Hoppa till innehåll

BILD Lagliga, proffsiga gratisbilder – hur gör man?

Det här med att publicera bilder på nätet är ett komplicerat kapitel. Jag har i min ägo – med egen hand tagna – bilder som jag inte får publicera eftersom de är tagna på ställen där man inte får ta bilder eftersom det står  ”DET ÄR FÖRBJUDET ATT TA FOTON HÄR!” på stora skyltar och jag inte alltid har ögonen med mig.  (Jag tar ofta bilder innan jag har kontrollerat att man inte får ta bilder. Sorry.) Att bilden sedan föreställer ett grönkantat ägg eller en möglig sko spelar ingen roll. Och dessutom gäller ju detta om andras bilder (lite förenklat):

Du får bara använda någon annans bild om du

 1. har fått tillstånd av ägaren
 2. kan läsa dig till att bilden får användas gratis.

Om man snor en bild på nätet, kan fotografen kräva ersättning – och det handlar inte om fickpengar utan tusen och åter tusen kronor. Som man ju hellre köper filmjölk, basketbollar och gummistövlar för.

Men Getty Images har tröttnat på att jaga stulna bilder och att kräva in pengar för dem. Man får numera ta bädda-in-koden och lägga upp bilder på det här viset helt gratis:

Inbakat i koden är källan som ni ser längst ner, vilket ju inte är mer än rätt. Nu ska jag inte söka blott på ”basketball” utan även på … ”Sverige fotboll”.

Läckert. Och så får man även massa detaljerad info:

KIEV, UKRAINE – JUNE 15: A Sweden fan enjoys the atmosphere ahead of the UEFA EURO 2012 group D match between Sweden and England at The Olympic Stadium on June 15, 2012 in Kiev, Ukraine. 

Men nu söker jag på något icke sportrelaterat … eh … ”Swedish culture”. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig att hitta – men det här var väl lite oväntat?

Nä, jag återvänder till fotbollen. Och finner det som jag har saknat sedan jag kom på att jag tycker om att simultanrapportera från landslagets matcher: LAGBILDEN! Som jag alltid misslyckas med!

För Sverige–Kroatien 2012 (och alldeles efter de få sekunder när alla satt och stod stilla).
Före Sverige–Kroatien 2012 (och alldeles efter de få sekunder när alla satt och stod stilla).
Före Tyskland-Sverige 2012 (och alldeles efter att hela laget var samlat).
Före Tyskland–Sverige 2012 (och alldeles efter att hela laget var samlat).

Men … Inte ens proffsfotograferna hinner ta den där lagbilden innan någon är på väg bort, sträcker ut tungan eller blundar.

STOCKHOLM, SWEDEN – NOVEMBER 19: The team of Sweden lines up before the FIFA 2014 World Cup Qualifier Play-off Second Leg match between Sweden and Portugal at Friends Arena on November 19, 2013 in Stockholm, Sweden. 

Här är länken till Getty Images gratisbilder.

Här kan man filtrera bilderna efter upphovsrätt:

Europeana

Kringla

Digitalt museum

Och så har vi förstås underbara sajter som t.ex. Stockholmskällan.

Bilder som sorterar under ”Creative Commons” (t.ex. de flesta Wikipediabilder) går oftast bra att använda rakt av – men man ska ändå alltid ange fotografen. Jag betalar en slant till clipart.com för att kunna publicera sådana här synnerligen högintressanta bilder:

projektor_gammal

Googles bildsökning har faktiskt också en fiffig funktion numera:bildsökSåja. Off you go – ut och leta efter bilder!

Brasklapp
Eftersom jag inte är specialist på detta område, får ni gärna komma med rättelser, tips och anvisningar. (På områden som jag är specialist, anmodas alla förstås bara att knipa igen.)

Text om upphovsrätt för lärare. (Men tänk på att Skolverkets regler gäller för skolorna och inte för simpla bloggare eller journalister.)

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Jag har ju (än så länge) ingen anledning att sätta mig in i saken, men den är intressant ändå.

  Låt mig illustrera — jag vet inte riktigt vad det är jag illustrerar, men nåt med frihet i alla fall — genom en bläckfisk som rymmer. Bläckfiskar är betydligt smartare än de ser ut.

  Ja-a … det var väl allt.

 2. HA! Ni måste kolla på Annikas länk! Bläckfiskar kan inte bara spå framtiden!

 3. Nu är jag såklart supertrött, men måste ändå få meddela att det här var högintressant för mej! Just idag registrerade jag mig nämligen på fotolia.com, där jag ska kunna köpa bilder! Helt desperat knyckte jag nämligen en bild på nätet, som jag förvisso angav källan till, men jag kan uppenbarligen åka dit på en dryg böter alltså …
  Imorgon får jag se till att byta ut bilden.

 4. Det är inte bara bloggare som gör fel. Jag har en gång hittat en av mina bilder i DN. Utan fotograf angiven. Jag var snäll och accepterade deras bud på 2500 + moms som ersättning. Jag är ju trots allt inte fotograf.

 5. LupusLupus99

  Ja det här copyright är en hel djungel och jag personligen tycker
  att reglerna är alldeles för strikta. Skivbolagens hetsjakt på youtubeanvändare som lägger upp en låt är otroligt löjlig.

  Skivbolagen får gratis reklam från personer som gillar deras
  musik men istället för att tacka och ta emot så är ylar
  de COPYRIGHT!!! i falsett samtidigt som användarna blir
  jagade med blåslampa i ro:ven.

  Det sunda förnuftet verkar helt bortblåst och istället så
  skriks det efter hårdare lagar/regler när det istället borde
  gå åt motsatt håll.

  Men ibland så ger de sig på fel person.

  Copysweden kräver extra avgifter på allt möjligt då
  dessa “allt möjligt” i teorin kan användas till upphovsrättsbrott.

  Likaså så får de företag som spelar musik/radio
  för sina anställda betala stim-pengar.

 6. Aha! Jag som tänkte att “ujuj, nu skriver jag sådär trist att ingen bryr sig”.

  Copyright är sannerligen en djungel – varför jag tror att Getty Images gör rätt som släpper lös en del av bildbanken.

 7. Det finns väl motiverade synpunkter på Getty Images.

 8. Jo, jag såg det, Lars W. Och … trampade vidare, visslande en stump som om det regnade.

 9. En sak minns jag som Teo Hären berättade på sitt föredrag om kreativitet. (Som var uppe lite i förra båset.) Eftersom han håller sina föreläsningar världen över får han anpassa dom lite efter kulturen och i Kina hade han berättat om vikten med copyright, kanske lite för övertydligt.
  Till sist säger en man i publiken: “Copyright, copyright, copyright, all you talk about is copyright, when it is about copying right!”

 10. Tack för nyttig påminnelse om att man inte ska låna (stjäla) bilder hur som helst! Jag har också ett omvänt problem: hur sjutton gör man för att skänka bort bilder. (Kanske ett ämne för ett kommande inlägg?) Jag skrev om en bulkruka och behövde veta lite mer om den. Men Wikipedia är knapphändigt i ämnet och skriver dessutom att bild saknas och att det vore välkommet om någon ville lägga in en. Jamen självklart tänkte jag, för bild har jag ju. Men det var svårare än jag trodde och trots att jag under processens gång skaffat Wiki-konto lyckas jag inte. Hur gör man?

 11. Så stilla här är. Jag får väl off-topikera lite.

  Aprilväder i mars — nyss haglade det så marken är alldeles vit, men nu skiner solen så rart.

  Hamlets fader mördades med bolmört i örat, vilket många genom åren har funnit löjligt. Men jag läser i Ulf Ellerviks Ond kemi att skopolamin (ett av giftämnena i bolmört; de andra är hyoscyamin och atropin) snabbt kan tas upp genom huden (därför används det i åksjukeplåster), och:

  “[…] det är faktiskt möjligt att absorbera tillräckligt mycket skopolamin via ytterörat för att förgiftas, framför allt om man har småsår i örongången. Kanske hade Shakespeare rätt trots allt.”

  Så kul har jag på söndagar!

 12. Karin: Anna Toss är bra på Wikipedia-pul!

 13. Intressant!
  Och hur är det med texter? Jag hörde plötsligt min text läsas i radio av en journalist som jag är bekant med. När jag påpekade detta fick jag något som liknade en klapp på huvudet och att jag borde vara tacksam. Men han avgav inte källan och inga penningar blev det.

 14. Snårigt! Det finns ju siter där man kan ladda ner utan betalning om man inte använder bilden i “kommersiellt syfte”, och andra där det är ok att ladda ner royalty free även för “kommersiellt syfte” men då får man en vattenstämpel på köpet som kan vara mer eller mindre synligt.
  Och då blir ju frågan om huruvida att skriva ett vanligt blogginlägg räknas som “kommersiellt syfte” bara för att någon kanske följer en länk till en annan sida man har där man annonserar sina produkter eller tjänster eller vad det nu är man gör proffessionellt. (Säkert lite för mycket dubbletter där men var kul att skriva.)

 15. Jag skulle nog inte vänta mig ersättning eller klapp på huvudet.
  Jag är tvärtom glad och tacksam när någon tidskrift ger mig utrymme att berätta hur bra jag är på det jag gör. Eller hur enastående intressanta problem jag löst. Textreklam kanske man kan kalla det. Och det leder alltid till uppdrag som är många tiotals gånger mera värdefulla än det eventuella honorar jag kunde ha gnällt mig till som betald skribent. Jag ställer ibland också upp som föreläsare utan att ta betalt. Det är kutym i branschsammanslutningar.
  Det gäller att vara lite selektiv.

 16. Om någon hade snott mina texter, så hade jag blivit fly förbannad och slagit bakut och … bloggat om det.

  Jag föreläser gratis för pensionärer ibland. Oftast försöker jag sno dem på ett par tusenlappar eftersom jag har en manager som (med all rätt) säger att jag inte har råd att jobba gratis.

 17. Mitt problem var väl att den avlönade journalisten snodde min text ur en föreningstidning och läste upp den utan att redovisa källan eller författaren. Alltså ingen reklam för mitt utomordentliga författarskap. Men glad jag är ändå, enl order.

 18. Då är det ju en lite annan sak. Så får man väl inte ens göra?
  Glad att du är glad. Men är det på riktigt? Eller på order?

 19. Den där arbetsförmedlaren gnäller ju rätt mycket om hur det är på jobbet. Visst gör hon det bra.
  Men om det nu är så illa som hon framställer det så kanske hon skulle byta jobb? Det verkar nästan som om kollegerna känner lika dant. Kanske dags att lägga ner arbetsförmedlingen? Ingen verkar ju trivas med den.

 20. SG, jag är lite sur men har lärt men en del om journalister.

  Ang Arbetsförmedlingen så är det just nedläggning som är på gång och har varit så ända sedan bemanningsföretagen släpptes lösa. Det enda Af har kvar är att vara kontrollmyndighet åt A-kassorna och möjligen administrera de arbetssökande som inte bemanningsföretagen suger upp.
  Det är troligen Kafka som varit förebild till den Nya Arbetsförmedlingen.

 21. Är det bemanningsföretagen som bemannar friskolorna också? Man kan tro det.

  Å andra sidan, om vi inte hade haft denna trygghetsnoja som vi lider av i Sverige så är det inte omöjligt att vi hade klarat oss lite bättre.

  Klosterverken. Där har jag stuckit ut hakan. Som bekant har jag inga trygghetsförsäkringar och har så vitt jag minns aldrig fått någon sjukersättning eller annat bidrag de senaste 35 åren. Längre bort räcker inte mitt minne i det avseendet.

 22. SG: Då är du bara att gratulera. Själv har jag opererats för cancer långt ner i mag- tarmsystemet 2007, diagnosticerats med malignt Melanom 2011 och opererats för grå starr i höstas. Allt detta på ordinarie avgifter (fast det kändes lite konstigt att betala mndre än maten förmodligen kostade).

  För den skull känner jag mig inte som en snyltare av vårt system. Jag har ju trots allt gjort inbetalningar så länge jag har betalat skatt. Fyrtioår plus, typ.

 23. LarsW, jag tror det är sjukpenningen SG menar. Så vitt jag vet har han blivit partiellt renoverad på sjukhus åtminstone några gånger. Som egenföretagare ger det liksom inte så mycket att sjukanmäla sig.

 24. Hur roligt det än är att läsa formuleringen ”partiellt renoverad på sjukhus”, så är det som Niklas skriver helt (sade hon bittert) korrekt.

  Om man väljer att vara egenföretagare kan man förgäves se sig om efter rättigheter som “di andre” har, samtidigt som man har skyldigheter som alla andra (=di andre).

  Men Niklas: vi (idioter) är ju rätt nöjda över att slippa jobba i saltgruvan. (Lars W:s saltgruva hette “Sportradion”. Som jag hade kunnat ge mitt vänstra knä för att arbeta på. Vilket är en helt annan historia. Som inte har med upphovsrätt att göra. Jag kan skriva korta meningar. Idag.)

 25. Lotten, du pratar med en som aldrig varit fast anställd och inte kan minnas om jag tagit ut sjukpenning någon gång.

 26. Jag veeeeeeet! Vi är nöjda tihopa!

 27. Om vi ska tävla om hur lite vi har snyltat på systemet ligger jag dock illa till som mor till fem eftersom man ju får flerbarnstillägg.

 28. “Sportradion” med en mikrofon varhelst en svensk tävlar, är iofs en fin och sann gammal slogan. Dock: Det är mer än tjugo år sen namnet släpptes till förmån för det nuvarande Radiosporten
  Trodde faktiskt att jag redde ut begreppen för snart ett och ½ år sen….

 29. Du har rett ut det mer än en gång, Lars W. Det är som bl.a. betong, cement, sockar, sockor, basker och basket: jag är fullständigt obildbar!

 30. Och nu har jag bara två timmar på mig att lägga ut dagens inlägg som inte ens finns i min fantasi. Förbaskat.

 31. Allihopa:

  Det är lite av Niklas spirit jag menar att vi borde vara beredda att anamma. Inte bara springa till tant eller farbror facket så fort det känns motigt. Arbetsgivare idag har det ganska tufft (jag är en, även om min anställde har en realistisk syn på tillvaron) och det gör att företag läggs ner på löpande band. Vi förtryggar oss till noll trygghet till slut.

  Och snart blir det krig också – hur blir det då med tryggheten? Om man säger.

 32. Varför skulle det bli krig? I Sverige? Bara för att Putin är hagalen?
  Jag tror att så länge han bara roffar åt sig de länder som är på “hans planhalva” så kommer ingen (=andra länder) göra något åt det. Fast får han för sig att göra Paris till sin huvudstad så blir det nog lite mer liv i luckan. Historien upprepar sig liksom …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.