Hoppa till innehåll

Se hit, cellofantaster! (Och alla andra.)

Fotomodeller? Skådespelare? Nej – mina nya idoler.
Fotomodeller? Skådespelare? Nej – mina nya idoler.

När folk frågar vad jag gillar för musik, svävar jag ut i ursäkter och förklaringar eftersom jag inte finner min smak särskilt originell eller intressant. Jag skulle kunna säga:

– Vivaldi och AC/DC och allt däremellan med Beatles på en piedestal.

Döm då om min förtjusning när detta dök upp på en länk nånstans i irrfärderna på nätets vågor.

De kroatiska cellisterna  Luka Šulić och Stjepan Hauser kallar sig 2CELLOS och är tydligen världsberömda – så till den milda grad att de inte längre kan vandra på städers gator som vanliga människor. Våren 2011 lade de ut en videosnutt av sig själva på Youtube (med baktanken att kunna tjäna ett par kronor på det) och sedan hann de bara gå på toa, så hade snutten visats en miljon gånger. De fnittrar sig genom intervjuer världen över och verkar ha såpass roligt att de kanske faktiskt står ut med uppmärksamheten och det faktum att alla som intervjuar dem ställer samma frågor.

– Så. Vad säger alla hemma i Kroatien åt er framgång?
– Fåren bräker lite högre när de ser oss.
– Vem av er var det som laddade upp filmen på Youtube?
– Båda. Kolla, vi tryckte såhär, exakt samtidigt med våra händer. Klick!
– Nu ska ni spela något för oss. Vad ska ni spela?
– Cello.

Himla fin reklam för kommunala musikskolan.

Share
Publicerat iBloggen

73 kommentarer

 1. Skulle man älska eller hata att vara deras stråkmakare?
  Deras svar på dumma frågor är något som jag väntat länge på!

 2. Men tack, jag hade aldrig hört talas om dem förut!

  Hm, man får hoppas att de inte har skönhetstaxering i Kroatien, dårå … och att de kan göra avdrag för extra höga stråkomkostnader (hej vad det rök strån där!).

 3. ”Ja. Eller John Cage…?”

  ”Nä, vi har inte råd att ha sönder några instrument. Det blir jävligt dyrt. Och va skulle Musikskolan säga? Det är väl deras?”

  ”Nä. Det har du rätt i.”

 4. ”Om vi hade varit bra så hade det ju löst sig…”

  ”Men så värst bra är vi ju inte. Får hitta på nåt som märks. Kan vi inte göra sönder lite grann? Så det inte blir så dyrt?”

  ”Hmm..”

 5. ”DU! Vi kan ju knyta i lite löst tagel. Som släpper i början. Å så tar vi i utav bara fanken. Då tror folk att vi kör så taglet ryker..”

  ”Häffftit! Det går dom säkert på! Vi kör den där grejen med hur man inte ska jobba med stråken. Men tio gånger värre.”

  ”Ska vi köra atonalt också?”

  ”Nä, det blir nog lite för mycke. Vi tar nån primitiv rytm. Och kanske lite barock. Nåt som låter klassiskt ska det vara i alla fall.”

 6. ”Kan man få dom att klä upp sig – lite Trianonstuk – då blir det ju riktigt bra. Finns nog dom som kommer att tycka om det.”

  ”Jo, men rätt många blir nog förbannade.”

  ”Det är väl bara bra!? Vi kör så.”

  ”Vet du var man får tag på löstagel?”

 7. Inte helt genomskinligt …

  Men alltså, snubben som sitter mitt fram i vit peruk. Visst liknar han Cedric i Ivanhoe som tidigare gick på annandag jul på en kanal som kan se på?
  Är det en snodd publik eller är det en som är där på riktigt när de spelar?

  Alltså, om de och Rybak köper stråkar på samma ställe så undrar jag om det är ett bra märke.

 8. Cecilia: Lotten var nog lite Freudiansk i titelsättningen. Hon hade nog Charlotte Moorman i bakhuvudet. Charlotte var en cellospelande performanceartist, som var känd bland annat för att spela iförd endast en plastpåse. Hennes Sverigebesök 1966 skildrades i Se av Gits Olsson (ursäkta typsnittet).

 9. Ann Marie Tålig: du som är i branschen — är de skickliga musiker eller har de bara fått en briljant idé och en stråksponsor?

  Tack för länken till Gits, LarsW. De som lade upp Gitstexterna var här och läste för ett par år sedan när jag berömde deras insats. Om ni inte har nåt annat för er idag, kan ni analysera Nakelcellotexten på alla sätt och vis. Som tidsdokument, som bevis på språkets intressanta utveckling och som … ptja, allt annat.

 10. Kanske man skulle ändra briljant idé till idé?

  Performance, happening, OK. Men pinsamt att just detta med löstagel kniper poäng. Lägg märke till att taglet släpper ungefär lika mycket på båda stråkarna. Och att släppet sker i början av föreställningen. Senare när det blir lite mera vildsint släpper inget mera tagel.

  Men, invänder någon, det är ju så många som säger att det är bra!

  Visst, svarar jag, miljoner flugor kan inte ha fel. Fortsättningen är alltför välkänd för att behöva upprepas.

 11. Ökenråttan

  SG: Vem eller vilka var det som kom till tals mellan dina citattecken härovanför?

 12. Har du vaknat på fel sida idag, Skogsgurra? Jag tycker att deras idé är fantastisk och att de är väldigt duktiga — men jag är ju inte musiker. Inte behöver du väl fara ut så mot mig och de andra flugorna?

 13. Vi brukar vara överens om att alla har rätt att ha sin tolkning. Och sin uppfattning. Jag hoppas att det fortfarande gäller.

 14. Jo, vettu. Ja va me på Z-salen på Sveavägen i början på sextiotalet. Jag har varit med på en hel del tokerier i källarna i Saint-Germain-des-Prés och jag har sett charlataner bedåra massorna vid många andra tillfällen. Till och med Tore Skogman hade sina beundrare. Så jag är lite allergisk när jag anar ”die Absicht”, som vi hade uppe häromdagen (då det var någon annan som kanske hade vaknat på fel sida).

  Jag är inte tillräckligt musikaliskt kunnig att göra en rättvis bedömning. Men när det gäller utanverket så har jag en tämligen välgrundad och fast uppfattning.

  Jodå. Plats för stor majlis.

 15. Christer

  Att tagga om en stråle är ingen jättestor manöver.
  Och att klippa av några strån för effektens skull är väl inte så mycket att bråka om, jämfört med allt annat fusk som folk gladeligen sväljer i form av playback, autotune eller till och med stand-ins på scenen.

 16. Ökenråttan

  Ah, les beaux mecs … Lotten, jag tror att du och Den Blyga väljer era musikaliska favoriter efter samma kriterier. Killen i den mörka sidenrocken är ju väldigt lik DDM. Och likheten mellan elvaåringen och Den Blygas musikaliska älskling ska vi ju bara inte tala om!

 17. Cecilia N 07:26 ”Men vad har cellofan med saken att göra?”

  Alldeles bortsett från en lysande och förhoppningsvis medveten feltolkning så hade faktiskt cellofan en hel del med de tidiga happeningarna på Z-salen att göra.

  Pi Lind visade fantastiska bilder som uppstod när man knölade ihop cellofan och projicerade genom polariserade filter. Tidigt sextiotal var sådant häftigt och äkta. Staffan Olsson, Åke Hodell, Sören Brunes och många som sedermera har bleknat eller dött var också där. Det gjordes mest för en intern publik och pressen var inte alltid så välvillig.

  Jag är lite mystifierad, Pysse. Var uttryckte jag mig taskigt? Mot vem?

 18. Lille Maken

  Härliga att lyssna till! Fantastiskt tekniskt skickliga, oerhört drivna med riktiga cellistfingrar. Och mycket musikaliska. De kan skapa musik, inte bara spela noter. Riktiga spelmän.

 19. Ökenråttan

  Psst. Lille M. upptäckte lite playback i rococo-stycket. I början ligger det med en liten obstinato diskantslinga som ingen av killarna spelar! M. vill inte verka skrytig så han sa inget. Men jag säjer det!
  Lille M. själv har spelat cello sen han var 12 och håller fortfarande på tillsammans med andra hängivna amatörkompisar.

  1961 dög det med en liten skallig gubbe som satt och felade (Pablo Casals i Vita huset på paret Kennedys party.) men i dag får man ta i lite extra om man vill märkas, så killarna gör helt rätt.

 20. OK. Jag har fått insiktsfulla kommentarer. Men gillar fortfarande inte tricken med lössläppt tagel och annat publikfrieri.

  Fortfarande osäker om när och hur jag var taskig. Berätta!

 21. Nämen hej! Det kanske bara var jag som tyckte det var taskigt att gå på med kommentaren 09:24, sista stycket? Jag tyckte det var taskigt att jämföra musiken med skit, mot alla (inklusive båsbossen) som faktiskt gillar vad killarna gör och du är väl ingen snobb, SG? Eller … Jo, lite snobbig är du kanske. Japp, där har vi nog förklaringen. Själv njuter jag av vin, konst och musik utan att egentligen veta ett skit om någotdera.

 22. Sitter han till höger i bild, eller är det mikrofonludd?

  Tips till er som läser bloggen på padda med Safari är att ladda ner Puffin från App-store, där kan man se flash-filmer.
  (Tex. fiskgjusarna)

 23. Agneta uti Lund

  Ökenråttan ->kanske har jag nämnt nedanstående tidigare (rent av nyligen?), men det påminner om din tes ovan. För ett antal år sedan besökte min man, jag och en av sönerna Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique i Bryssel. Vi besåg den permanenta utställningen där.

  Jag kom att länge bli stående vid en liten bild från 1400-talet, målad av Rogier van der Weyden. Sonen, som tillsammans med min man undrat var jag blivit av, dök upp vid min sida. På mitt påstående att det var en fantastiskt bra bild, svarade han: Inte konstigt att DU tycker det! Ser du inte att det är likt pappa som ung.

 24. Ökenråttan

  Taglet ryker från stråken alldeles av sej själv när man spelar lite vivace, hälsar Lille Maken. Tyvärr, för det är inte gratis att tagla om. Även vid relativt fridfulla konserter i Berwaldhallen ser vi taglen fladdra från stråkarna.
  Nu ska jag titta på Agnetas renaissancemake. (Konstigt ord.)

 25. Madis! Vad roligt. Längtar till i morgon så att man kan se honom.

  Och SG. Så här gick det när jag skulle öva på Gärdebylåten. Alldeles mol allena utan baktankar och försök till effektsökeri (men möjligen har några pälsängrar bidragit till den anslående effekten).

 26. Ökenråttan

  Nu när vi är inne på det musikaliska kan det passa att jag berättar om våra svarta prickar på fönsterbrädan, eller hur? Protester nedslås tvärt med Lille M:s cellostråke. I alla fall: Jag satte upp en sån där rekommenderad klisterremsa i fönstret och där fastnade prickarna. Nu tänker jag sätta fast klisterremsan på Lille Cellistens notblad så får vi höra hur prickarna låter.

 27. Hihihi och hoohooo vad jag skrattar åt Lille Cellisten som ska spela efter svarta insektsprickar på en klisterremsa!

  Jag läser allt i oordning och blir nu stum av beundran inför upptäckten av diskantslingan som inte spelas.

  Nu fnissar jag åt cellofanet.

  Och nuuuu måste jag redigera en årsredovisning.

 28. Det kan rent av låta komponerat.
  Med tanke på att somligt komponerat får en att tro att det varit pilkastning …

  Tur att prickarna kan vara till nån nytta.

 29. Ökenråttan, vad bra att klisterremsor funkar. Och klart det går att spela prickar, alla prickar. Jag kom genast att tänka på en grej jag såg på BBC för en tid sedan … **gooooglar fort — yep, träff** … om ett fågelskitmusikprojekt. Jajamensan!

 30. Ökenråttan

  Och så får Lille Cellisten ha på sej sina samurajbyxor/kjol, så det blir lite exotiskt, rent visuellt också, när han spelar. Jag tar upp kollekt.

 31. Ökenråttan

  Pysseliten: Äppelbo! Hur kommer det in i bilden? Personligen tycker jag att Fluglåt är lite elegantare än Fluglort, snobb som jag är.

  Ninja: Mosca-tell är förstås alltför rakt på sak för din smak, förstår jag, hehe.

 32. ÖR, endast av härledningsskäl, idébrist kanske. Man måste ju börja någonstans. Föuglåt från Östermalm måste det såklart bli!

 33. Ökenråttan

  Ninja, 00:42: Mosca (it.) tänkte jag, eftersom vi är inne i det musikaliska och då känns ju det italienska närmare än det än romerska. – Hur blev det där nu då …? Är, du förstår hur jag menar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.