Hoppa till innehåll

Svettigt och sött i Spanien

Det bästa med att resa till sydligare länder är enligt mig ögonblicket när man kastas in i den heta, fuktiga luften och den stekande solen. Efter mindre lyckade resor där just detta ögonblick har uteblivit (läs: Turkietresan), drabbades jag av ett akut lyckorus när just detta hände igår: unken, blöt, het vind som kletar sig in i armhålorna och hjärnvindlingarna och gör håret alldeles frizzigt (som det ju heter). Underbart.

Men med mig på resan har jag ju Tjugoåringen Den Förnuftiga. Hon dricker vatten som man bör, hon smetar på solkräm enligt anvisningar och när det blir lite för varmt sätter hon sig i skuggan medan jag tänker ”ååååh, bara en liiiiten stund till”.

idasolfeather
Coolness med solfjädrar i stereo.

Men nu tar vi väl en liten frukostrapport?

spanskfrukost
Socker och fett! Mums!

I Spanien och flertalet andra länder, äter man som bekant socker till frukost. Det är så gott att man storknar. Och tröttnar. Det verkar som om vi i kalla Norden faktiskt inte klarar oss så bra på den här sockerchocken utan behöver vår havregrynsgröt för att orka huttra. Eller nåt. En fransk familj förklarade att det inte är så att våra frukostar är så himla normala – de kan inte begripa varför vi äter så mycket salt.

– Salt överallt! Salt kaviar, salt bacon, salt bröd!
– Salt bröd?
– Ja. Smakar det sött?
– Näää …
– Just det. Alltså salt.

spanskfrukostmer
Ännu mer socker och fett! Raaap!

Min croissantpassion lever livets glada dagar, men det gör även min äggpassion – för här får man koka sina egna ägg!

kokatespanskfrukost
Råa ägg till höger, vahaaarmt vatten med ägghållare till vänster.

Men efter kokningen vidtar problem. För hotellet tillhandahåller inte kallt vatten till oss äggkokare. Men det finns ju kallt dricksvatten. Och champagneglas till alla som ska ha sånt till frukost (jorå). Efter flera minuters kamp mellan mig och äggskalet samt den sega hinnan, gjorde jag så här:

äggspanskfrukost
”Äggen bör sköljas i kallt vatten för att skalningen ska underlättas” står det i Husmorskalendern.

Sedan åt jag ena ägget och satte det andra i äggbehållaren som jag ju köpte i Berlin i höstas – och som nog efter barnen, min djefla man, basketbollarna och huset är det finaste jag har.

egg_lotten_spanien
Där på tv:n, som funkar som torkställning, ska jag strax se Brasilien–Chile.

Och hur går det nu på tefronten? Finns det tehuvor, löste, stormuggar, tekannor, hett vatten och tekultur?

Nope.

spanskfrukostte
Tekopp.
Share
Publicerat iBloggen

44 kommentarer

 1. Först var det lite synd om Chile, som gjorde självmål. Sedan var det lite synd om Brasiliens Hulk som gjorde mål, men fick gult kort. Summa summarum kan man väl säga att Chile har spelat riktigt bra, som kompenserat för sitt självmål.

 2. Efter lite intressanta försök att göra mål (en kul ribba) avgörs det nu med straffar. Ja, just nu kan Chile också få vinna.
  Jag har gjort ett misslyckat smakförsök med jordgubbar snoppade före och efter sköljning. Imorgon ska testet göras om! Man ska inte vara testledare och göra blindtestet själv samtidigt.

 3. Brid

  Fransmännen brukar väl inte äta sött bröd till frukost? Ja, jo, det finns croissanter förstås, men vitt bröd är nästan vanligare. Att jämföras med den Svenska Sirapslimpan – huu!
  Jag skulle kunna säga åtskilligt om blindtester men det ska jag inte just nu, bland annat för att jag sitter i stugan i skogen och har 64 procent laddning kvar på Bipaddan och har druckit vin till middagen och skriver mer fel än vanligt. Utan sova istället och låta Bipaddan göra detsamma.

 4. Ökenråttan

  Pysse: Aromen fullkomligt flyter bort i sköljvattnet om du snoppar först och skäljer sen. Du ska ju göra om smaktestet; du kommer att märka att det förhåller sej så.

 5. Ökenråttan

  Sött till frukost på kontinenten? Italienarna frossar i småkakor och sockerkaksliknande bakverk till frukost. I hemmen, märk väl! Inte så vanligt på hotell.

 6. Jag tänkte att det skulle vara skillnad, en då borde jag ha känt den idag. Det gjorde jag inte riktigt. Ska sätta mina skarpaste smaklökar på uppgiften (dom sitter i ena dotterns mun, hon är mycket smaksäker!)

 7. Ökenråttan

  Pysse: Vad var det för jordgubbar? 1ma kvalitet får det vara om det handlar om test.

 8. Just precis nu hemkommen från bröllop — själva vigselceremonin (kort, och förrättad av brudgummens far) skedde utomhus för då regnade det bara lite, men annars höll sig alla i partytältet (som läckte lite, lite på ett ställe hur mycket silvertejp som än tejpades dit) — och visst är det intressant med denna sköna nya värld. Alla som ville veta kunde säga rakt ut i luften ”vad står det?” och några inte bara förstod frågan utan kunde svara, för de höll koll på sina smarta fåner. Och straffsparkandet stod några rätt stora klungor och trängdes för att se på samma fåner (vid det laget hade kaffe och tårta och avec* konsumerats och ordningen upplösts, så det var inget oförskämt med det).

  * Tihi, avec är ett ord som stavningskollen vill ersätta med avel, så — um — lustigt, i just bröllopssammanhang!

 9. Sött till frukost är en ganska komplicerad historia, tycker jag. Jag vill inte ha croissanter och verkligen inte wienerbröd — men rostat bröd med marmelad går ju alldeles utmärkt.

 10. Örjan

  Pysse + ÖR: Skölj gubbarna innan snoppning!
  Mitt argument: Snoppning , med bortdragning av hela snoppens fäste innebär öppning av gubbens inre, med resultatet att dess innandöme kan urlakas, och oönskat vatten kvarstanna i densamme.

 11. Dieva

  Håller med övriga ang jordgubbars snoppning! De blir lätt vattniga annars.

  Men det var värst vad Lotten far utrikes i år men naturligtvis bara avundsjuk. Funderar dock på att slå följe till Berlin senare. Måste invänta makens höstschema, kan inte åka dit utan honom eftersom han tjatar om att åka dit.

 12. Hihi, Örjan, jättekul – men den där bilden hade inte funkat i Sverige!

  Vi kollade på Brasilien–Chile (fast det var nog Chile–Brasilien) tills vi var tvungna att gå till matchen och sedan dök vi in för att kolla ställningen i varenda bar på vägen och sedan visade det sig att ”baskethallen” (kommer rapport senare) hade en bar – med tv. Så vi fick se hela straffsparkandet och kände VM -94:s vingslag vina omkring oss. Än en gång hejade jag på the underdog och förlorade.

  Dieva: Utrikesresandet tar aldrig slut – i början av augusti blire en till!

 13. Ökenråttan: Vi är i Lloret de Mar, som har en strandremsa som jag förmodligen inte kommer att ta mig ner till. (Man ska inte steka i solen om man ska spela basket jue.)

  Hupp, nu for datorn i stengolvet (hotellet har stengolv överallt) så att usb-ingången stukades. Men internet verkar funka lite bättre efter smällen. Hm.

 14. LupusLupus99

  Apropå jordgubbar så köpte vi Solbygubbar till midsommar.
  Det var ofantligt goda. till skillnad från de importerade jordgubbarna
  som säljs utanför affärer och så.

 15. Ökenråttan

  Nu har vi varit på Öland ett par dar. Och ätit jordgubbar direkt från landet. Capellagårdens land, årets första. Jag konferensade och Lille M. turistade.
  Lille Makens val av litteratur inför resan var synnerligen passande: ”Den alvar-samma leken” av Hjalle S. Och tror ni inte att när Arvid och Lydia tittar upp mot natthimlen ser de den ljusstarka stjärnan Capella! Ackackack.

 16. A! Capella! (ursäkta …)

  Nu har jag förundrats igen. Vi var på en antik- och samlarmässa förut i dag, och där köpte och drack vi för första gången den här Mer-varianten (inte så god som vi hade hoppats). Och som ni kan se där på bilden står det något helt sinnesförvirrande längst ner på förpackningen.

  ”Med kärleksfull fruktjuice”

  Kärleksfull? Va? Kärleksfull fruktjuice! Jag blir liksom lite orolig för världen och människorna …

 17. NEJ, CAPELLA, ryter jag mer eftersom det är vad Fröken Fjupp är döpt till. Eller ja det är vad VI döpt henne till. Kenneln har döpt henne till Sun-Hee’s Spectacular Sight. Men hon lystrade så dåligt och han så låmngt innan vi hade vrickat fram den där ramsan, så det fick bli Cappi.
  Fröken Fjolla heter egentligen då Sun-Hee’s Indian Magic aka Tippi.

  Själv provade jag Mer Citron-Mango häromnatten och där var fruktjuicen inte ens kärleksfull, bara vass om armbågarna. Allmänheter varnas.

  Johordgubbar i parti och minut har vi tröttnat på, de smakar ingenting, och så saluförs de ofta på ett svekfullt sätt som svenska när vareviga människa med lite kapacitet fattar att de är hutrikiska.

 18. Så här års är både jordgubbarna och färskpotatisen möjligen vatten värda. Hårt drivna av kvävegödsel, smakar de mest vatten.

  Försommaren är pastatime för mig.

 19. mikaels

  Kul läsning om frukost, vi är också i Spanien (inte ’the Royal we’, utan jag med familj), vårt hotell har också en sockeravdelning med croissanter och diverse kakor som jag utan problem ignorerar, men även en massa färsk frukt, en man som gör underbara omeletter a la minute, ostar och korvar, färsk naturell youghurt och allt möjligt annat man kan behöva, t ex espresso (fast det är från en automatisk maskin, inte en barista, tyvärr).
  Spanien, när det ligger ute i Medelhavet, är inte så dumt 😉 Just nu sitter jag t ex på balkongen och dricker lite cava när jag skriver detta och tittar ut över småbåtshamnen som är slutet på Medelhavet just här i Palma.

 20. Åh Öland, åh alvaret! Jag har bott i Stora Alvarstugan 1. Den är mycket, mycket liten, till och med jag med mina 161 cm måste huka mig. Men den heter så för att den en gång ingick i ett hotell, med kringliggande små stugor i kanten av Stora alvaret. Ack om jag bara hade tagit en bild på nyckeln, med vidhängande vackert snidad träbricka med texten Stora Alvaret 1.

 21. Vad bra ni har det i båset — ber om ursäkt för frånvaron, men det händer så mycket här. (Matchrapport kommer!)

  Just nu spelar Holland utan mina ögon på sig: spansk tv sänder inte den matchen! (Kan inte gå ut på lokal, måste vila hjärnan.)

 22. Men asså …

  Jane Björck.

  Vad hette hon på nyheterna en gång i tiden då? Fast hon var mörk …

  Idag var maken ute och åkte med vår bil. Så jag fick använda ”firmabil” när jag skulle ut och jobba. Men den var jag ju tvungen att lämna den på jobbet efteråt. Så då fick maken komma och hämta mig.
  Men jag fick vänta till de hade spelat klart idag, Mexiko och Holland. Komma Pronto var ju inte lika viktigt. Det hade jag förståelse för.

 23. Jag såg inte Holland — förlåt, Nederländerna — vinna, men det gläder mig att de gjorde det.

  Nu blir det nästa match. Än vet jag ingenting mer än att ett par greker har otroooligt långa efternamn. Papastathopoulos låter som ett framstammat namn på någon italiensk maträtt. Christodoulopoulos låter som … ett skämt, nästan.

  Se, nu har de sparkat igång.

 24. Nu vet jag hur Christodoulopoulos ser ut också. Han har oerhört stora och framträdande kindknotor. Man skulle kunna bygga små dockhus på dem.

 25. LupusLupus99

  Njae jag tycker inte att NL vann välförtjänt med tanke på den
  flygande Holländaren som ordnade en straff.

 26. Jag är nu sådan att ibland bryr jag mig inte helt om ”välförtjänt”, jag ville helt enkelt att NL skulle vinna, och det gjorde de, så jag blev glad. Heh.

  Dock håller jag med om att det var vähäldigt vad lätt han ramlade (repriser har jag sett), även om motståndarn ställde sig på hans tår.

 27. Fast nu faller grekerna.

  Tack för länken, LL99 — men internet här är under all kritik. Ska se om jag kan gå till ett biblo imorrn, där borde de ha bättre sprutt.

 28. Örjan

  Dåliga geografikunskaper.
  ”Costa Rica är klart för VM-kvartsfinal efter ett drama till åttondelsfinal mot Grekland.
  Först efter 120 minuters spel och nio straffsparkar kunde det lilla centraleuropeiska landet fira sitt sensationella avancemang.”
  Källa
  http://tinyurl.com/ogrq4nq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.