Hoppa till innehåll

Stackars husen i Detroit

Nu kan man i och för sig hävda att det av naturliga skäl och orsaker är mer synd om människorna i Detroit, men nu väljer jag faktiskt att som en gam fokusera på husen. Förfallet. Tidens gång och den fantastiska växtligheten. Liksom bilder från Tjernobyl (utan andra jämförelser) är detta fantastiskt fascinerande.

Detroit har som få andra amerikanska städer lidit av nedgången i ekonomin. På tio år minskade antalet invånare med 25 % och det är närapå omöjligt att försörja sig i staden. Googlebilen (-bilarna) som åker runt och fotograferar världens alla hörn har på ett effektivt sätt dokumenterat denna förändring och här har ni några exempel. Skärmen känns lite för liten, så gå gärna till originalsajten.

Bilderna är alla tagna mellan 2008 och 2013, oftast med två års mellanrum. Fantisera om vad som har hänt, förfäras … och skatta er egen lycka.

detroit_09_11_13_2
Se vad glada de är på verandan 2009 …
detroitgarage_08_09-11_13
Kolla på andra bilden: en basketkorg!
detroit_09_11
Det ser ut som lin på vänstra ödetomten.
detroit_2_09_11_13
Husen bara försvinner!
detroit_09_11_13
Det verkar som om mittenhuset var relativt vanskött redan på första bilden.

Mitt eget ”tidengår-reportage” om Bukettenhuset finns här och handlar om ett lyxhus från 1970-talet som har stått och förfallit för att en skitstövel köpte huset och sedan inte kunde göra sig stora pengar på det och därför bara ryckte på axlarna och struntade i det.

Egentligen skulle man leta upp trädgårdsreportage från 1970-talet där man pratar om vintergröna och råder alla att plantera små smidiga tujor. Sedan letar man upp husen och kollar hur det har gått med de små tujorna och tar jämförande bilder. Och så gör man en bok och av hela rasket och blir miljonär på köpet. Japp, jag vet precis hur en slipsten ska dras.

Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

  1. Jag kom genast att tänka på en grej jag såg på BBC för nån vecka sen **kilar iväg; letar; ja titta titta, hittar!** om en ö i New Yorks hamn där växtligheten håller på att besegra den övergivna bebyggelsen. Titta helst på helskärm, det är så vackert och fascinerande.

  2. Örjan

    Bukettenhuset/-området (Eskilstuna).
    Körde förbi för några veckor sedan.
    Fick intrycket att minst en av tillbyggnaderna (ej kontorshuset) var under ombyggnad.
    Rätt uppfattat?
    OK , du kör inte så ofta den vägen mot Stora Sundby, Katrineholm osv, men var uppmärksam när tillfälle ges.

  3. PK

    Slipsten? Är inte dom elektriskt drivna nuförtiden? Eller drar du din på en liten vagn?

  4. Det här med övergivna platser är en egen subkultur. En sökning på ’abandoned places’ gav mig drygt 60 miljoner träffar. Ett bra avstamp är Jan Jörnmark, som har en hel del svenskt material.

  5. Japp, helt korrekt — honom har jag till och med intervjuat i radio. (Blyg man.)

    Min slipsten är gammal och trög, men jag känner den som min egen bakficka. Där den inte får plats.

    Jag har inte kollat in Bukettenhuset på jättelänge, så det kanske är dags idag …?

  6. Vill snabbt återkoppla till förra båset och planeringen. Finns folk på Facebook är det mycket snabbt gjort att skapa en grupp där med planering.
    Jag finns och Lotten, nån mer?

  7. Lotten, vi sitter i bilen och passerar nästan Eskilstuna idag, men undrar egentligen bara om du utrett var ordet kareta kommer från? Nu tittar jag på Borensberg, PK säger att jag måste det för just HÄR har vi aldrig varit.

  8. Borensberg ligger … jahaja, jag blandar ihop det med något annat ställe. (Blev tvungen att titta på Eniro för att få stället på plats.) Är det fint? (Jo, jag vet att det finns kanalhotell och sånt där, men inte mer.)

  9. Ökenråttan

    Nu har (de hårdhjärtade) människorna i treans gårdshus avlägsnat det tentativa skatboet. För andra gången. Få se vem som håller ut längst.

  10. Borensberg är en sådan där ort som får mej att känna mej som en bortskämd storstadsbo. Man får nämligen inte tag på latte där.

  11. En facebookgrupp är en bra idé för att sprida information och bjuda in till eventet, men först kanske vi bör kolla så plats, datum och någon slags organiserad koll på antalet besökare är ordnad.

  12. Min tanke var en organisationsgrupp, men om inte alla är på fejan så funkar det inte så bra.
    Men sen är det ett fantastiskt ställe att sprida informationen.

  13. Jag finns: Ulrika Brohede.
    Nu är vi i Julita, det låter bekant på något sätt, men har nog ingen latte här heller …

  14. Trams LL99.
    Fejan blir vad du gör den till.
    Otroligt snabbt att organisera saker med, hålla kontakt med människor som man aldrig skulle gjort så med annars.
    Sen är det upp till var och en att inte lägga ut vad som helst, men det gäller ju nätet överhuvudtaget, även så detta emninenta bås.
    Att vissa lägger ut bilder på sin lunch gör ju inte att vi som äter i fred inte kan använda oss av fejan.
    Mina vänner är till överväldigande majoritet intressanta människor och deras inlägg är likaledes till överväldigande del intressanta.

    Våga vägra FB-bojkott. Våga tänka själv.

  15. Jag håller med Ninja. För mig är FB ett eminent sätt att ha kontakt med och hålla koll på de kamrater man inte längre (jag har gått i pension) träffar så ofta, och vice versa. Men det gäller att tänka sig för:

    Utgångsläget på FB är nämligen att allt man skriver och visar är publikt, vilket kanske inte alltid är önskvärt. Det gäller att plutta för ’endast vänner’ för inläggen och ’bara mig’ för allt vad kontaktuppgifter heter. Det senare för att det alltid finns aningslösa människor som tillåter olika appar att mjölka vänlistor på kontaktuppgifter. Emellertid:

    Om någon delar något man skrivit, så blir detta synligt för alla vederbörandes vänner, eller hela universum om personen i fråga kör publikt. Den enda rimliga slutsatsen av detta är att man aldrig bör skriva något på FB som hela universum inte borde få se.

    Vad avser dessa middagsbilder, så lade jag själv av med dem för snart två år sedan. Ingen har klagat. Vad gäller fotodiarréer så kan man plutta bort ’följa’ på vederbörandes ’hemsida’ utan att för den skull ta bort vänskapen. Ypperligt när folk är på resa och checkar in med bild på allt utom möjligen muggen.

  16. Pysse
    Just i Julita finns det ganska mycket som har just med latte att göra. Ett helt jordbruksmuseum, till exempel. Med mejerimuseum. Snacka om latte.

  17. Åh, jag sörjer Arboga som jag förutspår kommer gå i Detroits fotspår. Hu, vilken övergiven och ödslig stad. Nu, mot Surahammar och vernissage. Ingen latte funnen än.

  18. LupusLupus99

    Ninja, visst men jag har tänkt själv och vägrar därför Fb.
    Bl.a. p.g.a av den, enligt min mening, otillräckliga säkerheten,
    den otillräckliga personliga integriteten, ”kravet” på att man
    måste ha facebook. D.v.s att allting mer och mer styrs över
    på facebook för att tvinga in folk i det.

    Ta t.ex. det här med att lämna en kommentar på en tidningsartikel.
    De flesta tidningar kräver nu facebookkonto för att du ska kunna
    lämna en kommentar. Vill du ha ut något av facebook så kräver det
    en viss öppenhet från användarnas sida. Denna öppenhet inbjuder dock till t.ex. åsiktsregistrering , eller allmän kartläggning av användarna.

  19. Nej, jag har inte utrett varifrån kareta kommer — och i SAOB är ordet synnerligen svårhittat eftersom det är alfabetiserat under KARET utan -a.

    Men under karet kan man läsa att latinets ursprungliga carrus (’trossvagn’) på italienska blir caretta (dimunitiv, alltså ’liten kärra’).

    Sedan utvecklades ”karet” till att betyda både en stor, helt sluten (gala)vagn dragen av två eller flera hästar och vara en benämning på åkdon överhuvud taget – särskilt ett gammalmodigt eller klumpigt, otympligt och dåligt fordon.

    Därifrån är det då inte så långt till ”full kareta” som betyder i full fart och dessutom lite vårdslöst och slarvigt utan tanke på omgivningen. Som en italienare, ja.

  20. Ne.se skriver att ”kareta” (hist: sedan1965 och även ’ngt föråldrat’) kommer från just ”karet” (hist: sedan 1633) och vidare till det Lotten skrev.

    Själv har jag sett –och använt– ”kareta” för både bil och fullgas.

  21. Mitt underbara sinne för kartor och avstånd visar sig från sin bästa sida idag! Den lilla omvägen hem via Surahammar visade sig för det första vara fel – omvägen skulle gå via Virsbo, några kilometer norr om Surahammar. Och därifrån blir ju snabbaste vägen hem via Ängelsberg och Sala. (Fagersta-Norberg, var också ett alternativ.) Hem kommer vi nog i alla fall.

  22. Ökenråttan

    Pysse: Du skulle tagit Norberg och köpt lite bakelser hos Gerda (Elsa?) Andersson; jag säjer bara Tangotårta. OCh äkta Napoleonbakelser.

  23. PK pratade om kondiset och jag tyckte nog vi kunde tagit den vägen, men blev nedröstad. Dom har fömodligen heller ingen latte.
    /Bortskämd storstadsbo, som häpnar över lördagsstängda ICA-butiker på landet.

  24. Elsa! Nån Gerda med fik finns inte i Norberg.

    Hos Elsa Andersson finns en intressant original fläkt från AEG. En tidig Bauhausdesign. Jag tror inte att personalen är medvetna om det. Inte heller är de medvetna om att den gamla bomullsisolerade apparaten förmodligen utgör en ganska stor brandfara.

  25. mikaels

    A propos full patte så minns jag en gammal Kal P. Dal-singel jag hade där det stod att den skulle spelas för ’full patte’. På Ziggy Stardust stod det ’to be played at maximum volume’, och på en gammal syntskiva med något numera bortglömt band stod det ’let your speakers sparkle’.
    Tur för grannarna att man inte hade lika bra ljudanläggnng då som man har nu 😉

  26. Lo

    På franska säger man ”charette” (med samma betydelse) om (natt)arbete inför en deadline- ett uttryck som komner från den lilla vagn som stressade arkitektstudenter drog sina färdiga arbeten på. Troligen sprang de ganska fort, dessutom.

  27. Oj, nu var jag sådär frånvarande idag igen. Sorry — alla som passerar Eskilstuna är förstås välkomna in på mögligt kaffe any day!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.