Hoppa till innehåll

I min lilla värld …

dirty 30Fredagar är fantastiska.

Meh. Va? Ska hon inte skriva nåt om allt som händer i Paris?

Somliga fredagar spelar vi basket hela kvällen, andra fredagar päser vi hemma i soffan och åter andra tittar vi på fotboll, kanske på Zlatans PSG.

Pffffft. Nu nämner hon förvisso Paris, men bara Zlatans klubb. 

30 secondsDenna fredag for invånarna i Gula huset kors och tvärs genom stan för att träna. Min pappa kom på besök och vi diskuterade hans borrelia och det som händer i världen och i synnerhet i Paris, men lite mer om borrelian och det faktum att han sedan diagnosen har blivit en bättre pingisspelare eftersom en sidoeffekt av borrelia är att synapserna jobbar snabbare och att man i och med det kan få snabbare reaktionsförmåga. Pappa fyller 78 i år, så det var ju på tiden att han fick bättre reaktionsförmåga.

Borrelia? När världen håller på att gå under i och med terrordådet i Paris så fokuserar hon på trivialiteter som borrelia?

30 daysDenna fredag var ännu lite mer speciell än vanliga fredagar eftersom den var den 9 januari. Den 9 januari har absolut ingenting hänt i världshistorien och då särskilt inte det viktiga datumet som heter den 9 januari 1985. Dagen innan infördes förvisso rökförbud på Röda torget i Moskva eftersom det ansågs ouppfostrat att röka på den plats där Lenin är begravd. Det var ju underligt. Att Lenin själv tog en rök då och då och att han faktiskt är död och verkligen inte kan bry sig, spelade tydligen ingen roll.

Hon är verkligen full av tramsinformation, den där Lotten. PARIS! Du ska skriva om Paris, inte Moskva!

30 baMen den 9 januari 1985 – när inget annat hände i världen – var jag på besök i Lund. Jag – som bodde i ett kollektiv på Skånegatan på Söder i Stockholm – sov under mitt besök i Skåne en övernattningslägenhet på Södra Esplanaden som min pappa och hans bästis Kari Marklund delade (de var dock inte där). På Lunds tågstation mötte jag en 20-åring i lappade jeans – min blifvande djefla man. Med andra ord och om jag ska vara riktigt övertydlig, så är det idag 30 år sedan vi träffades.

Romantiskt, schmorantiskt. 

30 thirtyDärför satte jag idag upp lappar på temat 30 i hela huset. Den djefla mannen såg ingenting på ett par timmar, men när han vaknade upp från jobbkoman (deadlinepanik), tjoade han så det skallrade i de få kristallglas vi har kvar:

– LOTTEN! Varför sitter det lappar med 30 överallt?

Jag satt kvar vid min mila dator.

30 years

– LOTTEN! Jag fattar inte!

Jag satte handen för munnen.

– LOTTEN! Du har satt upp lappar med 30-åriga kriget och ”Thirty something” och fan och hans 30 mostrar överallt!

30 speed Nu började jag fnittra så att han hörde det.

– LOTTEN! HJÄLP! JAG FATTAR INTE!

Sedan gick han till barnen och frågade. Spanjoren i huset sade eftertänksamt på sin fina svenska:

– Vad hände för 30 år sedan?

30 jahre

Och då förstod han!

maj1985
För 30 år sedan såg vi ut så här – och lilla tjejen med ryggen mot kameran är lillasyster Orangeluvan.

Nej, idag skriver jag inte om illdåd och sabotörer, mördare och banditer. Jag kommer inte med teorier och tänker inte bedöma om jag gillar satir och ironi eller alltid förstår politiska teckningar. Jag är glad för det lilla, och det är de senaste 30 åren som har gett mig så mycket. Imorrn fyller Fjortonåringen 15 år, vilket gör henne till … eh … en milstolpe halvvägs?

Okej. Jag fattar. Men en av teckningarna kunde hon väl ändå ha publicerat?

David Pope_drew

Ja. För David Popes ordlek här ovan är fantastisk.

Share
Publicerat iBloggen

59 kommentarer

 1. Underbart, Lotten! Ett möte mejd in hevven, eller vareheter.

  Just i denna tid är det verkligen, verkligen inte fel att understryka kärlekens kraft (för att nu ta till romantiska ord …).

  Nu försöker jag bara komma ihåg vaffan jag gjorde i januari -85.

  Fastnade i snödrivor med en trasig bokbuss, det var nog det. Kall vinter, såvitt jag minns.

 2. Hittar du NÅGOT som hände den 9 januari 1985, så berätta! Jag har nu hittat en fotbollspelare (Tino Costa) som föddes då, men annars … näe.

 3. Just den nionde … det finns antagligen en dagbok någonstans på en kall långkammare, men dit kan jag inte gå utan ficklampa, stortröja och långkallingar, och letat och leta. Eh. Nä.

  Det var nog inte en extremt intressant dag. Utom på mikronivå, då.

 4. Fast Skogsgurra hade namnsdag 9 januari 1985 precis som vanligt. Grattis i efterskott, SG.

  Jag och min man fastnade inte för varandra förrän 1 september 1985.

 5. Ökenråttan

  Järnvägsstationer är romantiska ställen. Till exempel Carl Malmsten och hans blivande fru Siv sågs första gången på Centralen i Stockholm. Det vill säja, egentligen var det vara han som såg henne. Men i alla fall. Hurra för 30 år!

 6. Dom hade rätt så många kristallglas.

  Men den där vapendemon reducerade antalet.

 7. Inte en demon, en demonstration.

 8. Ökenråttan

  Grävde fram min dagbok från tiden för att se vad vi månne gjorde den 9 januari 1985. Den dagen fanns ingen notering, men den 10 bröt yngste sonen, då 4 år, benet när han körde på ett träd med sin pulka. – På den tiden fanns det snö, minsann! – Lille Maken tillbringade natten mot den 11 med en annan kvinna. Nämligen modern till en annan liten gosse i samma sjukrum som också hade brutit benet. Gossen, då. Storebror och storasyster gick till parken och sparkade trädet som hade haft sönder lillebrors ben.

 9. Ohhh, so romantisch! Passar ju perfekt idag när lördagsbloggargänget bloggar på temat romantik!
  9:e januari 1985 åt jag ärtsoppa till lunch och åkte skridskor på idrotten. För övrigt var det en jobbig tid, min bästis hade just gått bort och min farfar hade cancer. Jisses, är det 30 år sedan! Min vän är fortfarande 15 år.

 10. 9 januari 1985 är en dag som för alltid försvunnit i glömskans träsk.
  Jag pluggade på biologisk-geovetenskaplig linje på den tiden och mina kamrater där läste cellära i januari, en kurs jag rdan gått. Så antagligen jobbade jag i min tunnelbanespärr i stället.
  Världens finaste tax, Pälle, gjorde mig sällskap i alla fall.

  Jag bodde i en etta på Trollesundsvägen i alla fall.

 11. Antar att fler av er fått detta:
  “Under hösten 2014 var statsanslaget till Terminologicentrum TNC hotat. TNCs uppdrag är att vårda svenskt fackspråk och svensk terminologi, och det såg ut som att det uppdraget skulle komma att försvinna i och med att statsanslaget skulle minskas kraftigt.
  Så verkar det inte bli. Sveriges riksdag har beslutat om en budget där TNC får oförändrat anslag för 2015 och anslaget för kommande år föreslås vara kvar på samma nivå och alltså inte minskas.
  Just nu ser det alltså ut som om stödet till vård av svenskt fackspråk är räddat. Vi på TNC tror att den stora opinion som bildades var en starkt bidragande faktor till denna förändring till det bättre. En viktig del av den opinionen var den namninsamling på namninsamling.com som pågick mellan slutet av oktober och slutet av december. Alla ni som får det här brevet har skrivit under den namninsamlingen.
  Terminologicentrum tackar er alla varmt för det stöd som ni visat genom att skriva på namninsamlingen. Det betyder mycket för oss. Ett särskilt tack till Inger Johansson som startade namninsamlingen.
  TNC önskar er ett riktigt gott 2015!”

 12. Bra Lotten! Din blogg måste ha bidragit till en ansenlig mängd underskrifter.

 13. Perspektiv: 4 miljoner är en tiotusendel av 40 miljarder.

 14. Sanna

  Vet inte riktigt vad jag gjorde dagen efter jag fått en ballong av farmor och lekte med Stina och fyra dagar innan jag gick knutgubbe som katt men så här såg jag ut.

  Och det var tydligen en massa snö, som vanligt på 80-talet.

 15. Dieva

  Om det var den 9:e januari eller inte ska jag låta vara osagt (aktuell kalender ligger undanstoppad i en flyttkartong någonstans i det geografiska närområde, oklart var) men den vintern upplevde jag något av det värsta jag varit med om pendlingsmässigt. Då pendlade jag mellan Södertälje och Stockholms universitet där jag pluggade på en parallellinje till Ninjas bio-geo (det slår mig att vi måste ha massor med gemensamma bekanta).

  Nåväl, med massor av snö så var inställda och försenade pendeltåg vardagsmat men en eftermiddag när jag kommer upp på perrongen är det svart med människor. 2-3 tåg hade varit inställda på raken men ett tåg utlovas ska komma snart. Det gör det men är bara fyra vagnar, med skohorn och massor med god vilja lyckas åtminstone flertalet klämma sig in i tåget, ni kan ju tänka er trängseln! Främmande hundar mellan benen, min väska vandrade iväg när folk försökte klämma sig fram för att gå av etc. Men tåget rullar mot Södertälje om än långsamt. Nästan framme vid Tumba stannar tåget. Efter en kvart eller så kommer följande meddelande från föraren. “Hej, vi har stannat för att nästa växel är fastfrusen i fel läge. Den måste skottas av SJ personal innan vi kan åka vidare. Närmaste SJ personal är jag, så jag kommer nu lämna tåget en stund. Strax tillbaka!” 2 timmar tog denna minnesvärda resa.

  I övrigt påminner detta inlägg mig att det även för mig och maken är 30 år sen vi träffades. Det ska dock uppmärksammas först på Vegadagen. Då jag för 30 år sedan klev av ett tåg i Linköping och fick skjuts till universitetet för att träffa likasinnade biologistudenter.

  P.S. Lotten, päser?
  P.P.S. Annika, om du saknar några parenteser så vet du nu var de hamnat.
  P.P.P.S. Ber om ursäkt för ev. märkliga påhitt min padda har haft vad gäller ordval och stavning.

 16. LL99

  Gratulationer till far och dotter.

 17. Hej!

  Min jobbdator protesterar när jag vill skriva 600 liter. Den blir nöjd om jag skriver 600liter. Men snälla, så kan jag väl inte skriva?
  Fast jag minns att det var nåt skumt du skrev om siffra plus enhet och o-särskrivning.
  Jag kan tänka mig en liten repetitionskurs i frågan.

 18. Tänk, Ökenråttan, vad rolig du är! ”Lille Maken tillbringade natten mot den 11 med en annan kvinna.” Tihi och fniss!

  Päsa är ett ord som jag hela tiden glömmer bort att förklara. Och jag kan inte säga om det är Lule- eller Lundafärgat. Det betyder ungefär ”att proppmätt ligga och bara rapa och jäsa för att man inte orkar annat”.

  (Din resa låter alldeles förfärlig, Dieva.)

 19. Ingela

  Ingen aning om vad jag gjorde 1985. Men denna dagen 1986 föddes min äldste. Jag fick besked därom ungefär två veckor senare, och efter ytterligare två fick jag honom i mina armar. Han själv blev pappa till sitt andra barn den 3 januari. Tiden går.

  Och ibland kan jag undra varför man måste provocera, och bete sej respektlöst. Det är verkligen inte allt som häcklas så att det är roligt. Att roasta någon till exempel, det har jag inte hört något roligt exempel på. Men det kan förstås inte heller vara så att somligt inte ska kunna kritiseras över huvud taget. Så vi får nog leva med att somligt upplevs som smaklöst för de flesta av oss, i yttrandefrihetens namn.

 20. Helena E

  Grattis! Man får liksom klamra sig fast vid sådana nära och kära ting när hemska saker händer i världen. (Fantastisk teckning! Var tvungen att tänka lite innan jag fattade…)

 21. Iofs en dag snett, men intressant läsning ändå. Minns ni den elektroniska trehjulingen, Sinclair C5 från 1985? Bonus: Tjejen påminner om Lotten.

 22. Ja, tänka fick man. Jag var först ute på villospår (He brew first) innan jag fattade att dragstift kanske är en dålig översättning.

 23. Jag har ingen aning om vad jag gjorde den 9 januari 1985, men eftersom det var en onsdag så var jag förmodligen i skolan (förskollärarutbildningen i Borås) och försökte lära mig nåt om pedagogik.

  Lotten, det känns som om päsa borde stamma från sydligare nejder, eftersom det är ett ord som jag (ursprungligen från Borås) också använder.

 24. Jag träffade på päsa i Östergötland.

 25. Tusen-Boel

  Sanna, 11:21 – du gick knutgubbe som katt? Att gå knutgubbe är ju ingen vanlig tradition i Sverige numer..! Var någonstans i Sverige var detta?

 26. Tågtrafiken slutade ju att fungera i och med avregleringen ju. 1985 var den inte avreglerad än så SJ skötte allt. Och då funkade allt. Det hävdar i alla fall dom som vill avavreglera (påreglera?) järnvägen. Om tågen var snökänsliga redan 1985 så faller ju deras argument.

 27. Helena E

  Tusen-Boel, jag har hört att man gjorde detta i Värmland.

 28. Grattis!

  Päsa=jäsa+pösa?

  Det där med borrelia och synapser låter intressant. Kan det vara därför mina associationsbanor är lite vildvuxna?

 29. Tusen-Boel

  Knutgubbar finns/fanns även i Uppland, och på några fler ställen, men så sent som 1985? Jähätteintressant!

 30. Mårran

  Antagligen ute och fastnade på någon klibbig nations bardisk i Uppsala, på flykt undan snö och kyla. Eller troligen inte just för att en ny kurs i kemi startat och man gärna ville verka arlert åtminstone i inledningen, men dagen efter fyllde min blivande bästa kompis år, så då blev det nog en och annan öl.

 31. Den 9:e januari 1985 hade jag föreställning med Staden Mahagonnys uppgång och fall på Berna i Stockholm. Ni vet den där med “Show me the way to the next whiskey bar” och “Moon of Alabama”.
  I övrigt har jag ingen aning om vad jag gjorde. Förmodligen sov jag länge eftersom jag inte hade några barn ännu och eftersom jag antagligen stannat kvar efter gårdagens föreställning och druckit öl på Berns.

 32. Berns och ingenting annat!

 33. Päser gör man även i Karlskoga. Men inte i Kristinehamn eller Örebro. Verkar finnas päsaröar lite varstans i landet.

  Knutgubbar är okända för mig. För det handlar väl inte om min barndoms vita Knut?

  Den aktuella dagen bör jag ha suttit i bussgaraget (felåt, depån) i Hornsberg och tittat på en så kallad Lill-BUP.

 34. Sanna

  Det var i lilla Gusum i Östergötland jag gick knutgubbe och vad jag har hört lever den tradtionen än. Då, när jag var liten, var det alltid på tjugondagen (knut-dagen) men jag tror att den tradtionella dansen för de vuxna på Folkan numera är flyttat till närmsta lördag. Jag hoppas dock att barnen fortfarande går runt och ringer på dörrar och tigger godis och dansar ut julen runt granen i centrum på tjugondag knut.

 35. Enligt Norrköpings tidningar är knutgubbar fortfarande vanliga i Arvikatrakten, i Sunne och Fryksdalen, i Gimo, i Gnarp (Hälsingland) och i Sannas Gusum.

 36. Gnarp. Med i denna förteckning enbart på grund av det lustiga namnet.

  Ungefär så stod det i en Mad någon gång på 70-talet, minns jag, men jag minns inte vad det var en förteckning över.

  Päsa hörde jag min ex-svåger plötsligt använda när systerdottern var något halvår — “Titta, hon sitter bara och päser” (ungefär; ungen var nymatad och gladlynt) — men var han hade det ifrån vet jag inte, för han är hallsbergare och ordet är knappast vanligt på Närkesslätten.

 37. Anmärkningsvärt att knutgubbarna i så stor utsträckning finns kvar i orter som börjar på G, förresten!

 38. […] alla sätt. Och som sagt, gott om sunkiga könsroller. Nej tacka vet jag den sortens romantik som Lotten berättar om: trettioårsjubileum för ett av allt att döma lyckligt – om än understundom lite […]

 39. Ökenråttan

  Annika: Fråga den MAD-nära Agneta uti Lund om hon känner till vilken MAD-förteckning det kan ha varit som Gnarp figurerade i.
  Eller: … känner till i vilken MAD-förteckning det kan ha varit som Gnarp … Blir det nån skillnad?

 40. Det bör ha varit 1985 som groomen och jag träffades första gången, men de exakta omständigheterna kommer vi ju inte ihåg. Dåförtiden var han dels nästan dubbelt så gammal som jag, dels praktiskt taget gift och med en splitter ny baby. Det ömsesidiga intresset fick anstå till 2001.
  Vilken veckodag var 9 januari 1985? Om det var en vardag så var jag i skolan och hade en klasskamrat som nästan hade förlåtit mig och en annan klasskamrat för att vi hade satt upp affisch om hennes födelsedag 7 januari, under förutsättning att det i sin tur var en vardag.

 41. Agneta uti Lund har inte längre någon att fråga om MAD, som vi kunde läsa i slutet på förra båset.
  Varma tankar går till henne från Klockrike.

 42. LupusLupus99

  Jag såg också just Lottens inlägg om AuLs make.
  Många styrketankar till AuL med familj och vänner.

 43. Instämmer med LL99. Det är hårdare när det kommer plötsligt.

 44. Vi beklagar sorgen Agneta uti Lund!

 45. mikaels

  “Tågtrafiken slutade ju att fungera i och med avregleringen ju. 1985 var den inte avreglerad än så SJ skötte allt. Och då funkade allt. ”
  Well, Stefan Demert skrev ju sin SJ, SJ, gamle vän 1971, och Hasseåtage gjorde ju en fantastisk sketch om SJ i Svea Hund (på Göta Lejon), 1976, så att klaga på SJ är lite som att klaga på vädret, det blir liksom aldrig så bra att alla är nöjda …

 46. Magnus A.

  Tack för mycket elegant disajnad T-shirt, som kom i posten en fredag för nu länge sedan före jul!

  Allt om knutmasso i Gimo kan man läsa på knutmassosidan. Klicka för all del på länkarna och se överflödet av knutbilder – allt är helt osannolikt och obegripligt arbetat och hemligt.

  Åk gärna dit tjugondagknutkvällen. Det lär behöva upplevas på plats.

  Finns också bl.a. i Österbybruk, fast där mera städat.

 47. Varma tankar till Agneta uti Lund.

  Lotten, det där med tröja … ingen tröja i min brevlåda hittills.

 48. Tröjtrubbel is kalenderns middle name. Ni som inte har fått, har inte fått beroende på att jag inte har fått nybeställningen levererad av tröjtryckeriet. Att Cecilia N. inte har fått sin redan skickade tröja är däremot förmodligen Ville Vesslas fel.

 49. Dieva

  Tack för förklaringen Lotten. Likaså att få en förklaring till begreppet knutgubbe, en tradition som inte fanns i mina trakter. Alltid trevligt att lära sig något nytt.

  Tja, pendeltågens snökänsligheten har funnits så länge jag kan minnas men är nog avsevärt mindre idag. Det som hände vid avregleringen var snarare att det övertagande företaget högt och ljudligt deklarerade att de skulle göra om alla personalvillkor vilket fick personalen att sätta sig på tvären (extra hårt drabbade av influensan …). Det var oklokt från ledningens sida, i synnerhet som befintliga avtal enligt lag var giltiga ett år efter övertagandet av verksamheten.

  Nåja, sen har vi en lång räcka andra saker som kan gå snett för den spårbundna trafiken, det har vi pendlare ju lärt oss.

 50. Dieva, pendeltåstrasselmax var väl när det uppenbarligen var rea på italienska pendeltåg tillverkade för södra Italien. Hur någon på SJ kunde glömma hur svenska vintrar brukar vara är svårt att förstå.

 51. Dieva

  Tja, det har nog varit flera pendeltågstrassel. Jag vill minnas att de fick låna in danska pendeltågsvagnar när alla de nya vagnar, är väl de näst äldsta i bruk nu, behövde byggas om eftersom opendlaren till designer hade satt alla stolsrader efter varandra (flygplansittning) så att man var tvungen att börja lirka sig ut stationen innan för att hinna av. Möjligen är det samma tåg som inte klarade vinter som du tänker på.

 52. Ingela

  Tågen som går mellan Lycksele och Umeå och (samma tågtyp trafikerar Umeå – Övik) har ofta toaletterna låsta. vintertid. Detta eftersom de fryser på vintern. Men det är flotta tåg, och toadörrarna är välvda och öppnas med en knapptryckning då de liksom bara svischar in i väggen. Man tror att man är inuti en Tardis eller nåt Star Trek-fordon. Inte när de är låsta, dock.

 53. LL99

  PK, möjligen tänker Niclas på de s.k. Reginatågen?

  De är dock inte Italienska.

 54. PK, det var stockholmspendeltåg jag tänkte på. Jag kommer inte ihåg när det var, bara den där regionala egenheten med snö och kyla som tågen inte var konstruerade för. Jag tror det var så att motorerna låg lite för oskyddade.

 55. Den senaste katastrofen i pendeltrafiken i Stockholm är annars X60 från Alstom. En frekvensomriktare ska mata fyra motorer. Då vill det till att hjuldiametrarna stämmer. Annars blir det hett i rotorer och axlar. Och då havererar lagren. Samma problem i Skåne. Där heter modellen X61 – samma leverantör.

  Politiker och kommunala tjänstemän ska inte köpa tåg. Och inte bygga flygplatser. Eller bygga om Slussen. Se hur det blev i Berlin.

 56. All denna expertkunskap! ”En frekvensomriktare ska mata fyra motorer.”

  Och ja. Berlins nya flygplats är ett skämt. Riktigt roligt! (Slussenprojektet vågar jag inte skratta åt längre.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.