Hoppa till innehåll

Uppror, upplopp och en Greta (samt lite, liiiiite OS)

Igår kväll var jag i Stockholm och lyssnade på en man som berättade vad det stod i en avhandling som han hade skrivit. Mitt sällskap somnade, föreläsaren drog över tiden och sammanfattande punktlistor prydde powerpointpresentationen.

Detta till trots lärde jag mig vad Potatisupproret 1867 och Hungerupproret 1917 var. Nu har det visat sig att jag borde ha lärt mig det redan när jag gick i sexan, men si då bodde jag i Luleå och vi lärde oss inte sådant utan läste istället Maos lilla röda och gick i demonstrationståg mot betygen. (Tydligen är Potatisupproret något som alla skolbarn i Stockholmsområdet känner lika väl som att barnen i Lund vet att ett visst slag ägde rum 1676.)

Protesterande mödrar på väg till Mjölkcentralen den 27 April 1917.
Protesterande mödrar på väg till Mjölkcentralen den 27 April 1917.

Åren 1719–1917 (lätt att komma ihåg) var det inte snack om att åka på solsemester till Thailand eller fäppla med botox för att man skulle må bra. Gång på gång var det missväxt, det var krig och pest och så kom ryssarna och brände ner alla trähus i skärgården och 1867 var ett riktigt svältår, och var det inte svält så var det problem med bönder som sålde sina grödor till återförsäljare som tripplade priserna. Det som saknades mest var utsäde och potatis – särskilt kvinnornas slagord handlade om matbrist … men det kunde låta så här:

– Vi vill ha bröd, inte brännvin! Och brännvinet ska vara billigare.

Lösningen var ganska enkel: bönderna fick sälja allt som kunde säljas under en torgdag i veckan. Om de sedan hade något kvar (och ville), sålde de sina varor till återförsäljare som fick höja priserna som de själva kände var lagom.

Efter föreläsningen om upproren fick vi alla gå ner i Stadsarkivets arkiv, eftersom det ju var där vi var. Jag märkte att jag höll andan av förväntan först när mitt sällskap påpekade att det luktade illa. Jag tog ett djupt andetag och njöt av dammiga böcker, smala gångar och spännande livsöden – en tidsresa helt enkelt.

Se, ett sånt mysigt arkiv!
Se, ett sånt mysigt arkiv!
Underskönt vackra böcker.
Underskönt vackra böcker.
Smällfeta böcker. (När bokbindarna plötsligt skulle få betalt per beställning och inte per band, blev böckerna så här otympliga.)
Smällfeta böcker. (När bokbindarna plötsligt skulle få betalt per beställning och inte per band, blev böckerna så här otympliga.)
Polisens arkiv finns här – och alla rapportböcker.
Polisens arkiv finns här – och alla rapportböcker.
Boven Lindström ställde till det för sig i mars 1917.
Boven Lindström ställde till det för sig i mars 1917.
Någon Christer Pettersson fick livstid för mord …
Någon Christer Pettersson fick livstid för mord …
Och se där, fattigbevis. (Som man har stället för bouppteckning efter alla som saknar tillgångar.)
Och se där, fattigbevis. (Som man har stället för bouppteckning efter alla som saknar tillgångar.)
Någons förlossning den 18/9 1905. Men vänta, vad heter modern?
Någons förlossning den 18/9 1905. Men vänta, vad heter modern? (Klicka på bilden.)
Det lilla barnet hette alltså Greta Gustafsson. Sedermera Garbo.
Det lilla barnet hette alltså Greta Gustafsson. Sedermera Garbo.
Någon stackare med ojämnt humör har tagits in på Katarina sjukhus. Han är tydligen tysk …
Någon stackare med ojämnt humör har tagits in på Katarina sjukhus. Han är tydligen tysk …
Jahaja. Hermann Göring har stora sympatier för Fäderneslandets åsikter om psykiatrikerna!
Jahaja. Hermann Göring har 1925 stora sympatier för Fäderneslandets åsikter om psykiatrikerna!

Lyckliga Lotten är nu hemma igen efter en resa till dåtiden.

OS-rapport: en slippery slope-trixare i för stora brallor har slagit alla med häpnad, en halvryss från Björkskatan i Luleå (där jag ju bodde!) har åkt så bra i den fria konståkningen att hela publiken bara dog av förundran innan de ställde sig upp och gav grabben stående ovationer. Och Charlotte Kalla har tagit ännu en silvermedalj!

Silverkalla.
Silverkalla.
Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

  1. Mitt privata potatisuppror krossades skändligen när jag råkade linda in den oätliga skolbespisningspotatisen i en med monogram försedd handduk och kastade den över staketet till skolans granne. Jag var inte så smart i åttaårsåldern heller…

  2. Mmm, arkiv är bra och ändlöst fascinerande, när de är riktiga arkiv. Fast man måste antingen ha en utmärkt och begriplig katalog eller en utmärkt och frågebegripande guide, för annars är det ju svårt att hitta någonting. Jag menar, lilla lilla Greta fann du väl inte bara sådär på en halvmiss …

  3. Och har skolbespisningspotatisen alltid varit oätlig? Är den det än? (Den var då fortfarande jähätteäcklig på 60- och 70-talen i alla fall.)

  4. Spännande att Göring bedovades med ett bolmörtsderivat. Vilket inte hade påverkat hans hund, eftersom bolmört inte är giftigt för hundar. Så om Göring varit tax hade de fått tillgripa andra meduciner.

    Minsta barnunge i Stockholm vet inget alls om potatisupproret, eftersom historia fortfarande handlar om makten och härligheten i evighet, men JAG vet en del om det, eftersom farmor var med och krävde potatis och mjölk. Fassan och hanses tvillingbrossa var åtta bast och behövde sin mjölk. Liksom de fem storasyskonen och farfar cigarrmakaren. Som nog i sanningens namn mest var intresserad av mältad och destillerad säd.
    Äldsta brossan var gift och bodde i Täby, en lantlig idyll, och dit knatade smågrabbarna ibland, för där fanns det käk att få.
    Mjölkbristen och den därmed följande D-vitaminbristen gjorde fassan så hjulbent att en gris hade kunnat kuta mellan bena på han.
    Bodde i gårdshuset gjorde de, i ett rum och kök, farfar, farmor, sex ungar i ålder mellan åtta och drygt tjugo plus morbror Teodor som var inneboende.
    Så nog hade farmor behov av både potatis, mjölk och bröd.

  5. Nejnej, det var inte av en lycklig slump som jag trillade över Greta Garbos födelseattest och Hermann Görings besök på psykakuten. Vi blev varsamt vallade fram till godsakerna.

  6. Jag blir alldeles lycklig när jag ser polisens rapportbok från 1917 med estetiskt präntade bokstäver och siffror. Laglydigt folk gav polisen tid till skönskrift.

  7. Tänkte precis på det, Greta; ingick kaligrafi i polisernas utbildning?

    Potatisuppror? (från en Stockholmare) Borggårdsuppror tror jag mig minnas … Men ”uppror”? Knappast som i andra delar av världen med blod och artilleri.

  8. Snarare än en laglydig befolkning beror nog polisens skönskrift på skolundervisning, bläckhorn och stålstift.
    Med de hungerkaravaller som sker rnt om i landet, för att inte tala om de största första majdemonstrationerna, en halv miljon deltagare, så hade nog polisen lika fullt upp som idag.
    För att inte tala om den tid som behövdes för att slipa sablarna…
    Men visst är det vacker skrift, dock ett elände för alla vänsterhänta.

  9. Borggårdstalet hölls av Gustaf V 1914, och honom torde inte polisen behöva hlla reda på nämnvärt.
    Kalligrafi är det inte, men välskrivning var ett ämne i skolan. Ve den som satte plumpar i protokollet…

  10. Militären sattes in mot hungerkravallerna, läs om Seskarö uppe i Norrbotten, där militären sattes att försvara handlarnas matlager. Arbetarna slogs och vann, och tog över kontrollen av matlagren.
    Artilleri? Minns Ådalen 1931.
    Nog var det uppror alltid. Att det inte blev blodigare än vad det blev beror nog till stor del att staten agerade mot de s.k. gulashbaronerna som gjorde sig stora pengar på att köpa upp livsmedel och sen sitta på dem tills priserna steg.
    Myndigheterna agerade efter det och lade upp beredskapsplaner. När andra värdskriget drog igång blev det tämligen omedelbart ransonering i Sverige, med färdiga ransoneringskort som fanns i beredskapslagren. Allt för att undvika en förnyelse av upproren och upploppen under fr. a. 1917.

    Mer historia åt folket.

  11. Sanna mina ord — välskrivare kommer man att kunna försörja sig som inom ett par år. Och då menar jag handstilskonstnärer.

    Vad trevligt (eller inte, ni förstår vad jag menar) att inte heller ni stockholmsbarn har hört talas om detta fullständigt självklara. Bafatt jag känner mig liiiite mindre bakom flötet nu alltså.

    Upploppen 1917 pågick i drygt en månad (11/4–5/5) och bestod alltså av 140 manifestationer i fler än 100 svenska städer. Det började i Söderhamn och avslutades på Söder och män arresterades på löpande band. (Hur delaktiga kvinnorna än var, så arresterades de mycket, mycket sällan.)

    Ibland klädde män ut sig till kvinnor innan de gick ut för att upploppa mot spannmåls- och potatisransoneringen – alltså för att minska risken för polisinsatser.

    Minnen från potatisupproret 1857.

    Rapport från rättegång 26 maj 1917 (med anklagade kvinnor).

    Hunger- och militärdemonstrationerna 1917.

    Sverige i uppror 1917-18.

  12. Nix. Känner inte heller till något annat potatisuppror än det tydligen sedvanliga mot skolbespisningens dito. Vi demonstrerade under parollen ”Vi vill ha filmjölk i maten” vilket togs mera muntert än avsett av lärarkåren.
    Ligger Stadsarkivet fortfarande på (i) Kungsklippan eller har det flyttats någon annan stans för att spara pengar (suck)?

    Att Göring var föroråttad tycker jag förklarar en hel del.

  13. Stackars Göring …

    Ja, Stadsarkivet ligger alldeles fantastiskt på Kungsklippan 6. Det är proppfullt av nördar som forskar och grottar ner sig i allt som tänkas kan och gratis wifi finns det om man lämnar sin själ och personnummer i pant.

    Under själva huset har man gröpt ur hela klippan för att få plats med arkiven i jag vet inte hur många våningsplan. Tydligen hade bostadsrättsföreningarna i området under en period planer på att installera en isbana på husets tak.

  14. mikaels

    @Annika: OS på Hoth, underbart, mer sånt!

    @Ninja: ” Så om Göring varit tax hade de fått tillgripa andra meduciner.” En mening värdig salig Douglas Adams (och det menar jag som en komplimang, den är vansinnig och ändå tänkvärd, på ett skruvat sätt). Tänk så mycket som varit annorlunda om Göring varit tax. Hade han ens tagits in på mentalsjukhus? Kanske, en tax som hävar att han är Göring måste ju låsas in och behandlas. Men tänk om han varit pudel istället, eller schäfer? Ja, tankarna vandrar iväg …

  15. Det skulle, för att vara korrekt heta: ”En tax är nästan, men inte riktigt, helt och hållet olik en pudel”. Åtminstone i Tidholms version.

  16. Men hur och varför hamnade du på detta powerpointföredrag, med efterföljande arkivguidning, undrar jag ju, jag som trodde att jag hade full koll på vad som sägs om potatisuppror i arkivsvängen. Eller om polisanteckningar…

  17. Måste ta upp min omläsning av det verk SG refererar till. Fastnade i volym II nånstans.
    och Örjan: Nej, hennes man.

  18. Agneta uti Lund

    Potatisuppror/hungeruppror/bröduppror ägde nog rum lite här och var och inte bara i Stockholm, tror jag mig minnas att det förtaltes i skolan. Vanligast var nog bröduppror. Ett sådan förekom 1855 i Jönköping. Hade inte hungerupproret 1917 i Stockholm något samband med den ryska revolutionen?

  19. Agneta uti Lund

    I noteringen om boven Lindström står det ”klockan 6,5 eftermiddagen”. Klockan sex och en halv = halvsju.

  20. Omläsning. Just nu är det Röde Orm i Österled parallellt med Sherlock Holmes. Fattas bara Nils Holgersson och Moby Dick.

    Örjan, han översatte Liftarens Guide till Galaxen.

  21. Jodå, Agneta, det är precis vad det står i källorna — de inspirerades av vad som hände i Ryssland.

    Karin: Det var DDM som känner nån på Stadsarkivet som ser till att nån skickar inbjudningar och pressreleaser. Jag kan berätta mer om du vill! (Men jag har massa kritik, så jag är lite diskret nu.)

  22. Puh. Han föll inte. Med tanke på att Tre kronor vann med 1–0 och skidåkarnas (Olsson & Richardssons) silver- och bronsmedaljer är detta en mycket bra OS-dag.

    Mitt i all potatis.

  23. Först körde maken Galenskaparnas hoppa bort.
    Sen sätter han igång sportradions sändning från konståkningen.

    Det gååår inte att se nåt stiligt i huvudet!

  24. Under OS i Seoul 1988 fick jag Radiosportens Hasse Johansson att referera konstsimmet plask för plask i ett skede när inget annat skedde.

    Tyvärr kom detta inte i sändning, men kul var det att ändå.

  25. Örjan

    Förlåt, helt Off Topic
    Men kunde inte låts bli lusten att att länka vidare.
    Lotten har antytt tidigare intresse för annorlunda ”flash mobs”

  26. Dieva

    ”Kommer kallad men ej strax, född till slav är ingen tax.” Passar det in på Göring? Hmm. Jag borde också känna någon på stadsarkivet som skickar ut inbjudningar.

  27. Taxar är utrustade med MYCKET selektiv hörsel. Det är förmodligen därför det dröjer vid inkallandet.
    Min tax Pälle, den finaste hund som funnits, kunde höra ordet ’korv’ viskat på ett par hundra meters håll. ’ Kom hit’ kunde man ryta- och det kan jag-i reaplansläge, inte kom han för det.
    Så frågan är då hur det stod till med Hermans hörsel, och om det var därför han hittade på så mycket dumt?
    För övrigt brde väl en konsekvens om Herman var tax, vara att takhöjden i Karinhalle sänktes rejält?
    Samt att hans stövlar, ehuru dubbla antalet, vore synnerligen lättputsade. Det kan nog också definitivt uppfattas som innovativt att ha kopplet runt magen och upp runt bröstet, för det gör att uniformen kommer längre från marken, och därmed blir mindre smutsig. Taxen har ju som bekant lägre markfrigång än andra raser.

  28. Ökenråttan

    Själv hade jag anledning besöka Stadsarkivet för att forska om min arbetsplats byggnadshistoria. Fick veta en del intressant. Fann dock inte anledning berätta för den tjänsteman som satt i vad som ursprungligen var palatsets likbod vad hans lilla rum tidigare hade använts till.

  29. Riksarkivet kan också vara intressant att besöka. Det består av ett antal arkiv som är spridda över landet.

    http://riksarkivet.se är en bra infart till vidare äventyr.

    Intressant att lyssna på ”Släktband” i P1 idag. Handlade mycket om arkiven.

  30. Apropå doxipooer, och sånt:

    ”Min mamma var renrasig fransk pudel. Min pappa var hund. Min matte var arg.”

    Oj, nytt bås!

  31. Agneta uti Lund

    ”Oj vad det snöar”, utbrister Annika.
    Och här i Lund har vi haft nästan 10° varmt i dag. Nu är det knappt 8°.

    På tal om flash mob så kommer här länken till en av mina favoriter inom genren.

    Har jag länkat till den tidgare?
    Det gör inget – den tål att ses och höras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.