Hoppa till innehåll

Whiskytokerier

Klingande isbitar i ett lågt glas. Skvalp av okänd dryck.

– Fancy a drink?
– I don’t mind if I do, no.
– Whisky?
– Please. With soda …
– Really?

Ni som är i min ålder eller ännu äldre kanske känner historiens ”Arvingarnas” vingslag?


Nej, helt fel.

brothers3
Just det, helt rätt.

”Arvingarna” var en 70-tals-tv-serie som hela Sverige tittade på – även den unga Lotten, som verkligen borde ha gått och lagt sig och inte alls suttit uppe och tittat på hemska intriger och låga glas med klingande isbitar och dryckskvalp samt den hemska boven Paul Merrony och Hammondorglarna Hammondbröderna som tjafsade sig genom åren. Men kanske såddes ett litet whiskyfrö hos mig här?

colin baker_paul merrony 1976
Paul Merrony, spelad av Colin Baker som sedermera blev en Doctor Who.

Eller så såddes inte ett skvatt förrän jag översatte det stora whiskyeposet och bestämde mig för att gilla Glenfarclas, precis som Steffo. (Den där länken ska ni inte klicka på om ni inte gillar Julkalendern, för si då fattar ni ingenting och det är oftast väldigt irriterande att fatta ingenting så det ska vi undvika. Istället kanske vi kan trampa vidare i whiskyspåren och häpnas åt något annat som man faktiskt inte heller kan förstå?)

whiskeytoothpaste
Whiskytandkräm! För alla som inte tycker om ”oral hygiene”! (Läs texten!)

Men nu till pudelns prick över ont krut. Ni minns korvautomaten som fascinerade oss så våldsamt för ett par år sedan när Skogsgurra till och med skickade den här bilden till mig?

korvautomat
Varm korv-gubbarna blev ilskna och gillade inte konkurrensen ett enda dugg, men behövde inte vara oroliga eftersom korvautomaten inte blev någon större succé. Ibland kom korven ut kall, ibland utan bröd, ibland som en skrumpen gammal galosch.

Vad kunde man inte ha i en automat på den tiden? Hattar? Simbassänger? Telef… öh. Sprit! Eller?

whiskydispenser
Den 15 februari 1960 på ”The Second Automatic Vending Exhibition” visade denna koft- och pärlhalsbandsklädda kvinna hur man i en liten pappmugg förser sig på whisky. Med knapparna kunde man även så praktiskt välja mellan vatten och soda.

Nu undrar man ju vad dagens galenskaper är – vår tids automattokeri. Kanske alla dagslände-appar?

Share
Publicerat iBloggen

61 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Här sitter du och skriver blogginlägg om alkohol medan DDM
  i all sin förtvivlan försöker hindra dig från att trycka på enter. 😉

 2. När kommer doft-datorn, det skulle jag vilja veta. (Stundom spekuleras det i sådana, har jag läst …)

  Men den där whiskytandkrämen var ju något alldeles enastående. ”Night-before feeling on the morning after” står det som vore det något man skulle kunna eftersträva, trots att det ju normalt är det sista man önskar!

 3. Whisky dricks inte kyld. Fluidiet skall vara rumstempererat och möjligen kylt av en isbit. Fast då är det lätt att man får bråttom innan isen smälter och blaskar till det i glaset. För egen del använder jag frysförvarade kuber i granit, som kyler utan att späda. Då kan man dra ut på njutningen.

 4. Greenland Studios var ett sånt där postorderföretag som sålde allt möjligt nödvändigt för den moderna människan. Gräsklippare som drevs av ficklampsbatterier, handhållna fläktar, , you name it, they’ve got it. Teknikmagasinet, lixom.

 5. Dagsländor har vi mer och mer av. Just nu verkar det vara Södermalm som producerar mest sådant. Söderskäggen, Söderkepsarna, Södersurdegsbrödet och många andra saker som man bara måste om man inte ska betraktas som den efterblivna lantis man faktiskt är – och trivs förbannat bra med att vara.

  Kolla för övrigt Aftonbladets ”Frukostguru” i en affekterad och förmodligen fullständigt autentisk intervju. ”Shit vad vi kommer att dricka juice! Juice, juice, juice!” Med tillhörande gester.

 6. Karin, du och jag som båda bor högt beläget på Södermalm, skulle vi inte kunna starta en dagsländeproduktion? Vi kan ha dem i stora kupor på taket. Eventuellt kan vi få dem att skicka budskap, som brevduvor, fast brevsländor. Hipsterbudskap, naturligtvis, om det allra senaste. Vad tror du?

 7. Anna, vilken förtjusande idé! En dagsländeholk på balkongen, några kupor på taket. Enda kruxet är att jag är för förbenat långsam i vändningarna. Vore det inte en bra idé att göra korv så att man vet vad som är i den, tänker jag. Och så ser jag i någon trendspanarartikel att göra-egen-korv-trenden ersatts med brygga-eget-öl. Eller nåt. Ett tag var det egen biodling på södertaken. Tror inte det gick något vidare. Men dagsländeproduktion, det är vi ju bra på! Hm, vad ska vi hitta på härnäst, tycker du?

 8. Nej, en sådan där gammaldags ”telefon” med konservburkar och snöre. Det vore väl någonting att ståta med på Hipstersöder?

 9. En gång provade jag av oklar anledning småbarnstandkräm med jordgubbssmak. Vidrigt.

  Fast just jordgubbssmak gillar jag egentligen bara hos jordgubbar. Lakrits kanske är mer anpassningsbart?

 10. och

  Ack forna tider… Det fanns kondomautomater på husväggarna också, och det roligaste minne jag har av dem (annars genererade de inte just roliga minnen, mera genans) var när pojkvännen lade ner pengar i en, samtidigt som jag stod bakom honom med ett litet barn vid varje hand. Det var kul att se förbipasserandes glada flin!

 11. Mårran

  Varken med whiskey, som jag helst inte dricker tyvärr, men har ett par olika singlemalt i skåpet, som karlfälla. Funkade inte så bra i tryffel dessa singlemalts, får kanske köpa någon menlös billig sort eller automater, utan lite tumhållningsbegäran (gick ju finfint senast) på onsdag från 10.30, återkommer senare med anledning för denna.

 12. Under en resa i Skottland förra året fick jag lära mig i en butik att svenskar inte gillar Single Malts. De är för rökiga (Whiskysorterna, inte svenskarna). Scotch Blended Light är det som gäller.

 13. LarsW, om det vore helt och oblandat sant så vore ju inte jag och många jag känner svenskar. (Jag älskar till exempel de allra superrökigaste Islay-monstren till single malts.)

  Fast jag vet förstås att mjuka blends är de som säljer klart mest i Sverige.

 14. … och lakritstandkräm och jordgubbstandkräm … du store tid. Vad är det för fel på tandkrämssmak när det är tandkräm det är? (Eller nåja, ”tandkrämssmak” är väl en vanföreställning; tandkräm är ju alltid smaksatt, fast oftast med olika typer av mint, eukalyptus och andra ”fräscha” smaker.)

 15. Alltså vi måste reda ut detta. 1) Riktiga hipsterbin behöver inte tänka på genus, de lever i matriarkala celler och behöver bara tänka på blommor. Och bin. 2) Du och jag behöver inte tänka ut nya hipstertrender, Karin, det sköter dagsländorna om. 3) Dagsländor äter inte korv. 4) Skägg och fluga är ute. Flugor med skägg är det allra, allra senaste.
  Slut på rapporten.

 16. Den här karln är innehavare av en butik på vårt reseföretags schema med många svenskar på besök, Annika. Han talade av erfarenhet vågar jag påstå.

 17. Jag googlade på det där. Osäker på vem upphovspersonen är.
  Lite pinsamt att upptäcka att det verkar var Yours Truly. Och ännu pinsammare att upptäcka hur otroligt tjatig man kan vara.

 18. mikaels

  Jag dricker också bara whisky från Islay när jag dricker whisky. Ingen is, men gärna lite vatten.

 19. Överstökerskan fru Östen
  stökar i sitt kök om hösten:
  Steker en elektrisk ål,
  kryddar den med Stomatol,
  ror till Ryssland efter kål.

  (Känns den igen?)

 20. Orangeluvan

  Vi förser oss AV godsaker, inte MED, va, syrran?

  Tyckte ni verkade ha lite för kul här inne.

 21. Jomen Anna T, har du inte hört talas om att det finns kvardröjande biovanor (bi-ovanor) i vissa samhällen med en traditionell uppdelning mellan kvinnliga arbetsbin och manliga drönarbin. De har nog inte riktigt förstått ännu att i hipsterkretsar går det inte alls till på det sättet.

 22. Ökenråttan

  A propos kådis-automater: Själva förlitade vi oss på piller, inköpta på Apoteket Storken.

 23. Zozzo

  En whiskymänniska sa en gång till mig (som föredrar singel malt men dricker även andra sorter) att man SKA ha i ett par droppar vatten. Så utvecklas smakerna. Det är nåt kemiskt tydligen. Ungefär som att vitaminer i morötter behöver fett (typ smör) för att man ska kunna tillgodogöra sig dem.
  Och så ska det vara såna där glas som liknar vinglas fast mindre, med midja. Säger t.ex Alan på Oxen, ett av Stockholms whiskyprovarställen.
  Men is. Bara mad dogs & americans häver is i whisky. Tydligen för att kylan binder fast smaken. Har det sagts mig.
  Å andra sidan går det alldeles utmärkt att läppja god whisky oavsett dess temperatur. Även ur plastmugg. IMHO, som kidsen säger.

 24. LupusLupus99

  Sedan som vi diskuterat tidigare så är det olika stavning beroende
  på vilken del av världen som den skrivit det kommer.

  Av ovanstående så är ju nr2 den korrekta stavningen medan
  nr1 och 3 använder den Amerikaniserade stavningen med e.

 25. Zozzo

  I Irland stavas det med ey. Om det inte är skotsk dryck, då är det -y.
  Irländsk whiskey heter whiskey. Aldrig whisky.

 26. Men åh… fredagstischa! Jag blir alldeles mållös (=speechless). Kräver lite planering så att vi kan matcha med ett värdigt mottagande. Kanske en whisku.

 27. Whiskey är Irländsk, och smakar liksom den Kanadensiska –Kentuckys ska vi bara inte tala om– helt enkelt räv. Duger inte ens till att hålla bladlössen borta. Än mindre att grogga på.

  Scotch Blended Light Is Da Shit. Frågor på det?

 28. Om jag inte har slagit på trumman för den här boken förut så gör jag det nu, för säkerhets skull. (Ack Iain, som lämnade världen alldeles för tidigt.)

  Och så var det det där med listiga automater, ett ämne som alltid får mig att tänka på de här charmerande uppfinnarna (jag tog bara första filmen jag ramlade över).

  Samt: TISCHA! Jag skälver av förväntan!

 29. Är man i Kentucky så smakar man av bourboun och inget annat. Liiite söt här och där men slinker ner mycket bra ändå.

 30. Och så måste jag bara utbrista ”Åååååh! Arvingarna!”
  Fast varför alla tyckte att just Dave (tror det var så yngte sonen hette) var sötast/sexigast, kan jag inte förstå nu.

 31. För mig är det förstås White Lightnin’ aka Corn Squeeze som gäller.
  Den funkar till och med på bladlöss.

  Ja, i teorin, dårå. Har fortfarande inte hittat någon doktor som uppmuntrar spritkonsumtion.

 32. Smultronblomman

  Whiskey dricks utan is, men med en liten skvätt vatten. Lärde mig dricka whiskey för ett par år sedan. Föredrar single malt.

 33. Känner mig som Wolfgang Amadeus med den sadistiska grannen.

  Nu måste jag upp och slå den där tonen som fattades:
  Men ta bort ”e” då – om du föredrar single malt.

 34. På min flaska Bushmills står det ”single malt irish whiskey” på. Så visst kan man dricka så väl single malt whiskey som single malt whisky. Personligen tycket jag att smak och doft är viktigare än exakt stavning när det gäller whisky/whiskey, man förstår ju ganska bra ändå oavsett något e för mycket eller för lite. Själv är jag lite nyfiken på spriten från Box. http://boxwhisky.se

 35. ”Single malt är maltwhisky som kommer från ett enda destilleri, och gjord på korn. Den mest kända single malt whiskyn kommer från Skottland, men det görs även single malt i andra länder, exempelvis Japan. Numera görs single malt whisky även i Sverige, under varumärket Mackmyra.”

 36. Inför min pension rekommenderades jag att celebrera med en Putäll från Mackmyra. Tack, tänkte jag. Det finns billigare kemikalier att putsa fönstren med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.