Hoppa till innehåll

Dag: 22 mars, 2014

BILD Lagliga, proffsiga gratisbilder – hur gör man?

Det här med att publicera bilder på nätet är ett komplicerat kapitel. Jag har i min ägo – med egen hand tagna – bilder som jag inte får publicera eftersom de är tagna på ställen där man inte får ta bilder eftersom det står  ”DET ÄR FÖRBJUDET ATT TA FOTON HÄR!” på stora skyltar och jag inte alltid har ögonen med mig.  (Jag tar ofta bilder innan jag har kontrollerat att man inte får ta bilder. Sorry.) Att bilden sedan föreställer ett grönkantat ägg eller en möglig sko spelar ingen roll. Och dessutom gäller ju detta om andras bilder (lite förenklat):

Du får bara använda någon annans bild om du

  1. har fått tillstånd av ägaren
  2. kan läsa dig till att bilden får användas gratis.

Om man snor en bild på nätet, kan fotografen kräva ersättning – och det handlar inte om fickpengar utan tusen och åter tusen kronor. Som man ju hellre köper filmjölk, basketbollar och gummistövlar för.

Men Getty Images har tröttnat på att jaga stulna bilder och att kräva in pengar för dem. Man får numera ta bädda-in-koden och lägga upp bilder på det här viset helt gratis:

Inbakat i koden är källan som ni ser längst ner, vilket ju inte är mer än rätt. Nu ska jag inte söka blott på ”basketball” utan även på … ”Sverige fotboll”.

Läckert. Och så får man även massa detaljerad info:

KIEV, UKRAINE – JUNE 15: A Sweden fan enjoys the atmosphere ahead of the UEFA EURO 2012 group D match between Sweden and England at The Olympic Stadium on June 15, 2012 in Kiev, Ukraine. 

Men nu söker jag på något icke sportrelaterat … eh … ”Swedish culture”. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig att hitta – men det här var väl lite oväntat?

Nä, jag återvänder till fotbollen. Och finner det som jag har saknat sedan jag kom på att jag tycker om att simultanrapportera från landslagets matcher: LAGBILDEN! Som jag alltid misslyckas med!

För Sverige–Kroatien 2012 (och alldeles efter de få sekunder när alla satt och stod stilla).
Före Sverige–Kroatien 2012 (och alldeles efter de få sekunder när alla satt och stod stilla).
Före Tyskland-Sverige 2012 (och alldeles efter att hela laget var samlat).
Före Tyskland–Sverige 2012 (och alldeles efter att hela laget var samlat).

Men … Inte ens proffsfotograferna hinner ta den där lagbilden innan någon är på väg bort, sträcker ut tungan eller blundar.

STOCKHOLM, SWEDEN – NOVEMBER 19: The team of Sweden lines up before the FIFA 2014 World Cup Qualifier Play-off Second Leg match between Sweden and Portugal at Friends Arena on November 19, 2013 in Stockholm, Sweden. 

Här är länken till Getty Images gratisbilder.

Här kan man filtrera bilderna efter upphovsrätt:

Europeana

Kringla

Digitalt museum

Och så har vi förstås underbara sajter som t.ex. Stockholmskällan.

Bilder som sorterar under ”Creative Commons” (t.ex. de flesta Wikipediabilder) går oftast bra att använda rakt av – men man ska ändå alltid ange fotografen. Jag betalar en slant till clipart.com för att kunna publicera sådana här synnerligen högintressanta bilder:

projektor_gammal

Googles bildsökning har faktiskt också en fiffig funktion numera:bildsökSåja. Off you go – ut och leta efter bilder!

Brasklapp
Eftersom jag inte är specialist på detta område, får ni gärna komma med rättelser, tips och anvisningar. (På områden som jag är specialist, anmodas alla förstås bara att knipa igen.)

Text om upphovsrätt för lärare. (Men tänk på att Skolverkets regler gäller för skolorna och inte för simpla bloggare eller journalister.)

Share
34 kommentarer