Delar av familjen är på vift – den djefla mannen, Fjortonåringen och Elvaåringen far omkring i Skåne. De har bland annat varit och hälsat på hemma hos Tjugotvååringen i Lund. Och nu fick jag höra att de inte sköter sig! Vabaha? Vafalls? Say what? Hallå där!
![bruce_hulk](https://lotten.se/wordpress/wp-content/uploads/2014/07/Skärmavbild-2014-07-26-kl.-22.10.53.png)
Elaka mamman och Tjatiga frun i mig blev både förvånad och förbaskad. För jag vill verkligen att krångel- och stök-bergmans ska uppföra sig exemplariskt så att vi är välkomna tillbaka överallt en annan gång. Alla är ju inte lika tåliga som den ytterst tålmodiga storebrodern som de facto har bytt blöja på alla sina syskon.
– Vasaru att du sa, saru?
– Äsch, det gör inget, sa Tjugotvååringen.
– Hade de inte fixat sina sängar och lagt de använda lakanen där man lägger använda lakan eller där du som värd säger att de ska lägga dem?
– Eh, nej.
– Och inte diskat heller?
– Nej. Men …
– Det blir minst 25 armhävningar var! röt jag.
– Va?
Jag antog liksom rollen av den där skrikande übertjifen i den där amerikanska filmen, ni vet? (Inte den här.)
Men nu undrar jag om vi – här och nu – skulle kunna göra en lista här på vad som gläder en värd? Jag, t.ex., blir ju vansinnigt glad om folk har med sig ett stort bröd till frukosten, men vill inte alls ha en blomma som Mitbringsel.
![guest bread](https://lotten.se/wordpress/wp-content/uploads/2014/07/guest-bread-400x300.jpg)
Dessutom får alla en stor applåd om de i förskott talar om vilka allergier och matpreferenser som gäller. Har ni varit med om detta?
– MAAAAAT!!! KOM ALLIHOPA!!!
– Åh, vad gott. Fast jag är allergisk mot ägg. Trodde att du kom ihåg det …
– NEJ! Faaaan!
– Och jag är ju sedan en månad vegetarian.
– Helvete!
– Förlåt, Lotten.
– Ta er jävla bukett och sov hos grannen!
Nej, så säger jag ju inte.
Vad jag förväntar mig att min egen avkomma ska göra som gäster:
- Ta med lakan!
- Erbjud er att betala om ni går och handlar!
- Diska allt, även det som inte är ert!
- Om ni lånar lakan: röj så att det ser fint ut i sängen innan ni åker vidare!
- Fråga var gästboken ligger!
Vad jag förväntar mig av mina gäster:
- Ta för guds skull inte med er lakan, jag har 317 miljoner och en tvättmaskin!
- Kom inte hit och betala nåt, jag har ju bjudit in er! Väl? Eller …?
- Ta undan från bordet och sätt in i vår diskmaskin som heter Disco!
- Fråga mig om lakanshanteringen – ibland kommer mindre nogräknade översovare hit (hej Orangeluvan) som glatt och obekymrat sover på andra människors lakan.
- Skriv i gästboken!
Hm. Det här var ju inte alls konsekvent. Ett nytt försök:
Jag försöker att som gäst
- ta med mig en bal toapapper eftersom det ju behövs i varje hem
- inte drälla som jag brukar med saker – värdparet ska slippa hitta mina strumpor i sitt sovrum och sina egna gafflar bland tandborstarna
- gå och lägga mig innan värden gäspar som en valross
- ha med mig mina egna reselakan av siden
- inte kissa på toakanten eller golvet
- vara anständigt klädd till frukost
- skriva spaltmeter i gästboken och om det inte finns någon gästbok plantera en sådan någonstans.
Vi hade faktiskt en gång gäster som tog mig på orden och kände sig mer än hemma. De kom halvnakna (och då menar jag verkligen halvnakna) till frukostbordet och stängde inte toadörren när de borde samt slängde sin smutstvätt på golvet i vår tvättstuga. Ja, det var en underlig vecka.
På begäran:
Du måste ha discomusik i bakgrunden till klippet!
Skulle hemskt gärna vara gäst hemma hos familjen Bergman 🙂
Jag tycker att en bra gäst ska fråga. Det gör jag. Alltså, fråga som i ”kan jag hjälpa till med/ska jag/kan jag (knyppla kaktusen, spetsa sparven, göda gruset, vässa vattnet …)”. Inte så mjukt och vänt att spontansvaret blir nej även när ett par händer till vore välkomna, men inte heller påstridigt om svaret ”nej, sitt kvar i allsindar!” låter övertygande.
För övrigt kanske man skulle ta och marschera up and down the square en stund.
Perfekt! Enligt fotografi!
Tydligen surdegsbröd.
Jag har Gotlandslimpa (på surdeg). Nu börjat mogna, två dagar gammalt.
Har du minisaltsäckar kvar?
Här kommer lite bakgrundsmusik, Orangeluvan.
Välkommen, Jessica! Medan du skär upp frukostbrödet kommer jag att sätta Annika på att knyppla kaktusen!
Fippla muppen!
Spappla luppen!
Knega tuppen!
Garvla gardinen!
Spuppla fnocken!
Gnickla frucken!
Bövla mattan?
Bövla mattan!
Dröppla armen!
Fluppra luddret!
Se där något av vad den idealiske gästen kan öra för att underlätta för värdfolket.
Den idealiske gästen, i min ringa mening, sysselsätter sig själv. Ska inte ängsligt roas som ett trumpet barn, och visar tydligt att tack, det gör jag gärna, eller nej, det behövs inte. Behöver inte hänvisas till bokhyllor, solstolar eller snöskovlar.
Fluppra luddret låter som nåt dammråttorna gör när man inte ser dem. Det är nog så de förökar sig.
Någon dag i förra veckan hörde vi en person i radio (en sportperson var det) säga ”Det är inget att knyffla med”. Lyckligtvis framgick av sammanhanget att han menade att det (vad ”det” nu var, att ett lag hade spelat dåligt eller nåt liknande) inte var något att hyckla med, inget att låtsas som om det inte var på det sättet. Knyffla. Mycket intressant. I min omedelbara närhet (jag, min andra hälft och min syster, i stort sett) brukar vi av någon anledning säga ”huttla”. Det är inget att huttla med. Någon som känner igen det?
Förresten, om jag hade en gäst just nu skulle jag sätta den på att fläta en flugsmälla och jaga alla flugorna. Vi har ingen flugsmälla. Den omkom i ett — för den — dramatiskt möte med papegojan.
Få se om vi kommer ihåg att köpa en om vi åker till affärn i eftermiddag (allvarligt, i den affärn kan man handla allt utom ’prit och … nä, jag kommer inte på något mer de inte har. Mode, kanske.)
Huttla används även här, det är inget jag huttlar med. Man kan också hyttla.
Smak och stil kanske den affären inte heller har?
Glöm inte att köpa en extra smälla om bestickkorgen går sönder.
Hyttla haver jag aldrig hört förr, men huttla händer att jag använder.
Första nedtecknade spåret därav tycks vara från 1712.
Undrar om Lotten har någon baktanke med valet av ordet god. 😉
Varför tänker jag på Povel Ramel? Som sjöscout har kapade jag för övrigt ofta slusken och lät pajsarn gå i krås vid tviblås (1:59). Bäst så.
Helt OT, men jag är vähäldigt nyfiken på vädret i Stockholm och andra krisdrabbade ställen: HUR HAR NI DET?
(Jag versalskriker för att överrösta flodströmmarna.)
Back to T (Topic=Best-Guest-of-the-Year-kandidat–listan):
På förekommen anledning kan jag meddela att det blir minuspoäng för utdragning av sladd till klockradion. Den är ett monster som kräver minst en halvtimmes fipplande innan allt är på plats igen. Jag försöker ta det filosofiskt (som i: Ack hur fåfänglig är inte vår strävan, när så mycken klockradioinställningsmöda kan omintetgöras på mindre än en sekund!). Men ändå – minuspoäng blir det.
Pluspoäng blir det till exempel för att på årets varmaste dag baxa ut den obsoleta oljetanken ur källarutrymmet. Särskilt om det visar sig att den är lite för stor för dörrhålet, så att man (man=hetaste Best-Guest-kandidaten hittills) måste ta till tigersågen för att såga av både inspektionsluckan och ena hörnet av den robusta tanken.
En God Bok är välkommen som mitbringsel och lika välkommet är att bortföra något dussin eller två av ”vassegod-å-ta-högen” med utlästa böcker.
Vädret i södra Dalarna enligt SMHI: ”Risk för regn” (RISK!!!) och goda solchanser (CHANSER???).
Det har visst varit lite fuktigt i Stockholm. Vi for därifrån igår, med 19.06-tåget, som var det första som gick efter 15.06- tåget eller så (p g a olyckshändelse) och är nu hemma i Uppsala igen. Här har det regnat litegrann, men inte mer än att vi kunde sitta kvar på balkongen och titta på molnen hela regnskuren.
Gräsmattan skulle gilla mer regn.
Inte ens RISK för regn i Lund, där solen för ett alldeles för hett leverne. Norra Skåne fick både regn och åska, härnere får vi vara glada åt att ett litet moln över Öresund delvis skymmer den starka kvällssolen och enligt DMI (som långt bättre än SMHI prognostiserar vårt väder) kommer natten att bli förhållandevis sval – kring 17 °C – häromnatten var det hela 23 svettiga grader i lundanatten.
Här i Eskilstuna (blott en timme från blöt- och kaos-Stockholm) hade vi ett kalasregn kl 07:45, sedan nada. Det måste ha regnat utav helskotta (jag sov), för det finns fortfarande små pölar här och där.
Jag gillar ju lagom kaos och undantagstillstånd, så jag sitter här och surar lite.
52 mm i två omgångar enligt en nabo räknare i eftermiddags. I den sista räknade han till över hundra blixtar och 35 mm regn.
Lotten, i den nordligaste delen av kommunen så regnade det också
i morse men bara 1-2mm. Det är lite som Atacamaöknen här
uppe, det regnar (nästan)” aldrig”.
När dessa landsomfattande åskoväder dyker upp i Sydsverige så följer de nästan alltid samma bana. In över Blekinge/östra Skåne och sedan upp över Växjö-Jönköping-norra Västergötland, över Vänern/Vättern-Örebro för att sedan trakassera Dalarna.
Det måste vara något meteorologiskt fenomen eller något
med geografin här som gör att ovädren inte vill dra förbi här.
Här i södra Närke däremot, kom Åskar dundrande vid femtiden på eftermiddagen och gjorde sig ordentligt bred och högljudd i nån halvtimme, men sedan dess har han mest muttrat då och då. En regnskur modell skyfall hade han med sig, sedan dess har här fallit en del mer normalt regn. Allt detta betyder att öppna fönster för närvarande släpper in frisk luft. Jag är sååå lycklig!
Blixtarna ljungade längs gatorna, åskan var rätt ovanför både Stuvsta, Långsjö och Liseberg samtidigt, regnet vräkte som vita draperier, fåglarna hoppade högt på grenarna i hasseln utanför fönstret vid varje smäll och det var sjöar på gatorna, där jag aldrig tillförne sett sjöar förut.
Så var det i Stockholm idag.
Roligt.
I dag har vi varit fullständigt omringade av blixt och dunder, men därav varken skådat eller hört något, något. Medan solen gassat å det vådligaste har det runt om oss slagit ned 21444 blixtar.
Idag firade vi friluftsgudstjänst inne i gamla stenkyrkan. Jo, för inte kan man göra det ute på ett gassande tun med risk för solsting för alla.
Om aftonen var vi i träkyrkan och skulle fira gudstjänst inne. Jag vet inte temperaturen idag, men det var +31 inne igår … Men då hade det blivit en gnutta omslag i vädret. Dvs det var kallare ute än inne. Men vi strävade på inne ändå. Det hade behövts förberedelser för att flytta ut.
Ännu inget regn, men 78% luftfuktighet nu, ihop med 21 grader.
Enligt appen ska det bli åska på onsdag. Och hett tills dess. Den där klass-två-varningen som inte inbegriper snökaos lär alltså hålla i sig, antar jag.
Fint väder i Skåne. I Knivsta har det varit två strömavbrott och ett blixtnedslag i en villa. (Säger dom som är hemma.) Grannens hus brann ju å andra sidan ner för flera veckor sedan, men av okänd anledning,
Imorgon börjar vandringen på Skåneleden och dottern har klivit på varenda vasst föremål hon hittat under veckan, fötterna måste varje dag lagas med nya plåster. Tältet är vinterisolerat, hur kan det annars vara så satans svettigt?
Hur är man en god gäst? Om man står ut med att bara drälla omkring tycker jag att man är en perfekt gäst! Jag är dålig på underhållning, men har alltid en känsla av att det krävs på något sätt. En gäst med önskemål funkar också bra! ”Jag vill stoppa korv!”
”Okej, då gör vi det!” Lätt!
Det kanske bara är jag som under sådana här väderbetingelser kan börja gå omkring (under varierande sysslor) och grubbla över vad bockarna som drog Tors vagn egentligen hette. Nå, det var alltså vad jag gjorde tidigare i dag — och frågade mamma i telefon men hon mindes inte heller — dock kom jag inte längre än till att det finns ”gn” någonstans där. Och sedan glömde jag bort frågan. Men nu! Jag kollade och mitt ”gn” var faktiskt riktigt. De heter Tanngnjost och Tanngrisner (och kan stavas på lite olika vis, såklart). Undra på att det är svårt att hålla i huvudet.
Jag brukar bara tänka på Särimner ibland och önska att han var min, men det har ju inget med åska att göra.
Ja, jag håller med Pysse att gäster ska vara underhållningsfria. Uppfodrande gäster är så jobbiga. Däremot får de gärna härja relativt fritt. Skärskåda bokhyllan och drälla i soffan, perfekt. Ordna krocketturnering eller korvstoppning perfekt.
Glo uppfodrande på värdfolket, operfekt.
Javisst ja!
God gäst.
Kan erbjuda sig att ta med lakan. Vilket jag då antagligen avböjer lika artigt. (Fast är folk på turné med bil så finns det ingen anledning att de ska slita på värdars lakan både här och där.)
Hopvikta lakan efteråt är trevligt.
Man behöver inte ta med sig en blomma hit som mitbringsel. Däremot lär man antagligen få med sig (minst) en när man går. En lågoddsare är klätterfibbla, en annan rosablommande novemberkaktus.
Mitbringsel gör mig alltid häpen för jag är dålig på att komma ihåg det själv. Alkohol nyttjas bara av maken så det är dock inte så vältänkt här.
”Kan jag göra något?” är en populär fråga och besvaras enligt vad stunden då ger. ”Vispa grädde” eller ”sitt kvar” är båda gångbara alternativ. Röj källaren eller klipp gräset behöver man inte vara rädd att råka ut för. Även om det finns behov. Men man vill ju vara med gästerna.
Rester/spår i toastolen är inte trevligt. Det står en borste bredvid.
Gäster är väldigt trevliga om de ger sig på att försöka spinna. (Fast ibland tillåter inte tidsschema sådant.)
Gästbok finnes ej.
Och ibland är även trevligt sällskap jobbigt (= tär på begränsad ork) så att alla parter kan gå undan en stund om man vill är bra.
Då ska jag åka till Cecilia och träna på att vara katt! (prrr prrr prrr*)
… eller nä, jag är inte vig nog. Och så vill jag ju inte att den andra hälften ska vara allergisk mot mig.
* tihi tihi, stavningskollen vill så gäääärna skriva ”porr” tre gånger där! Snuskkollen!
Såna som tränar på att vara katt uppskattas säkert av vovven!
Alla uppskattas av vovven.
Men katter uppskattar nog inte vovven …
Ja, gästerna ska verkligen kolla toastolen efter förättat värv. Och drälla omkring och bara vara!
Perfekt — vi är överens! Ni är alla välkomna hit! Och jag vet preciiiiis hur jag ska vara som gäst kommande onsdag till måndag.
Nu ylar en varg utanför mitt fönster. Hm. Måste kontrolleras.
I Alskog har det inte regnat men varit tillräckligt molnigt för att jag skulle undvika att tvätta kläder och hänga ut dem på tork.
Gäster får numera gärna bära in disken i köket emedan det sedan en knapp vecka finns både rinnande vatten, avlopp och diskmaskin därstädes. Tidigare hjälpsamhet i den riktningen sågs inte med samma glädje eftersom diskning då skedde utomhus bakom huset och disken då måste bäras ut igen.
Mitbringsel i form av goda drycker och dylikt ses som trevliga tillskott till instundande måltid då vi är dåliga på det där med Systembolaget.
Gäster som besöker dam- respektive herrskogen istället för att kissa på torrdasset får guldstjärna.
Vi har gästlakan och numera även eget vatten så att Kennys inte längre måste matas med hitkört vatten. Ni anar inte hur skönt det är.
Gästbok finnes ej och hade vi haft någon skulle den kommit bort även om Fattigstugan är liten.
Särimner är i den här familjen en tennbägare som bekostat ett flertal projekt. ”Vi säljer Särimner så har vi råd.” Han står fortfarande på ett skåp i Mälarhöjden.
The Back Door Wolf
Shit! det fungerade inte med en snygg länk. http://open.spotify.com/track/0UKhMXu6IBXJF9nRRtJtHT
Fungerar detta?
The Back Door Wolf
Bara för att se om det blir rätt.
Ursäkta det upprepade ylandet.
Lakan är det ingen idé att gäster tar med sig enär vi inga extra sängar har. Däremot gott om tältplatser, så tält och sovsäck kan gärna tas med.
Gäster ska i övrigt gärna vara underhållsfria men sällskapliga och inte alltför kräsmagade. Det städas i huset men inte så ofta. Mitbringsel är helt frivilligt men vi uppskattar både bröd, vin, böcker och udda saker.
Just nu är jag i farten att planera årets roadtrip som vi har bestämt i princip ska gå runt Mälaren med ett par övernattningar förslagsvis i Västerås-Salatrakten resp. Strängnäs-Mariefredtrakten. Avfärd torsdag el. fredag. Nu är frågan; vad ska man se och var bör man äta resp. bo?
Dieva: Jag ställde en liknande fråga här för en liten tid sedan. Läs i Båset till ”Allegorier, kanske?” från 20:45 och framåt. (Vår roadtrip ligger på is –hihi– p.g.a värmen )
Dieva, hastigt — om du kommer till Mariefred måste du ju bara besöka Gripsholms slott och titta på det här lejonet för det är det mest komiska man kan se! (Resten av slottet är inte dumt det heller.)
Tack LarsW, ska kika.
Fler djur från Gripsholm:
Denna tavla har funnits på Gripsholms slott men finns sedan länge på Nationalmuseum. Men jag minns den ändå från mitt enda besök på Gripsholms slott (då jag förövrigt kom dit från norra Småland med ett litet pontonförsett flygplan – men det är en annan historia) eftersom jag köpte ett vykort därav i museibutiken. Statens porträttsamling på Gripsholm är annars värd många besök.
Mycket halvnaket blir det med alla sommargäster här i huset. Det blir ett himla blundande, och smällande i toalettdörren. Lås den gärna också!
Minns glassköerna på våra badstränder i slutet av 80-talet, när topless gällde. Det var faktiskt vare sig trevligt eller sinnligt att känna tuttar mot ryggen.
Kom hit! Jag köper gladeligen hummer om ni är på humör, bara jag slipper laga mat. Duka och diska är jag bättre på. Sov vart ni vill, men ta med sängkläder för tvättmaskinen är trasig. Toa är bara att paxa en ni gillar. Räkna med sällskap i sängen; husets två katter är översociala. Mitbringsel; ät- eller drickbart. Men ett litet Novemberljus skulle jag inte tacka nej till heller!
Förbjudet? Parfym! Avskaffa!
Dieva, Sundbyholm är trevligt att besöka när det är fint väder.
http://www.sundbyholmsgasthamn.se/
Bo kan ni också göra i Sundbyholm: http://www.sundbyholms-slott.se
När ni är Sundbyholm så passar ni naturligtvis på att även besöka
Sigurdsristningen: http://eskilstuna.nu/gora/sevardheter/sigurdsristningen-2
Länk till koordinater på Hitta.se för Sigurdsritningen.
Mer exakta koordinater finns på fornsök.
Beträffande lakan ska man fråga först. Det är svårt att säga vilket som är värst, gäster som inte har med lakan när man räknat med det eller gäster som har med lakan när man redan har bäddat åt dem. Och praxis varierar i olika familjer, har jag förstått.
Och man ska fråga om man kan hjälpa till, och sen inte bli förtretad över svaret. Man ska inte kliva in i köket och be att få hjälpa till och sen fråga vilken kniv man ska skära tomaterna med och i hur tjocka skivor och om det ska vara på längden eller tvären och var man ska stå, utan ta lite egna initiativ på den nivån.
Men man ska inte plocka ur diskmaskinen och ställa allting i slumpvis valda skåp, utan hålla sig till de skåp där det finns fler såna tallrikar etc. och fråga om resten eller ställa det på bordet. Ej heller plocka böcker ur bokhyllan och ställa tillbaka dem på annan plats. Ej heller ansa krukväxterna utan att fråga först.
Lite lagom sunt förnuft, helt enkelt.
Till Brids ej-lista skulle jag vilja tillägga:
Ej heller ta sig an värdinnans barns ostyriga frisyrer och klippa dem till oigenkännlighet. (Ja, vi har varit med om det mesta här i huset.)
En bra gäst gör naturligtvis en fin gest och tar med jäst.
Dock oklart vad jästen ska användas till, möjligen kan
man det till Örjan så att han kan använda det i degen
till ett gott bröd? 😉
… möjligen kan man ge det till…
Att klippa håret på andras barn låter som … är ”överloppsgärning” ett artigt ord?
Komplettering till info från LL99 ang Sundbyholm.
Skolmuseet /Gyllenhielmska skolan
http://ekuriren.se/kulturnoje/1.1004656-gyllenhielmska-skolmuseet-i-sundby
Jag har lite svårt att tänka mig regler för gäster. De flesta har ju ändå någorlunda egen allmän hyfs och resterande olikheter i beteenden tillhör väl det som berikar. Tänker jag så här mitt i natten.
Tack för alla tips, nu ska kartan fram och en tur läggas ut. Någon båsist som önskar sammanstråla för kaffe el. mat?
AuL, regler är väl närmast till för de som inte känner värdfolket s vansinnigt väl, och inte heller tänker så långt? Tänker jag mig.
Om man som vår familj har landställe i skärgården dit alla så väldigt gärna vill komma, så är det inte så roligt att gästerna har med sig en blomma och inga lakan.
Allt som ska ätas ska bäras ut, och allt som blivit lortigt ska bäras in för tvätt. (I skärgården är det ont om vatten, och än har jag inte hittat nån tvättmaskin som pallar bräckvatten.)
Egna lakan, en ost och två liter fil som mitbringsel, se det är modellen.
Annars är ju modellen den med kommunikation, det löser de flesta mänskliga problem.
Precis Ninja, kommunikation i stället för regler.
Det är väl bara att säga till folk som hälsar på vad som gäller, inklusive En Flaska Sprit?
(… men fort, ty jag är … förlåt, LarsW fick in mig på Fakiren igen.)
Vi var och fikade (lääänge) vid Stjernsunds slott i dag, och satt och tittade ut över vattnet på tärnor och mås och gäss (möss och gås?) och båtar, samt Askersund på andra sidan viken. Det åkte en liten motorbåt från vänster till höger (som vi såg det) med en karl i som hade något på huvudet vi inte förstod. Strax efter paddlade en grön kanadensare med två karlar i, åt samma håll. En liten stund senare kom kanadensaren tillbaka, men då hade karlarna satt på sig ”indianfjäderskrudar” (av snitt som man kan köpa i leksaksaffärer) på huvudet, och strax efter dem kom motorbåten och karln hade dragit upp en röd snusnäsduk över munnen och vi insåg att hatten var en cowboyhatt.
Sedan åkte bägge ekipagen in i vassen till vänster och tog av sig huvudbonaderna.
Slut. (Inga barn syntes till någonstans utom två på fiket där vi satt, personerna var inte borta tillräckligt länge för att ha hunnit gå iland där vi inte kunde se dem; de var bara borta och vände.)
Va … ?
Vad är det oförklarligaste ni har sett i dag?
Har inte börjat jobba än, så jag har inet oförklarligt att rapportera.
Eller ja, den gångna natten ingår ju i pågående dygn, så då får jag väl svara en kvinna täckjacka och toppeluva,
Natten var i Stockholm tropisk…..
En mänska (Jag kommer livet ut att vägra ordet h*n i trots mot dagens bud från SAOL) stod upp på en surfbräda och paddlade stående över Nämndöfjärden. Det gick obegripligt fort i den inte så lite labra brisen, som dessutom gick i kryss.
Mysko.
Nä, paddla bräda är det nya, så det var inget märkligt i sig.
Det märkliga är väl att man kan inbilla människor att det är smartare att paddla än att segla brädan.
”The Eight rules of photobombing.”
Stekande solsken och kring 30 °C för minst tionde dagen i sträck. I sig hade jag hört något svagt muller i fjärran och också sett mörknande himmel vid horisonten. Men mullret hade tystnat och solen stekte på. Då såg jag en regnbåge på tämligen nära håll. Det tyckte jag var konstigt.
Jag gillar gäster som faktiskt kommer och hälsar på och inte bara skyller sin frånvaro på katten.
JAG ÄR SÅ FRÅNVARANDE! UTAN KATT!
Här i båset alltså. Jag begriper inte vart dagarna tar vägen. Jag hinner liksom bara vakna så säger nån ”nämen om man skulle börja tänka på refrängen” och så måste jag sova igen. Tror inte att jag har laddat datorns batteri på fem dagar!
OT:
Just nuuuuuuu för 17 år sedan fick jag värkar för att tredje barnet ville ut, drygt två veckor senare än planerat. Ja, det var också en väldigt varm sommar.
(Idag stod det på löpsedlarna att sommarvärmen skulle hålla i sig till oktober. Helt spontant och utan att tänka på omgivningen gjorde jag en Usain Bolt-seger-gest och väste YEEEES för att jag blev så glad. Mitt sällskap fick en Usain Bolt-knytnäve i tinningen och sa att min sommardyrkan helt enkelt inte kan vara riktigt vettig.)
(Jag svarade:
– Svettig? Ja, så gärna så!)
Imorrn åker jag till England! Tvära kast!
Grattis till 17-åringen, då!
Vad blir det … sommarn –97. Ja, den var varm den, och tog aldrig slut! Jag minns fortfarande att vi konstaterade 30 ° på Närkesslätten den 30:e augusti.
Varmsomrar i minnet: 1955 och 1959 och någon eller några på fyrtiotalet från 1946–1949, men bland dem fanns också en regnsommar.
Ha det så bra i Englandet, Lotten!
Lite tips på ordnings-reglor för gäster:
”Den som qvarglömmer sig i land på Stationerne sedan biljett är köpt, skylle sig sjelf”
”Alldeles förbjudet”:
*Att stadna i trappa till Sal eller Hyttorne.
*Att röka tobak annorstädes än å Däck.
*Att inlåta sig i tal med den som står vid Styret.
*Att ingå i Skänkrummet.
*Att öppna matsäck, eller spisa af den annorständes än å däck,
med undantag för den, som disponerar hel hytta.
*”Däcks-Passagerarna icke tillåtet inträda i Salen eller Hyttorna,
eller att på däck vistas akter om hjulhusen”
*”Endast under måltidstimmar tillåtas Däckspassagerare
besöka matsalongen sedan Salongs-Passagerare slutat”.
Mer regeltips finns på denna bild som jag hittat här.
’Af pssagerare, som begagna plats i Sal eller Hytta, påräknas aktsamt medfarande af meubler, samt properté av allt sätt, hvarföre och ej någon må ligga å soffor med skor eller stöflor.’
Det kan man ju begära av sina gäster att de är någorlunda aktsamma om värdfolkets inredning…..
Så fint:
”Utan särskild afgift äger Passagerare medföra en kappsäck eller mindre koffert, ett chatull och ett hattfodral.”
Hatten kan man ju inte ha i det vanliga gepäcket, så en hattask räknas som egen, normal och tillåten del i handbagaget! Jag blir alldeles charmerad.
Jag ber att få hålla med — hattasktiderna, det var tider det!