Hoppa till innehåll

Nu bryter vi ihop och går vidare

Idag har invånarna i vårt hus spelat sammanlagt sex basketmatcher. Av dessa förlorade vi fem. Den sjätte blev inte av, för Nyköpingslaget ”visste inte att det var match”.

Det händer faktiskt förvånansvärt sällan att sådana missförstånd uppstår, men när det gör det, blir det verkligen jackpot på besvikelsefronten.

besviket basketlag
Här sitter vi och suckar och svär strax efter beskedet. (Foto: Tjugoåringen.)

Det är ju inte blott tio spelare som står med tappade hakor och osvettiga kläder, det är

 • ett antal inkallade barnvakter som inte behövs
 • kalas som skjuts upp
 • resor till Stockholm som brinner inne
 • besök av släktingar från Åväbbla som inställs
 • fotbollsmatcher som vissa publikelement väljer att inte prioritera
 • nattjobbare som i onödan går upp i ottan efter tre timmars sömn
 • basketdomare som planerar sin helg efter domarinsatser
 • verkligen ringar på vattnet.

När det helt klart är ena lagets fel (Nyköpings alltså), vinner det andra laget på walkover (w.o.), vilket innebär vinst med 20-0 för oss. Dessa 20 poäng görs förstås av lagets kapten, som är jag.

Eskilstuna Basket–Nyköping 20–0
Poängplockare: Lotten Bergman 20.

(Det kan förvisso vara så att poängplockare inte anges efter wo-matcher, men det var faktiskt ett bra tag sedan jag gjorde 20 poäng så jag anser att det faktiskt är så här det ska se ut.)

Men nu till etymologin till walkover, som egentligen är enda anledningen till att jag berättar om denna basketbedrövliga dag. Det är ett uttryck från brittisk ridsport, där man för att vinna måste passera mållinjen även när det inte finns några motståndare. Men om man inte har några motståndare finns det ju ingen anledning att skynda sig och galoppera galet fort, utan häst med ryttare kunde helt enkelt walk over the finish line.

olgakorbut
Men det är också en rörelse inom gymnastik. Se här en walkover av Olga Korbut i OS 1972!
Share
Publicerat iBloggen

51 kommentarer

 1. En inställd match är också en match.
  (fritt efter U.L.)

  Men så sant att det är synnerligen trist när det inget blir efter alla anstalter folk har gjort.

 2. BoAnders

  Jag har bara sett en basketmatch – fast rackarns det var nog en handbollsmatch – har Malmberget haft någondera? Dessutom blev jag tvingad att spela bowling. Ja, jestas!

 3. LL99

  Annika, Inom rallysporten så finns så finns det så
  kallade TUSS-tävlingar. En rallytävling består nomalt av ett antal
  specialsträckor men en TUSS-tävling är helt enkelt en rallytävling utan specialsträckor.

  Syftet med dessa tävlingar är att ge rallyåkarna en möjligheter
  till en så kallad a-besiktning eftersom det vanligaste är att de lokala tävlingarna endast har b-besiktning.
  En rallybil måste genomgå en a-besiktning minst
  en gång var 8 månad för att rallybilen ska vara
  godkänd att tävla med.

  Kort sagt det är en tävling utan själva tävlingen.

 4. Åh, i torsdags kväll kom det ett gäng killar med massor av basketbollar i händerna och famnarna. De såg så lyckliga ut att de npg vunnit sin match. Och inte på w.o.

 5. LupusLupus99

  Någon som gillar jordglober?

 6. Åh vad jag gillar! Alltså att få trassla loss ord och begrepp som jag fått om bakfoten. Walk Over har jag tänkt mig som en situation där ena laget bara lämnar plan (jo, min hjärna föreställer sig en fotbollsplan), knallar iväg ut åt sidan eftersom de plötsligt kommit på att de inte kan/vill/vågar spela. Och jag har också förundrat mig att man aldrig visar just dessa uttåg på TV. Händer väl nästan aldrig i verkligheten, tänkte min hjärna, som gärna hittar på någon liten teori, i brist på kunskap.

 7. Håller med syster Karin där! Jag hade också ett diffust begrepp om hur den där vandringen kunde tänkas gå till.

  Eftersom vi är inne på sport av olika slag så kanske jag får störa matsmältningen med min historia om när jag var bjuden på hockey (eller kanske bandy?). Det var en flyktigt bekant (affärsdito, så det hade sett illa ut att neka) som ville bjuda mig på en match i Rocklundhallen – heter troligen ABB Arena numera – och han lovade att jag skulle tycka mycket om föreställningen.

  Det fors fram och tillbaka, det knuffades och visslades och det slogs med pinnar på en liten boll som var lite knepig att hålla koll på. Det finns ju större bollar, jag ska tipsa dem om det när jag får tillfälle.

  Men det gjorde egentligen inte så mycket att den var svår att se eftersom jag ändå inte fattade om det var bra eller dåligt när den befann sig på olika ställen av banan.

  En sak fattade jag i alla fall; en av spelarna var tydligen väldigt duktig. Alla ropade Vik, Vik, Vik! och det förekom olika ramsor där Vik var fiffigt inkomponerad. Jag blev nyfiken på vem den där Vik var, det fanns ju rätt många spelare på banan, och frågade min värd.

  Han såg alldeles förskräckt ut och såg sig omkring. Sedan sa han att jag skulle vara lite försiktigare med mina frågor. Framför allt inte tala så högt.

  Han berättade sedan att hela det ena laget hette Vik. De var tydligen släkt, hela bunten. Bröder kunde de knappast vara eftersom åldersskillnaden var liten – kanske var de kusiner.

  Jag frågade inte mer om detta, han såg väldigt nervös ut så fort som jag gjorde en ansats att öppna munnen. Men jag funderade en hel del över detta med gener och inavel. Ibland kan inavel förstärka goda gener. Inte ofta, men här hade vi ett vackert exempel…

 8. Jordglober gillar vi (i synnerhet den andra hälften, alltså) och har många gambla men inte fullt så gambla som de där (ty sådana är närmast oöverkomliga, i alla fall om man inte är snorrik — vad dumt det där ordet ser ut, då — vilket vi sorgligt nog inte är).

  Walk over … jag undrar om jag har hört den förklaringen förut men för vähäldigt länge sedan, för jag har den dubbla upplevelsen av att på en och samma gång tänka åh f*n och det där känns lite bekant. Mycket märkligt!

 9. Vik! *fniss*

 10. LarsW

  Oavsett ursprunget så är väl dagens innebörd av WO att motståndarna uteblir av någon anledning.

  Ej att förväxla med “mästare i kavaj”, vilket för övrigt hade varit kul att bli någon gång. Gissa om man hade klätt sig för tillfället?

 11. Ökenråttan

  Nu har jag varit på Retro Game-mässan. (Den stänger kl 16 så ni hinner dit; Norrtullsgatan 12) Jag spelade flipper, vilket inte gick SÅ dåligt och PacMan, men där gick det inge vidare, trots att jag hela tiden väste “eat the frog, eat the frog” på ett uppmuntrande vis.

  Basket kom till Sverige som korgboll runt 1920 så där. Det var USAnska elever vid Slöjdlärarseminariet på Nääs (i Västergötland) som införde denna lek.

 12. Tvärvänding på båset och rätvinkel på kommentarerna.
  I Stockholm har en dotter i FÖRTIO-årsåldern försökt mörda sin mor.
  När är dottern född och hur gammal är hon egentligen?

  DET BEHÖVS VISST SPRÅKPOLISER!! Gärna med knutpiska.

 13. Åh. Ere en sån där med anglicism?

  40-årsåldern är 38–42 eller med största tänkbara spännvidd 37–43.

  Men o vad ofta man börjar se/höra folk som använder det såsom vore det analogt med “in [her/his] forties” som ju betyder 40–49 och är en heeelt annan sak.

 14. Och stod det “förtio” på löpet också?

  (Fick jag tag i fel ände på svansen, eller vad det heter?)

 15. Det kanske inte ens var ett löp.

  Ett löp. Löpe. Lopp. Löpmage.

  (Nä jag vet inte. Jag har tråkigt. Min andra hälft har nyss åkt bort och jag är ensam med pippi och vill inte göra nånting nyttigt alls. Hjälp?)

 16. LarsW

  Återgå gärna till “Mästare i kavaj”, om jag får råda.

 17. När jag möter uttrycket “Mästare i kavaj” tänker först och främst på ishockey-VM 1987. Där blev Tre kronor* mer eller mindre bokstavligt mästare i kavaj, ty laget hade redan spelat sin sista match, och slutställningen avgjordes i matchen Sovjet–Tjeckoslovakien vilken svenskarna såg, sittande på läktaren. I faktiska kavajer.

  (Och efteråt sa någon av de svenska spelarna, men jag minns inte vem: “Jag ska pussa Krutov!”)

  * Jag vill gärna använda det gamla hederliga landslagsnamnet, det låter finare än bara ett slappt Sverige.

 18. (Tänker jag. Tänker jag att jag tänker, men skrev det gjorde jag inte …)

 19. Ja, det står FÖRTIO i löpet på hemsidan!!
  Och det är inte Knäckebröhult Allehanda utan Sveriges Radio.

  Vad fyrtio- eller förtio-årsåldern sen kan innebära är mig egalt.
  Min far, född 1909, kan ju med fog sägas vara född i för-tioårsåldern.

 20. Förlåt min onärvaro — nu är vi uppe i nio helgmatcher av husets invånare. Och … Tjugoåringen vann! (Div. 1 mot Västerås, tjoho!)

  (Återkommer. Jag ska bara hurra lite.)

 21. SG, (Välkommen åter förresten!) tyvärr hittar jag den inte på nätet och jag hittar inte boken men jag hoppas du sett OA-teckning med Pastorn som kommer åkande ut på isen till ungdomarna som spelar bandy ropandes ett glatt “Kära grabbar, vem servar?”.

 22. Tidigare i kväll råkade jag se några minuter av den där Maria Lang-deckaren som visades — den första av de nygjorda, med Tuva Novotny och Ola Rapace, alltså.

  Någon sa om någon annan:
  “Han har svårt att ta ett nej.”

  Och jag sa för mig själv: “Ä-hum, vad?”

  Att ta i betydelsen tåla, godta, acceptera, känns verkligen, verkligen inte som ett uttryck någon skulle ha använt på 1950-talet. Om jag bara gissar vilt så tror jag att det möjligen började komma i svang på 90-talet och framför allt har brett ut sig under det nya millenniet. Jag kanske har fel, men inte är det väl sextio år gammalt?

 23. (Åsså ereväl en anglicism från början, även om det nu är normalspråk.)

 24. Här har ni en som blev storligen förvånad av poängen i Skogsgurras sportstory; jag trodde att laget som han tittade på var från Västerås och hette VIK!

  Jag tror att det var Bengt-Åke Gustavsson som sa ”Jag ska kyssa Krutov” när denne hade satt 1-1 och säkrat Sveriges seger, men jag är precis lika osäker som vanligt, Annika.

  Nu har jag mejlat till språkavdelningen på P4, Ökenråttan Ninja. De kommer att tycka att “förtio” är lika roligt som jag (och enligt SAOL halvt om halv korrekt eftersom förti och förtionde är godkänt, tro’t om ni vill) – men i sammanhanget kanske inte särskilt lämpligt.

 25. Ökenråttan

  Hörru Lotten, dra inte in mej i nåra förtiåringars mord på sina morsor. Jag är bara inne på flipper och PacMan i dag!

 26. “Mästare i kavaj”: Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson m fl.
  Ulla Håkansson och de andra är mästare i frack.

  Här i stan var det en annan dotter i samma ålder (eller liknande) som mördade sin mamma.
  Är det nåt som går?

 27. Det var jag, öh, Lotten……

  Ja, det kan vara nåt Cecilia N, men själva är vi trygga, mor och jag. Jag är i femtiårsåldern och morsan är redan dö.

 28. Varför, oooh varför skriver jag fel namn, Dr Freud?

 29. Slarv till och med i radionyheterna alldeles nyss (midnatt).

  Sjuksköterskan som tvingats in i karantän var ämnet, och rätt som det är säger nyhetsuppläsaren att behandlingen av sköterskan kan strida mot hennes “civila rättigheter”. Eh — “civil rights” betyder väl fortfarande “medborgerliga rättigheter”, eller vad?

 30. Bah — i USA utspelas det hela. Där de ofta ofta pratar om civil rights, alltså, det uttryck som icke bör översättas med civila rättigheter.

 31. Magnus A.

  Det är välan inget fel på ”förti”. Det uttalas ju så. (Men det medges att ”förtio” är en lustig stilhybrid som dessutom ser grafiskt konstig ut.)

  Däremot borde man i högre grad åter promota att utelämna de där onödiga -o-na i tretti, fyrti, femti, sexti, sjutti, åtti, nitti. (Så gjorde gärna de stränga språkmännen av den gamla skolan fram till femtitalet eller så, vilket i dag kan bidra till att de ge deras texter ett missvisande lättsamt intryck.) -o-na är ju bara hyperkorrekta tillägg i den svenska skriftnormformen av nordiska språk, utan något språkhistoriskt berättigande – se på danskan och norskan!

 32. (Jag sitter fortfarande och lajar vid datorn och gör inte ett skapandes grand utom surfar planlöst och skribblar lite. Bleh. Nu blev jag lite hungrig också. Liten skorpa med marmelad, hmmm …)

 33. Tack för att du redde ut detta åt mig, Lotten!

  Visst var det i Västerås. Och då fattar jag. Det var ju inte killarna i laget som hette Vik. Så dumt av mig!

  Niklas; den bilden kom jag ihåg att jag sett nånstans. Jag bläddrade igenom jubileumsutgåvan av Blandaren (den första 1863 – 1963) och hittade ett bidrag av mem ur Gåsblandaren 1949 där en prelat på skridskor med elva och hockeyklubba säger: “Kära killar, vem servar?”

  Jag kan gott tänka mig att Molander lånade lite av Andersson.

 34. SG, det kan vara jag som glömt bort var jag sett den. Och jag hittade som sagt inte OA-boken.

  Om någon önskar bryta ihop lite mer rekommenderar jag det här!

 35. Visst, man kan skriva fyrti-, men baske mig inte förti!
  Och att det uttalas på ett visst sätt är väl båset rörande överens om, inte utgör skäl för fri stavning. Ejenklien skulle man då kunna stava va fan som helst, hur som helst.

 36. Uppna durren, sa musarnas mossa, och hull fram kuksstolen hon bar po. Jerna, sa minsta mösset och sprang såm ett jehö fur att vrida på hanntage. Men har mann sett po maken, hela hanntage låssna och okte skrammlande iveg lengs gålvplankena.

  Fottsätt jerna bärättelsen…

 37. Historien om pastorn på isen ger upphov till en del reflexioner så här i nattens murker.

  1. Ungdomarna spontanidrottade.
  Det är minsann inte vanligt i dag. Hade det varit organiserad idrott hade pastorn med all säkerhet inte blandat sig i. Vuxna kan i dag bli så exalterade vid barnens idrottande att de helt enkelt portas från läktaren.

  2. Pastorn befann sig utomhus under dagtid.
  Inte särdeles vanligt det heller, så stressad som de flesta vuxnas tillvaro är idag.

  3. Pastorn hade tillgång till idrottsutrustning av någorlunda adekvat natur.
  Hur många känner någon vuxen som äger en bandy- eller ishockeyklubba samtidigt som kunskaperna om sportgrenens sanna natur är förborgad för innehavaren?

  4. En grupp ungdomar befann sig ute på naturis.
  Som är så farligt. Om man inte har flytväst, visselpipa, kraftutlöst spänne på hjälmen och flytelement i skridskorna.

  5. Varken pastorn eller betraktaren tillika återgivaren av händelsen hade vad vi idag kallar pedofilvinkel på tillvaron.
  Det var väl trevligt? Att ungdomarna drabbades av något trauma kan vi väl utgå ifrån, för det gör gärna ungdomar i en viss ålder vid närkontakt med käcka vuxna, men inte just det, då.

 38. Brid

  Bil inlämnad för utredning av varför höger framhjul började lukta bränt sist vi försökte köra någon längre sträcka (3 km). Det blir antagligen dyrt.
  Jag är för gammal för att vara i traditionell f*rtiårsålder, och jag har inga planer på att mörda vare sig mamma eller någon annan.
  Nu: försenad frukost.

 39. SG, då är det en OA! Så där ser den inte ut i mitt huvud.

 40. Som sagt, Molander lånade nog lite ibland. Han också.

 41. Christer

  Jag råkade på lite information om brugden. Apropå absolut ingenting.

 42. SG, det finns två uttryck som flyter upp:

  “Det har varit i säck innan det kommit i påse.”
  och
  “Om du tror att du sett något nytt har du sett för lite gammalt.”.

  Och så var det ju förstås svårigheten i att göra en kofes.

 43. Ökenråttan

  Är det någon pumpakonst på gång då, i det bergmanska tjället?

 44. Ja, Ökenråttan, fast pumpan som jag köpte tappade handtaget idag och visade sig vara alldeles rutten på insidan, så nu måste jag tjafsa med Coop eftersom jag inte har kvittot kvar …

 45. För övrigt hade jag ännu en anledning att bryta ihop igår: min uppdragsresa till England nu på torsdag är inställd. Uppdragsgivaren meddelade att allt är inställt pga. för få anmälningar … Jag förlorar inga pengar på det eftersom jag skulle ha varit gratisunderhållning (hej min manaaascher), men det är i alla fall bedrövligt.

  Detta innebär att vi trots allt kunde ha genomfört vår ”Boring Conference” som planerat. Irritationen gräver nu ett hål i magsårstrakten.

 46. Ökenråttan

  Ja, när blir nu tråkighetskonferensen?

 47. Den 31 oktober var det ju sagt.

  Är lokalen bokad? Drar vi igång kl. 10.00?

  Ska man ha mat med sig? Eller blir det utspisning? Och, i så fall, för extra tråkiga medverkande 50% rabatt på mat och dryck?

 48. Hihi, that’s the spirit, Skogsgurra – men jag tror att Ninja har avbokat lokalen (för att jag sa till henne att göra det redan för två månader sedan) och att vi behöver lite mer framförhållning för att skapa den succé som temat ju är värt.

  Men visst måste vi boka nytt datum — i anslutning till Sportlovet kanske?

 49. “I anslutning till sportlovet” är en mycket vag tidsangivelse ety det är utspritt på sisådär 4-5 veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.