Jag anser som bekant en himla massa saker. Dessutom har jag rätt och alla som tycker annorlunda har förstås fel. Det underliga är att det finns så många andra åsikter – och att de som tycker tvärtemot mig, anser att de har rätt.
Brasklapp för eventuellt nytillkomna läsare:
ibland är jag inte helt allvarlig.
Sådant som jag anser, är till exempel:
- Ungdomsidrott ska vara fylld av glädje och gamman och alla ska få delta lika mycket och aktuell forskning på området håller med mig: ”Huvudmålet med tävlandet i unga år är att stimulera till långsiktig utveckling och ett livslångt idrottsintresse, inte att kortsiktigt vinna segrar och låta några sitta på bänken.”
- Så länge ingen annan skadas, får folk faktiskt klä sig precis hur de vill och ha vilken frisyr de vill (även om alla egentligen borde ha hatt).
- Vin och champagne är jättejättegott. Lever är mindre gott. (Ojojoj vad jag sticker ut hakan.)
- Det är roligt och nyttigt att kunna sitt språk och ”språkpolis” är alls inte synonymt med ”SS-soldat” – det kan istället vara en kvarterspolis som spelas av Sune Mangs.
Men så kommer folk och får göra precis tvärt om! (Va? Får inte jag bestämma, jag som har så rätt? är min omedelbara tanke.)
- Ungdomsidrottsledare toppar och elitsatsar i barnlagen – med föreningens goda minne. (Jag blir galen av detta, men jobbar i motvind!)
- En kolumnist får betalt för att skriva att skidåkare gör fel som sminkar sig. (Jag får lust att i protest köpa läppstift och rullskidor!)
- Pekpinnarna haglar och allmän prohibition ses som en lisa för själen, levern och alla. Skål!
- Det är bättre att för tydlighetens skull skriva 45 °C än 45° C. Denna regel gäller för att °C är en enhet och 45° är en vinkel samt för att C bl.a. är tredje bokstaven i alfabetet. Men om jag påpekar det, får jag bannor för att alla ska få skriva om de själva vill. (Grrr. Alla fattar inte vad du menar.)
Vi återvänder till DN-artikeln om hur man (eller ”kvinnor” i just detta fall dårå) sminkar sig när de ska tävla i skidåkning. ”Att addera mycket prål, eller skönhet, är att säga: det du ser är viktigt. Att inte göra det är att säga: det jag säger är viktigt.”
Skrrrnnnnfff! (Att inte komma med argument utan bara fnysa föraktfullt är tydligen en härskarteknik. Okej, någon gång ska väl vara den första: fnys, fnys.) Låt mig nu visa några bilder från förr, när människorna inte var ”lika toleranta som vi är idag”. Fnys, fnys. (Källa.)
Män skulle på 1800-talet vara män och kvinnor skulle vara kvinnor – på samma sätt som hundar ju är hundar och traktorer är traktorer. Men det finns ju så många hundar! Och traktorer!
På 1800-talet var de med andra ord komplett galna och inte alls så toleranta som vi är idag, eller huuuur? (Oj, ursäkta, jag känner en fnysning bubbla upp ur mitt inre.)
Så tusan heller. Det är bara det att vi är icketoleranta mot åsikter och företeelser på andra områden idag. Försök att hojta ”jag skulle vilja vara hemmafru” och se vad som händer …
Näe. När jag blir stor, ska faktiskt jag bestämma hur allt ska vara.
Hm. Jag brukar ofta gilla Lena Andersson (även om hon är överdrivet sträv ibland), och jag förstår nog vad hon är ute efter även i den kolumnen. Men. Men. Om folk vill bli mascarakladdiga i skidspåren så får de väl bli det av hjärtans lust. Ju.
(Och jag misstänker starkt att eventuell reklamvärdighet inte påverkas av eventuellt smink i spåren ändå. Samt att även männen i skidstudiorna är ytterst primpade och pimpade när de sitter där — håret ligger inte still i rätt form av sig självt, inte, till exempel.)
För övrigt vill jag dyka i ett badkar. Plums!
Du har helt rätt, Lotten, utom när jag har det!
Punkt fyra blev lite otydlig pga radbrytningen: 45 °C än 45° C, ska den nog utläsas. Annars är det bara 30° och lite till här på ön just nu. (C-et törs jag inte placera. Det blir väl fel vad jag än gör). Äh, förresten. Jag chansar: Annars är det bara 30° C och lite till här på ön just nu.
NU fattar jag! En massa poletter trillade på plats! (Notera hur långa tankekliv min hjärna kan göra.)
1) Om inte tjejer ska sminka sig och få se kvinnliga ut, kommer då transvestiterna att göra det?
2) Den kvinnliga expertkommentatorn i studion (jag har glömt vad hon heter, Johanna, tror jag) i Falun var fasligt snygg! Jag skönjar avundsjuka i artikeln.
3) Problemet med kvinnor är inte att dom inte vill vara snygga – problemet är att dom vill kunna bli tagna på allvar oavsett utseende!
4) Skylten: ”Förbjudet att tvätta inte fötterna i handfatet” fick sin förklaring.
5) Sminkindustrin är en lysande affär! Jag köpte själv häromdagen en OSYNLIG produkt! Jo, det är sant. Smink ska nämligen finnas, men inte synas. Dyrt är det också, lika dyrt som en halvgod Burbon.
Stopp! Punkt 3 är felformulerad! Problemet är att kvinnor inte blir tagna på allvar när dom är snygga, som dom vill vara, så som dom vill vara. Fattar ni? Det där med språket, Lotten har du rätt i, men det är fasen inte lätt alla gånger.
Bilden härovan får mig att minnas ett nattligt vrål från vårt kombinerade toa- och badrum för många, många år sedan. Vi bodde i en härlig funkisvåning med egen 30 kvadratmeters takterass och många stora rum. Men av någon anledning var köket, två ingångshallar och badrummet av miniformat. Badrummet var inte större än badkarets längd och den lilla smala ytan vid sidan av karet rymde såväl tvättställ som toastol.
Det nattliga vrålet uppkom när en ung man (8–9 år) vid sitt nattliga toabesök fick för sig att ställa sig på toalocket och öva på grab-startställning (han var simmare). Vrålet följde på att han hamnade med huvudet före i tvättstället.
Jag tror att det skiljer en hel del mellan lagidrotter och individuella idrotter. I de senare tror jag att en viss relativ tidig nivågruppering gynnar alla utövare. Tror faktiskt att det är att föredra många gånger och att det leder till minst lika mycket glädje och gamman.
Tack för att du påpekade radbrytningstokeriet, LarsW!
Pysseliten: jag höjer ett glas champagne till din ära och dina polletter! Det är precis det jag menar: vem ”får” sminka sig?
Grab-startställning … (jag smakar på ordet). Grab-startställning … Där ser ni hur fantastiskt det svenska språket är; vi har ett oändligt antal ord eftersom vi gör såna där fina sammansättningar!
Egentligen är det väl ordet halvsvenskt eftersom det inleds med det engelska grab. Går ju svårligen att använda grabb (grabba tag i) där.
Som synes av bilden så kör ju även de franskspråkiga med det engelska uttrycket.
Senkommen frukostrapport från hotell Wiktoria i Mariestad (vi har åkt bil mesta tiden sen dess och då kan jag inte knappra på Bipaddan):
Ordinär äggröra. Basonfläsk äter jag inte, men groomen säger att det var knaprigt och bra men i saltaste laget. Det fanns ett stort urval bröd, somligt lite torrt, ett mycket stort urval pålägg, inklusive såna där ägghalvor med majonnäs och nåt på, som jag inte heller äter – och hur lägger man dem på smörgåsen? Samt sex (6) sorters marmelad, alla av ovanlig och intressant sort. Ingen vanlig apelsinmarmelad dock. Samt lite exotisk frukt och chokladkaka, men det orkade vi faktiskt inte.
Hotellet var beläget i en större villa, före detta änkehem, och man kunde titta ut på det automatiska gräsklipparfåret som gräsklippte maskinellt.
Nu är vi på Tjörn. Härifrån följer ingen frukostrapport ty detta är ett privat hem.
Nej men nu är det nog snart dax att koka lite majs och steka lite ost. Och dricka lite vin.
Intressant att folk ska få klä sig som dom vill, sminka sig som dom vill och dricka som dom vill. Men inte skriva som dom vill! jAGg torr tratt jhag dirker lire burbon trill. Skrål!
Rally Radio för den som gillar sådant.
Du har en poäng där PK.
eller ja rallyradio då…
Rally i radion. Njäe, rally han uthärdas live. Men jag är antagligen ingen sportnörd på det viset.
Jag tyckte jättemycket om Rally när det gick i radio, i varje fall de första åren. (Jag är gammal, ja, det sa jag ju i går …)
Och käre värld, apropå språk men ingenting annat finns det numera en särskild liten radiokanal för sydnärke. (89.2) Den är … ja jag vet inte vad jag ska säga. Dansband. Gamla Svensktoppen-program (I kid you not). Konstiga småsaker. Och emellanåt är det Viby-iiiin så det börjar surra i högtalarna. Hihi!
(Ja, jag nämner Radio Sydnärke just nu därför att min andra hälft just fick för sig att ratta in kanalen på stora ljudanläggningen, så jag hör i denna stund reklam för restaurangen vid macken/affärn/truckstoppet i Brändåsen, och båtuthyrningen i Askersund, och jag vet inte allt. Det är såååååå roligt med extremt lokal radioreklam, för alla röster låter så ohyggligt spända, konstlade och generade!)
Länka till ett dialektalt ljudklipp, Annika!
Aaaah —
häääär (överst finns direktljud)
(och alldeles nytt körde de den där bottenlöst ”komiska” begravningsbyråreklamen som har dystra kyrkklockor som bakgrundsljud … ja jag vet verkligen inte.)
(Äsch, det har varit bara musik ett tag, men just nu blev det ”program” igen.)
Pyss, jovisst men det är långt till Karlskrona så då får
webbradion duga.
Nu spelar de cool mellanhårdrock.
”Tony sitter och skrattar för jag rapade nyss, men det kommer att klippas bort”, sa programledaren … i direktsändning?
… och just NU pratar de!
Det är jähättesvårt att få till det så här lajv.
Jälp, nu måste jag lämna kejbården.
Hörs senare, tror jag.
Reserapport:
Det han spelar m.hj.a sin Korg Synt här i kväll besparar jag er. Det är bara den tekniska utvecklingen som skiljer detta från Finlandsbåtarna på 80-talet.
Annars har hypokondrikern i mig fått en käftsmäll: Läkaren var på återbesök och konstaterade att allt ser bra ut och fortskrider enligt plan även om lite av svullnaden i benet är kvar. Jag fick också en sjukskrivning för nästan hela den andra veckan här och några dagar hemma sedan.
Jag berättade att jag hade slutat jobba. Vad är den då bra för?
-Du kan få tillbaka en del av resekostnaden av försäkringsbolaget.
-Ta hit!
I Schtockholm har vi raddio Viking 101.4. Det är den enda raddiokanal därman kan få düsk umpaumpa, operett och jazz på samma kväll. En klasiker um nättera.
Härlig läsning. En riktigt fin liten historia. 🙂
Några Engelsmän tycker allt att gräset ÄR grönare på
andra sidan gränsen.
http://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/thousands-call-north-england-become-9248178
Men det är ju så fuktigt däruppe, LL99 … jag vet inte riktigt varför mina associationsbanor först av allt löpte iväg åt det hållet, men de gjorde det så starkt att jag blir tvungen att länka till en låt om dimman på floden Tyne (som flyter ihop och ut mot Nordsjön vid Newcastle): Fog on the Tyne med Lindisfarne. Året är 1971 vilket syns på alla kläderna (och skägget!), och sångtexten har så många allitterationer att jag blir alldeles lycklig.
Och nu känner jag mig gamlare än jag är, för jag var förstås bara barnet när Lindisfarne var som störst, men jag har ju lärt mig efteråt …
Titta på basistens fingrar! De är långa som spindelben.
Reserapport:
I kväll är det sista kvällen före hemresan från All Inclusive-hotellet på Rhodos. Traditionellt ska man då kröka skallen av sig, men här är det annorlunda: Dels är de flesta sista kvällen-människorna här på en PRO-träff och därmed sansade, och dels blir det svårt: Enligt elaka tungor (affärsidkarna i kvarteren) är spriten på hotellet nämligen spädd till 32 procent. Eftersom man kan sätta i sig ett gäng Gin Tonic utan att bli annat än kissnödig, så är jag benägen att tro dem.
Men Ouzon har de inte vågat ge sig på…
Båsistens fingrar?
Apropå förra båset. Idag är det 308 år sedan Carl von Linné föddes.
”Humourous Roman Empire map courtesy of @IlTriumvirato ”
LL99: Ang Linnés födelsedatum (från Wikipedia)
(före adlandet 1757 Carl Linnæus, Carolus Linnæus), född 13 maj[anm 1][1] 1707 i Råshult, Stenbrohults socken, Småland, död 10 januari 1778 i Uppsala,
Anmärkningen berättar
Vid tiden användes svenska kalendern. Datumet motsvarar 23 maj i den gregorianska kalendern och 12 maj i den julianska.
När jag får syn på sista bilden så tänker jag högt: Men vad kul, samma bild som jag har hängandes i badrummet! Bra, nu får jag äntligen veta vad den där nakna, badkarsdykande killen egentligen gjorde reklam för.
Jag klickar glatt på (Källa.)… och min egen blogg kommer upp! Jag blir mycket förvirrad (mer än vanligt) och tror att jag tryckt fel någonstans. Jag provar igen. Samma resultat. Jag klickar för tredje gången. Återigen med samma resultat. Då först trillar polletten ner: Källan är mitt gamla inlägg.
Lotten, det där var förvirrande roligt! 🙂
Inte dyk- utan sittbadkar enligt min mening.
Kolla proportionerna sida /längd.
Örjan, ang. datumet. Jo jag vet men man brukar ändå hålla sig
till samma nummer för enkelhetens skull.
LL99: Reagerade på din kommentar 15.57. Trodde det skulle innebära en doodle, som saknades. Därför kollade jag vidare.
Haha, det gläder mig att jag kunde förvirra dig, Anta Snaque!
Rapport hemifrån: jag har bara legat i feber i två dagar. Vaknat, ätit en rostad macka som jag via sms bett om, somnat om, tittat på en film i sängen och somnat igen.
Det är så man ser till att bli frisk, va? (Och ja, jag ser till att jag är varm om fötterna.)
Någon mer som stör sig på den här typen av rubriker/texter
där något som redan skett beskrivs som det kommer att
ske eller som om det är något som sker just nu?
”Rangers vinner första matchen med 2-1”, det borde väl
stå ”Rangers vann första matchen med 2-1”.
LL99, när man använder det greppet i t.ex. skönlitteratur kallas det ”historisk presens”. Av någon anledning är det ett utbrett bruk i sportvärlden, vilket man ofta hör när idrottare intervjuas efter matchen eller tävlingen (”jag tittar mig över axeln och ser att X är fri så jag passar bollen bakåt och hen gör mål”). De hade ett långt inslag om saken i Språket på radio härom sistens. Varför just i sport tycks ingen veta, men det låter kanske liksom lite extra dramatiskt … och rubriksättare tycker om dramatik och ”omedelbarhet” så de börjar också gilla det där mer och mer!
Men jag håller med om att det inte är något vidare snyggt, inte!
Tack Annika. 🙂
Jag tror att du kan vara lite utmattad, Lotten. Kroppen säger ifrån.
Har precis avslutat telefonsamtal med mina två bröder. Den yngre ligger sedan fyra dagar i sängen med feber (han är läkare) och ser tiden an ”snart är det över”. Den äldre (high-energy-never-rest-personallity) som precis har tillfrisknat efter andra omgången med sängläge sedan påsk, konstaterar torrt att ”han kan nog räkna med minst två-tre dagar till.
Så Lotten: stay calm and stay in bed!
När jag får läsa Skogsgurras tröst (det ÄR tröst), så mår jag plötsligt lite bättre. Och så kommer jag på att Pysseliten var sjuk i flera omgångar, och att hon överlevde. Och tänker att det är bra att ligga kvar i sängen.
Ska bara dammsuga huset först.
Dmmsugning är en gammal känd huskur vid förkylning, förlåt görkylning ska det visst vara.
Annars är det gamla uttrycket human BEings, inte human DOings bra….
Om jag inte överlever en förkylning är det troligen ledan som tagit kål på mej. Du verkar ha samma defekt.
Sist jag var sjuk planerade jag och min (sammanträffande nog lika sjuka) storebror träningen inför vinterns skidåkning. Sådant är så uppfriskande när man bara orkar ligga still. Prova det.
Nu är det så alldeles stilla här att jag liksom lite i hemlighet kan avslöja en fundering som faller mig in varje gång jag ser rubriken här: Vad är en fny, och varför spys den?
(Hm — en kombination av fly och fnyk, kanske. Ett litet, litet dammigt lortigt flygfä som har råkat bli inandat och måste stötas upp med host harrrkll huäää. Jovars, jag har andats in såväl knott som flugor vid tillfälle och det är tämligen kräkligt.)
Oj! Vad utvilad jag är! Slutfnyst varehär!
Resrapport:
Flygplatsen på Rhodos går att beskriva som en katastrof Waiting To Happen. En liten flygplats med alldeles för mycket trafik och passagerare. Logistiken både vad gäller plan (som kan få vänta en halvtimme på en plats på plattan) och passagerare är övermättad. Vi kunde checka in normalt, men sen skulle vi själva ta väskorna till röntgen. Kön var mer än hundra meter lång till den av två stationer som var öppen och tog långt över en halvtimme. Sen var det dags för den normala securityn:
Hundratals människor väntade på sin tur i flerdubbla led till 2 (två) stationer. Där hade vi inte så lite tur eftersom en funktionär bestämde sig för att Sambon behövde rullstol (hon går med käpp), vilket hon avböjde. Funktionären beslöt sig då i stället för att lotsa oss förbi kön. Det kände lite kymigt, men vem tackar nej till att slippa vänta långt över en timme? På plattan väntade sedan planet i tjugo minuter på de sista åtta passagerarna, som inte hade hunnit igenom.
Väl hemma, packade vi upp, sippade lite whisky och stirrade klentroget på termometern: 3,1° C
Vafan LarsW, varför tog du inte med Medelhavsvärmen hem?
Lotten är pigg, LarsW är hemma och fryser (är det typ 30 grader kallare än där du kom ifrån?) — vad bra, och oj då.
Flygplatser är ställen jag ogillar — alltid och överallt — och det där verkade vara ett extra irriterande exemplar. Jag är sååå glad att det inte var jag!
Ja, säg det. Jetströmmarnas visdom övergår vårt förstånd.
Typ tjugofem svalare, Annika.
Foliera?
Får inte till det i Språktidningen. Paginera känns bättre.
Vem folierar i betydelsen numrera?
Att foliera innebär att båda sidorna i ett uppslag får samma nummer.
Paginera = att varje sida får eget nummer.
Tack, Agneta.
Kan detta anses vara språkkunskap? Eller är det att hänföra till yrkeskunnande?
Språktidningen har ganska ofta exempel där man glömmer att det är skillnad mellan språkbrukare i allmänhet och specialistkunnande.
Jag visste därför att jag har läst det någon gång, någonstans. Men jag tror att foliering är något sällsynt förekommande. Det står inte nämnt i de böcker om typografi och tryckning jag har.
Men även ord och uttryck som kan hänföras till specialist- eller yrkeskunskaper hör väl på sitt sätt till språkkunskap.
Foliera kan också vara att lägga på folie på bilar och liknande fordon.
Det första ordet foliera får mig att tänka på är bladguld; man folierar tavelramar, skulpturer, möbler och sådant.
Och så skulle jag visa den (hoppas jag) tillfrisknande sjuklingen Lotten en liten liten unge som gillar basket bara för att han är så söt och pricksäker!
Någon som kör Opel?
Visst kan det vara så att en del yrkestermer bör ingå i varje svensks ordförråd. Stos, pen, orv är ju några sådana som ständigt framhålls som en del av allmänbildningen.
Det är ungefär lika värdefullt vetande som Hallands jävla floder och nån biblisk figurs barnaskara. För att inte nämna Pauli brev. Sånt gör mig knottrig. Utantilläxor utan insikt och kunnande.
I min bransch är ord som dosa, rippel, tidkonstant och stabilitetsmarginal mycket vanliga. Men jag väntar mig inte att kunskap om dem ska ingå i allmän språkkunskap. Och allra minst att de ska förekomma i sin fackbetydelse i ett lättsamt språktest.
Kanske dags att införa en ordkanon – femtiotusen ord som varje svensk ska (inte bör) kunna? 50 000 valt som ett rimligt antal eftersom det motsvarar ungefär fem gånger det antal ord som en sju – åttaåring brukar behärska.
Dagens garv. 😯 😀 😀 😆