Hoppa till innehåll

Glad midsommar mitt i VM-fotbollen!

– Nämen himla störande, va?
– Jå. Sill å potatis mitt i VM.
– Jamen vi kan väl äta framför tv:n då?
– Mmmmm.

Mjaeh, dialogen ovan är inte riktig — jag har alls inte några problem med att kombinera VM och sill. Men eftersom vi nu har så kul med fopollen kunde väl midsommar infalla på någon tristare dag? På fredag om en vecka när det ändå är speluppehåll? Eller kanske i mitten av november?

mike_olle_lotten
Min djefla man och jag leker basket i trädgården.

Och hur firar man då i det bergmanska hushållet?

 1. Man spelar lattjobasket i trädgården.
 2. Man vinkar av Tjugotvååringen som har fått för sig att det är roligare i Lund än i Eskilstuna. Obegripligt.
 3. Man åker till Bollhuset och spelar basket.
 4. Man cyklar till stången borta vid badsjön och inviger Spanjoren i Små grodorna-mysteriet.
 5. Man cyklar hem och gör armhävningar.
 6. Man funderar på potatisen och sover middag eftersom det kändes helt oöverkomligt.
 7. Man tittar på Italien–Costa Rica kl 18.
 8. Man tittar på Schweiz–Frankrike kl 21.
 9. Man hoppas hålla sig vaken till matchen vid midnatt.

Och ni?

smaelefanterna
Elvaåringen, Fjortonåringen och min djefla man är här de lustiga små elefanterna, små elefanterna.

(Jag önskar att jag hade fler bilder, men de har fastnat i sajberspejsens pajplajn. I morgon är en annan midsommardag med bättre kräm i sladdarna.)

Share
Publicerat iBloggen

44 kommentarer

 1. Man hänger hos Lotten.
  Klipper lite på häcken, men bara halvvägs för att inte störa grannarna (dom få som är hemma).
  Man sjunger för sillen. I år delade vi upp så bordshalvorna sjöng varannan sång, ända tills Pusseliten nästan bröt ihop. Puss!
  Pratar lite i telefon, med barn som firar midsommar “på riktigt” på skärgårdsö med blomkransar och vänner.
  Planerar semestern! (Ja! Jag har en plan!)
  Drönar.

 2. Det sista beskriver min midsommar alldeles utmärkt. Man har av försynen fått ledigt alla tre dagarna i midsommarhelgen och inleder med sovmorgon till fyra om eftermiddagen. Sen tar man ifrån hundarna dyrlimpan från bageriet och ger dem hundmat. Sen stickar man lite, kollar internätet lite sen lägger man sig och läser något klandervärt.
  Om en stund ska man se om det finns något att äta i kylskåpet. Sen ska man sticka lite, läsa lite, dröna lite, njuta av en fullständig frihet. Man och en son är hos farmor i Norrbotten och jobbar och umgås, den andra sonen är hos kompisar och spelar rollspel.
  Klockrikefamiljen upprätthåller en stark familjtradition som går ut på att storhelger är till för att tillbringas så som var och en behagar.
  Man är nöjd.

 3. Läsa ja! Jag läser “Vägen mot bålberget” av Therés Södelind. Den handlar ju om när åtta av mina anfäder brändes på ett av Sveriges sista (eller rent av sista) häxbål.

 4. Man sorterar grejer och försöker packa inför semestern. Det är svårare än det skulle behöva vara p g a iråkad huvudvärk, antagligen lågtrycksrelaterad. Man har också köpt hem sill + nypotatis + gräddfil + lax + inga jordgubbar för det åt man häromdagen men däremot chokladglass och tänker äta middag bara man har packat någorlunda färdigt och tvättat och kokt potatisen.

 5. PK

  Fick dom tag på alla Pysse, eller missade don någon?

 6. Man har varit hos sin mamma (tillsammans med sin andra hälft, som följaktligen har varit hos sväris, som han kallar henne) med en miniatyrmidsommarstång* man band tidigare på dagen och reste i en lerkruka med grus i. Och bakelser. Stooora bakelser. Om en stund ska man steka abborre och koka potatis. Och om man orkar efter maten, äta kvarbliven rabarberpaj (ur frysen) med glass.

  * Stången och tvärbommen är gjorda av blompinnar, kransarna ringlade av mjuka björkkvistar. Diverse grönt och småblommor inklusive fyllda kanelrosor pryder den, och den är väl ungefär fyrtio centimeter hög. Jag gillar att pyssla, men finner störst behag i pyssel som inte fyller något praktiskt ändamål alls.

 7. Vägen mot Bålberget är en bra bok, tycker jag. Mycket bra.

 8. Brasilien numera. Annars får den döda fisken och den vattensjuka potatisen anstå till i morgon. Söder är inte dött, ens en dag som denna.

 9. Jag har inte börjat med maten än. Hm.

  (Kul bild, LW!)

  Nåväl, Jim C. Hines är en skärpt kille och nu bevisar han att Snobben är en Time Lord. Jag tänkte att några här antagligen vill veta.

 10. PK

  Tack Annika.

 11. Jag gillar Costa Rica. De lägger sig inte på defensiven bara för att de leder och detär två minuter kvar.

 12. PK

  England utslaget!

 13. Grattis, CR.

 14. Man jobbar, åtminstone jag.
  Maken och hunden cyklade ner till ån för att se om de skulle lyckas få opp nån id-firre. Det gick inte.
  Sonen spelade Age of Empire.

  När jag sen stapplade hem (efter en trevlig premiärgrej på jobbet) och fortfarande inte vet riktigt vad jag ska säga på söndag så möttes jag av ett sillbord med dillkokt färskpotatis och sånt som maken gjort i ordning. (Det är för övrigt hans uppgift numera: förse sin lönearbetande fru med mat.)

  Sen bidde det Costa Rica – Italien med kaffe på maten och Marabous salmiakchoklad.

  Jag är lite kokotrött så en enkel strumpstickning är mest adekvat sysselsättning, fast det finns ingen sån stickning igång. Jag delar garn istället. (Gammal länk på samma sak.)

  Inget ut och fläng ikväll för det är jobb imorgon med. Bland annat klurande på vad jag ska säga på söndag.

 15. Mänskan säger “matser”. Och det är ingen överårig idrottsledare det handlar om. Snarare blanka ben.

 16. Mänskan kan vara obildad eller från Uppland för då säger man ‘matser’.

  Tack Annika.

 17. PK

  LarsW vad menar du? Matser? Blanka ben? Tala ur skägget männska.

 18. Nu ser vi på kvällens andra mats, PK.

 19. Ninja: Hur hamnade dyrlimpan från bageriet hos hundarna?

 20. PK

  Aha, någon uttalar ordet match som mats? Då förstår jag. Jag skulle tro att det flesta som kommer från det mörkaste som land säger mats. Om dom har blanka ben vet jag dock inte.

 21. Hon på TV har det.

 22. PK

  I svts fotbollsstudio?

 23. Hon med blanka bene är väl inte där i egenskap av blankabeninnehaverska?

  Lotten, det är en lång historia. Om du kan vänta medan jag hämtar lite te ska jag berätta.

 24. PK

  Ninja, jag bara funderade på om det var hon som var “våpet med dom glänsande benen” som sa “mexikanare” häromdagen.

  Lotten, ett scenario skulle ju kunna vara att hunden snott brödet. Hundar snor människoföda ibland. Min bror skulle skära upp en stor skinka som skulke ätas till middag hemma hos mina föräldrar. I ett kort och obevakat ögonblick snodde föräldrarnas hund skinkan och rusade ut i trädgården med bytet. Brorsan blev fly förbannad och rusade efter och gav sig inte förrän han fångat jycken och tagit tillbaka skinkan.

 25. Ja! Te! Jag har ju glömt!

  Ojojoj vad de pratar franska på planen: Schweiz mot Frankrike. Och nu i halvtid står det 0–3 …

 26. Så där, en stor kopp ‘Andre kopen’ från Kränku.
  Sitter ni bra så?

  Jo det började i måndags kväll när jag skulle till jobbet. Det lät om bilen, närmare bestämt om servostyrningen. Rakt fram gick bra och tyst, men eftersom det är ett par kurvor på vägen så.
  Hulda, maken, konsulterades per telefon men kunde inte säga mer än att nåt var fel, och sucka att nu blev det väl vanvittsaffärer igen. Men tillät nådigt att jag fick konsultera en verkstad, eftersom han befann sig i Kalix.

  På tisdagskvällen lät det än värre och när lilla jag klev in i fiket med underläppen hängande, erjöd sig Zoran att titta på bilen. Jomen, servot, så han åkte upp till macken efter olja. Fast det var ingen idé för all olja hade runnit ut i en pöl under bilen. Meningslöst att hälla i mer.
  Onsdag morgon satt jag och försökte konsultera, men det stod helt klart att man ska gifta sig med en bilmek för de verkar tjäna snuskigt med pengar. Tid att svara har de inte, och har de det så har de inga tider i alla fall.
  Till slut lyckades jag i alla fall få komma på nåder till en verkstad i Älvsjö som kunde titta om det var något som kunde lagas fort eller om det skulle beställas dyyyyyrgrejor. Som i morgon då.

  Onsdagens jobbfärd innebar BROTTNINGSMATS med styrinrättningen. ‘Det är säääkert servopumpen, sa Mohammed som är mek, och suckade dystert, då blir det dyyyyyrt. Men han tog ett varv på hallgården, såg ännu dystrare ut och tog sig en närmare titt. Ett trasigt rör, och jag fick nådigt tillstånd att den verkstad.
  Halv åtta stod jag så i Älvsjö och log lyckligt som en hummer när Tobbe sa att det finns ett rör i Högdalen vi får väl försöka klämma in den idag då.
  Vid elva ringde han och då var bilen lagad. Jag älskar karlar som heter Tobbe och förbarmar sig över tanter, det gör jag!!

  Fast då var jag så uppe i varv så trots att jag var trött som en gnu så åkte Inger och jag ut på jakt efter eko-jordgubbar. Den jakten slutade utan gubbar men med lunch och en stickstund på Älvsjö konditori. En fruktlimpa och en potatislimpa till en summa av 85 spänn följde med hem.
  Jag stuvade duktigt in mjölken och den frysta ekoananasen, men lät torrvarorna och limporna stå kvar i kassen på golvet för trots allt så är bussförare tvungna att sova någon liten stund innan jobbet.

  När jag sen kom hem kunde jag genom tröttsimman konstatera att fruktlimpan var försvunnen och potatislimpan halv och matskålen tom. Allt beroende på ett trasigt rör till servon i bilen.

  Mer te.

 27. Jösses, 0–4, jättepiffigt mål.

 28. Lycklig suck över vad?
  Andre kopen är så gott?
  Te är alltid gott?
  Jag är så lycklig över att jag inte har
  a/hund?
  b/söner som glömmer mata dem?
  c/bil som går sönder?

 29. Det var en lycklig suck över en rolig, välbeskriven historia!

  Nu står det 1–5 och en spelare som heter Grisman kommer in på planen. (Jag misstänker att namnet stavas annorlunda.)

 30. Ni som inte tittar på fotbollen (2–5) ska veta att tröjorna numera är väldigt, väldigt tajta på några av spelarna. Man ser liksom revbenen.

 31. Tack, Lotten.
  Kissa och sen mer te.
  Låter som om man skulle ta och titta på fopollen och drägla lite…..majlis.

 32. Här har vi blivit alldeles förfranskade och sjungit marseljäsen — Marsellaisen — ja, den låten, hur man nu vill stava den.

  Jorå, först var det bara våldsamt, alla ramlade och en fick ansiktet insparkat. Men SEN! Man får nästan lite flashback till de stora franska årgångarna, som 80-talet med Platini och 90-talet med Zidane. Det roligaste var att det var fem olika spelare som gjorde Frankrikes mål, och den där faktarutan har inte plats för fem olika målgörare utan måste scrolla varje gång den visade vilka som gjorde vad när.

 33. Samt vill jag tacka Ninja för en helt fängslande anekdot som började med skrammel och slutade med svaret på frågan om varför brödet försvann.

 34. Säger man “mexikanare” och har blanka ben som studiolamporna reflekteras i, så får man nog vara inställd på att ihågkommas av just detta. I kväll var spirorna annars inte fullt så reflekterande.

 35. PK

  Känner igen problemet Ninja, styrinrättningen på vår volvo morrar ibland när man svänger och den börjar liksom slåss. Då vet man att man måste pytsa i en skvätt servoolja i behållsaren under huven. Oftast räcker det att göra detta två gånger om året, servotörsten är inte allt för svår. Än.

 36. En mugg för Lotten?

 37. Oj, LarsW! Men nu undrar man ju vad man ska kasta i korgen om man inte vill ha sockerbitar eller stenkulor i teet.

 38. Intelligent fniss …

 39. PK

  Små basketbollar av kork?

 40. PGW

  Ah, Snobben en Time Lord, intressant teori.

 41. Aha, nu inser jag också att Snobben är en av mina idoler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.