Hoppa till innehåll

Lotten rynkar pannan

Sicken konstig dag det blev – jag fann mig tvungen att ”tillrättavisa” inte färre än fem personer. Döm själva; har jag förvandlats till en konfliktsökande surtant eller hade jag rätt?

1.
Jag cyklade på en väg och i en mötande bil valde en person att öppna fönstret och slänga ut tre plastförpackningar. Som om vägen var en papperskorg, liksom – och rakt framför ögonen på mig.

Min cykel tvärstannade. För att jag hade bromsat, visade det sig (jag hann liksom inte tänka efter). Jag plockade upp de tre plastschabraken och konstaterade att de hade innehållit mat, någon sorts sallad. Och då såg jag att bilen parkerade bara tre hus bort.

Jag cyklade bort till dem, gav dem plastförpackningarna med orden ”ni råkade tappa de här och man ska inte slänga plast omkring sig” och så åkte jag vidare. (Slängaren, som hade en vuxen och tre barn i bilen, svarade inte.)

HSR_webb

2.
Jag körde bil på vår gata och mötte för 317:e gången på fel sida av vägen cyklande ungdomar i fotbollskläder. (De tränar på en fantastisk konstgräsplan en bit bort.) Det är så underligt att de konsekvent och i tropp cyklar vänster sida, och eftersom det inte är något slags undantag eller ett brittiskt fotbollslag, valde jag idag att rulla ner (ergo, trycka på knappen) bilrutan och tjoa ut genom fönstret:

– Hallå, ni måste cykla på höger sida! Andra sidan! Ni cyklar på fel sida av vägen! Akta så att ni inte blir påkörda! Hej, hörni, cykla på höger sida!

Jag möttes av fem fuck-you-fingrar. Kanske de är britter ändå?

3. 
Cyklande på en cykelbana mötte jag och Tolvåringen en moppe som körde i kanske 70 km/h. På cykelbanan. Jag stannade, puttade in Tolvåringen i ett par buskar, och så höll jag upp handen som en här-är-polisen-som-mitt-i-gatan-står. Moppen stannade med en liten, cool sladdsväng och jag sa:

– Jösses, så fort kan du inte köra på en cykelväg!
– Joho, för det är en 30-moppe! svarade mopedisten och rivstartade och for bort i fjärran.

(Jag plockade fram Tolvåringen ur buskarna innan jag cyklade vidare.)

cykelmopedframjandet

4.
När jag skulle ut och hämta posten, råkade jag komma ut precis när en matte med sina två hundar lät kisseriet ske på våra grindstolpar. De (stolparna, that is) är i betong och riktigt trista, men för att tömma brevlådan måste man ställa sig i kisset och det är ju liksom våra stolpar …

– Ehum, sa jag.
– Oj, sa matten och drog alldeles för bryskt i de kissande hundarna som om de hade kunnat prata, säkerligen hade klagat på att de inte på långa vägar hade uträttat sina behov färdigt.

peeing-dog-at-torre-de-mar

5.
En mamma i en klädaffär var oerhört trött på sin treåring, som satt och lekte med duplo vid ett trevligt barnbord.

– Hejdå, nu går jag! NU GÅR MAMMA! HEJDÅÅÅÅÅ! MAMMA GÅR NU!

Jag gillar inte det där sättet att få barn att följa med. Enligt barnlogiken finns det bara två alternativ:

 • Mamma har blivit galen. Hon tänker lämna kvar mig här.
 • Mamma ljuger. Hon säger att hon tänker lämna kvar mig här, men det gör hon ju inte.

Så jag viskade till mamman att man ofta kan ”lura” med sig barn genom att ge dem två alternativ som båda två är lika bra för mamman. Den förvånansvärt storögda mamman tittade på mig och ryckte på axlarna. Jag gick därifrån och vet tyvärr inte hur historien slutade.

Imorrn ska jag öva på att sätta händerna i sidorna eller kanske till och med hötta lite med näven. Spotta snus ur mungipan passar nog också bra till min nya persona. Lymlar är ni hela bunten! tror jag att jag skulle kunna muttra också.

Share
Publicerat iBloggen

32 kommentarer

 1. Act your age, heter det, och nu är du där. När du kommit till min nuvarade ålder har du resignerat.

 2. fridasform

  Hurra hurra! Jag vill läsa alla era tillrättavisningar!
  Mvh den strängaste vikarien på en skola som inte alls har svårt för att vara den elaka tanten (fastän jag bara är 27 år).

 3. Nattetid kan allt hända här. Beware.

 4. Du anar inte, Fridasform, här kryllar det av elaka tanter och gnälliga gubbar! (Sade Lotten med kärlek i rösten.)

 5. Oooh, aj, jag vet preciiiiis …

  Med andra ord, jag vet inte heller hur man talar om för folk att de beter sig som idioter utan att rent ut säga “ni beter er som idioter!”

  Tur att man som omväxling ser sådana som den unga mamma vi hade framför oss i kassakön på Ica i Askersund i dag, vars tvååring hade svårt att förstå att den grejen hon särskilt ville ha, måste upp på bandet och betalas innan hon fick ha den. Mamman var ett under av “misdirection” och det lilla pyret som började smågråta slutade snart igen.

 6. (Glömde hålla med om att det var ju ena synnerligen märkvärdiga exempel på folk som behöver tillrättavisningar! De där plastförpackningarna …)

 7. Eftersom alla som cyklar på fel sida har fopollkläder måste jag nog kontakta fopollföreningen, annars tar väl fopollspelarna slut?

  (Märk väl hur jag provocerar genom att skriva utan foge-s som Svenska Fotbollförbundet vill att vi ska göra.)

 8. Så där håller jag också på. Sönerna skäms, men jag har roligt och får utlopp för myclet frustration och ilska, som därmed inte belastar mitt blodtryck och tocke.
  -Är du dum i huvudet eller låtsas du bara? har det hänt att jag frågat stupida personer.

 9. Svenska fopollförbundet … ajajaj, nu känns det som om jag behöver vila lite med en fuktig näsduk på pannan igen (jag kommer aldrig att finna mig tillrätta med det där) … var var vi?

  Tja, om man vill se fopollsspelare eller i varje fall fopollstränare som beter sig som folk, så får jag väl upprepa min rekommendation av filmen Marvellous. Och ursäkta om jag tjatar.

 10. Ja, det var bra att du tjatade Annika – jag glömde ju att fråga hur ni såg den: hyrfilm eller onlinetjänst? (”Olaglig streaming” får du inte svara, för då blir DDM upprörd.)

 11. och

  Fan vad jag förstår dig, Lotten! Jag ingriper också, särskilt när det gäller barn (det där “MAMMA GÅR NU!” är ju f ö helknäppt och sadistiskt) som är inplastade. En halv kubikmeter luft, vad är det? De nada. Skulle föräldrarna själva vilja sitta i en fåtölj i en plastbubbla?

  Ibland funkar det. Ibland inte. På självaste nationaldagen hände något nästan filmiskt (tror inte jag bloggat om det, eller sagt det här, eller…? Nåja! Jag är jättegammal och glömsk!): Två par med barnvagnar strosar på Drottninggatan. Den ena barnvagnen är inplastad, med stängd luftlucka. Det regnar ej.

  Enter Beskäftiga Bryn, påpekar leende detta. Mamman tittar ner, öppnar luckan och är beredd att dra vidare. Men hennes “man” är KRÄNKT.

  – Så du menar att vi inte bryr oss om vårt barn? inleder han. Va?
  – Jodå, men det blir inte så mycket luft i…
  – TROR DU ATT VI SKITER I VÅRT BARN? Tror du att luften utanför är så mycket bättre, eller?
  – Den innehåller i alla fall syre, säger jag klipskt, fortfarande leende.

  Då skrider puckot mot mig, en lång räkel som tror att han är med i en actionfilm, medan han väser:
  – GÅ. Asså, bara GÅÅÅ.

  Jag har aldrig sett på maken. – Är det meningen att jag ska bli rädd nu? frågar jag. Han fortsätter, medan hans uppenbarligen hårt prövade fru med mycket trött röst försöker få honom att lägga av nu.

  Arma kvinna. Var kommer de ifrån, alla dessa pojkmän?

  (Äsch, jag HAR nog sagt det här förut.)

 12. och

  Forts: Dagens yng(ynke?)dom kan inte ta en kommentar eller ett tillrättavisande. De vet inte hur man gör. De kan bara “fuck you, käring”. Blir de aldrig motsagda, vare sig hemma eller i skolan? Har ingen talat om för dem hur man gör när man helt enkelt har fel?

 13. Christer

  Bra rutet, alla lejon!

 14. och, kom igen nu? Vi är nyfnikna som fan fortfarande, trots att vi bytt bås.

 15. Jag sprang ikapp killen som kastade sitt snytpapper på golvet på Älvjö station och sa till honom att, det finns papperskorgar där – och pekade på en i närheten. “Ja, just det”, sa han som en oljig utter. Då blev jag förbannad och väste argt mellan tänderna: “Det ser så jävla svinigt ut när du kastar dina snorpapper på golvet!”
  Han svarade: “Ja just det.”
  Man har liksom inget för att bli arg! Energiförlusten blir oproportionerligt stor. En idiot förblir en idiot i det läget.
  Roligare är då att hjälpa människor som ser vilsna ut, behöver hjälp med dörrar eller bara en pratstund. Det får jag 10000 gånger mer energi av!

 16. aha!

  Heja Lotten!

 17. Tihi, jag är en skräpvigilante!

 18. Ursäkta, en alldeles ovidkommande fråga:
  Om man bor i Frankfurt och vill se SvT play utan begränsningar. Hur gör man då?

  Nej, jag bor inte i Frankfurt (än), men andra gör det.

 19. Googla “svt play utanför sverige”. Det är möjligt, men inte helt lätt om man inte betalar för sig.

 20. Brid

  Groomen hälsar att om mopedisten brukar köra i den hastigheten på den cykelvägen kan du tipsa polisen. Om de tar honom (du angav inget kön men Bipaddan vägrar skriva det könsneutrala pronomenet och förresten brukar det vara killar) på bar gärning kan han få rätt mycket böter, kanske få moppen förverkad och dessutom få vänta tills han är tjugo med att få körkort (under förutsättning att han inte har körkort redan för då kan han bli av med det). Säger groomen.

 21. Skogsgurra: ”Netshade” kan man kanske använda? (Funkar bra för mig när jag vill se BBC, som man bara kan se i Storbritannien.

  Tyvärr, Brid, får du hälsa groomen att jag var på okänd mark och att mopedisten var maskerad i moppehjälm …

 22. Lotten, ett tips är att du tar med dig en käpp (du kan ju alltid skylla på dina idrottsskador) vid nästa promenad. När hen susar förbi ska du råka sticka in käppen (som givetvis ska vara av Sandviks höghållfasta stål, kanske Pysse kan sponsra?).

  “En käpp i hjulet” kan ge intressanta effekter. Och hur skulle någon kunna misstänka att en stackars värnlös kvinna planerade det hela? Se till att få bra ersättning för den skadade (repade) superkäppen.

 23. Brid

  Lotten: man kan ju alltid göra en polisanmälan. Polisen brukar vara intresserad av fortkörare (i motsats till bostadsinbrottare och de där som beställde snus för sjutusen i min svägerskas namn).

 24. och

  Men Ninja, jag svarade ju i förra båset, till slut! NÄSTAN glasklart. Försökte hitta en e-mailadress till dig, men arrangemanget på din hemsida funkade inte.

 25. Ska kolla hemsidan.
  Seriesida kan troligast vara Gaston, Bloom County eller Doomesbury, och ingen av dem riktar sig specifikt till yngre läsare, så det är nog någon annan Ninja.
  Har kallat mig Ninja rätt och slätt på någon enstaka sida, annars alltid Ninja i Klockrike.

 26. Åhå, aha, jahaja.

  Lotten redan i går morse (07:39), det blir alltså lite svårt att svara. (Inte mitt fel! Det bara blev så, och det är verkligen inte vanligt alls men ibland händer det … tala inte om det för DDM …) Men den måste ju i allsindar gå att hitta någonstans. (Man kan förstås köpa dvd från England men det kostar ju lite mer.) Hm.

  Men stackars Brids svägerska, så tråkigt! Och märkligt. (Sjutusen kronor snus … hur mycket snus är det egentligen?)

 27. och

  Nej, Ninja, serien är – ahum – R*cky. Piratversionen. Så det var nog inte du.

 28. Nej, då var det inte jag. Tröttnade på R*cky för rätt länge sen.

  Hoppas alla för övrigt noterat att Opus in Outland är tillbaka på fejan.

 29. Som kanske framgick i går, är Randall Munroes XKCD min favorit (tryck på “Random” på egen risk. Du blir sittande i timmar). Den har gått om Dilbert, som verkar ha tappat en bit av sin geist numera.

  Bill Wattersson med Kalle och Hobbe är annars oöverträffad, men han hade vett att lägga av i tid, till skillnad från Charles M Schulz som lät Snobben gå på tomgång i tio-femton år.

  ..och Munroe har skapat en av de sorgligaste strippar jag sett. Jag blev faktiskt rörd.

 30. Brid

  Jo, xkcd har jag följt länge. Gillar den skarpt, även om den inte alltid är lättbegriplig för oss utan de rätta referensramarna (t ex amerikansk film).

  Svägerskan kom hem efter semestern och hittade bland de vanliga räkningarna även en på snus för sjutusen och tre till, var och en på mindre summor men sammanlagt mer, som gällde elektronikprylar som hon inte heller hade köpt. Hon polisanmälde förstås, fick veta av polisen att hon själv måste kontakta företagen, gjorde så, med god hjälp av en granne som är pensionerad jurist och tycker sånt här är jättekul (inte att det händer, men att vara med och reda upp det), och snuset var redan avskrivet, två av de andra avskrevs snart, men den sista har gått till kronofogden och vi vet ännu inte hur det ska gå. Polisärendet är nedlagt: spaningsuppslag saknas.

 31. XKCD:s referensramar är annars vetenskap med betoning på fysik, matematik samt även relationer, vilket torde inkludera hela den västerländska civilisationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.