Hoppa till innehåll

Pang, bom, tjoff och en gräddboll?

Ni vet att det är lite känsligt … det här med svensk vapenexport?

bomberochgranater

Många anser att det räcker med att vi häller ut möbeldelar och slagdängor samt ett datorspel utan rundade hörn över världen. Stolt kan vi konstatera att utan Sveriges insats hade världens ungdomar inte suttit på sina hopskruvade stolar och byggt kantiga landskap på datorskärmen och Britney Spears aldrig slagit igenom med denna trallvänliga sång av Max Martin Karl Martin Sandberg.

Men nu kan det avslöjas. Det finns en helt okänd falang som hotar miljardexporten av trä, metall, apparater och allt annat (utom bilar, knäckebröd och telefoner där vi numera ligger risigt till). Pip-Petter åkte nämligen till Wien och gjorde denna ruskiga upptäckt:

bomben_schwedische
Pip-Petters fynd i Wien.

Bäva månde Bofors.

Share
Publicerat iBloggen

87 kommentarer

 1. Ja, visst är det härligt!

  Men det var väl på tiden att vi slår tillbaka mot Niederegger Marzipan. Det lübska snasket (ska vara så, den som byter till p och f har bara begränsad associationsförmåga att skylla på) som syns i hyllan till höger om kartongen med bomberna har länge nog fördärvat vår handelsbalans. Skönt att det äntligen blir ordning på detta.

 2. Skriver jag här det jag alltid har kallat gottebitarna i fråga, så lär väl spamfiltret slå bort det, så jag nöjer mig med kommentarer från den tyskspråkkuniga delen av läsarna. Hur i all in dar kan *****bollen ha fått det namnet där?

 3. Du hann före, Lotten.

  Och så fyllig information hade jag inte kunnat leverera. Bara en kommentar att svenska damer (länge sedan, förstås) var uppskattade (är kanske fortfarande, vad vet jag?) och mycket ofta genererade kommentarer om Schlanke Linien und Schwedenbomben.

  Var det fler än jag som fick upp texten på något som knappast kan kallas Hochdeutsch?
  Att jag så skarpögt identifierade Niederegger beror på att vi varje påsk sedan många år får en kartong med sådan marsipan från Lübeck.

 4. Det här var något jag aldrig någonsin hade hört talas om — så utomordentligt intressant!

  Och min tyska är ju så begränsad att den bara är lite, lite, lite ty-… så jag växlar raskt till svenska för att kolla om det där kladdklafset är en svensk uppfinning men vilken tur, den är dansk (oj, fotnoten till detta påstående samt året 1807 går till Jerusalem Post, det här blir allt konstigare).

  Nå, vad jag ville säga var att jag äter om det bjuds, men jag skulle aldrig komma på tanken att köpa för egna pengar. Slibbigt översött, efter en halv får jag avsmak.

 5. Det där är inte *****bollar, vafalls, det är kokosbollar. Styggelsen utan kokos var bara för gamla tantersom inte ville få kokos innanför tandbryggan.
  Kunde möjligen kallas för mums-mums. Inget ungar åt.
  Annika, pröva dem frysta, då blir de aningen ätligare.

 6. Håller absolut med Ninja. Det ska vara kokos på dem. Annars får det vara.

  Men frysta? Njae. I vår väldigt unga ungdom fanns det snaskautomater som stod utomhus året runt. Anordningar för värme eller kyla, som troligen skulle vara ett krav idag, var inte att tänka på. I dem kunde endast ett begränsat urval varor komma i fråga. Choklad var omöjligt på sommaren. Däremot fungerade kokosbollar. På vintern blev både chokladen och kokosbollarna stenhårda. Chokladen kunde värmas i fickan. Men kokosbollarna… Nej, ingen bra idé.

 7. Gott! Håller med Ninja om namnet, kokosbollar eller mums-mums. Jag har minsann också slitit häcken av mej för att bli rik på eländet. Det blev jag inte. Borde nog sålt kalsonger istället – vita.

 8. Läser man den engelska Wikin om bollarna i fråga, så ser man att de har kallats *****bollar i flera länder, men inget om hur det kom sig att de associerades till Sverige i Österrike.

 9. Ja, i andra länder kallas de här fluffbollarna *****bollar, det står i alla länkarna så många gånger att man slutar rycka till efter ett tag.

  Jag hade ju helt glömt bort att även jag sålde kokosbollar under tre år. Vi måste ha sålt riktigt bra eftersom klass 9A slutligen kom iväg på en veckas resa till Rhodos.

  Såg ni när jag åt några riktigt gamla kokosbollar?

 10. Nu blev jag sugen på fluffbollar, fast jag vet att de egentligen är för söta och fluffiga för att vara goda. Håhåjaja.

 11. Det är ju fluffet man vill åt!

  Som relativ nybörjardiabetiker får jag inte längre. Men minns att det var fluffet som var viktigt. Hmm… undrar om det skulle funka med xylitol. Ny världsprodukt – Schwedenbirkenzuckerbomben! Något för IKEA.

 12. Hallå! Det där är inte kokosbollar! Riktiga kokosbollar har inget kex under som ger dem stadga utan är helfluffiga så att säga. När de är riktigt färska ska man nästan inte kunna lyfta dem. Det där är någon slags utrikisk fuskvariant, ungefär som de de klämmer fast på jätteglasstrutarna i Danmark.

 13. Ökenråttan

  Stod det inte att den första länken 02.33 om S-bombe var på wienerdialekt? Om man läser den högt är det lättare att hänga med. Vanligt fenomen.

 14. Så talar en kännare, Niklas! Bara fluff – inga stödkonstruktioner. Och framför allt inte pappskivor i botten!

  Jag minns en fasansfull upplevelse i tween-åren. En ny sorts kokosboll introducerades i brukshandeln. En sådan nyhet var det värt att satsa en tioöring på. Upplevelsen att bita i en läskpappersartad bottenskiva av cellulosafiber satte ett djupt sår i själen.

 15. Ökenråttan

  I går var äldste sonen förbi på middag. Jag var iförd min fina röda jubileumströja, ni vet. ”Ah, modren har skaffat en Ramones-tischa”, sa sonen vänligt men förvånat. ”Nej, såna här vinner man i Lottens julkalenderlotteri”, förklarade jag. Vi analyserade tröjmotivets ikonografi och fnissade gemensamt åt hur Ramones attribut finurligt hade bytts ut mot de lottensiska.

 16. Steiermarkdialekt. Även känt för sina vackra bergstraktorer och att SKF har ett utvecklingscentrum i området. Plus att den tekniska högskolan i Graz har en eminent kvinnlig professor vid namn Mütze. Ja, så får man förstås inte glömma Spanska ridskolans Gestüt i Piber, den stora svampstriden och passagen till Slovenien där man förr kunde hyra extra kraftiga hästar för att dra vagnarna över berget. Under WW2 fanns ett läger på toppen där fånarna hackade en tunnel genom berget så att passage numera är möjlig året runt.
  Och när man kommer ner i Slovenien står gränsvakterna med gamla kikare från sovjettiden och kollar att man har en så kallad vinjett på vindrutan. Har man inte det blir det 1650 SEK i stället för ordinarie 150.

 17. och

  Jaja, där ser man vart wienarnas undermedvetna tankar går. Freudiansk felgodisnamngivning!

 18. och

  Riktiga kokosbollar (skrev först koksbollar, men det låter inte så gott) var STÖRRE, och inte tusan är det någon grädde i dem? Det är väl bara äggvita, något segt och vaniljsocker?

  Oj, vad jag saknar mintkakor (Cap, 25 öre ) och riktiga vaniljpraliner…

 19. Rekord i olämplig felstavning?
  ”Under WW2 fanns ett läger på toppen där fånarna hackade en tunnel genom berget så att passage numera är möjlig året runt”

  Fattas ett strategiskt placerat ”g”

 20. och

  SG, det skulle bli ännu roligare om man dessutom bytte ut m i möjlig till l! 😉

 21. SG, jag har inte en aning.
  När vi väntade vårt första barn fick vi på BVC titta på en förlossningsfilm med GS som hennes dåvarande man gjort. Det enda jag kommer ihåg från den var att när det var dags för förlossning hade maken ryggskott och låg i förlossningsrummet på en egen säng och kved. Filmandet sköttes av någon annan. Detta var 1986 och alltså innan hon blev partiledare. Undrar hur länge filmen visades.

 22. Ninja: Är det den här av den nuvarande partiledaren som avses? Hon som hellre vill samtala med främmande ubåtsbesättningar än köra bort dem. (Det blev en son, ironiskt nog).

 23. Ökenråttan

  Låt mej för ett kort ögonblick återvända till ämnet herrunderkläder. Jag läser just nu en bok om Winston Churchill och han, minsann, gick klädd i ”blekrosa sidenkalsonger”. Det kunde man inte ha trott, va?

 24. Johorå, det kunde man visst.
  Trots allt tal om blod, svett och tårar så har då aldrig jag trott att Winston var typen som gick omkring i härdande tageltrosor inte.

 25. Rosa hade väl gått an. Men blekrosa – där tycker jag att man har passerat en gräns.

  Nej, förresten. Gränsen passerades redan vid siden. Och rosa. Men whisky, det kunde han dricka.

 26. Jag ser dig Och – och har till och med googlat mintkakor hela eftermiddagen!

  I Julkalendern 2012 berättade jag om Churchills onepiece. Redan 2009 publicerade jag en jättetrevlig bild på honom iklädd sparkdräkt!

 27. Du är inte alls osynlig, och! Både Hyttis och jag skrattade gott åt den löjliga passagen av tunneln som fånarna hade hackat. I själva verket så högt att vi trodde att det hördes till Vasastan.

 28. Osynlig? Vem creddade mig för att mot alla odds och hart när obefintliga språkkunskaper ha funnit förklaringen till *****bollarnas österrikiska benämning. Ingen.

  Jag lägger mig att dö, snyftande och sjungande en klagosång.

 29. *vinkar till alla*
  Ingen är osynlig, jag läser allt! Fast bara i skov, liksom, så jag kommenterar/besvarar verkligen inte allt jag skulle vilja …
  *samtliga drar en suck av lättnad*

  Jag vill också återknyta till underkläder, för jag har läst en recension (av en bok som jag gärna vill ha **blink blink flört flört …**) där det står många spännande ting om ett och annat, särskilt sånt som putar ut. Läs hela vägen ner, slutet hör till det bästa!

 30. Torskbitar! (Nej, jag vet vad de där fina putande sakerna heter på svenska men jag tycker att det engelska namnet är mycket roligare, trots att förstavelsen egentligen betyder något helt annat just i det putande sammanhanget.)

 31. ”Det är värt att påpeka att vi använder orden antagande och anta i betydelser, som i viss mån skiljer sig från vardagsspråkets. I dagligt tal kan man säga sådant som ”Jag antar att jag kommer hem klockan fem” – antar = förmodar, gissar, tror. I matematisk text betyder ordet ”antagandet” aldrig ”förmodan” utan istället ”förutsättning”: det man antar utgör utgångspunkten för ett resonemang.
  Ordet påstående i dessa sammanhang används för att beteckna målet för resonemanget – det är den slutsats man vill dra, utgående från eventuella antaganden. Blandra inte ihop begreppen antagande och påstående!

  ur: Algebra och kombinatorik av Anders Vretblad.
  En fantastiskt bra mattebok!

 32. Och DÄR köpte jag den boken, Annika!

  Nej, den här matteboken är inte fniss- och skrattrolig på det viset. Men i exemplen bygger Paul och John en pool medan Mick och Keith sparkar boll. Ett av väldigt få problem med redigeringen var att jag ville byta ut de anglosaxiska idolnamnen mot t.ex. Björn & Benny, men såpass får man inte förvanska ett originalmanus.

 33. Ett klassiskt exemplet på fysikaliskt/matematiskt antagande är ”Anta att en ko är en boll”. Helt OK och mycket fruktbart.

  En term som vållat mig problem är ”ansätt”. Där tycker man sig se att en lösning på ett problem kan ha en viss form. Men man får inte till det så bra. För att ändå kunna testa om det funkar i praktiken kan man då ansätta (inte anta) en viss form på lösningen och sedan arbeta med olika konstanter och koefficienter. Det är lite alkemi över metoden, men den funkar riktigt bra i praktiska sammanhang.

  Men att använda ”ansätt” inför publik – det kan leda till så stora problem att jag gärna avstår.

 34. Idag ansätter jag att tågen strular hela dagen. Jobbar hemma och slipper få en blöt fredag.
  I Anders mattebok handlar problemen om bakelseätande fruar på Ofvandals och gossar som heter Ruda.

 35. Rudorna brukar inte vara gossar. De är nästan alltid ynglingar. Och deras systrar är fröknar. En av de mera kända är frkn Emma ”Stryparn” Ruda.

 36. Ja, Pysse, Vretlind var kursbok på min första mattekurs när jag hobbypluggade för några år sedan. Undrar var boken är.

  Det är roligt när fackspråk använder vanliga ord i andra meningar än den gängse. H är biolog i grunden och ibland uppstår frågan om hon pratar svenska eller biologiska.

 37. Jag tror att Rudajuniorerna utvecklats från gossar till ynglingar. De är de enda som påverkas av tidens gång. Stadsäldstan är evigt urgammal och konferensvärdinnan är ständigt 27.

  Jag måste be om ursäkt för Emma. Det ska vara Stina.

 38. Sanna

  1. Blev förvirrad av det som var tyska men ändå inte. Förstod sedan att det var Bayerska, eller iaf tror jag att boarish betyder det. Jepp, det stämde. Lite om bayerska på bayerska.

  2. GS förlossningsfilm fick jag nöjet att se någon gång under högstadiet (HT 92 – VT 95). Tror att det var i mitt hemklassrum och inte i biologisalen så det var inte en del av sexualkunskapen utan förmodligen en del av någon tema-dag.

  3. Ruda får mig att tänka på kapten Ruuda. Mitt favoritbefäl i lumpen. Numera egen företagare.

  Tack nu har jag skrivit av mig.

 39. Grammatematik.
  Ny ansats: idag blir det Schweden Bomben till fredagsfika. Den känns redan dödsdömd pga första ansatsen. Fredagsfika har jag bara på jobbet. Skrutt.

 40. Agneta uti Lund

  Ansätta – ett ord med många betydelser. Från att häckla, ofreda till anbringa och fästa. Själv använder jag det nog mest i samband med något sjukdomsaktigt – »ansatt av huvudvärk«.

 41. Agneta uti Lund

  Anslutning har ofta med olika sorts samband att göra. Det kan vara rumsligt, men bestämda metrar, kilometrar eller mil finns inte.

 42. Sanna

  Nähä, min kära kapten hade ju lämnat sitt egna företag och jobbar numera på Combitech. Som om någon bryr sig? Knappast!

 43. Alla ni som har sett Gudruns förlossningsfilm – var den bra? (Undrar jag som verkligen tycker om att titta på förlossningsfilmer på tv.)

  I en helt annan verklighet: det är FOPOLL ikväll!

 44. I hast, apropå ”vad är det för begrepp vi hålls med just nu?”, har jag själv nyss drabbats av förvirring.

  Klickar på en alldeles färsk artikel i en tidning (Guardian), och där anges ju alltid exakt när något lagts ut. Så jag ser i ena ögonvrån ”8m ago” och tänker ”Åtta meter sedan vadå hurså vadnudå?” innan jag inser att det handlar om minuter.

 45. Oj, länken till filmen missade jag! Tack! (Snabbkoll: vad lågmäld den var. ”Nu har du ett helt liv framför dig” sa pappan.)

  Förklaringen till Schwedenbomben-kompisen var jag själv först med (23:52 dagen före), men så förstås jag ju tyska och liknande språk också. [plats för jättestor majlis!]

 46. Palmolja kan jag inte tänka mig att kokosbollsfabriken i Blackeberg använde! Annat lär det väl bli nu när den har sålts till Delicato av alla förskräckliga konditoribitstillverkare.
  En gång för länge sedan i ”Anna Holt – polis” gjorde vi en egen lite elak reklamaffisch för Delicato med texten

  Delicato – smakar som det låter.

  Jag minns inte om den syntes.

 47. Vafalls? hinner jag verkligen först med att ”Inget doftar som Annas bak”, eller kan det vara så att alla väntar på att det här båset ska tvärdö i uppståndelsen av nästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.