Hoppa till innehåll

Att prata telefon i nattmössan

ringring– Pling plong ding dong klinkeriklonk! sa min mobiltelefon vid halv ett inatt.

(Det är en underlig melodi som bara plonkar när okända personer ringer. Signalen har kommit att bli riktigt ångestskapande – när okända personer ringer till mig är det nästan alltid något besvärligt som krävs i luren.)

– Förlåt att jag ringer så sent, sov du? sa en röst som jag varken kände igen eller inte kände igen.
– Ja.

Det här är faktiskt en mognadsfråga: när man har kommit till en viss ålder slutar man väl att låtsas att den som ringer inte stör? Förr sa jag alltid – oavsett hur brutalt jag väcktes – att jag var vaken.

– Förlåt, ursäkta. Men lastpallen har hittats, den är i Örebro nu så ni kommer att få allt till i morgon bitti som det var lovat.
– Vad bra.

Nej, det var förstås inte snällt att låtsas att jag ville ha en försvunnen lastpall med okänt innehåll, men jag var liksom inte på banan än. Jag tänkte inte klarare än att jag blev glad över att lastpallen hade hittats, oavsett till vem den skulle eller vad den innehöll.

– Vill ni ha ersättning för besväret med …
– Ja, egentligen vill jag ha ersättning, men i så fall bara för att du har väckt mig mitt i natten eftersom du har ringt fel.
– IGEN? DU ÄR DEN TREDJE!

Stackars karlkillen (som lät som en 24-åring i mitt sömniga öra) förklarade att han hade ett mobilnummer, men att lappen som numret stod på hade legat ute i regnet och alla siffror var suddiga och han kunde inte annat än chansa. Han bad om ursäkt och vi lade på.

mystiska pallenOch sedan kunde jag inte somna om. Så då låg jag och fnissade åt en av mina basketkompisar – den person i Eskilstuna Basket som gör mest och detta med det allra gladaste humöret: Pedda. (Som jag har berättat om tidigare.) I lördags under basketcupen föll han ner i en soffa (som turligt nog stod i hans eget hem) och somnade klockan sju på kvällen. Hans fru Sara såg till att han låg bekvämt (men borstade inte hans tänder, vilket ju är alldeles bedrövligt med tanke på tandtrollen) och såg sedan detta fantastiska ske:

Peddas telefon ringde och han svarade och talade i flera minuter på detta vis med en av de många basketungdomar som hjäper till under cupen:

– Ja, mhm. Ja. Kan du ta det igen? Mmm. Mhm. Jaså. Kan du ta det en gång till? Mmm. Ja. Just det. Kan du ta det en gång till? Jaså.

Sara lyssnade med ett halvt öra på Peddas repliker tills hon hörde avslutningsfrasen:

– Okej. Puss puss!

Och eftersom det bara är hon som är på pussnivå med Pedda, ryckte hon till och telefonen ur handen på honom. Tonåringen i andra änden av telefontråden, som alltså hade talat med en sovande människa, hade problem med massa soppåsar som skulle placeras på ett för honom okänt ställe och ett par nycklar som skulle forslas till någon på ett annat ställe. Så här:

– Hej Pedda! Vi står här och vet inte vart soppåsarna ska forslas!
– Ja, mhm.
– Vet du?
– Ja. Kan du ta det igen?
– Alltså soppåsarna efter att alla har ätit kvällsm…
– Mmm. Mhm.
– … vi vet liksom inte var de ska vara. Och nycklarna ska till nån som heter …
– Jaså. Kan du ta det en gång till?
– SOPPÅSARNA! VAR SKA DE VARA?
– Mmm. Ja. Just det. Kan du ta det en gång till? Jaså.
– Pedda? Hallå? Var ska vi sätt…
– Okej. Puss puss!

Och nu till något som inte alls har med detta att göra, men jag tyckte att bilden var så rolig att ni får den på köpet. Engelska fopollsklubbarnas namn kan ni, väl?

nottingham

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Bra tips på klubbarna där men var ligger Pigham?
  Svaret är Tennessee.

 2. Hihi, det var skönt att få skratta gott ikväll.

  Men det var mig en ambitiös 24-åring. Om nån är satt att kvittera den där pallen på morgonen så borde väl det räcka? En något mer luttrad person skulle väl antagligen rycka på axlarna åt de dåliga siffrorna och mena att det där får de reda på imorgon bitti.

 3. Jag är nog inte riktigt mogen än.. Jag förklarar desperat att jag är jättepigg oavsett hur nyväckt jag är. Och jag har faktiskt en gång svarat precis som i en historia om hur korkat folk kan svara. Det ringde under djupaste djupsömnen i tretiden på natten och jag lät nog lite murrig. Felringaren bad hundra gånger om tusen ursäkt för att han väckt mig och jag sa: “Inga problem, jag skulle ju ändå svara…”

 4. Ooh, nu fick jag ruggig bakblixt* till hur jag — för sisådär 25 år sedan — väcktes av en telefonsignal, rusade ur säng, svarade. Personen som ringde talade engelska (ett antikvariat vi hade beställt någonting från, om jag inte minns galet). Huuu! Illa nog att extremt nyväckt försöka få igång hjärnan och föra ett intelligent samtal på sitt modersmål, men att dessutom kämpa för att ställa om talprogrammet till ett annat språk är alldeles, alldeles förlamande. Jag har aldrig haft en aning om vad jag sa i början av det samtalet, eller vilket tungomål jag sa det på.

  * Jaja, flashback, då

 5. LupusLupus99

  Slå det här den som kan.

 6. Fantastiskt LL99!

  Jag blev väckt mitt i natten på ett hotell i London för många år sen: två gånger ringde en man och kallade mig Kate. Första gången frågade han om han fick komma dit. Nästa morgon klagade jag i receptionen och de förklarade att Kate Winslet hade sovit i min säng natten innan jag kom dit. Kate Winslet! Och jag! I samma säng!

 7. Men Lotten jag fattade inte vem din kompis pratade med i sömnen? En tonåring, men var det hans tonåring? Eller varför sa han puss puss? Pga trög, förlåt.

 8. Är jag den enda här som har vaknat mitt i ett telefonsamtal och fått be telefonören börja om?

 9. mikaels

  A propos korthuset, läste ni hela artikeln och såg sista meningen?

  “Berg says the funniest question he has been asked is: ‘Do you start at the top or the bottom?'”

  Var den personen också yrvaken?

 10. Jag har lekt med barnen i sömnen. Det kommer jag få lida för i hela mitt liv. “CD-speeelare” mässar knopparna när dom ska retas, för det var vad jag svarade på en fråga i leken.

  LL99, jag blir inte bara slagen i plump, vist, kille och rummie utan även i korthus! Stort!

 11. Coolt Anna! Var det värt störd nattsömn? Fisigt av hotellet om dom tyckte det var en bra ursäkt. (Och stackars Kate!)

 12. Christer

  Jag brukar sätta mobilen till flygplansläge när jag lägger mig. Vilket sker snart.

 13. På tal om korthus — ett helt plötsligt snett hus. Tyvärr visar inte filmen hur det såg ut när det hände, men enligt uppgifterna hände det alldeles tvärt. Man undrar just om det blev byggt i fel ordning …

 14. OT, men intressant iaf för oss äldre än Båsmoster. Kan LL99 så kan jag: I give you Mr Kite. (Tänk gärna efter en sekund eller två innan ni klickar. Nämen vaff…)

 15. Tack, LarsW! (Och vad mysko kodad den sidan var, den gungar!) Jag är en stor älskare av gamla affischer för nöjen och föreställningar av olika slag. (Vi har böcker om sånt. Och några äkta exempel också.)

 16. HK

  Apropå sömn vid fel tillfälle (eller kanske det är rätt när man är trött) så har jag somnat på en lektion en gång.
  Det är väl inget märkvärdigt säger ni; vem har inte gjort det?

  Mja… men det var ju jag som höll lektionen!

 17. Tack. Nå, Annika. Kopplade du innan du klickade?

 18. Jag tror minsann att LarsW tror att jag är yngre än jag är: jag fick Beatles med bröstmjölken.

  Anna: Jag ser att jag har glömt att berätta vem Pedda pratade med. Det var en av alla basketungdomar som jobbade på cupen. Som han inte alls är på puss-puss-basis med. (Ska förtydliga i texten.)

 19. Jajamensan, LarsW, det snappade jag direkt. Min gode far praktiserade ofta att använda sina unga döttrar som alibi när han köpte skivor han ville ha (på sextiotalet ansågs det fortfarande ganska konstigt om en prydligt kostymklädd man på väg från jobbet klev in i en skivaffär och köpte alldeles moderna skivor som t.ex. såg psykedeliska ut), så Sgt. Pepper-lp:n* har funnits i mitt liv sedan den var ny och jag var sju år gammal.

  * Hur jag än skriver detta så som jag skulle säga det, ser det bindgalet ut. Sgt. Pepper-ellpen. Hu!

 20. Hihi. I mitt fall var det tvärt om. Farsan skulle “kontrollera” Svenska MAD som jag köpte (och han finansierade). Nåväl: Min lilla tankenöt som Lotten spräckte handlar om en release hon måtte ha upplevt som treåring. OT-varning:

  På dagen tjugo år efter Sgt P arbetade jag med Radiosportens dåvarande kvällssändning 20-21. Redaktören (minns ej vem) och jag var rörande överens. Herr Sergeanten P var han som gällde. Resultatet uteblev inte. En halvtimme in i sändningen ringde en lyssnare och klagade på musiken:

  “Sa det vara så möcke donck o Vrål i Raddion”, eller hur man nu artikulerar det på småländska. Tålmodigt förklarade jag att skivan gavs ut för tjugo år sedan. “Klick”

 21. Ja, jag håller helt med om att man ska ha telefonen avstängd eller långt borta eller på flygplansläge när man sover.

  Men när jag har barn på vift i världen, är den på. Jag vill finnas tillgänglig. (Kycklingmamma, yes, så gärna så!)

 22. LL99, Jag tror det här är en liten filmsnutt för dig!

 23. LupusLupus99

  Ha, bra fynd Niklas! Jag vill också ha en radiostyrd A380!
  Den videon får mig att tänka på Minatur wunderland i Hamburg.

  Hemsida. Videoklipp 1, videoklipp 2.

 24. mikaels

  “På dagen tjugo år efter Sgt P ”
  Det var då den släpptes på CD för första gången, med taglinen ‘it was 20 years ago today’. Jag har mitt ex kvar :).
  Nu har det gått ytterligare drygt 20 år, och den är fortfarande lika fräsch.

 25. Jag har innerspåret som ringsignal i telefonen.

 26. Litet sorgset pip — HR Giger har dött. Det kan verkligen vara farligt att gå i trappor. (Min andra hälft har plattor i foten to prove it.)

 27. LupusLupus99

  Här kommer en alternativ version av leken sten, sax, påse.
  Denna version består av bil, spegel och bank.

  1.Car beats mirror (there’d be very few mirrors if cars didn’t exist)
  2.Bank beats car (you can’t buy a car without help from the bank)
  3. Mirror beats bank (bankers see no reflection
  when they look into a mirror).

  Denna version har jag hittat här.

 28. LupusLupus99

  Förresten vad säger ni språkpoliser om dessa skyltar?

 29. Det finns en sten-sax-påse-variant med fem items också, varav jag har för mig att en är Yoda. Någon som känner igen?

 30. Christer

  Har inte sett någon variant med Yoda, däremot med ödla och Spock i Big Bang Theory.

 31. @LL99: jag säger att det är tydligt att jag inte kan engelska. Folk är upprörda över saker som jag inte ser eller förstår.

 32. Man får väl utgå från att om någon ringer mitt i natten så är det viktigt. Det är bara när någon spelar wf och ljudet är på som jag blir lite irriterad – på mej själv. Ja, när knopparna är ute är ljudet alltid på!

 33. Brid

  Spock var det, ja. (Inte späck som Bipaddan vill få det till.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.