  ° Om de hade haft mobiltelefoner hade vähäldigt mycket gått till vähäldigt annorlunda.
  ° Nakenhet var helt oproblematisk 1976 — Sven Wollter visar hela utrustningen, kryper i säng till sin hustru medan tvååringen leker på golvet, och de har en tydlig herdestund. En sådan scen nuförtiden vore helt omöjlig!
  ° Bo Widerbergs filmiska öga var enastående briljant; vilka strålande, eleganta, exakta detaljer det finns precis överallt!
  ° När det är spännande är det mer spännande än det mesta som görs nuförtiden i svensk polisfilm och -teve.
  ° Mannen på taket är fortfarande en av de bästa svenska filmer jag sett.

  *Värst var ju (superspoiler, detta är filmslutet!) när en helt random person får följa med ett par poliser upp på själva taket. Dialogen går ungefär så här (jag har väl glömt exakta formuleringar men det är inga stora skillnader):
  “Jag kan ställa upp.” “Bra. Vänta, du är väl inte polis?” “Nä, jag är byggjobbare.” “Hur kom du hit då?” “Jag bor här i huset.” “Okej, ge honom en pistol.” “Går det bra om jag tar min egen?” “Visst.” Och killen följer med upp på taket, och är den som träffar själva mannen på taket. Då, först då, frågar Gunvald Larsson (spelad av Thomas Hellberg — minns ni Thomas Hellberg?) “Har du licens för den där?” “Nä.” “Då blir det problem.” Slut.

 100. Men kära nån, ÖR, klart det ska vara trissOr, som plural av trissa.

  Trissar som plural måste vara flera katter Trisse, ju. (Eller flera kompisar “Trisse”, av vilka jag har en gammal en.)

  Nu undrar jag i och för sig om stavlingstermoristen känner till substantivet trissa, den vet nog bara trissa som i trissa upp …

 101. Annika: Jag ramlade in i Mannen på taket för nåt år sedan, och kunde inte sluta titta. Den är verkligen fantastisk.

 102. Och nu ser jag att jag skriver som en stavlingstermorist, åtminstone i formuleringsavseende. Värst: I slutet av sista stycket (fotnoten) står det “är den som träffar själva mannen på taket”, men jag dumbe borde givetvis ha skrivit “är den som skjuter och träffar själva mannen på taket”.

  Dumbe, slarvmaja och klant. Ha!

  **Sätter sig tillrätta och börjar spela på läppen**

 103. Zozzo

  Käre tid, såna fantastiska skapelser kommer verkligen inte ur min symaskin. Här kvittas det utan täckbåge, har jag tjock fyllning använder jag en speciell pressarfot. Trixigt att rulla ihop ett dubbelsängsöverkast (som är det största jag gjort i lapparbetsväg), men det går. Tack Dammråttan för formuleringen om enkla fyrkanter, det är precis så jag gör. Det kan bli rätt trevligt ändå, fast man inte kviltar tjusigt utan enbart med stitch in the ditch.
  Jag var på sykurs och lärde mig att sammanfoga fyrkanterna. Läraren var inte så där petnoga, mottot var “Ska väl synas det är hantverk!” . Andra instruktörer kan vara så där noga så man rodnar och känner sig lika oduglig som på slöjdlektionerna i skolan. Nä, fram för gladkviltning, det ska vara kul. Krav på perfektion hämmar.

 104. Tihi, jag har hittat inlägget som var det allra första som du kommenterade i, Annika! (Ska länka till det i nästa inlägg.)

 105. Zozzo

  Och Mannen på taket, lika bra varje gång man ser den.

 106. … uj … ujjejuj!

 107. Dina

  Jag är vaken missinassen!
  För min Lilla Vit har fått sex (6! när veterinären sade att det oftast blir 3-4) små kissemissungar.
  Uj, vad de piper! Och ser ut som små råttor. (Man undrar hur biologin tänkte där.)
  (Och har ni sett att jag försöker konkurera med Annikas parenteser?)

 108. Dina

  Kommer ihåg filmen och slutklämmen med licensen är ju fantastisk.

 109. Hej Dina kattmamma!

  Kattmormor kanske det heter. Grattis till väl genomförd förökning!

  (Kan man quilta i parentesform, liksom? Jag kanske skulle börja handarbeta i alla fall.)

 110. mikaels

  ‘herdestund’?
  Var det kor, eller getter, med i filmen ;)?
  Men jag håller med om att den är fantastisk.

  Ni vet att det finns en bok om Widerberg, va? Den heter ‘Höggradigt jävla excentrisk’, vilket jag tror stämde 🙂
  https://www.adlibris.com/se/bok/hoggradigt-javla-excentrisk-en-biografi-over-bo-widerberg-9789113010335
  Vill man se mer rekommenderar jag en annan man, Mannen från Mallorca, filmatiseringen av GW Perssons Grisfesten, minst lika bra den.

 111. Dammråttan

  Jag har läst hela bokserien. Den fanns där en semester och så fick jag för mig att läsa. Den var, kan man lugnt säga, ganska politiskt färgad. Det gjorde inte böckerna bättre. Jag vet inte om det blev värre längre fram i serien, eller om jag bara började störa mig mer och mer på det. Mannen på taket (filmen) vet jag att jag gillade. Igår spelade vi i in den, för att avnjuta en annan dag, när tid finns – fantastiskt påfund det där.

 112. PK

  Håller med Annika, fantastiskt bra film. Och visst är det väl Johan Widerberg som är tvååringen på golvet.

 113. Japp, PK, det är det.

  Jag kunde inte låta bli att kolla den kompletta rollistan för filmen på IMDb i går, av flera olika nyfikenhetsskäl. Där fann jag något jag aldrig har vetat förut, att den arge unge mannen som argumenterar på en polisstation, spelas av den blivande kontroversielle utilitarism-filosofen Torbjörn Tännsjö.

 114. PK

  Jag tror att det blir jättekallt i början av 2016.

 115. PGW

  Zozzo och Dammråttan, så oerhört sympatiskt att ni lapptäckesproducerar på samma nivå som jag! Har just sytt klart ett överkast av gamla jeans, har kommit en tredjedel på nästa.

  Japp, jag har en vävstol över också. Vete sjutton vad jag ska göra med den?

 116. Men så oerhört sympatiskt att ni dundrar in här i det jähättegamla båset!

 117. PK: Vilka aktier ska jag investera i?

 118. PGW

  Ja alltså, det är sjutton inte lätt att hänga med här! Räcker med att man åker till Köpenhamn och tittar på prickar så har ni gått loss alldeles här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.