Sjuttonåringen travade igår iväg för att göra högskoleprovet. Vi är inte riktigt säkra på hans uppsåt, baktanke eller motiv – men allt som har med multiple choice-frågor och allmänbildning att göra, ger upphov till applåder och hurrarop i familjen.
Morgonhumöret var på topp och i stark kontrast till snart sagt alla vanliga skolmorgnar när den unge mannen efter att ha inmundigat ett par, trehundra mackor alltid brukar lomma iväg med ganska trött och glasartad blick, krum rygg och släpande steg. Signalementet i morse hade kunnat stämma in på en seriefigur eller en absurt glad hjälte i en Wahlströms-bok: ett trallande leende, hoppsasteg och mössan käckt på svaj.
Lite av en provokation är det för några oss närstående familjemedlemmar.
– Prov? Är han glad för att han ska ha prov? Så intressant!
– En chimär är vad det är! Han bara låtsas! Det var bättre förr! När jag gick i småskolan nittonhundraförti…
– Ursäkta att jag avbryter. Du måste sluta med dessa ideliga tirader – ingen lyssnar längre på dig när du sätter igång och mal om din barndom. Låt nu grabben testa kunskaperna som han vi…
– Så du hyser inga tvivel till detta beteende, eller för den delen hela jädra högskoleprovet?
– Nej, och det har visat sig vara verkningsfullt eftersom många som inte är intresserade av att göra läx…
– INTE INTRESSERADE? Jag har då aldrig hört på maaaaken! Bortskämda slynglar!
Ja, ni förstår. Generationerna krockar och det som den ena finner intressant, finner den andra obegripligt ointressant och rentav mossigt. Men låtom oss alla lyssna på varandra och arbeta tillsammans som en liten väloljad teaterensemble där någon håller ett tal till talgbollens lov och någon annan berättar hur skimning går till – nej, sorry – undviks (är en bättre inställning till företeelsen), där aktualiteter går hand i hand med antikviteter och där kulmen nås när alla är överens om definitionerna på ellipser respektive eklipser.
När Sjuttonåringen kom hem efter att ha suttit med provet i sju långa timmar, hoppade jag jämfota av iver eftersom jag inte har någon som helst anledning att göra högskoleprovet och är riktigt avundsjuk på alla som har det.
– Berätta, berätta!
– Det var intressant. Inte så stressigt som jag trodde. Men vad betyder taktilt?
– Det som har med känsel att göra.
– Så det är inte något taktiskt?
– Nej, tyvärr.
– Och inte heller ett automatstyrt trumset?
– Eh, nej.
Jag vill också vara med! Men är det sant att alla som gör högskoleprovet hamnar i en sökbar databas där vem som helst får kolla allas resultat? Man kanske skulle …
Fotnot
Alla ord från 2015 års vårterminshögskoleprov (igår alltså) är med i texten ovan:
talg, taktil, eklips, aktualitet, kulmen, skimning, ensemble, kontrastera, signalement, uppsåtlig, snart sagt, inmundiga, krum, tirader, verkningsfullt, ge upphov till, absurd, hysa, provokation, chimär
Men GÖR DÅ högskoleprovet!
Det finns väl ingen kombo av svar som gör att man exploderar?
Eller nån högskolepolis som kommer sättande och säger du ska minsann inte göra det här för du BEHÖVER inte det?
Eller nån som säger att man drar iväg på skojsigheter på skattebetalarnas bekostnad?
Va, va, va?
Själv gjorde jag högskoleprovet för ett par år sen och det var riktigt roligt!
Kan jag, kan du!
Marsch.
Varför är priset höjt för att få skriva provet? 450:- är ganska mycket för en student att betala, tycker jag.
Jag skrev om det tre gånger för att få ett drägligt bra resultat (jisses, det måste ju vara runt 20 år sedan!), medan PK spikade resultatet på första försöket. Kul var det i alla fall att skriva! Sedan valde vi utbildningar där hp-intagen var så låga att samtliga sökande kom in, men det är ju en annan historia.
Jag tror att priset är satt så högt för att … nej, jag vet inte. (Hade massa tankar om att de ville minska antalet människor som gör det, men fick inte ihop logiken.)
Så. Vasaloppet och högskoleprovet på ett och samma år, säger du?
Varför stressa? Högskoleprovet 2015, Vasaloppet 2016, Statsminister 2017.
Jag kan alltid alla ord i ordförståelsedelen. I övrigt mer blandat resultat.
Grabben har gjort provet ett antal gånger tills han fick 2,0. Han kunde ju inte stå ut med att ligga efter sin brors flickvän, som fick 2,0 genast, om jag har förstått det rätt (vilket är desto mer imponerande som hon kom till Sverige när hon var 11. Eller var det 13?)
Jag vet inte var punkten ska stå efter förra stycket, så den kommer löst.
.
Brid, barn som gå sina första skolår med sitt modersmål och sedan flyttar till ett land där dom får lära sig ett nytt språk, har generellt lättare att klara skolan än dom barn som går sina första skolår med ett nytt språk. Skolstarten är tydligen väldigt viktig för fortsatt utveckling. (Vem hade kunnat ana det?) ja, nu har jag inte någon referens, tyvärr, men jag är ganska övertygad om att det stämmer.
Åh, vad fint med en lös liten punkt som man får stoppa in där den ska vara!
Men här kommer instruktioner!
• Meningar med parenteser tycker jag om (och även Annika, har jag förstått).
• (Meningar med parenteser är inte svårlästa om de följer skrivreglerna.)
• Parenteser kan (anser jag och många med mig) krydda även en trist anrättning.
För det mesta har jag ett retfullt fel i ordförståelserna, men i dag var det 20/20. Men vad svaret på fyra upphöjt till minus en halv är vet jag inte. Sånt var det alldeles för länge sen jag höll på med. Någon som kan ge ett pedagogiskt svar?
Fyra upphöjt till ett negativt tal blir ett genom fyra upphöjt till det positiva talet. Upphöjt till en halv är samma som som roten ur.
Alltså: 4 upphöjt till minus en halv är lika med ett genom roten ur 4, dvs ett genom två.
Svar: C
What Pysse wrote: http://matematikvideo.se/lektioner/hogskoleprov-trana-xyz-del2/
(Det är inte alls så krångligt som det ser ut vid en första anblick.)
Är det här ni håller till!?
Då förstår jag varför ingen undrar vad avloppskedningarna är. Jag skrev så i morse och nu fattar jag inte vad jag menade. Eh, jo. Det gör jag nog.
Men vad den där konstiga figuren med cirklar och streck har med dagens ämne att göra fattar jag inte alls. För det kan väl inte ha med ”ellips” att göra? Jävla fuskellips i så fall.
Och nu ska jag vara sådär tråkigt överkursig som jag kan vara. Ellips betyder egentligen förkortning (man kan tänkas tänka på liknelse, men det är ju sånt som Jesus höll på med och det heter dessutom inte ellips utan parabel). Och om man vill överdriva en aning – vem vill inte det – så han man dra till med en hyperbel. Snurrigt? I cirkel, kanske?
Konstigt? Inte alls. Kägelsnitten.
Åh, jag uppskattar det där Lotten!
Är inte en ellips två parabler? Och hyperbel två divergerande parabler, som aldrig mötas i en ellips? Måste kanske googla lite …
Så var det ja!
A propos parabler:
Fabel från Babel
Det går en gammal fabel:
En kung som var konung i Babel
han stod i sin hängande trädgård
och slog en gyllne parabel.
Vad slår du mig för, sa parabeln
var snäll och lägg undan sabeln!
För all del, sa kungen av BABEL.
Lennart Hellsing, så klart.
Babel
Den artikeln beskriver det mycket bra, Pysse. Men vid flyktig genomläsning saknar jag en liten grej, som kan vara intressant att fundera över; parabeln urartar till en rät linje när den går genom konspetsarna. Och den linjen har förstås också ett namn: generatris.
Hellsing beskriver den gyllene bågens form helt korrekt när han använder ordet parabel. Och det råder ingen tvekan om vad sabeln kan vara för något.
Men inte ens Hellsing klarade tydligen av att rimma på den hängande trädgårdens båglinje, den så kallade katenarian.
Även jag har inte skrivit högskoleprovet. Heller. Alls. Någonsin. Ens.
Men är det inte lite väl många kommatecken i uppräkningen av orden (jag stirrar på dem i avdelningen ”ge, upphov, till”) där sist i huvudposten?
Det är snart sagt en chimär att jag kommer att få se nästa eklips. Tänkte jag när jag gjort högskoleordprovet och kollade hur svarsstatistiken såg ut: snart sagt, chimär och eklips var det bara strax över 50% som hade rätt på!
För att inte tala om att få göra högskoleprovet med talsyntes! Där snackar vi chimär. Vi är några som ligger på för att det ska bli möjligt att göra högskoleprovet med talsyntes. Först sa UHÄ (som det hette då) att högskoleprovet också är ett läsförståelsetest. Ett test som ska förutsäga studieförmåga och då är läsning viktigt. Men ju fler som fick läsa in sina högskolekurser med hjälp av talsyntes, eller inläst kurslitteratur, desto konstigare blev den invändningen (”Du får gärna använda talsyntes när du väl kommit in på högskolan, men du får inte använda det för att komma in…”) Jag har skrivit till UHR (som det heter numera) några gånger. 2011 fick jag svaret att man utreder. Förra året fick jag svaret att det man utredde 2011 var något annat (MEN JAG FRÅGADE JU FÖR H*LV*T* INTE OM NÅGOT ANNAT, JAG FRÅGADE OM TALSYNTES!!! … svarade jag inte, för kolerisk är jag inte). Jag får på nytt svaret att man utreder möjligheterna att skriva provet med hjälp av talsyntes. Undrar vad det är de utreder. Tekniken finns.
Ursäkta tiraden.
Ja, vi har också grävt lite i vad som gäller när man har dyskalkyli. För dem gäller inte ens förlängd provtid – det är under utredning!
Och förlängd provtid är inte ens en hjälp. Det är som att ge någon en cykel med lägre växel bara.
Här kommer min favoritellips: ligaturen!
Den ellipskunskapen har jag haft massor av nytta av! (Ja, jag gör inte många knop idag. Helgar dagen helt enkelt.)
…
Ja det gör man.
Ja, såna ja … dem tycker vi om.
Förlåt, här har ni fått hänga alldeles för länge ensam utan sällskap av ellipsligaturexperten, som dock verkar ha helt tappat känslan för kommatecken – precis som Annika påpekar. Det ska genast rättas till!
(Och sedan ska jag korrläsa i ett par timmar. Årsredovisning. Floskler. Huga.)
Flåsredovisning, då. Stackars, det låter så lagom stimulerande och roligt.
Fast jag svävar fortfarande i ovisshet om hur man gör med parenteser som man har inlett en helt ny mening inuti. Word säger GÖR INTE SÅDÄR! men jag vet med mig att jag i de flesta fall kan bättre svenska än Word, så det litar jag inte på.
Lotten kan vara glad att hon inte behöver tvätta sådan här text (det blir inte mycket substans kvar om man tar bort alla bedömningar, partners och målbilder). Någon lampa har vi ännu inte sett:
4. Nyemission 2004:
”Bolaget befinner sig idag i ett läge då utvecklingsarbetet nått en sådan nivå att planering för framtida kommersialisering och marknadsbearbetning måste få en större roll i bolaget.”
5. Nyemission 2007:
”För närvarande pågår en utprovning och anpassning av tekniken för att få en produktionsfärdig slutprototyp.”…”Målet är en lansering om cirka två år vilket dock kan komma att påverkas av hur arbetet fortskrider.”
6. Nyemission – våren 2009
”Vidare har vi utvecklat ny drivelektronik. Det är viktigt för dig, som funderar på att investera i Bolaget, att förstå att vi i samband med denna emission valt att fokusera på lampan.”
7. Nyemission 2010:
”Med den förestående nyemissionen tillförs Bolaget kapital som i första hand skall möjliggöra fortsatt utveckling av Bolagets miljölampa. Avsikten är att bolagets resurser kommer att fokuseras på lampan med målet att åstadkomma en rimlig livslängd och en miniatyriserad elektronik samt påbörja produktionsanpassningar.”
8. Nyemission januari 2011
”Kapitalet från företrädesemissionen skall användas för utveckling och integration av en kostnadseffektiv drivelektronik, industrialisering av den zinkoxid-baserade katoden och optimering av systemlösningen så att belysningsegenskaperna möter marknadskraven för flera produktsegment. Vidare avser Bolaget utvidga samarbetet med partners för att ta Bolagets fältemissionsbaserade belysningsteknologi till marknaden i slutet av 2011.”
9. Förberedande åtgärder för nyemission oktober 2011
”Bolaget kallar till extra bolagsstämma för beslut om bemyndigande till styrelsen att genomföra nyemission. Under 2012 kommer Bolagets huvudfokus för vidareutveckling av belysningsteknologin att ligga på:
Återbetalning av krediter (ALMI-lånet)
Fortsatt utveckling av bolagets katodteknik
Industrialisering av tillverkningsprocessen för katoder
Vidareutveckling av elektroniken med fokus på kostnad och integration i klotlampsformat
Utveckla en prototyplina tillsammans med Bolagets industriella partner
Träffa avtal med industriell partner för kommersialisering av ljuskälla”
10. Nyemissionsprospekt 1 december 2011
Bakgrund och motiv: Företrädesemissionen genomförs för att finansiera fortsatt utveckling av Bolagets teknologi, vilken har sett stora framsteg under 2011, och möjliggöra ytterligare marknadsanpassning av Bolagets produkter. Styrelsen bedömer att Bolaget, med den marknads- och utvecklingseffektiva organisation som framarbetats under det senaste året, har goda utsikter att nå de uppsatta målen som kommer leda fram till intäktsgenerering.
Mål: Bolagets mål är att vara en licenspartner och leverantör av belysningsteknologi och komponenter till aktörer inom belysningsindustrin med färdigutvecklad katod och etablerade partnerskap under 2012.
Bolagets mål för Bolagets belysningsteknologi är att den skall vara konkurrenskraftig genom att uppvisa goda belysningsegenskaper, kostnadseffektivitet vid användning och låga tillverkningskostnader samt ha utmärkta miljöegenskaper.
11. Nyemissionsprospekt 23 november 2012
Bolagets målbild: Styrelsen i Bolaget har under augusti 2012 beslutat att ändra Bolagets målbild för 2013. Målet för 2013 är att Bolaget skall presentera en helintegrerad funktionell prototyp inför lanseringen av produkter som uppfyller marknadens behov för allmänbelysning. Massproduktion av produkter skall därefter kunna ske genom tillverkare i Kina som riktar sig både mot den lokala marknaden och mot exportmarknader.
Målbilden innebär att Bolagets teknik intar en ny position och att verksamheten ges en ändrad inriktning. Genom att erbjuda belysningsmarknaden en fullständig lösning, färdig för produktion, tar Bolaget också ett steg uppåt i förädlingskedjan. Lanseringen av produkter baserade på Bolagets teknologi kommer att ske i samarbete med industriella partners. Dessa produkter kännetecknas av en konkurrenskraftig kostnadsnivå, goda belysningsegenskaper och skall kunna klassas som miljövänliga av berörda myndigheter.
Motivet för förestående kapitalanskaffning har sin grund i styrelsens bedömning i oktober 2012 av Bolagets position och framtidsmöjligheter. Bolagets utveckling under 2012 har skett med väsentligt bättre resultat på många plan, och i linje med bolagets strategi för 2012, dock utan att det memorandum of understanding som skrevs under i början av juli inom ramen för överenskommelse om joint venture kunde fullbordas. Bolagets mål att både kunna bilda ett joint venture i Kina och inleda produktion av belysningsprodukter baserade på Bolagets teknik under 2013, anses realistiska.
Det sammanlagda behovet för perioden bedöms uppgå till 36 MSEK, vilket inte motsvarar den planerade emissionslikviden efter beräknade emissionskostnader tillsammans med tillgängliga likvida medel samt kapitaltillskott genom teckning av de två teckningsoptionerna. Bolagets styrelse bedömer det därför som sannolikt att under perioden kunna säkra ytterligare finansiering genom Bolagets kontakter.
Vad jätteskönt att jag helt kan ignorera din text, Skogsgurra!
Brid: ”… svävar fortfarande i ovisshet om hur man gör med parenteser som man har inlett en helt ny mening inuti” – jag anar att Word har rätt men förstår inte riktigt. Menar du så här, så får man inte göra så, nej:
På det hela taget var han en rejäl människa (Hans mamma visste vad hon gjorde när hon den mörka natten 23 år tidigare raggade upp en lätt berusad skogshuggare på en handbollsmatch.) som inte gjorde ens en fluga förnär.
Näe, jag menar som jag gjorde i min kommentar 10:07 igår.
Som Lotten skrev i förra båset har Uppsala tagit sig till semifinal i basketligan efter att ha slagit Norrköping borta i avgörande kvarten med en (1!) poäng. Det är stort, det är det. Synd att man inte var där.
Står det fyra minus en halv? Hur kan det bli något annat än tre och en halv? Hilfe!
Nej, Och, du har tappat glasögonen (eller luppen!) för det står ”fyra upphöjt till minus en halv”.
Lotten, du har väl inte missat:
”Sommar i P1 söker Lyssnarnas Sommarvärd 2015”
Till allmän förnöjelse (förlöjelse?): 27 kartor som borde har korrekturlästs betydligt bättre. Samt i en del fall, korrekturritats (se där ett ord jag aldrig har skrivit förut).
Sommar är för det mesta förinspelat nu för tiden. Bättre var det (kanske) förr: En gång, på 80-talet tror jag att det var, satt vi i en av Radiohusets ordinarie studior och sände programmet med all ventilation ur funktion pga något elfel. Studion hade dessutom sol i fönstren. (Är det något som alltid fungerar i Radiohuset, så är det den elförsörjning som gör det möjligt att sända). Att uppna funstren gjorde bara saken värre.
Temperaturen blev oliidlig vartefter, och jag gjorde den i mitt fall ultimata uppoffringen: Jag avstod från att röka under sändningen. Icke halp detta.
Den stackars Sommarvärden kämpade på, och vi i kontrollrummet likaså. Såsom varandes den enda mannen i sällskapet fick jag nådigt tillstånd att genomföra sändningen med bar överkropp, gissningsvis för att det knappast ens distraherade de övriga.
Vi kom i mål utan att skämmas. Det gör man på något automagiskt sätt så gott som alltid när man sänder direkt.
Ah, det var därför halvan med sitt minus var uppe och svävade i högerkanten. Tack för klargörandet!
Nu … här igen. Erinrar mig Brids fråga (först 10:07 i går, senast 8:13 i dag). Kopierar relevant textstycke för att kunna tänka …
Han kunde ju inte stå ut med att ligga efter sin brors flickvän, som fick 2,0 genast, om jag har förstått det rätt (vilket är desto mer imponerande som hon kom till Sverige när hon var 11. Eller var det 13?)
Jag håller med om att just den varieteten är lite småkrånglig. Men om du sätter en punkt efter parentesen utan att ändra ett enda tecken i övrigt så blir det hyfsat (för brytningen medelst punkt till ny mening inom parentesen stör egentligen inte det överordnade faktum att orden i parentesen är en direkt fortsättning på det du skrev före parentesen).
Men den lösningen är inte sådär hysteriskt snygg, det får jag hålla med om. Den duger, men om man vill göra om finns två varianter som jag kanske hade övervägt (om jag hade tänkt och om det hade rört sig om Viktig Text — på ett sånt här ställe sitter man ju inte direkt och funderar över Perfekt Prosa, hoppas jag!).
Antingen sätter man punkt före parentesen och startat talet inom parentesen med stor bokstav. Och när man gör så, ska det inte vara punkt utanför parentesen på slutet, ty då är parentesen sin egen slutna värld.
Eller så sätter man exempelvis tankstreck i stället för punkt inom parentesen, så att allt som står innanför krokarna är inom en ”mening”, och då blir det punkt utanför parentesen.
Ursäkta, jag är parentesmissbrukare och jag gör allt som kan göras med parenteser när som helst, hur som helst, inte minst när det är helt onödigt …
… och så är jag dessutom ett ellips-fan.
Eller: jag bara gör.
Om Lotten slår mig på tassarna så böjer jag mig, för hon är uppenbart modääärnare än jag när det gäller sånt härnt.
Ick, glömde ellipsen: …
… och jösses vad jag glömde att uttrycka min glädje över själva informationen i det textstycke av Brid som jag just har påtat i.
(Underströk jag tillräckligt väl att en punkt direkt efter parentesen där hade varit på sin plats och helt okej? Resten är bara babbel …)
Majlis som visar alla tänderna (= stort leende).
Hej Brid. Hej!
(Jamen när jag tänker på tandrader så tänker jag på Christopher Lee, leeeeeeendets apoteos och en på alla vis underbar skådis … Tall, dark and gruesome som han kallade sin självbiografi. Ehrm … var var jag, och varför?)
(Ännu senare)
(Korrespondenten gnisslar lite med sina ojämna tänder)
(En uv hoooar, en varulv yyylar, de små grå männen försöker svepa in vanliga människor i klibbiga fångstnät och därefter sticka upp grejer i deras hoohaaa …)
Nå. Jag har just hittat en liten film som verkligen skulle ha platsat perfekt i kalsongbåset, men nu hittade jag den nu, så nu visar jag den här: Beckham & Corden. Det som gläder mig mest är beviset på att David Beckham faktiskt har en utmärkt känsla för komedi och självironi, vilket jag inte var så himla övertygad om förut.
Annikas länk till de tokiga kartorna kl 18:00 är jätterolig!
(Pssst. Jag har drabbats av datortrubbel. Kanske är jag lite frånvarande idag [igen].)
Och hur räknar man ut något upphöjt till minus något…? Varför fick jag inte lära mig det i skolan?
Har ni förresten märkt hur konstigt unga människor håller pennor nuförtiden? Som treåringar, med hela handen! Första skoldagen gick vår lärare runt och lärde alla, var och en, hur man håller pennan. Det sker alldeles uppenbart inte nu. Så beskäftig som man är visade jag henne, och hon försökte och tyckte det kändes väldigt konstigt.
Idag är det 126 år sedan Eiffeltornet öppnade.
…och denna dag 1779 skrev Ryssland och Turkiet på en ömsesidig non-aggressionspakt vad gäller Krim. Den känns på något vis överspelad.
Det var även detta datum som Sir Dugald Clerk, 2-taktmotorns uppfinnare föddes. Alla vi som har trimmat moppar borde hedra honom.
…och denna dag (1809) föddes Gogol (samt 1930) reglerna för vad som fick visas på bio i USA.
@och – ja, unga har konstig pennfattning men jag har också reagerat på att väldigt många kvinnor (<40 år?) håller pennan väldigt konstigt. Jag har undrat om det är något med långa naglar?
och, var och en får väl hålla penna som de vill?
Nu har jag också lagt mej till med ett ont knä. Jag slog i nånstans under min vilda framfart i hemmet. Det gjorde ont men så blev det bättre. I går var vi på Operan (Wagner, Tristan och Isolde, från 18.00 till 23.00). Första akten var 80 minuter lång och jag fick så ont i knät av att sitta och sitta att jag höll på att bli galen. Damen i stolen breve blev också galen; jag flyttade på benet på tusen sätt för att försöka hitta ett läge där knät inte gjorde ont. Förgäves. I pausen (30 minuter) utrustade jag mej med att glas vin i guldfoajén under Carl Larssons Fama som tutade i sin lur och så gick jag upp och ned i alla trapporna. OCH DET HJÄLPTE! Andra akten var bara 70 minuter och då hade det onda gått över. Kortare andra paus, mera vin, mera trappspring och sista aktens 80 minuter var utan problem. (Utom för Isolde, då, som var förkyld och dirigenten som hade influensa och feber och fick gå hem i andra pausen och repetitören fick ta över, i jeans och jympadojor.)
I dag släpade Lille M. med mej på promenad; ont i knät. Då gick jag lite i trapporna vid Sjöhistoriska och si, det halp!
Lotten, gå i trappor. Det kanske funkar för dej också.
Vasaloppsbackarna nästa, Ökenråttan!
Vad säger ni om morgondagens schema?
08:30–09:00 radioprat
09:15–12:00 föreläsning på Mälardalens Högskola
12:30–13:30 intervju med en basketmänniska (ideell arbetare som ska uppmärksammas)
14:00–14:30 telefonmöte om en bok som ska korrläsas
14:30–15 april redigering av en bok om paradoxer
14:30 till 15 såg väldigt snävt ut. Vid första påseende.
Sovmorgon, ingen lunch och blä för telefonmöten säger jag.
Jag tänkte börja dagen 06:30 i simhallen. Tjoho – jag kan ju crawla nu!
Jag sa att pennföringen var konstig, Lupus, inte att den borde förbjudas! Men anledningen till att vi lärde oss var ju att det är lättare att skriva utan att använda hela handen, och man får mer koll över vad som skrivs. Och man ser vad man gör.
Hur var det med räknetalet? Hade jag suttit på provet, hade jag bluffresonerat mig fram till att det var en halv gånger fyra fast minus, och svaret borde bli -2.
Man skulle inte knipa för hårt om pennspetsen, minns jag. Jag tycker nog att det är bra om man rättar till så man får en bra pennfattning. Eller, idag är det väl bra om man lär sig hur man sätter fingrarna på tangentbordet. Ergonomi i allmänhet borde ingå mer i skolundervisningen.
och, lova att du läser detta. Gör du det så tror jag att inser hur det fungerar. Varning – det är ganska långt. Så här:
Exponenter används för att tala om att en multiplikation görs ett antal gånger. Två gånger två är ganska otympligt i ett matematiskt uttryck. I stället skriver man 2^2, där ”^” betyder ”upphöjt till”. Om du tar två gånger två gånger två så skriver du 2^3.
2^2 blir fyra och 2^3 blir åtta. Att 2^1 är detsamma som två, utan att multipliceras med sig själv, dvs 2 kan vara lite knepigt att inse. Men så är det. Hittills har vi alltså insett att:
2^1=2
2^2=4
2^3=8
Man multiplicerar alltså basen (två i det här exemplet) med sig själv så många gånger som exponenten säger. Exponenten är siffran som står lite upphöjd till höger om basen.
Gissa nu vad följande blir:
2^4 (svar 16)
2^5 (svar 32)
Enkelt, inte sant? Om du skulle backa lite med exponenten – minska med ett. Då får du
2^2=4
2^1=2
2^0=____ (svar 1, hälften av 2^1) Nu ser du mönstret, inte sant?
Nu det riktiga provet: Vad är 2^(-1)?
När du fixat det så ska jag krångla till det lite mer. Men bara om du svarar på 2^(-1) först.
Du ser exponenter oftare än du tror. En kvadratmeter skrivs ju m^2 och kubikmeter skrivs m^3. Det innebär att du multiplicerat sorten två respektive tre gånger. En kub med sidan 2 meter har alltså volymen 8 m^3.
”2^0=____ (svar 1, hälften av 2^1)”
och 3^0=1,5 (om jag följer mönstret hälften av 3^1=3).
Nää det blir väl 1 också.
Men SG vad är förklaringen till att det blir 1?
När man har två som bas blir det hälften. När man har tre som bas blir det en tredjedel.
Det är basen som styr vad man ska multiplicera/dividera med.
SG: Kort fråga. Richterskalan.
Är den baserad på 10 som bas?
Nej, det är en annan siffra. Wiki vet. Ser lite rörigt ut det där med Richter och andra jordbävningsskalor. Inte bra att titta på om man håller på att lära sig om exponenter.
Isaac Asimov har en skrivit om kvadratroten ur minus ett, en text som har blivit ett inslag i diskussionerna om imaginära tal. Jag har den i en bok någonstans och minns att jag begrep det hela någorlunda på den tiden det begav sig, men kan då rakt inte påstå att jag för den skull hänger med här, så därför höjer jag med just roten ur minus ett.
Dags för Moa att komma med i snacket.
Fia har säkert också snappat upp en del från sin axel…
Typ: ”Skalan är en logaritmisk skala där varje steg motsvarar en ökning av magnituden (skakningen) med cirka 10 gånger.”
Men det visste jag ju inte förrän Wiki berättade det: http://sv.wikipedia.org/wiki/Richterskalan
Skogsgurra: Moa (den matematiska Femtonåringen) åkte hemifrån i fredags (basketläger i Visby), kom hem för att sova i ett par timmar i söndags, och sitter nu och spelar kort i en husvagn i Falun tillsammans med en matematikkompis och en konståkare.
Hälsa Moa från Isaac.
Mikaels: Räknar/antager jag rätt?
Om exponenten ger 10 ggr ökning för varje steg bör väl basen vara roten ur tio. Vadän denna siffra kan vara utskriven
Örjan, Engelskspråkiga Wikipedia anger nedanstående formeln för
uträkning av en jordbävnings magnitde.
https://upload.wikimedia.org/math/1/3/e/13e5e0759d863fbb88d35d2ca1421b7b.png
LL99: Tack länk, men jag behöver antagligen uttydning (via Moa?) för att kunna tolka formeln.
Har läst, SG. Tack! Jag vet i princip vad ”upphöjd till” är, och hur Richterskalan fungerar. Och hur det går när man fördubblar risgrynen på varje ny schackruta. (Illa!) Det är när minus dyker upp i det hela som det blir rörigt.
Va bra att du läste! Det där med minus är inte alls konstigt. Du bara fortsätter till vänster med exponenterna. Du var ju med på att 2^0 är hälften av 2^1? Om du räknar ner från 1 via 0 till -1 och dividerar med basen varje gång så blire ju 1/2 vid -1 och 1/4 vid -2. Det är inte värre än så.
Och om basen skulle vara 10 så räknar du ner från 100 till 10 och 1. När du hamnar på minus blire 0,1 (tiondel av 1) och fortsätter ner genom 0,01 och 0,001 etc.