Hoppa till innehåll

Politik och vansinne?

Hur apolitisk jag än är och hur full av aversion jag än är mot tjafsande opponenter som vägrar lyssna på varandra, måste även jag dra mitt strå till stacken när nu Putin i Ryssland och Erdogan i Turkiet har blivit galna. Om de bara är maktgalna eller spritt språngande får väl tiden utvisa.

Läs Sofi Oksanen om hur vi inte stillatigande kan acceptera vad som händer i Ryssland – men fan vet hur man ska kunna agera. Det räcker liksom inte med att lajka nåt på Facebook eller sluta titta på OS eller låta bli att dricka brännvin.

Och så går vi över till Turkiet, där jag ju var hela förra veckan. Att de har val om ett par veckor undgick ingen av oss eftersom man på amerikanskt vis BANKAR in budskapen med alla till buds stående medel.

Det här är Recep.
Det här är Recep.

Det var flaggor, ballonger, vimplar, gigantiska flaggor och reklamskyltar större än Hötorgsskraporna.

Det här är Cihan.
Det här är Cihan.

Och så bussar, överallt jävligt högljudda bussar som förpestar med musik och slagord.


Jag kan rekommendera en sänkning av volymen. Det brölar.

– Vi längtar till valdagen bara för att slippa bussarna, sa en turk som pratade god engelska (samtidigt som han hade pekfingrarna i öronen).

I morse satt jag vid köksbordet och halvlyssnade på tv-nyheterna (eftersom vi inte längre har papperstidningar), när jag plötsligt hörde att Twitter hade stängts av i Turkiet.

– Vi ska visa världen hur mäktigt Turkiet är! skrek premiärminister Erdogan från en pulpet med hurrande människor framför sig.

Sofi Oksanen skriver i artikeln som jag länkade till ovan:

Den nya tiden har redan börjat.
Tiden mellan de kalla krigen – 1989–2014 – är över.

Om turkarnas hjälte Atatürk finns det mycket att säga, men det råder  inget tvivel om att han försökte anpassa sitt land till en omvärld som rusade framåt när han bland annat gjorde om moskéer till museer och införde latinskt alfabet. Att moskén Hagia Sofia i Konstantinopel 1934 gjordes om till museum gjorde, symboliskt sett, att hela mänskligheten blev delaktig i dess historia och skönhet och att årtalet 1453 inte längre var något för muslimer och kristna att slåss om. (Två före detta helgedomar som till alldeles nyligen var museer – Hagia Sofia i Iznik och Hagia Sofia i Trabzon – gjordes om till moskéer 2011 respektive 2012.)

Nu skriker Erdogan från sin turkiska talarstol och nu ska fler museer göras om till moskéer och redan har Twitter i Turkiet stängts av medan jag förmodar att Putin ser sig om i världen efter nästa villebråd. Här hemma citerar vi detta med lite rysk brytning:

”Det var en dejlig borg. Den ville vi  gerne have.”

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Tack för Pang prego som jag inte hade hört. Så tydligt och bra!

  (Om politiken säger jag t.v.. bara suck. På mer än ett språk.)

 2. Jo, en sak har länge förbryllat mig, och det är fordon som skriker/spelar politiska budskap. Jag har aldrig sett eller hört sånt i verkligheten, men man ser ju ibland från t.ex. USA och Storbritannien bilar som åker omkring och ropar. Kan sådana metoder ändra en enda människas uppfattning någonstans någonsin? Det har jag oerhört svårt att tro.

 3. Det är i sådana här lägen som man (=jag) inser att jag måste bättra på mina historiska kunskaper. Adam Michnik ger en snabblektion i samtidshistoria i dagens DN och jag försöker förstå Krimkriget. Men hur jag än letar hittar jag inget om vad som till sist hände med det som drog igång det hela, alltså Rysslands och Frankrikes tvist om vem som skulle skydda de kristna inom det osmanska riket. Någon i detta mångkunniga bås som vet om det behandlades i fredsuppgörelsen?

 4. Jaaaa … det undrar nu även jag, Lars W. Det verkar inte alls vara dags för storval!

  ”The last general election was the one that took place on 12 June 2011.” Och eftersom de sitter på fyra år, verkar detta vara något annat.

 5. Presidentval, no less, i Turkiet i augusti i år.

  Och så skulle jag väldans gärna vilja se lite språkpolisiära insatser mot det fåniga uttrycket ”supervalår”. Bara för att vi ska välja några få ledamöter med mycket begränsad makt i EU-parlamentet, utöver vårt alldeles vanliga val, blir det väl inte ett supervalår? Blirevälinte?

 6. Ökenråttan

  Ska ni släpa DDM nu? Jag släpade, som jag nämnde, runt tre mattor i hemmet. Dom bytte plats, helt enkelt. Lille Maken var inte hemma när detta skedde. Tror ni att han har märkt att tre mattor har bytt plats? – Nej, det har han inte. När kommer han att märka det? Kommer han att märka det? Spänningen är olidlig i råtttboet.

 7. Ökenråttan

  ”Hvad bry vi oss om tsaren? Se staren, se staren!” känns, mutatis mutandis, aktuell för min del när det blir tal om storpolitiken åt öster.

 8. LupusLupus99

  Solfilm.

  Någon som med hjälp av tiderna för soluppgång respektive
  solnedgång kan lista ut ungefärligt sändningsdatum (dag/mån)?

 9. Haha, det var kul att googla på ”Olle Bergman Krimkriget” eftersom jag dök upp på flera ställen. När det gäller beskyddarrollen i det Heliga Landet hittade jag en mening (http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Paris_(1856))som berättar halva historien: ”Russia gave up a little land and relinquished its claim to a protectorate over the Christians in the Ottoman domains.” Den andra delen av historien, dvs. hur fransmännen skötte det fortsatta beskyddet tror jag man kan hitta om man läser noga i denna långa och täta text: http://en.wikipedia.org/wiki/Protectorate_of_missions

  Men nu har 19-åringen kommit för att krama sina åldriga föräldrar!

 10. Örjan

  OT för detta blogginlägg, men IT vad gäller båsvärdinnans specialintresse.
  Har aldrig tänkt mig att jag skulle vara intresserad av att köpa gramatikbok, men nu har jag blivit det.
  Sara Lövenstam: Grejen med verb. Grammatik som du aldrig sett den förut.
  ”Grammatikporr”. Är det hennes egen beteckning?

  Två intressanta intervjuer med henne. Den senare hörde jag på P1 i morse.
  http://tinyurl.com/ojez3gu
  http://tinyurl.com/njasbo9

 11. Där har vi det ju (tusen tack, DDM)! ”Russia was forced to abandon its claims to protect Christians in the Ottoman Empire in favour of France.”

  Men fortfarande får inte protestantiska, anglikanska eller liknande kyrkor vara med och dela Heliga gravens kyrka i Jerusalem och det är fortfarande islamska vaktmästare som låser upp och låser kyrkan varje dag. Kanske beror mer på interna kristna motsättningar, än på fredsfördraget?

  Och, Örjan, Sara Lövestam är en favorit!

 12. Sara Lövestams bok står på min läslista, liksom åtskilligt annat. Och så har vi 108 hyllplan böcker hemma också, varav praktiskt taget alla innehåller flera böcker som jag inte har läst ännu. Ett innehåller Nationalencyklopedin som jag inte avser att läsa, och några innehåller mestadels kokböcker som inte gör sig för sträckläsning, men annars så.
  Imorgon blir det möte i Stockholm för hela slanten.

 13. Ökenråttan

  Jaaaaasså. Nåt helt annat. Jag ska bara på årsmöte i Marcel P.-sällskapet, inte alls så allomfamnande vetenskapligt och tjusigt som ditt möte, Brid. Och kringliggande aktiviteter, vad skulle det vara i MP-gänget? Te med kaka?

 14. Määän gu va ni far omkring på möten och släpar på mattor och har er!

  Ni andra som liksom jag sitter stilla på rumpan (som jag i detta nu, det varar i säkert fler minuter) – följ Örjans länk till Arkadij Babtjenkos artikel. Man blir ju mörkrädd. (Och sitter sedan stilla på nyss nämnda rumpa och gör inget åt saken.)

 15. Agneta uti Lund

  Fortsättningen på den gamla sångleken »Björnen sover, björnen sover …« börjar fara runt i skallen.

 16. Göran Persson lär på sin tid ha sagt att om man behöver spara in en miljard eller två, så finns det alltid försvaret att ta i från. Detta har regeringen Reinfeldt tagit till sig så till den grad att det berömda enveckasförsvaret i bästa fall fungerar 2018.

 17. mikaels

  Hur full bokhyllan än är så säger jag er, missa inte ’Tell The Wolves I’m Home’ av Carol Rifka Brunt,

  Jag är halvvägs, och kan inte riktigt bestämma mig om jag önskar att den skall ta slut, så jag äntligen får sova, eller om jag önskar att den aldrig skall ta slut.
  En av de mest imponerande debuterna någonsin.
  http://www.amazon.com/Tell-Wolves-Im-Home-Novel/dp/0812982851
  (finns på Adlibris också)

 18. Bra länk Örjan! Fruktansvärt, men inte förvånande! Jag har en rysk kollega som lämnade landet. Han berättar att så fort han sparat ihop en hög med pengar fick han besök och var tvungen att betala för en massa saker han inte ville ha. Hot och utpressning. Undrar hur det går för författaren av texten.

 19. Örjan

  Noterar bland kvällens tv-program.
  Smartare än en 5-klassare.
  Tror att Lotten eller DDM skulle klara sig bra i det programmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.