Hoppa till innehåll

Dag: 9 oktober, 2015

Nämen så kul: fopollsmatch mot Liechtenstein!

Om man tar Sverige och viker ihop landet sju gånger enligt formeln

L = (π t / 6) (2n + 4) (2n – 1)

där n är antalet möjliga vikningar, t är tjockleken på landet och L landets längd, blir Sverige ändå inte lika litet som Liechenstein. För Liechtenstein är till ytan lika stort som Perstorp och folkmängden motsvarar Hudiksvalls.

lilla_liechtenstein

Så vi vinner förstås EM-kvalmatchen som börjar kl 20:45 i kanal 5 som inte alla har. Eller …? (Här får man förstås själv välja om min banala eller-fråga gäller om vi kommer att vinna eller om alla har kanal 5.)

Hur som helst, har båda lagen elva man på plan från början. Vi har tre med Z i namnet, vilket bådar gott eftersom de gillar varandra: Zlatan Ibrahimović, Jimmy Durmaz och Erkan Zengin. (Liechtenstein har bara två med Z i namnet – Seyhan Yildiz och Cengiz Bicer – så ni förstår att vi leder med 1–0 redan när matchen startar.) Vi har dessutom en som heter Lustig, vilket alltid är lika kul.

De andra i vår startelva heter Isak, Granen, Antonsson, Martin Olsson (ja, vissa heter bara vad de heter), dagis-Albin, Kim och Marcus Berg.

kim_fotboll
Väldigt gullige Kim Källström, som i en avlägsen framtid kommer att bli president i UEFA.

Men på bänken (vilket betyder ”avbytare”) har vi bl.a. eskilstunabon Sebastian Larsson (herreguuuuuud, han är ju alltid med i startelvan!), brutal-lokomotivet Wernbloom, den mystiske Toivonen (som jobbar fint ihop med nyss nämnde Berg eftersom de känner varandra sedan Hedenhös) och (tadaaaaa) Guidetti som är vår framtida frälsare. (Oklart varför. Jo förresten, därför.)

Men jösses!
Liechtensteins nationalsång är samma som Storbritanniens! God save the Queen, men Oben am jungen Rhein!

uppstallning
Tänk om de hade börjat dansa can-can här.

1 min
Granen sätter sig resolut på en motspelare. Liechtenstein får frispark.

7 min
Zlatan är i storform: han har tagit ner bollen med foten i sin egen axelhöjd säkert fem gånger. Berg missar nuuuu målet med 1,5 mm. Han sätter händerna för ansiktet och skäms. Seså, det gör inget! Tillbaka i försvar nu! Jobba jobba! Kom igen grabbar! (Jag är coach just nu.)

11 min
Hörna till Liechtenstein eftersom de paniksparkade ut bollen över kortlinjen. En lobb som går direkt i Isakssons famn. Jahaja.

Oj, vad rara och snälla spelarna är mot varandra. Det är liksom inte Italien vi möter; när vi trillar, kommer en liechtensteinare och säger wiegets och när de trillar, springer vi fram och säger komigen. 

17 min
Det är lite trist. Jag sitter med fingrarna på tangentbordet och hojtar till resten av familjen om att jag vill ha glass och te och chokladsås och DÅ!!!

m_berg
Då gör Marcus Berg 0–1!

23 min
Hihi. Fniss. Pffft!

sprej
Tänk att det fortfarande är lika kul att domaren tar fram raklödder och sprejar gräsmattan när det är frispark såpass nära mål att spelarna ställer upp en mur.

31 min
Dutt-dutt-duttelidutt vandrar bollen i enmeterspassningar och det hela påminner väldigt mycket om när jag spelar bordshockeyspel. Dutt-dutt-duttelidutt. Kommentatorerna har det lätt:

– Zlatan till Olsson. Hittar Zengin. Linjen farligt nära. Till Källström, Ibrahi… till Zengin, Ekdal, Berg, Zlatan är rättvänd. Sverige naglar sig fast på offensiv planhalva. Olsson till Källström. Till Antonsson. Skott. Nej.
– Vi måste ta det här.
– Ja, det är inget snack om saken.
– Nej.
– Olsson till Källström. Till Durmaz. Till Zengin. Jag skulle vilja se flera djupledslöpningar.

zlatan
– Näääää, nu missade de igen. Kanske är det bättre att jag …

38 min
Jag undrar jag om inte Zlatan har fått order om (eller kommit på det själv) att han ska passa bollen till ungtupparna. Nu har han flera gånger helt crazy passat bollen till massa andra svenskar istället för att dundra på mål själv.

40 min

zlatanmiss
Zlatan missar en straff! Eller: Liechtenstein klarar en straff! Alla i hela Liechtenstein häpnar!

43 min
Jag föll en gång i källartrappan så att min ena armbåge nästan dog och sedan dess inte ser riktigt klok ut. Scoop: Zlatan har trillat i källartrappan han också!

zlatansarm
Zlatans armbåge är också bubblig.

45 min
Nu är det paus. Vi leder med 0–1 (eller 1–0 om man tycker att man ska skriva så fastän vi spelar på bortaplan) och enligt mina observationer har Granen ont i knät medan Martin Olsson har sträckt sig i nacken. Jag tror att Guidetti kommer in för Olsson (men det tror nog ingen annan eftersom alla anser att Guidetti måste byta med Zlatan eller Berg). Och så kommer förstås Wernbloom in för att brutaldöda alla motståndare när det är tio minuter kvar.

46 min
Tydligen går snacket hej vilt i fotbollsvärlden när det gäller Zlatans missade straff. Nästan alla anser att det var bra att han missade eftersom domarn dömde fel och han föll för lätt.

Hm. Nån Staffan Tapper är han ju liksom inte.

49 min
Nu har Källström fått ett gult kort som han bara skrattade åt, vilket är precis som när jag får min femte foul. Jag bara skrattar eftersom … eftersom jag gråter på insidan.

Och Zlatan, han bara passar bollen till sina medspelare hela tiden. VAR LITE MER EGO, DUMMA KARL!

54 min
Marcus Berg missar halvöppet mål för tredje gången. Det beror förstås på att försvararna drar honom i tröjan och målvakten liksom sätter ut fötterna och är i vägen har sig.

Skärmavbild 2015-10-09 kl. 22.25.59

Källström skjuter från 300 meter: PANG! Miss! Men fint!

55 min
Källström passar bollen till Zlatan, som ser sig om men inte hittar någon att passa till, så han drar iväg ett skott i en snäv vinkel och TJOSAN så gör han 0–2!

zlatanmaaal
– HUUUUÄÄÄÄÄÄÄÄ! (Jag ropar så när det blir mål.)

56 min
– Vad är det?
– Hur mår du?
– Har Zlatan trillat?
– Spelar vi mot USA?
– Är det knät som gör ont?
– Varför pratar speakern tyska?

Alla i huset kom rusande för att de hörde mig vråla.

61 min
John Giudetti kommer in på planen och Marcus Berg som gjorde första målet haltar ut. Förhållandevis ofta är det just målskytten som byts ut; tanken är nog att man liksom är mätt då, att man inte kämpar lika mycket för att göra mål när man redan har gjort ett.

Skärmavbild 2015-10-09 kl. 22.26.36

Det tror jag är helt fel. Alla vill göra fyra mål per match, varav det sista helst på bicykleta.

65 min.
Oj, ett ovanligt byte av Hamrén! Redan nu byts dagis-Albin ut mot Oscar Lewicki (f. 1992). Hm. Undrar om ett W fungerar lika bra som tre Z.

68 min
Durmaz går ut med en skada i låret eller känningar i ljumskarna efter att han faktiskt hade suttit på planen ett bra tag.

durmaz_lustig
Aj. (Det är Lustig som kommer och klappar om Durmaz.)

Sebastian Larsson från Eskilstuna kommer in! Och Zlatan tar sig åt ljumskarna! Herredumilde! Vi har inte fler byten att göra!!!

(Jag bara låtsas vara upprörd. Så länge inte Isaksson skadar sig och vi måste ställa en back i målet, kommer det nog att gå bra.)

70 min
– De liechtensteinska spelarna skakar på sina huvuden.

Anders Svensson är en utmärkt kommentator. Men finns det fotbollsspelare som har fler än ett huvud?

76 min
Zlatan har ont nånstans, så han tar små steg och hoppar inte och vips, spelar han sådär kul: klackar, passningar som hade han ögon i nacken och lite småjogg. Nej, jag är inte ironisk, han spelar faktiskt finurligt och smart. Och om Isaksson blir skadad kan vi ju ställa honom i målet kanske?

82 min

aj
En stackars liechtensteinare bärs av planen med jätteont på riktigt.

90 min
Nu ser domarn att det dras i tröjor och gult kort delas välförtjänt ut. Martin Olsson ligger ner och har lika ont som han som bars ut på bår, men reser sig upp och kommer att halta matchen ut. Vi har fyra tilläggsminuter och banne mig ser inte Liechtensteins målvakt plötsligt ut som han i The Office.

gervais_jehle
Ricky Gervais och Peter Jehle.

Slut!
Vi vann ”tryggt, lugnt och säkert”, som de sa på tv. Sedan säger de att ”det var bra att vi kunde spara lite på krafterna” å ja ba:

– Eh. Bra? Vi har tre jätteskadade, en ömmande hälsena på Zlatan och elva känningar i ljumskarna.

På måndag spelar Sverige mot Moldavien (som är lite större än Dalarna), men då är jag borta på basketträning. Det kommer med andra ord att gå helt åt pepparn.

Och nu kommer den dummaste av alla journalistfrågor sedan ”hur känns det” förbjöds.

– Hur viktig var den här segern?

Zlatan svarade inte ”på en skala ungefär 23” eller ”jämfört med vaddå?” eller ”pfffft inte alls”, utan snällt:

– Mycket viktig.

tabell
Mycket viktig för att vi måste bli tvåa i gruppen, och det vet journalisten också.
Share
54 kommentarer