Hoppa till innehåll

Basketcupen och ESC 2014: liten rapport

Mina fötter luktar efter en hel dags basketarbete såpass illa att de överröstar låtarna i Eurovision Song Contest.

Jag har idag pratat med ungefär 500 människor, öppnat 37 dörrar, diskvalificerat en toalett som misskötte sig och öppnat en hiss som visade sig inte vara tom.

nyhissbild
Täby Baskets roliga P01.

Alla basketbarn bjöds på disco, där Elvaåringen tillsammans med vår spanjor klättrade upp på scenen framför alla dansande människor och dansade framför dem som vore det Partaj på tv.

sigge_lennartsson
Dörrvakterna var Eskilstuna Baskets tvåmeterstvillingar Pontus och Simon, och Elvaåringen visste inte riktigt till sig av lycka.

Jag missade nästan hela ESC , men såg i alla fall de glada norrmännen, Sanna Nielsens kamp för att överrösta publiken som körade fint framför henne, en man i ett gigantiskt ekorrhjul och programledarnas mystiska mellanakt samt fyra lite korpulenta herrar …

Skärmavbild 2014-05-10 kl. 23.45.22
… som visade sig vara Herreys.

Den skäggiga damen Conchita Wurst vann, vilket nog ställde till det alldeles bedrövligt i länder som är lite känsliga för män i klänning och som (tydligen) censurerade Österrikes bidrag under själva tävlingen. Blev det testbild när det stod klart att hon vann?

Uppdatering: Som jag misstänkte och hoppades, var detta noooog bara ett rykte: ”Men det är inget tv-bolag som har sagt någonting om att de till exempel vill ta bort eller blockera Österrikes bidrag, det finns det absolut ingen diskussion om. Och de vet att man ska visa programmet i sin helhet i enlighet med Eurovisions regler, säger EBU:s executive supervisor Jon Ola Sand till DR.” (Tipstack till Pysseliten.)

(En tydligen efterfrågad definition enligt henne själv: hon är en man som heter Tom Neuwirth, men när han går in i rollen som Conchita är han en hon.)

alcazarConchita är en utmärkt artist som ser ut som Jesus, Ola Salo och general Alcazar, tycker jag. Sverige kom på tredje plats, vilket är alldeles utmärkt eftersom SVT egentligen inte har råd med sådana där spektakel.

Och idag – söndag – fortsätter basketandet med speakeruppdrag. Tiddeldoo!

Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. Men … fick du vara uppe så här länge? Jag tror förstås att basketkuppandet är intressantare än schlagern, men det var ju verkligen roligt att Conchita vann. Vi fantiserade just för varandra om hur R*ssl*nds tevesändningar bär sig åt vid denna vinst. Tillfälligt avbrott-skylt med det r*sk* bidraget som muzak, kanske?

 2. Ja, ungefär så kanske?

  Du har helt rätt , Annika, jag fick egentligen inte var uppe sådär länge. Nu ska jag ju rusa iväg igen! (Öppna en kiosk, släppa in massa barn, skriva protokoll på första matchen.)

 3. Ökenråttan

  ”vår spanjor”; då tänker jag på min kompis som är gift med en engelsman. Hon har drejat egna muggar till hela familjen, med namn. På hennes makes mugg står det ”Utlänningen”. Rått.

 4. Ja det är ju tur att man vet att det är en språkpolis som har den här bloggen. Annars skulle man ju kunnat tro att en skåning med bedrövlig stavning hade med sig en hink mull lite varstans.

 5. För ganska många år sedan. På den tiden då en värmlänning kunde vara en exotisk upplevelse för en sörmlänning, kanske var det på den baltiska utställningen i Malmö.

  Då i alla fall var en spanjor något som kunde väcka uppseende och det berättas att någon driftig person visade upp en sådan mot betalning. Förevisningen skedde i ett litet tält och det släpptes in en person i taget. I upplevelsen ingick att man fick ta och känna på objektet.

  Utanför ropade den driftiga personen ut sensationen: ”Kom o se o ta på en äkta spann jor!”

  Det fungerade ett tag. Men han fick packa ihop tält och spann och dra när tillräckligt många blitt förbannade. Jorden återbördades till blomrabatten i Pildammsparken.

 6. Ökenråttan

  Och à propos spanjor; en ytterligare dimension i vinnarekonceptet i går, om man säjer: Conchita är diminutiv för concha, som på vulgär latinamerikansk spanska betyder kvinnligt könsorgan.

 7. Namnet är nog ingen slump, nej. Jag är ändå glad att låten var bra också! Varför är länder som censurerar bidrag ens med? Dom borde bli autoutvisade.

 8. Har någon av er hittat ett ställe där detta med censuren utreds? Jag tycker att det är så otroligt att jag har fått en känsla av att det är en anka. Man KAN bara inte göra så.

  /en som har paus i basketandet

 9. ”Men det är inget tv-bolag som har sagt någonting om att de till exempel vill ta bort eller blockera Österrikes bidrag, det finns det absolut ingen diskussion om. Och de vet att man ska visa programmet i sin helhet i enlighet med Eurovisions regler, säger EBU:s executive supervisor Jon Ola Sand till DR.”

 10. Brid

  Och här är, åter apropå ingenting, mitt nyuppfunna recept på Styrbjörns tomatsallad:
  tomater
  fetaost
  salami
  purjolök

  gräddfil
  salt
  peppar
  socker
  basilika

  Skär tomaterna i vackra skivor (jag tog 1½ liten och 3½ körsbärs per person). Spara den saft som rinner ut. Lägg skivorna prydligt på den största delen av en assiett per person.
  Skär några stavar av fetaosten, ungefär lika breda som de är tjocka, och lägg dem i vinkel på återstoden av assietten. Lägg en skiva salami ovanpå.
  Rör ut tomatsaften med ett par matskedar gräddfil per person, lite salt, lite socker, rätt mycket peppar (det vill säga ungefär lika mycket som saltet och sockret) och tillräckligt mycket basilika för att hela såsen ska bli prickig. Häll såsen över tomatskivorna och droppa även lite av den över osten och salamin. Strö lite nålfint skuren grön purjolök överst.

  Det väsentliga är alltså uppläggningen, samt det faktum att vi hade gräddfil hemma.

 11. och

  Tänkte också på Jesus-looken. Mycket snyggt. Någon översatte artistnamnet med ”Lillsnippa Snopp”, vilket funkar bra. Jag hejade på Conchita! Man blev ju rörd ju, förutom att låten och rösten och framförandet var otroligt bra.

 12. Den där sammanställningen, som Annika länkar till, måste vara frukten av för mycket fritid. Men det funkar som underhållning – jag är road!

 13. mikaels

  ’Lillsnippa Snopp’, priceless, vinnare redan på namnet, om jag får bestämma :)!

 14. Brid

  Det var visst inte vanlig fetaost utan en getvariant. Fast med min kvardröjande förkylning smakar all vit ost likadant, möjligen med undantag för cream cheese.

 15. mikaels

  Vanlig fetaost är väl get, eller möjligen får? Ko-feta är en styggelse.

 16. LupusLupus99

  mikaels, ja det stämmer. Äkta fetaost är en Grekisk ost
  gjord på får eller getost enligt NE.

 17. Brid

  Jaja, det stod get på den iallafall, och sen får den vara hur vanlig eller ovanlig den behagar.

 18. Den samlade församlingen som är jag kan inte hitta ord pga. tröttma och kommer att förmodligen av denna falla sovande ner inom ett par minuter. Så, Annika: du behöver inte sitta uppe och vänta på nästa inlägg. Det kommer imorrn bitti!

  Jösses alltså. Jag lider av akut xx-brist, men kan inte bestämma mig för om xx är sömn, mat, dryck eller hjärna.

 19. Jag är säkert uppe ett par timmar till, men vänta ska jag inte. Sov gott, om du inte redan har somnat!

  Hm — en vacker vaggvisa för piano, kanske? (Det är Chopin. Akta starten, det kan ligga en brötig reklamfilm där om man har otur …)

 20. Å vad bra tänkte jag (som försöker läsa ikapp), ett blogginlägg om två saker jag är helt ointresserad av, det kan jag hoppa över. Men det kunde jag ju inte. Skriv om ännu tråkigare saker så här års Lotten! det är en order!

 21. Eller snarare: skriv tråkigt om tråkiga saker! Om du skriver roligt om tråkiga saker måste jag ju ändå läsa.

 22. […] med det allra gladaste humöret: Pedda. (Som jag har berättat om tidigare.) I lördags under basketcupen föll han ner i en soffa (som turligt nog stod i hans eget hem) och somnade klockan sju på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.