Jag fick liksom halva Sverige Ikeakatalogen i brevlådan häromdagen. Den försvann omedelbart eftersom familjemedlemmarna är vansinnigt trötta på mitt årliga, relativt monotona och enkelriktade samt faktiskt på alla fronter tröttande prat om särskrivning och andra … skrivexperiment. Alla på Facebook påtalade det ”olämpliga” i att kniven var i fokus på allra första uppslaget. Well.
Harrkl. Det är ju som så att jag … som bekant … har svårt att hålla fokus när det enligt de svenska skrivreglerna står ”fel”. Se gärna på mig som en sned gurka eller en felkonstruerad såg: jag funkar liksom inte när jag fastnar i språnget.
Kolla på texten ovan. Jag tvekar alltså (som en vägrande häst framför ett hinder) strax efter det versala IKEA och kommer ungefär till katalalogapp… innan jag måste backa till IKEA och kolla vad det var som blev tokigt. Sedan söker jag förstås tröst och förståelse på annat håll och skickar en tanksamhetens tanke till rubrikmakaren som satte in ett fullkomligt korrekt mellanslag mellan upptäcka och ellipsligaturen.
Men i nästa sekund … oh no. Ellipsligatursmellanslagssabotören har varit framme.
Jag bläddrar lite fram och tillbaka. Kollar på soffor och bokhyllor samt mattor, inser att det är en tydlig trend med transparens samt att Ikea nog vill bjuda in kunderna genom att visa äkthet, ursprung, ärlighet och varornas beståndsdelar. (Eller så läste jag bara det nånstans.)
Plötsligt faller min blick på något till vänster, lite bakom Ikeakatalogen (ergo IKEA katalogen): Språktidningen! Så ljuvligt! Jag måste genast tvätta av mig särskrivningsbesudlingen genom att hoppa ner i ett bad av korrekt placerade mellanslag!
Jag lär mig kvickt att en selfie som bara föreställer en snopp (hej alla spamrobotar) kan komma att kallas snoopie, att ”magnetröntgen” inte är röntgen utan magnetkameraundersökning (vårdpersonalen säger ”MR” som förkortning för magnetisk resonanstomograf) samt att språkgranskning bygger på synnerligen bred kompetens. Men vänta, vanudå?
Verkligen? Nu måste vi kolla i SAOB.
I klarspråk nu (SAOB är inte alldeles lättläst): pffft för familjen ”Turn und Taxi”!
Nu förstår ni vilket hårt liv jag lever, va? Rödpenna och gula notisar kantar min väg medan mina spritpennor dras till av Vägverket fabricerade museiskyltar. (Om de inte tillverkades 2010 eller senare, för då är det allas vårt älskade Trafikverk som har snurrat till det.)
Men, förstår ni, det beror bara på att jag ju är synnerligen bredkompetensig.
Sinnerligt bred kompetensig?
Och nu måste jag ju klistra in anledningen till att det blev ett Ikea-inlägg – Annika berättade nämligen i förra båset om sin läsning av katalogen:
För en tid sedan observerade Lotten att ”sorgerlig” låter sorgligare än ”sorglig”. I dag kom den nya katalogen från nämnda företag i brevlådan, och jag bläddrade förstrött i början på den. Det kommer en ny ”kollektion” med möbler i ”mjuk, naturlig kork och andra taktila material” **gör paus för att försöka sluta fnittra åt samt dekonstruera formuleringarna **. Kollektionen heter **fanfar** Sinnerlig.
Ninja kontrade blixtsnabbt med:
Sinnerlig. Så fint. Naturligt. Äkta. Inget fusk, ingen plast. Bara intressant. Ingen hård, onaturlig kork. Taktila material. Inget skav, inget obekvämt. Mjukt, naturligt, taktilt. Redligt, infantilt, sinnerligt. Sannerligt. Inte virtuellt, fysiskt, kontaktskapande. Bambu. Naturlig bambu. Sjögräs. Äkta, havsvuxet, taktilt och icke-virtuellt sjögräs. Direkt från havet. En egen kelpskog på hallgolvet. Med slät, taktil, naturlig yta.
En yta som på ett mjukt och naturligt sätt tar emot tillbringaren i naturligt, mjukt, äkta, ickevirtuellt stengods. En matta vars naturliga, mjuka, taktila, sinnerliga yta inte behöver förstärkas av den mjuka, äkta, naturliga, ickevirtuella, fysiska känslan i kuddfodral av naturlig, mjuk, sinnerlig, taktil, fysisk bomull och infantilt lin.
Från den mjuka, naturliga taktila ytan på korkbordet reser sig varje snubblande barn utan krossade, naturliga, fysiska tinningar och bordets ickevirtuella hörn petar inte ut barnets infantilt seende, naturliga ögon.
Naturmaterial, taktila naturmaterial, sinnerliga naturmaterial, fysiska naturmaterial som varsamt skördats en liten bit här och en liten bit där på ett sinnligt, naturligt sätt som fördjupar vår längtan bort från det hårda, kantiga syntetiska, virtuella liv och invagar oss i infantil tro på lackat stål, krossat glas och ottos spik.
MR – magnetisk resonanstomograf. Jue.
Det finns en anledning att tänka till.
Elsa Andersson i Norberg ska och måste byggas upp igen. Jag passerade Norberg vid eftermiddagsfikadags i går kväll och slank in på en java med tangotårta
Jag inspekterade den gamla AEG-fläkten och undrade hur en så åldrig apparat kunde tänkas må.
Och idag finns varken fläkt eller byggnad. Kan det vara fläkten som startade branden? Eller var det ISIS? De är ju kända för att skövla kulturskatter. Sorgerligt är det i alla fall.
Ska ett nytt Elsa Andersson inredas ur IKEA-katalogen? Så att det finns ett antikt ställe att besöka om 100 år?
Jomen, jue, tack Cruella! (Uppdaterar.)
Nämen så sorgerligt med Elsa Anderssons! Det var ju där jag inte köpte en napoleonbakelse!
Det var nog fläkten, Skogsgurra.
Man fastnar i språnget på olika ställen märker jag (eventuellt beroende på vad man snöat in på).
Själv fastnade jag vid ”Vägverket” på slutet. För om skylten inte är tillverkad före 2010, är den tillverkad av Trafikverket. Ty just 2010 slogs Väg- och Banverk ihop till en stor koloss – Trafikverket (på gott och ont …).
Notera ellipsligaturet som jag idag har lärt mig ska ha ett mellanslag!
Jag tror, Betong-Bess (ellipsligaturspecialist as of today), att jag per automatik skrev ”Vägverket” för att jag är så rysligt negativt inställd till Trafikverkets spårskötsel och de ruttna järnvägssliprarna. (Korruppdaterar lite!)
Nejmen – Elsa A. Då har de gammeldagsa Napoleon-bakelserna gått i graven jämte tangotårtan. – Ser också att SG och jag hade kunnat ses hos Elsa, för vi strök förbi Norberg i går men bestämde oss för att åka bakelseställe förbi …
Om branden.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21285492.ab
Men! Det var förfärligt tråkigt!
Om ni hade tittat in – det var ca 15:20 till 15:45 – så hade jag kunnat visa fläkten och då hade vi kanske kunnat enas om att en så urgammal apparat (bomullsisolerad lindning) faktiskt är en brandfara, som absolut inte ska sitta uppe vid taket, måste bort innan den orsakar en olycka.
Då kanske (om inte om vore …) EA hade funnits kvar.
Det talas om båsträff i Horndal imorgon och att det skulle vara skoj att vara på plats. Så var det också tänkt, men nu är det problem nere i Ystad och eftersom snöd vinning nästan alltid går före lyst så drar både jag och Hyttis söderut.
Ledsen för det – men, som en närstående person kan säga – ”det gör inget. Vi kan roa oss själva. Och dina gamla skrönor har vi ju redan hört”.
Men ni missar sången om Skraperten. Syster K. har hört den och hon framför den säkert med entusiasm.
Den lilla (informella och ännu inte här i båset omtalade) båsträffen är fortfarande på, trots att varken jag eller Skogsgurra kan komma. Jag skickar upp Tolvåringen och Femtonåringen, som Pysseliten och Karin får sätta i vilket arbete som helst!
Själv ska jag ikväll på en liten bloggisk champagneträff, för att imorrn gå på SR:s 90-årskalas (som jag är på tok för oanställd för att få gå på egentligen).
Ja, det där om taxi trodde jag faktiskt inte ett dugg på när jag läste det. (Sambandet med ordet taxa är ju så uppenbart)
Och Ninjas prosapoetiska betraktelse är ju en dekonstruktion så god som någon av tramset och jamset och flamset i katalogspråket!
Katalogen är verkligen ett under av märkvärdiga ting.
Detta är ett test: Jag slår upp helt på måfå och får se en lampa som heter Hårte. Hårte? Hair tea? Hmmm … Tingesten är en arbetslampa och beskrivs så här: ”Superslank, ställbar och mobil. Alltid redo att förvandla ett mörkt hörn till en upplyst plats för arbete eller läsning.” Med andra ord, arbetslampan kan lysa och man kan flytta på den!
Och den är redo, glöm inte det! Man kan få den att lysa när man vill. Man kommer inte få några sammarbetssvårigheter med den för att den trillexempel inte vill.
Hur stort är inte det?
Hårte ligger i Nordanstigs kommun i Häslingland, men nu är de väl nere på skala 1:5000 när de ska ha nya ortnamn på produkterna?
Nordanstig är för övrigt ett av de vackraste kommunnamn jag vet.
Varför, varför ,varför?
Varför kan jag inte se stavflene innan jag trycker på skicka?
Åh, jag ber ödmjukast alla Hårte-bor om ursäkt! Vad småorter angår sitter jag i glashus, och borde icke raljera. Fast jag kände förstås inte igen set om just ett ortnam (och man vet ju verkligen aldrig med den katalogen).
Ibland undrar jag om stalvfeen är lite utomsinnliga. Man skriver. Det ser rätt ut för att det är rätt på skärmen. Då. Vad man i själva verket har råkat snubbla fram är dolt. Först i skickningsögonblicket träder feerna tillbaka och släpper fram verklighetens fel.
Hahahaaaa! Varde därmed bevisat!
Det stod inte ”igen set” när jag såg det före skickning, jag svär.
På pitmål kan man uttrycka 1/8 (en åttondel, inte Pers namnsdag) så här:
[å hårte borti hårte å hårte borti
dähä](Stavning okänd.)
Så Hårte är med andra ord inte bara en liten ort utan även ”hälften”.
Pitmål? Felstafning, på min ära. (Oj vad hjärnan gick i spinn.)
Jag har tjogtals med radiomänniskor på min FB. Några av dem ska jobba i Berwaldhallen under jubileumskvällen i dag. Ingen har skrivit en stavelse om morgondagen, men är det som det brukar så är alla fast anställda bjudna och vi fördettingar får stå över.
Jag minns en sådan tillställning någon gång i början av 90-talet. Den började i Blå Hallen klockan sex och vi hade en sändning i P1 som slutade då. Lösningen blev att redaktionen hyrde in ett par ekipage från Freys som väntade utanför Radiohuset när vi var klara, och att alla som jobbade med programmet var uppklädda till gästernas stora förvåning.
OT: Är det inte så att det finns ett antal Star Trek-fans här? Har ni i så fall varit i Kanada på sista tiden?
På veckans irrfärder i mellansverige hamnade vi i Hedemora. Vid trevliga torget låg en grafisk formgivningsfirma. Jag tyckte att jag kände igen firmanamnet från Lottens, tittade in och frågade: ”Är det nån här som brukar vara inne på Lottens blogg?” ”Vad är det?” frågades det till svar ”Ja, vet ni inte det så är ni inte med hos Lotten”, sa jag och gick ut igen, lämnandes några frågande miner bakom mej. – Men tänk OM det hade varit … Och så SG i Norberg.
”…horta borti HÄ” slutar det väl med? Faktakontrollera med pappa.
Det är så genomskinligt och tydligt att copytexten skrivits av en och samma copy, för att sedan bland annat placeras i olika munnar. Jag vet inte vad det är som gör att alla textsnuttar låter likadana: är meningarna exakt lika långa, med exakt likadan meningsuppbyggnad och är det bara de femhundra vanligaste adjektiven och substantiven som använts?
Ha månne en IKEA-text-slumpgenerator använts?
Är texterna ursprungligen skrivna på ett annat språk, vars rytm och ordval är såhär … oljigt, neutralt, ensartat, och översättaren har inte tagit sig friheter?
Har Ernst Kirschsteiger gått bananas?
De låter lika naivt korkade allihop?
OM Ernst Kirschsteiger gått bananas, bevisar det då att E.K. är en minion?
Jepp, Ikea-katalogen skrivs på engelska och översätts till svenska. Den engelska masterversionen brukar vara mycket bättre.
”Jepp, Ikea-katalogen skrivs på engelska och översätts till svenska.”
Idag på 27 olika språk.
Om katalogen: http://tinyurl.com/okmdzxg
Ekonomiskt tänkande á la Ingvar Kamprad. Det är ju lättare (och billigare) att hitta översättare från engelska än från svenska till olika lokalspråk.
27. De har dragit ner? Det var 33 förr.
Ah. Titta, det var 2006 års statistik, då har det kommit till några till sedan dess.
Tack för den länken, Örjan.
Ja, jag bara …
”IKEA katalogen”
… som rubrik i själva detet. Centrum. Där det är.
Stundom blir jag genuint förundrad över det faktum att åtminstone vissa AD-ar och sånt folk tycker att bindestreck är så vähäldigt fula att de aldrig får användas, oavsett hur mycket tydligare de kan göra texten.
Vidare läser vi att:
Det är 374 sidor inspiration och heminredningslösningar för hemmets alla behov.
Alla? Reeeeealllly? Jag behöver, i mitt hem, saker såsom mat, mediciner, husdjurstillbehör, böcker, kläder, vitvaror, datorgrejer …
Sedan kommer jag till biten som börjar Respektive IKEA land och tappar orken och vill gå och dra något gammalt över mig.
Men det är för varmt för att gå i ide, förstås, så här är jag och klagar i stället!
Fast det där med beteckningen den tyska ätten … und Taxa har jag faktiskt hört för länge sen. Var minns jag inte. Men mest troligt inte samma källa som Språktidningens. (Eller?) Så nåt ligger det kanske i’t.
Mina morföräldrar sa ”droska”. Mycket finare än taxi. Eller bulle som vi ståckålmare sejjer.
De hae fullkomligt obefintliga lösningar för mitt behov av synlig förvaring, dock malsäker, av mitt garnförråd.
Inte heller har de någon lösning på Starke Mannens behov av förvaring av sin modelltågsbana. Det fick han fixa själv.
Möbler som motsvarar det Klockrikiska hemmets behov av stabila akvarieunderreden har de inte heller. Då har vi ändå elva akvarier av varierande storlek.
Inte ens en designad upphängning av vattenbytesslangen har de.
Ljuger gör de! Floskulöst, men ändock, lögner.
Min mormorsfar var droskchaufför. Han började med hästdragen droska, men sen blev det droskbil.
Däremellan var han kusk åt Ibsen. Därför föddes mormor i Kristiania, strax innan unionsupplösningen. ’Svenskekona’ väste granntanterna efter mormorsmor, som var en alldeles för känslig själ för sånt.
Kusk åt Ibsen! Därför föddes mormor i Kristiania!
**flämtar av förtjusning och stark nyfikenhet**
** hämtar sig lite**
Jo, det är verkligen sant att möbler man genuint behöver, som fyller en exakt och nödvändig funktion, många gånger inte går att köpa på Ikea, och inte heller hos andra möbelmånglare.
Bästa chans, tillfälle, möjlighet att hitta det man närmare bestämt ska ha är antikmässor, loppisar, Röda Korset, Bra & Begagnat … sånt.
(Och detta är ju inte helt fel ur miljömässig synpunkt heller. Just vi, här, har gjort om ett rum den här sommaren, och alla tillkomna möbler är antika/begagnade!)
Jag bad IKEA snällt om att de skulle uppfinna en förvaring för kläder som ska återanvändas, som alltså varken är rena eller smutsiga, och som därför bör separeras från dem som verkligen är smutsiga, eller rena. Inget napp. Hur gör ni? Ska de ligga i en hög på en stol? Ska de beblanda sig med de rena kläderna? Ska de ligga slängda över hela huset? Eller förvaras i något IKEAskt speciellt utvecklat för ändamålet? Saken är ju biff.
Det vore så fint om IKEA kunde anlita Lennart Hellsing till sin svenska översättning av katalogen. Då skulle det bli andra bullar av.
Chokladmousse, vill jag även tillägga för att fullända måltiden.
Och Ninja for president.
Nu börjar det droppa inlägg på FB om morgondagen, Lotten. Håll utkik efter Hulken och hälsa från mig.
Jag tror att även båset skulle vara en bra översättare av nämnda katalog. Eller rättare sagt, språkredigerare.
Näe, är svaret på frågan om det går att översätta katalogjäveln. Den är lika fånig och floskelfylld på hengelska som svedesiska.
Jag körde genom Norberg idag. Fyra murstockar stack upp ur lite rykande bråte där E. A. hade stått. Men kunde man återskapa stora delar av ett sönderbombat Europa för sjuttio år sedan så kanske …
Att ni orkar: IKEA anställer inte vilka idioter som helst. Det de skriver är inte slumpat ur MS Word:s listor, precis. De riktar sig till sina målgrupper och vet helt klart vad de gör. Sen må mer eller mindre akademiska Messerschmittar anse sig veta bättre. Låt dem.
Båset fått mig att associera till annat ord.
Mack aka bensinmack.
Angiven etymologi.
https://sv.wikipedia.org/wiki/MACK
Vilket av följande ord är inte en akronym.
Alara
Basic
Beta
Gais
Jas
Laser
Radar
Saab
Satan
Buslätt att slå på, men var lite sportslig och tänk själv först. Det blir roligare då.
Vill tro på Alara, men är det egentligen Satan på något icke-europeiskt språk?
En replik på detta är lika med en let-tråd, så jag avstår. Poäng för att du inte slog på orden, iaf.
Men kan vi andra i båset få tycka och tänka själva LarsW, utan att du ska sucka och stånka över det? Tråkmåns!!
Läste ni att de tror att branden på Elsa Anderssons konditori var anlagd och riktad just mot den byggnaden? Norbergsborna behöver inte vara oroliga för att det skaulle vara en pyroman i farten. Hmm, man undrar.
Hur många konditorier finns det i Norberg och är konkurrensen stor? Eller var kåken byggd på nåt gammalt mystiskt ställe med stor betydelse för nån uråldrig sekt eller så?
I sanning en tanke för konspirationsteoretiker.
”Satan” har sitt ursprung i gammal hebreiska (motståndare, anklagare & c — detta vet jag i huvudet utan att slå upp det, men om Cecilia dyker in i båset har hon säkert mer att tillägga), men det skulle i och för sig inte förvåna mig om det är en akronym (eller en låtsasakronym, sådana som det finns gott om numera) för någonting också.
Konditoriet gör mig blott ledsen. Jag har i min ungdom jobbat som konditor(-assistent) så jag har djupa känslor för välbakade tårtor, bullar och bakelser.
Som sagt, heders för att ni inte slår. Det är alltid QL att tänka själv först.
LarsW: Let-tråd ? Tack Google. http://tinyurl.com/oygkceq
Ja, man undrar om det är någon som blivit nekad att köpa en tangotårta eller så.
Så här styvt trettio år efteråt kan jag medge att jag har blivit nekad en bira på Caféet och skickades hem i stället. De gjorde rätt.
PGW ska ni lyssna på för si hon har secret information from Ikeakatalogens hjärta! (Och jag har en äggkopp till dig ju!)
Nu måste vi ju fastslå att vi gillar Ikea och katalogen trots allt. Jösses vad jag har handlat där i mina dar. Jag blir inte ens otålig på mattavdelningen längre.
Men en sak saknar jag verkligen med den nuvarande, mer slätstrukna och anpassade katalogen: de där sidorna där de använde prylarna till sånt som de inte var ämnade att användas till.
Nu ligger jag i den där Orangeluviska soffan i Bandhagen igen. Hon har gett mig ett drapålakan som inte går att dra på soffan, så jag ligger insnärjd i lakanet som en bebis i en åkpåse eller en larv i en kokong.
Och dääääär gick mitt sovtåg! Måste kasta mig ombord!
Men Ninja, hohoooo, visst kliver du in i båset och berättar mer om kusken?
IKEA är en akronym. Så svåra ord förstår de nog inte på katalogproduktionsavdelningen.
För övrigt är listan med akronymer inte särskilt svår, de flesta tillhör allmänbildningen.
Sisådärja, midnattsklockan är slagen och det känns som ett bra tillfälle att bli alldeles OT (nevermoooooore). Jag har just läst en alltigenom fascinerande artikel om bland annat korpar, Dickens, Poe, Gauguin och sambanden däremellan och en hel del därutöver … häääääär.
Poes korp var alltså i själva verket Dickens korp, och what the dickens, det finns en del uttryck som … och man kan se en korp som … Nevermoooooore!
Jag hade faktiskt ingen aning om Dickens hade en korp!
Men en god vän hade en korp, som han hade räddat när boet förstördes. Det var en mycketinmtressant pippi, som kunde en mängd hyss, och också var en duktig imitatör.
Tyvärr var den också mycket svartsjuk och bevakade sin husse noggrant. Värsta hångelpolisen.
Så när det kom en flicka in i bilden på allvar fick han släppa sin korp fri. Det gick utmärkt, den flög runt torpet i Dalslandsskogarna i många år.
Jag tror att korpar kan vara … ”hårdhänta”, höll jag på att skriva, men det heter förstås ”hårdnäbbade”. Jag har ju sett en del inslag på Mitt i naturen och andra sådana program, där folk träffar ”tama” korpar och får känna på hur det känns när de nyper till för att de är irriterade, smårädda, svartsjuka eller liknande.
Här brukar vi se korpfamiljer kretsa ungefär så här års; på våren ser vi spelflykt, på sensommaren föräldrar som håller på och uppfostrar ungdomarna. Fast just i år har jag ännu inte sett just det. Däremot såg jag i dag en tvåbarnsfamilj ormvråkar (med andra ord, fyra individer) som gled runt, runt, runt om varandra och jamade sådär som bara ormvråkar kan.
Ursäkta, nu tar jag genast av mig fågelhatten igen. Hur fick jag på mig den?
Visstja, nevermooooooore!
Ormvråkar är mästare på att utnyttja termiken, det är så häftigt.
Har du varit nere vid Falsterbo nån gång i september när rovfågelssträcken går?
Det är en absolut fantastisk syn när ett par hundra vråkar ligger och seglar i samma termikspiral.
En av de saker som finns på min hinklista (bucket list, då) är att resa till Falsterbo, eller Ottenby, eller något liknande ställe, och skåda fågelsträck. Oavsett om det blir vår eller höst, men helst bäggedera.
Jag har tyvärr aldrig haft tillfälle att göra en sådan resa (sååå mycket att ordna och beställa med så att …) men någon gång ska det ske!
Man ska ligga på Ljungen en varm dag i september och bara titta upp i skyn.
Om nu de flesta orden på listan tillhör allmänbildningen, så är väl det inte så svårt att ange det som inte är en akronym?
Beta
As low as reasonably achievable
Beginners all-purpose symbolic instruction code
Göteborgs allmänna idrottssällskap
Jakt attack spaning
Light amplification of stimulated emission of radiation
Radio detection and ranging
Svenska aeroplan aktiebolaget
Security administrator tool for analyzing network
Transportbehov längs sträckan Ystad-Mälardalen?
Vi drar ner idag och åter sent på måndag. Kan klara upp till smärre soffor.
Jag önskar så att jag hade ett ärende till Ystad idag.
Förmodligen en grinig kund som tyckte att Napoleonbakelserna var bättre förr.
Dygnsvila i Lund. Där kanske det finns transportbehov?
Tjugotreåringen i Lund behöver en sladd till en slow cooker, kan du fixa det Skogsgurra?
(Jag skojar bara, men egentligen gör jag inte det: det hade ju varit ännu en alldeles fantastisk historia i stil med andra leveranser och problemlösningar som har fixats via båset.)
En sån här!
Katalogen är inte vad den varit. Det var bättre på min tid (förstås), men jag hade en hel del synpunkter på språket redan då. Katalogens utmaning är att den ska funka överallt. Överallt är ganska stort, så det kan bli rätt floskligt.
Men i övrigt kan jag tillägga att, åtminstone för några år sedan, var katalogen och allt annat som produceras i samma hus, ett ställe med otrolig många väldigt kompetenta människor. Att den stora kompromissen (=katalogen) ens går att genomföra är ett logistiskt under.
Äggkoppen, jaaa! När är vi på samma ställe?
Nu vill jag höra mer om Ibsens kusk, det lät spännande.
Är imponerad av Skogsgurras transportservice som brukar nämnas i trådar då och då här. Vi har sådana förfärliga problem med Postnord, kan vi ringa dig nästa gång vi ska ha en pall mellan Småland och Stockholm?
PK: Men dom HADE Napoleon från förr! Du behövde bara säja ”fem gammeldags” så fick du the real McCoy (stavningen?). Slut me de nu.
Jorå, PGW. Jag kommer troligen att ha en del med Växjö vattenverk att göra i höst. Visserligen handlar det om vattentäkten vid Lagan, men det är ju Småland det också.
Nu måste jag verkligen dra. Redan sen.
Apropå Napoleon och Växjö, är det inte i Växjö det finns ett fik som säger sig ha uppfunnit Napoleonbakelsen? Den var väldigt god i alla fall.
PGW: Vilket fik är det? Jag ska till Växjö i höst. Napoleon-test!
Brokvists konditori. Om det är sant att de uppfann Napoleon vet jag inte, men det är alltid en trevlig sysselsättning att konsumenttesta fika.
Absolut, PGW. Brokvist har noterats.
Och om hyrbilarna kan vi tillägga att den tyska familjen hette” Turn und Taxis” med s på slutet.
Ibsens kusk?
Äh, det är inget märkvärdigt, Ibsen skulle ha snyggt tjänstefolk bara.
Han motionerade genom att åka häst och vagn om nätterna. Ibsen alltså.
Taxi–droska–skjuts.
Skjutsplikt fanns redan 1280 för kungen och hans sändebud.
Riktigt när det fanns ett fungerande skjutssystem för vem det vara månde som behövde, vet jag inte. Någon gång på 1600-talet kanske.
Ninjas Ibsen-motion får mig osökt att tänka på sådana där gamla bantningsmaskiner där ett band lades om midjan på den knubbiga, och så gick vibrationsmaskineriet i gång …
Jag gjorde ett hastigt försök att söka på DuTuben eftersom jag vet att det finns filmer, men tyvärr är allt som har med viktminskning och bantning att göra helt hopplöst, det finns miljarder ”tips” här i världen!
Just nu är det oliidligt många incheckningar på SR:s 90-årskalas på FB. Jag är inte bitter som utomstående eftersom jag faktiskt inte längre till hör till SR. Men ett minne har jag delat med mig, och det uppskattades av några:
#SR90. Finns denna hashtag för en som inte är aktiv på Twitter? Men av alla stora ögonblick i mitt radioliv, är nog detta från 1986 ett av de mest minnesvärda:
Jag satt med Berit Berling i S50, som sedemera under några år var Ekots studio, och sände Klassiska Pärlor (tror jag att det hette). Hon upptäckte TV:n inne i studion och refererade det televiserade – smått historiska- mötet mellan USA:s Ronald Reagan och Sovjets Mikhail Gorbachev i Reykjavik mellan styckena.
Live från CNN. Sånt är banalt i dag, men för snart trettio år sen var detta Radio som faktiskt ger mig gåshud än i denna dag.
Dygnsvila i Lund, som sagt. Och tro inte att vi valt Star hotell frivilligt. Det är snarare oviljan att se frinätter frysa inne som gjorde att det blev detta Scandicstyrda hotell.
Vi blev lika besvikna som vanligt på köket. Det får ni läsa om på TripAdvisor om ni står ut med det.
Imorgon måste vi hitta ett annat ställe att äta middag på. Tips? Grand skulle ju kunna funka, men förra gången kom det en kille och körde dammsugare mellan borden medan vi åt. Lite oväntat.
Ostkällaren i gatan till vänster om Grand har jag glömt namnet på. Bengtssons? Olssons? Där kunde man äta bra för några år sedan.
Tips från lokal förmåga? Agneta uti Lund?
Vi kanske kan ha en minibåsträff imorgon kväll? Vi har en sponsor som bjussar. Någon som ställer upp?
Bra matställen i Lund utöver Grand, som aldrig gjort mig besviken.
Les Halles på Saluhallen
http://www.leshalles.se/
Har ätit god lunch där vid flera tillfällen.
Antar att deras kvällsmeny är bra också.
Mat & Destillat på Kyrkogatan.
http://www.matochdestillat.se/
Här har jag också lunchat och det var
bra och gott. De har fått bra recensioner
för såväl lunch som kvällsmenyer.
Bantorget 9
http://www.bantorget9.se/
Här har jag aldrig varit, men
de får också mycket beröm.
Hallarna ser ju riktigt roligt ut! Det enda jag saknar är löksoppan. Maila oss om du har tid imorgon kväll. Det är jag och hyttis – vi skulle ju ändå träffas nån gång. Mailadress finns på hemsidan.
Sponsorn låter hälsa att han med glädje ser ytterligare en gäst.
Nur machen! Som Nike brukar säga.
TACK, Skogsgurra!
Mejl kommer.
Och det gjorde det. Så det blir Båsträff på Les Halles i morgon kväll. Kanske någon lundabaserad representant för Båsmor också dyker upp?
Skogsgurra, Hyttis och Agneta uti Lund på Les Halles – jag ska försöka skicka dit 23-åringen. Om du har något sladd-tips, Skogsgurra, kommer han säkert bara därför! (Vilken tid?)
Sjuigt, ungefär.
Slow Cooker? Av modernt snitt? Finns bild på sådan?
För det är väl inte en gammal strykjärnssladd det handlar om?
Här gnagde kaninen av sladden till dotterns nya fina symaskin och det blev nästan landssorg innan vi kunde konstatera att det var en universalsladd, som vi hade en ny mycket längre liggande på en hylla.
Appels lightening-sladdar däremot verkar gå sönder av ingenting …
Skogsgurra, Lotten har länkat till apparajten i posten 22/8 09:48.
Ökenråttan, det finns lika många ”bättre förr” som det finns människor.
Jaså – en högst ordinär europabrunn. Sådana sladdar finns det i mängd. Överallt.
Sladden till er fröken Rosa, får ni i kväll till ert bord.
Medan vi talar på prosa diktar jag rimmade ord.
Ja, ungefär så. Men byt ut det mesta.
Leverans ikväll.
Så e’re väl, PK.
Nu har jag öppnat datorn för första gången idag! Och konstaterat att det blir sladdleverans! SÅ KUL!
Nu ska jag jaga den synnerligen upptagne Tjugotreåringen!
Och NU är han funnen! Tjugotreåringen kommer till Les Halles kl 19 och är jättejätteglad över sladderiet!
Gissa om vi ska sladdra!