Hoppa till innehåll

Öppet hus från kl 17 idag

Som jag berättade för ett par veckor sedan, visade det sig att det på inga villkor är tillåtet att rycka på axlarna, peta sig i näsan och strunta i att man fyller år. Femtio år that is. Den oskickade inbjudan som vi lyckades knåpa ihop och bara sprida via nätet i okontrollerade former löd nåt sånt här:

Det blir inget av
• vita linnedukar
• serveringspersonal
• krocket i linnebyxor
• vals i frasande långklänningar.

Däremot en massa
• bullrig, glad och nördig konversation
• utbrott av musik och talarkonst
• stök, bök, trill och muntrationer.

Presenter behöver man inte ta med sig, däremot MAT och DRYCK i någon form; vi kör helt enkelt knytis! (Utan att kontrollera vad ni tar med: vi hoppas helt enkelt att det blir bra ändå.)

Jag är helt lugn och cool – det här är något av ett socialt experiment och skulle det gå helt åt fanders så blir det bra ändå: vi har en pizzeria runt hörnet och spenderbyxorna på. Min djefla man är lika muntert lugn som en filbunke. Jag sa nyss:

– Vad säger du om att ta bort all skit?
– Eh … öööh …? (Förvirrad blick svepte över köket.)
– Och bara ställa ner i källaren?
– Okej!

Sa han och gick ner och ställde sig i källaren.

Men vad tror ni om att vi i alla fall tar bort påskpynt, julpynt, bröstkalaspynt, simfötter och stövlar i storlek 27?

Vänder gardinen på rätt håll?
Vänder gardinen på rätt håll?
Slänger halvvissnade blommor som har en söt, rutten lukt som sägs påminna om hasch?
Slänger halvvissnade blommor som har en söt, rutten lukt som sägs påminna om hasch?
Dammsuger?
Dammsuger?
Pensionerar några tandborstar?
Pensionerar några tandborstar?
Tar bort fotbollsprylar eftersom ingen här har tränat fotboll på fyra år?
Tar bort fotbollsprylar eftersom ingen här har tränat fotboll på fyra år?
Sorterar bort alla högar med böcker som jag släpade fram till Julkalendern?
Sorterar bort alla högar med böcker som jag släpade fram till Julkalendern?
Slänger video-tv:n som inte har funkat på ett år?
Slänger video-tv:n som inte har funkat på ett år?
Eller så fokuserar jag bara på att måla om trappan eftersom den har blivit så sliten.
Eller så fokuserar jag bara på att måla om trappan eftersom den har blivit så sliten.
Share
Publicerat iBloggen

50 kommentarer

 1. Nej, nej, nej nej, nej, nej!

  Ta’re lugnt, städa ska man göra när gästerna gått hem så man kan njuta av den. Länge.

  Och man behöver baske mig inte bli huslig och tocke ba’fatt man har fylledag.

  (Fylledag är ett mycket litet barns benämning på dess födelsedag. Fyller man år så har man ju fylledag. Eller hur?)

 2. Vi har börjat packa.
  Städa kan man göra en annan gång. Särskilt när festen är på kvällen, då syns det ju ändå inte om det är dammsuget.

 3. Jag förväntar mig att det är allting är skinande blankt, bonvaxat, avskrubbat, nyputsat, fejat, fållat, rostfritt, uppsatt, urtaget och manglat när jag anländer. Tillika förväntar jag mig att barnen Bergman står uppsträckta i storleksordning, i sina stärkta kragar och med kokiljotter i håret, på trappen och att de sjunger en tysk välkomstvisa. Jag fordrar (fodrar? fordrdar?) även att Olle tar emot i salen med korsade bajonetter och epåletter. Jag kommer att ha på mig vita handskar och stryka dem längst alla lister. Jag kommer även att medföra Magdalena Ribbing, en kolerisk överste samt en reformerad cykeltjuv. Ska vi säga klockan sju?

 4. Jag förväntar mig också att alla överflödiga ord i min tidigare kommentar blir bortsedda från!

 5. Bajonett! Det är ju det jag ska göra: leta efter bajonetterna! Tack, Anna!

  (Det ska fan vara städerska när Charlotte Kalla samtidigt tar silver på ett ohyggligt spännande sätt!)

 6. Då tar vi bort att, det, är, och, när, mig, i, med, på, de, även, ha, dem, , en, samt. Det verkar lite sniket Anna, att de inte får stå kvar.

 7. Ökenråttan

  Måla om den slitna trappan! Har blivit alldeles rysk, Lotten? Detta vackra och poetiska motiv, såvitt jag ser föreställande “Månsken över Kattegat “(1797 års stavning) borde i stället sättas inom glas och ram. Ryck loss trappsteget bara och ta med det till ramboden. Seså!

 8. Ökenråttan

  Kattegat”

 9. Nä, på grund av diverse blir jag okommen. Jag får väl sjunga någon trevlig visa vid fem-halvsextiden ändå, för man vet ju aldrig hur långt sångens vingar bär. Och mitt knytisbidrag får bli luftpastejer, drömmar (vanilj, eller silver och guld), ideal helt utan makaroner, och rentav ett par-tre luftslott för de tar förvånansvärt lite plats.

  Ha det nu så utomordentligt, urbota, ursinnigt, utopiskt roligt!

 10. Dieva

  Vill bara meddela att i valet mellan paj och sallad blev det paj. Så sallad är “ledig”.

  Det är väl bra att röja undan så att gästerna har någonstans att ställa/ lägga sina skor och ytterkläder men i övrigt tycker jag att du ska ta det lugnt och hänga i båset och rapportera för de stackare som inte kan ta sig till det gula huset idag.

 11. Ökenråttan

  Ja, hör nu vad Dieva säjer, Lotten! Rapporter!

 12. Är det aktuellt med någon form av elektrisk aktivitet? Förra gången det begav sig förekom spisfenomen. Finns liknande behov den här gången? Toahandtaget är tydligen lyckligen på plats. Vi funderar på om vi ska ta lilla tantbilen eller den något manligare hantverkarbilen, nämligen.

 13. och

  Det blir en jättefin fest! Tyvärr kan jag inte komma, inspiration infann sig plötsligt, men födelsedagsfestvibbar susar iväg till gula huset.

 14. Dieva

  Wheels rolling …

 15. Jaha!
  Batteriproblem. Men det är under fixning. Wheels soon rolling.

 16. Hallen är så rensad att den nu ser ut precis som en dagisentré innan alla kommer på morgonen. Dessutom har jag lagt en duk på bordet, plockat bort fotbollssakerna och slängt de illaluktande blommorna.

  I rummet där man får titta på tv (“Storasängenlandet”) har jag ställt en fåtölj som Hyttfogden får sitta i. Och en trebent pall till Skogsgurra, förstås.

  Kaffe ska jag göra nu. Och hälla i en termos. Ojojoj, nu ringde det på dörren klockan tio i fem!!!

 17. Dieva

  Är nu i utkanten av Eskilstuna, ska mellanlanda på hotellet och uppsöka buss mot Gula huset.

 18. Christer

  Borås slaget, tre matcher kvar.
  Ha det nu ordentligt skitkul, allihop!
  Själv sätter jag pizzadeg och ska just hälla upp lite matlagningsvin. Skål!

 19. Dieva

  Skål Christer! Snart framme vid gula huset.

 20. PK

  Att sitta hemma hos Lotten och läsa och skriva i hennes bås känns liksom lite meta.

 21. Ökenråttan

  Här i råttboet förväntar vi sjuklingar oss att få se hela båsgänget hopmuffade i stora-sängen framför teven och SG på lilla pallen med gemålen bredvid, vräkande sej i fåtöljen. Puckelpisten börjar snart: Släng er i sängen!

 22. Christer

  Två matcher, två vinster.

 23. Jag förutsätter att ni har jättekul och trevligt i gula huset.

  I det här gula huset är det ganska stillsamt. Jag sitter här och klattrar i kombination med möss-stickning, maken bytte datorskärmen mot tv-skärmen, jag också snart. Vovven vårdar sitt nya tuggben under soffbordet (alltså tuggar frenetiskt, ibland gnäller han upphetsat över att det inte tuggas tillräckligt frenetiskt …).

  Vi kan väl knappast utkräva rapport på bloggen idag, men snart hoppas jag.

 24. För ett eller två Bås sedan utlovade jag en slant till Radiohjälpen från den som knäckte mitt Googleöversättningskrypto. Annika did it (På enpoängsnivån; MLK, men hon soloflög där) och har nu sitt namn på ett inskick från mig.

  Sagt och gjort.

 25. Tack, LarsW!

 26. **Psst. Undrar varomjör i Gula Huset just nu. Hm. Slår vad om att nån gick ner i källaren av misstag, och aldrig kom upp igen. Snart hittar dom en främmande i skafferiet också, som ingen såg anlända. Hm. Om ingen sjunger har någonting gått fel. Var är tårtan? Ligger någon snö kvar i trädgården, och om inte, hur ska främmande fotspår kunna identifieras? Hm. Undrar varomjör. Psst.**

 27. **Psst. Det blir jättefult när man inte avlutar kursiveringen ordentligt. Men jag tror inte att någon ser just nu, så … Psst.**

 28. Vi tittade inte på TV. Så det så!
  Ninja och jag kränkte och hånade varandra tills luften gick ur oss. Sedan blev det pianoklink och förstklassigt gitarrspel. Oändliga mängder med varierade och goda rätter hade medförts från olika väderstreck. Och själv försåg jag mig med en gaffel som jag bar i bröstfickan. Mycket behändig att hugga en läcker pannbiff eller annat födoämne med.
  När Lotten räknar matsilvret kommer hon att upptäcka att det fattas en gaffel. Jag vet var den är!
  Den befarade halkan på hemvägen såg vi inte mycket av. Men rätt så bra med regn.
  Tack till alla för en riktigt skojig afton. Obåsisterna var precis lika skojiga som båsisterna. Jag vet inte vad det ska betyda. Kanske att alla Lottens bekanta är kul att träffa.
  En mycket mystisk händelse som nästan får mig att tro på tankeöverföring eller kanske telekinesi är att Olle och Sigge fick för sig att köpa en tidning (Teknikhistoria) där jag intervjuas om mina räknestickor. Dom köper aldrig den tidningen, men nu kom en obetvinglig lust att köpa den över dem. Förklara det, den som kan!

 29. Örjan

  Pysseliten, PK , jag och SG med sin älskarinna aka Hyttfogden väl hemkomna, halkvarningarar till trots. Skönt att veta. Hoppas det gick lika bra för Ninja på returresan till Stockholm.

  Tack för trevlig kväll.

 30. Jag kan berätta att ALLT gick enligt de obefintliga planerna och dessutom har vi mat över så att vi nog egentligen borde bjuda in er alla igen.

  Jag kommer förmodligen att erbjuda de övernattande gästerna (blott sex stycken, faktiskt) champagne från de fem öppnade men inte urdruckna flaskorna till frukost.

  Nu sitter vi och pratar om framtiden vid köksbordet. (Vi fnittrar åt precis allt, särskilt åt en kille som kallas Flaggstångs-Benny.)

 31. PK

  Fem öppnade men inte tömda flaskor skumpa? Låter som om jag hade behövts. Att tömma slattar framåt småtimmarna är något en specialitet som jag har.

 32. PK

  Vad gäller halkan så var det från Övergran och hem omväxlande halt och jättehalt. På ett ställe var det bil på tvären, halvvägs ner i diket och blåblink. En mörkklädd polisman utan reflexer gick i dikeskanten och tände varningsblåss som han la på vägkanten. Han syntes otroligt dåligt, tur att han inte gick på vägen, då hade vi säkert kört på han. Å andra sidan var det så halt att han nog inte kunnat gå på vägen utan Icebugs.

 33. Och jag ska ut på E4:an igen om nån timme. De ofantliga snömängderna har mest kommit ner som regn, om än dock lappvantar till hela samebyar singlade ner igår. Den där blandade nederbörden är inte så djup alltså, men ganska knepig att framföra fordon i. Innan man kommit ut på E4:an alltså. Den brukar de sköta om. Problemet där är stora ofantliga gropar som man kör ner bilen i och då tappar herradömet om och dimper in i mitträcket med, men jag tror inte de är så förekommande norr om stan som söder om stan.

  Inser häpet när jag läser initierade kommentarer att Lotten har ickebåsistvänner också. Jag lever helt klart i min egen lilla värld. Klart hon har!

 34. Härlig insikt Cecilia N, du och jag i samma villfarelse! Att presentera sig som Pysseliten visade sig ju rakt av löjligt: “Jaha, Pysseliten, men det var ju gulligt!”

 35. Och TACK för en mycket trevlig tillställning!
  Även om vi fick åka tidigt hann vi suga i oss lite mysig feststämning och just idag känns det bra att ha sovit i sin egen säng. Jag har laddat med nyttig frukostgröt och snart åker vi till träningspalatset för att skava rumpan på varsin motionscykel i 3,5 timme.

 36. Helt riktigt! “Skogsgurra” föranledde frågande blickar – “Varifrån är du känd?”

  Det kändes som jag borde ha varit en sjuhelvetes skidåkare eller kanotist eller annan idrottsstjärna från femtio eller sextiotal.

 37. Ökenråttan

  Pysse-l: Du, jag har hittat en groda till, en röd. Hopp ned i gröna påsen med den också.
  Ja, tänk om jag kommit klivande där och presenterat mej för Lottens externa vänner: “Ökenråttan”. “Jahadu, det var du som gav Rommel på nöten! Snyggt jobbat.”
  Eller “Lille” Maken, 182 cm. “Mmmel, mummel, Lotten har då ena skumma bekanta …”

 38. TV-rapport:
  Ungdomarna uppskattade tv-hörnan på ovanvåningen och kollade på Melodifestivalen så att chipsen flög och läsken flödade. (Men enligt dem var det en bedrövlig omgång med “dålig musik”.)

  Ingen satt i fåtöljen och tittade på Sherlock!

  Nu frukost! (Av de översovande ligger alla fortfarande i bingen.)

 39. Vi kom hem. Vi välte ner oss i bingen och sov på två röda. Kändes mystiskt, jag brukar vara partyprisse och hålla igång längst.
  Ingen halka.
  Lyckliga hundar skrek. (Känner igen det där frenesituggnället, Cecilia N)
  Lycklig även jag. Skrek även jag. I Lottens kök. Som svar på frågan om jag kört några kändisar på sistone.
  JAG HAR KÖRT HANS ROSLING ……. Achievement of a life time.

  SG det klinkades INTE piano, det trakterades. Av Hyttis, och själv satt jag bredvid, skogsgrön av avund, och gnällde med. Ni vet, på temat, raj-raj-raj-raj-did-da-textrad-raj-di-da.
  Om det blir fler fester i Lottens kök, då blir’e beordrad och förberedd allsång och bara Thore. Så du vet, Gurra lille. För när storfiskarn talar om ……

  Någon fantastisk icke-båsist hade gjort älgfärsbiffar, dessutom hade han en vacker blå kavaj. Synd att man redan är gift, det är tur det.
  Ninjamannen medfördes. Samt hemfördes. Då blev han allt glad.
  Hela kvällen var han glad.
  Gillade mattan i köket gjorde han. Ska måla en dylik hemma i köket hos mamma. Innan hon ramlar igen.

  Örjan delade ut de mest fantastiska bloggtofsar i form av mosterrutknypplade bokmärkesråttor. Min ligger bredvid datorn och tittar in i räkakvariet med sin orange knappögon. Där ska den få ligga kvar, den är alldeles för vacker för att gömmas i en bok.
  Moster Rut heter den givetvis.

  Ja, se det var en fest att minnas det…..

 40. Dieva

  Jajamän! Härlig fest även om vi också lämnade i festens gryning, dvs runt midnatt.

 41. Ökenråttan

  Bokmärkesråttor! Det också!!! Och knypplade! Snyft! Vad har vi inte gått miste om!

  Men nu alltså: detaljer!! Vilka var där, vad hade ni på er, vad lekte ni, vad åt ni, vare nån som spydde i krusbärsbuskarna och var det nåra romantiska förvecklingar?

 42. Kort sammanfattning:
  1. Alla var där – utom ÖR och LM, vilket mangrant och oavlåtligen beklagades.
  2. Någon lek eller annan organiserad underhållning hanns inte med eftersom sponatnunderhållning i form av intressanta samtal, demonstration av treolivers Dry Martini, publiknande allsång kring det gamla nedstämda pianot (Ninjas) med Hyttis vid spakarna, guitarrduo, trio, kvartett med Peps-imitation (Olle, bra) samt allmänt vimmel tog så mycket tid att inget annat hanns med.
  3. Krusbärsbuskarna behöver vattnas och förses med näring eftersom ingen spontan näringstillförsel skedde under kvällen/natten.
  4. Inga alkoholrelaterade tillbud förekom. Dock var det, som någon uttryckte det, snorhalt på gatan utanför så att de som skulle ägna sig åt rökning var i riskzonen.

  Ja, det var nog aftonen i stort. Detaljer kommer säkert att meddelas underhand.

 43. Jo, en romantisk förveckling kunde nog anas när jag i knäfallande ställning framför en yngre förtjusande dam skulle förklara varför jag tidigare använt ordet “svartskalle” när jag skulle beskriva att min blodtrycksmedicin gav upphov till att det svartnade i huvudet när jag reste mig upp och Hyttis missuppfattade situationen. “Håller du på och friar till denna dära? (citat från ni-vet-vad)” Och därefter vände sig till den förtjusande unga damen sägandes: “Tänk dig för, det kan vara ditt livs misstag!” Varpå den unga förtjusande damen svarade: “Du kan vara lugn, det blir nog inget positivt svar”.

  Hyttis mulnade betänkligt vid detta besked. Själv kände jag mig, som vanligt, bara missuppfattad och miserabel.

 44. (pigga?) kristina

  Grattis i efterskott Lotten!

 45. Och ingen gick vilse alls, någonstans? Så sorgligt.

  Jag ville jag vore hade varit där. Ack.

 46. Om en halvtimme är huset tömt på gäster! SÅ underligt!

 47. Nu är vi hemma igen, efter hotellfrukost (innehållsrik), promenad i Eskilstuna (i parken mittemot hotellet finns ett träd där det växer purjolök och rödlök; i kyrkan sjöng en dam bitar ur Kristina från Duvemåla) och fika i Västerås. Allt har gått bra och vi tackar allrasom hjärtligast för senast och hoppas på fler båsträffar.

 48. Christer

  Fyra matcher, fyra vinster.

 49. Suck …
  (Vad är väl …)

 50. Med stor MAJLIS så klart …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.