Hoppa till innehåll

Dag: 9 januari, 2015

I min lilla värld …

dirty 30Fredagar är fantastiska.

Meh. Va? Ska hon inte skriva nåt om allt som händer i Paris?

Somliga fredagar spelar vi basket hela kvällen, andra fredagar päser vi hemma i soffan och åter andra tittar vi på fotboll, kanske på Zlatans PSG.

Pffffft. Nu nämner hon förvisso Paris, men bara Zlatans klubb. 

30 secondsDenna fredag for invånarna i Gula huset kors och tvärs genom stan för att träna. Min pappa kom på besök och vi diskuterade hans borrelia och det som händer i världen och i synnerhet i Paris, men lite mer om borrelian och det faktum att han sedan diagnosen har blivit en bättre pingisspelare eftersom en sidoeffekt av borrelia är att synapserna jobbar snabbare och att man i och med det kan få snabbare reaktionsförmåga. Pappa fyller 78 i år, så det var ju på tiden att han fick bättre reaktionsförmåga.

Borrelia? När världen håller på att gå under i och med terrordådet i Paris så fokuserar hon på trivialiteter som borrelia?

30 daysDenna fredag var ännu lite mer speciell än vanliga fredagar eftersom den var den 9 januari. Den 9 januari har absolut ingenting hänt i världshistorien och då särskilt inte det viktiga datumet som heter den 9 januari 1985. Dagen innan infördes förvisso rökförbud på Röda torget i Moskva eftersom det ansågs ouppfostrat att röka på den plats där Lenin är begravd. Det var ju underligt. Att Lenin själv tog en rök då och då och att han faktiskt är död och verkligen inte kan bry sig, spelade tydligen ingen roll.

Hon är verkligen full av tramsinformation, den där Lotten. PARIS! Du ska skriva om Paris, inte Moskva!

30 baMen den 9 januari 1985 – när inget annat hände i världen – var jag på besök i Lund. Jag – som bodde i ett kollektiv på Skånegatan på Söder i Stockholm – sov under mitt besök i Skåne en övernattningslägenhet på Södra Esplanaden som min pappa och hans bästis Kari Marklund delade (de var dock inte där). På Lunds tågstation mötte jag en 20-åring i lappade jeans – min blifvande djefla man. Med andra ord och om jag ska vara riktigt övertydlig, så är det idag 30 år sedan vi träffades.

Romantiskt, schmorantiskt. 

30 thirtyDärför satte jag idag upp lappar på temat 30 i hela huset. Den djefla mannen såg ingenting på ett par timmar, men när han vaknade upp från jobbkoman (deadlinepanik), tjoade han så det skallrade i de få kristallglas vi har kvar:

– LOTTEN! Varför sitter det lappar med 30 överallt?

Jag satt kvar vid min mila dator.

30 years

– LOTTEN! Jag fattar inte!

Jag satte handen för munnen.

– LOTTEN! Du har satt upp lappar med 30-åriga kriget och ”Thirty something” och fan och hans 30 mostrar överallt!

30 speed Nu började jag fnittra så att han hörde det.

– LOTTEN! HJÄLP! JAG FATTAR INTE!

Sedan gick han till barnen och frågade. Spanjoren i huset sade eftertänksamt på sin fina svenska:

– Vad hände för 30 år sedan?

30 jahre

Och då förstod han!

maj1985
För 30 år sedan såg vi ut så här – och lilla tjejen med ryggen mot kameran är lillasyster Orangeluvan.

Nej, idag skriver jag inte om illdåd och sabotörer, mördare och banditer. Jag kommer inte med teorier och tänker inte bedöma om jag gillar satir och ironi eller alltid förstår politiska teckningar. Jag är glad för det lilla, och det är de senaste 30 åren som har gett mig så mycket. Imorrn fyller Fjortonåringen 15 år, vilket gör henne till … eh … en milstolpe halvvägs?

Okej. Jag fattar. Men en av teckningarna kunde hon väl ändå ha publicerat?

David Pope_drew

Ja. För David Popes ordlek här ovan är fantastisk.

Share
59 kommentarer