Hoppa till innehåll

Basketmatcher i Spanien

För nytillkomna läsare — här är jag i Spanien och spelar basket!

marie_lotten_ida
Kolla vilket superförsvar där till vänster!

Men vi började redan igår med att sakta vandra mot baskethallen. Det är en trevlig promenad i värmen – klippetiklopp låter det av tofflorna som idrottsmän vill ha när hälar och tår ömmar och blöder. Dock måste vi passera ett enormt sunkhotell med skrikande killar som hänger från balkongerna och stundom häller öl eller spottar ner på pöbeln som går nedanför. Det hela känns lite medeltida och gatloppsaktigt.

När vi kom in i baskethallen, såg vi varken bollar, korgar eller långa människor. Men en … rullskridskomatch av något slag?

rullskridskohockey
Rullskridskomålvakten till höger, basketlaget till vänster.

Hela laget ställde sig vid rinkens kortsida och storstirrade på ”rullskridskoinnebandymatchen” som pågick. Fast egentligen är det ”rollerhockey” eller quad och inte alls -bandy, hur runda klubborna än är.

suddiglinje
Ser ni baslinjen här? Jooorå, den kan man ju ana.

Så kom vi in på planen, som inte liknar någon annan baskethall som jag har stött på under mina 35 år som basketspelare – ett badrumsgolv med vansinnigt suddiga basketlinjer

osynlig linje
Ser ni linjen som markerar hörnet på basketplanen? Inte? Där i mitten, i nedre bildkant? Fortfarande inte?
patternpagolv
Men däremot fanns det en farlig massa krulliga linjer som ingen av oss begrep. Är det månne hjälplinjer till konståkare?

Matchen var trög och svår samt helvetiskt svettig och vi kom inte riktigt till skott med egentligen något. Vi förlorade till slut nesligt med åtta nesliga poäng – och på en av våra spelare hoppade knäskålen ur led när det blott var tio sekunder kvar. Sjukhus, röntgen och försäkringsbolag samt kryckor … och så inleddes turneringen som nästan alla turneringar plägar inledas.

tajtforsvar
Härmed bevisas: basket är visst en kontaktsport!

Vi slickade våra sår, laddade hela dagen idag och gick i eftermiddags iväg till match nummer två – mot ett amerikanskt collegelag.

pavagtillmatch
Är vi inte coola?

Låt mig upprepa: ett amerikanskt collegelag. En gång till: ett amerikanskt collegelag! Det är precis så häftigt som det låter. (Och för er som inte fattar: det är som om vi skulle ha fått tävla mot Svan och Wassberg. Liksom.)

lotten_ida
Mor och dotter (nr 11 respektive 5) står beredda på att ta straffreturen – fast det här är första straffen, så än så länge står vi bara och vilar. (Jag står närmare korgen för att jag är 2,5 cm längre. Tjugoåringen borde stå närmare korgen eftersom hon hoppar minst en halvmeter högre än jag.)

Efter full tid var det lika, och eftersom basketmatcher inte kan sluta oavgjort, vidtog förlängning. Efter den förlängningen var det lika igen. (Ni förstår nu: vi är som Chile och Brasilien. The underdog mot the överhund och aldrig mötas de två men korven den har också två.)

bossenskriker
Under hela matchen satt en man på läktaren med armarna i kors och skrek åt amerikanskorna. Ibland gick han ner på planen och skrek åt dem. Detta fann vi alla mycket underligt.

Efter den andra förlängningen samlades vi alla i ett hörn av hallen och grymtade. Det är hemskt att förlora knappt efter två förlängningar, och man glömmer det aldrig. Amerikanskorna var brutalhårda och filmade fall som vore de italienska fotbollsspelare. De skällde på domaren (som inte gav dem gult kort) och de himlade med ögonen mot oss och var precis sådär som vi inte är. Eftersom vi var underbara på alla sätt och vis.

inline_inkast
Se här hur alla vi är uppställda i en linje vid inkast. På en given signal (slag med handflata mot boll), går den närmast bollen åt ett håll, tvåan åt andra hållet och trean sätter en screen (stänger vägen för) så att fyran blir fri och kan göra nåt coolt.
inkastefter
Här, bra nån sekund senare – den som kastade in bollen har inte ens kommit in på planen än. Tjoff, som en sprängning av biljardbollstriangeln. (Så heter det säkert inte.)

Väl hemma på hotellrummet igen, kände coach Sara (tillika min sängkamrat under turneringen) att det var dags att ta hand om tant Lottens knän. Hon parkerade en chipspåse i famnen på mig (salttillskott!) och så fixade hon massa helande smörjor och banne mig … det funkade! Det är länge sedan jag kände mig så stor och stark och smidig.

kneemassage
Min blick är klistrad på tv:n. Otacksam knätant, va?

Hur jag känner mig imorrn vette fåglarna, men all eventuell träningsvärk kommer att välkomnas och skrytas med hela dagen.

Share
Publicerat iBloggen

49 kommentarer

 1. Heja!

  Hejahejaheja!

  Men får du knäsmörj när du fortfarande har matchställ? Ska du inte duscha, åker inte smörjet av då? Smörjan? Smörjmedlet? Smörjoljan? Smörjeriet?

  (Förlåt, jag tycks ha ramlat ner i en tankegrop och fastnat.)

  För övrigt: nolla nolla halvtidsvila. Jaha.

 2. (Och det där var nog den fulaste “lagerkrans” jag någonsin har sett — på en bland de grekiska fansen, alltså.)

 3. Bra fråga Annika — och fullständigt korrekt iakttagelse. Efter smörjelsen, drack jag en liter vatten, körde ut nio spelare ur vårt hotellrum och klev in i duschen och svorskrek:

  – MEN NU ÅKER JU ALLT AV! VAD DUMT!

  Coach Sara höll lugnt med om jag var dum.

 4. Hmmm … det var trots allt hon som smorde så … hmmmm.

 5. … OJ vad alla försvarare inklusive målvakten bara stod rätt upp och ner och tittade när Costa Rica gjorde 1–0. När Ruiz gjorde det.

 6. … och oj vad det inte blev straff fast det borde ha.

  I en intervju före matchen sa en grek ungefär så här: “Vi är greker, vi kan inte koncentrera oss.”

 7. Hihi, det var roligt, Annika! Eller kanske inte:

  – Vi är svenskar, vi kan inte spela fopoll.

 8. Det är väl bara att skita i att duscha, så sitter allt kvar.

  Jag är stolt över dig, kära Gummigumma. Du är cool du, och du är min frugis.

  Heja Ida med, som är fantastisk och bendårande.

 9. Ja, lite åt det hållet. Liksom.

  Rött kort till Duarte i Costa Rica — nuuu blire grejer, misstänker jag.

 10. (“…åt det hållet” gällde Lottens och inte Olles kommentar, ja.)

 11. Nu börjar det bli trill. Och många kort.

  Förresten, om någon tittar efter mannen med det låååånga efternamnet Christodoulopoulos och hans stoooora kindknotor, kan jag tillfoga att hans efternamn helt enkelt inte får plats på tröjryggen. De har gett upp och skrivit dit förnamnet (Lazaros) i stället! (Och nummer 16.) Hm. Återuppstånden från de döda, då?

 12. Jaha — näst längsta efternamnet (Papastathopolous — pastarätten) kvitterar för Grekland på tilläggstid. Mäh … när ska det här ta slut då?

 13. (nu är alla trötta inklusive kommentatorerna. “När man pratar ur deras ögon” sa en nyss då han försökte sig på ena lagets synvinkel)

 14. (två minuters tillägg på förlängningen, och spelarna är så trötta att de välter omkull utan att bli fällda)

 15. Det blir straffar. Puh.

 16. Ja, jag fortsätter skräpa ner i båset, för har jag nu datorn med mig vid teven, och ska jag nu se matchen till det bittra slutet, så ska f*n*m*g ni lida också!

  Vi hoppas i alla fall på Costa Rica som spelar bättre fopoll än Grekland. Trots att de har normalare namn.

 17. Costa Rica börjar.
  1–0
  1–1
  2–1
  2–2 (Christodoulopoulos! De orkar fortfarande säga det!)
  3–2
  3–3
  4–3
  4–3 (CR:s målvakt tog den!)
  5–3

  Costa Rica vinner.

  Sluuuut, äntliiiiiigen!

 18. LupusLupus99

  Bordet inte stå:
  “eftersom hon hoppar minst en halvmeter högre än jag mig.”?

 19. LupusLupus99

  *Borde det.

 20. LupusLupus99
 21. Toppen Annika! (jag sov som en sten) Grattis Lotten och hela laget, bra spelat!

 22. Tänk att jag här nere i Spanien med tv på rummet vänder mig till mitt eget kommentatorsbås för att där finna en perfekt redogörelse för straffdramatiken!

  TACK, Annika!

 23. Snart åker vi till Barcelona!

  Olle Bergman här uppe (ergo och aka DDM) – då skulle du ha sett när jag flög som en vante, gjorde kullerbyttor och fräste åt motståndarna. Coach Pedda skrek minst tre gånger “är du okej, Lotten?” och Tjugoåringen fräste “mamma, du måste sluta satsa, du får inte ge allt!” och när den bredaste av de breda amerikanskorna tog brottargrepp på mig hördes hela bänken (dvs. ”de som sitter på avbytarbänken”) dra efter andan.

  (Jag är fortfarande hög.)

 24. Hon hoppar högre än jag gör, LL99, inte hon hoppar högre än mig gör.

 25. LupusLupus99

  Ninja, ja men det finns inget gör i texten. 😉

 26. KerstinUtanBlogg

  Men vann ni mot amerikanskorna eller hur gick det?

 27. Ökenråttan

  I Barcelona kan man med fördel äta på Agua nere vid playan. (Fast sist vi skulle äta där hade dom problem med vattnet … Agua av alla, då.) Och ta det nu lugnt med det lille knäet!

 28. I skuggan av allt detta idrottande i Syden har Fia gått och blivit kändis efter sin senaste utflykt.

 29. Åh, kändis-Fia! Så fint — och jag tyckte jag hörde ett litet litet visselpip, var det hon som deltog i intervjun (eller var det bara någon av edra näsor som pep)?

  Hmm, hörde jag fel (igen) eller sa Lotta Bromé förevigad (före-vigad) i stället för förevigad (för-evigad)? Det där hörs ibland, som om många inte alls tänker på kopplingen till ordet evig (dvs., vad ordet egentligen betyder).

 30. Säg efter mig: Jag har rätt och du har fel!

  (Hemma hos, med Alinge och Forsell)

 31. Tillbaka efter en Barcelonadag kan jag meddela att Ninja har rätt, men att LL99:s variant är ”godkänd” numera. (Citattecknen är ditsatta eftersom det finns antiregelfascister här i båset, hehehe.)

  Och nej, vi vann inte andra förlängningen mot amerikanskorna. Och nu har flera andra lag spelat mot dem och de bara skakar på huvudet och säger att det är heeeeemskt att spela mot dem. Just nu står det 20–5 när de spelar.

  Men hörni, nu är det ju Tyskland–Algeriet.

 32. LupusLupus99

  Jaså Lotten det godkänner vi inte. 😉 Jag tycker …än jag låter helt fel.
  På samma sätt som t.ex. bättre än han låter tokfel.

 33. Bättre än han låter tokrätt, tycker jag … och jag skulle spontansäga “längre än jag”, men det tror jag inte att jag gjorde som barn, så det är snarast inlärt.

  Aftonens fotbollsnamniakttagelse: i tyska laget finns en spelare som heter Mustafi, och i det algeriska en som heter Mustafe. Lätt förvirrande.

 34. Brukar den tyske målvakten vara ute och irra utanför straffområdet som han gör nu?

  Niklas: Vill du låna plats och gästblogga här om Fias äventyr?

 35. När man ska göra den absolut mest avancerade frisparksvariant man kan, så är det rätt pinsamt att slinta och trilla lite …

  Ska det bli förlängning nu igen?

 36. Min andra hälft, född och uppvuxen i Kumla där e ofta blir ett mjukt i, säger “itt–noll”. Till Tyskland, men nu är det ju långt kvar ändå.

 37. Örjan

  Niklas: Gästbloggning ? Ja tack!

 38. Två–noll. Och det var från sig vilt slående algerier en lååång sekvens innan de helt enkelt inte kunde freda sig längre. Skönt, då slipper vi straffslagning om inget … och DÄR blev det två ett!

 39. Uj. Oj. Ujejuj. Slut.

 40. (Jag hade inte tänkt skräpa lika mycket som igår, men de här sista skälvande minuterna av förlängningen blev det så ohyggligt spännande!)

 41. Hmmm … gästblogga? Kanske. Om jag hinner mellan kunderna, arbetet, köksbyggandet och Fiapassandet (just nu sitter hon väldigt nöjd på sin bur och sjunger med i “Valkyrian”). Återkommer förhoppningsvis i ärendet.

 42. DDM

  American wrestling kanske kunde vara något för min fru? Med boll.

  Min hustru var en nudelpum’, den vackraste man fann,
  Vid tolv år basketboll hon tog, och många matcher vann.
  Henn’s hela värld var bollars fält,
  Där stod hon glad, där hon sig ställt,
  I eld, i blod, i frost, i svält;
  Hon var min hustru, hon.

 43. NÄMEN vad fint du rimmar, min djefla poet!

  (Ska strax lägga ut ett nytt inlägg – om ryssar.)

 44. Annika: Du skräpar INTE! Jag var med ända till slutet igår, men det var ju inte alla. Mina favoriter var målvakterna: Algeriets som spelade som änna Högosta och Tysklands, som var ute och reste på mittplan ibland.

  Niklas: Ta hur lång tid på dig som helst, men vi andra hoppar av iver ska du veta …

 45. Jag vill bara uttrycka min stora estimering av DDM:s ljuvliga omdiktning (ompoem?).

 46. Jessica

  Men alltså, ta hand om knäna innan de pajar fullständigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.