Hoppa till innehåll

Dag: 3 januari, 2016

Vad händer 2016?

Inte vet jag. Men jag kan kanske berätta vad som hände i Sverige 1916?

1916_george_renstrom
Cykelutflykt 1916. Ni ser tygbristen?
 1. Det rådde tygbrist i Sverige – det var alltså svårt att sy upp nya kläder även om man hade råd att betala dyrt för tyget.
 2. Sveriges stearinljusfabriker stängde tillfälligt pga. talkbrist.
 3. Sprit serverades bara på restaurangerna om man beställde lagad mat för minst 1 kr (som motsvarar 38 kr idag), vilket resulterade i att en och samma oönskade tallrik med mat åkte fram och tillbaka mellan gästerna och köket.
 4. Det ”allmänna smörgåsbordet” drogs in, vilket är väldigt svårgooglat (så berätta gärna allt ni vet om detta). I samma veva föddes smörgåsbordsvirtuosen Tore Wretman, vilket ju måste hänga ihop på något sätt.
 5. Privata sockerlager på mer än 11 kilo per person beslagtogs, vilket rimligtvis måste ha resulterat i sockergömmor på vindar och källare och karies på alla möss.
 6. Tändsticksaskarna tillverkades plötsligt med plån på bara ena sidan. (Materialbrist.)
 7. Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm invigdes med verk av de då fortfarande i högsta välmåga levande Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors.
 8. Dalarna översvämmades. I Vansbro var stationshuset den enda byggnad som inte stod under vatten.
 9. Svenska flaggans dag firades för första gången i hela Sverige.
 10. OS ställdes in, men för att atleterna i Norden inte skulle ha tränat förgäves, hölls ”Svenska spelen” på Stadion i Stockholm. I sångtävlingen deltog 4 000 personer.
 11. Sverige vann för första gången över Danmark i fotboll – med 4-0!
 12. Verner von Heidenstam tilldelades nobelpriset i litteratur, medan alla de andra nobelpriserna brann inne. Det var ju … eh … rättvist …?
 13. Grönköpings Veckoblad blev en egen tidning.
 14. I en kungörelse bestämde riksdagen att samebarn som gick i nomadskolor, skulle bo i kåtor av trä. Anledningen var att de ”inte skulle glömma och därmed förlora sitt ursprung” och bli som alla andra svenskar.
 15. Folkskoleöverstyrelsen föreslog att läkarundersökningar skulle utföras på alla skolbarn minst två gånger under skolgången – alltså förutom när de undersöktes för att de faktiskt var sjuka.

ransoneringOvanstående händelser kan under 2016 fira 100 år (grattis), men dessutom kan jag nu i analogi med listan ovan och alldeles anakronistiskt utgå från att detta händer under de tolv kommande månaderna:

 1. Facebook fylls av symaskinsrapporter – alla syr upp sina kläder själva för att kunna skryta om det.
 2. Ikea rear ut värmeljusen och servetterna.
 3. Lagad mat serveras blott på restauranger med fungerande fläkt, sprittillstånd, heltäckningsmatta och gardiner med tofsar.
 4. Smörgåstårtor förbjuds pga. lättmajonnäs.
 5. Lördagsgodispåsar som rymmer mer än 11 kilo beslagtas.
 6. Tändstickor med nonsafetygaranti säljs en masse till daredevils som har tröttnat på bungyjump.
 7. Melodifestivalmuseum invigs i Skara. De fortfarande i högsta välmåga levande Carola, Måns Zelmerlöw och Lill-Babs uppträder i sammanlagt 09,00 minuter.
 8. Dalarna översvämmas av utflyttade södermalmsbor som har tröttnat på surdegsbröd.
 9. Svenska flaggans dag firas för första gången till det 60-åriga födelsedagsbarnet Björn Borgs ära. Alla får gratis kalsonger.
 10. OS i Rio de Janeiro hålls utan ryskt deltagande. Den på försök införda sångtävlingen vinns av Sverige som ställer upp med Carola, Måns Zelmerlöw och Lill-Babs.
 11. Sverige vinner naturligtvis fotbolls-EM. Zlatan gör fyra mål i alla matcher.
 12. Lotten Bergman tilldelas nobelpriset i litteratur, kemi, fysik, medicin och ekonomi. Fredspriset får hennes make, aka DDM.
 13. Grönköpings Veckoblad får av outgrundlig anledning den 3 januari massa nya prenumeranter.
 14. I en kungörelse bestämmer riksdagen att skolbarn som går i foppatofflor ska tvingas köpa träskor för att inte glömma bort hur det känns att ha sår på fotknölarna.
 15. Folkskoleöverstyrelsen föreslår att läkarundersökning ska genomföras på alla lärare minst två gånger i veckan – alltså förutom när de undersöks för att de faktiskt är utbrända.

bbkalsong

Eller …?

 

Share
120 kommentarer