Hoppa till innehåll

Be-toningar och torr tvätt

Jag tänkte samla ihop ord som betonas konstigt eller annorlunda eller på ett sätt som man inte förväntar sig eftersom jag tycker mig märka att betoningen är den nya särskrivningen.

Om man lyssnar på radions nyhetssändningar låter det ofta så här numera:

– Det är STOR brist på LÄRARvikarier i KRINGELBODAS SKOLOR. På TRULLSKOLAN fick BITRÄDANDE rektorn ULLA Jenssen hoppa IN och UNDERvisa TIDIGARE i VECKAN.

Alldeles strax ska jag prata i radio om betoningar och uttal blandat med etymologier och roliga anekdoter. (Detta skrivs i ottan.) Eftersom jag har ungefär tio minuter på mig, kommer jag att få prata med halva ord i raketfart för att få ut mig allt.

– Hej! Betona förhyrd uttal roligt ursprunget tyska 1500 och anden anden stegen stegen tomten tomten akut grav accent visst är det jättekul?

Sådär känns det. (Ni förstår att en fyratimmarsföreläsning om skrivregler känns på tok för kort?)

Har ni några exempel på ord som är svåra att säga rätt på svenska? (Svenska är ju är ett riktigt jädra krångelspråk. Tänk på franskan, där man alltid betonar sista stavelsen. Eller gör inte det – franskan som har så många onödiga bokstäver och flärpande fnuttar och som inte går att uttala om man är förkyld.)

Här är fyra ord som barnen här hemma minns – ord som de uttalade tokigt eftersom de bara hade läst dem, inte hört dem sägas (inom parentes hur de sa):

 1. väsentligt (VÄSENtligt)
 2. förbifarten (förBIfarten)
 3. tafatt (taFATT)
 4. förhyrd (eh …)

Förhyrd är ju en specialare. Inte ens vuxna vet hur man säger … och här kommer svaret: förHYRD.  Det lilla föret har just i detta ord inget med saken att göra utan är bara en tysk kvarleva som vi släpar på. (Jämför med förminska och förstärka.)

– Jamen, jamen, FÖRhyrd heter det ju för att man hyr i förväg! ropar allmänheten.
– Det ligger i sakens natur att man hyr i förväg, argumenterar språkvetenskapen. Hyra betalas i förväg. Punkt.

Själv hade jag ju problem med att säga dekolletage (ett rasande trevligt ord), som jag uttalade dekollEtage till vuxen ålder.

 Åh, vad bra, nu kan jag ju illustrera även detta inlägg på detta vis.
Åh, vad bra, nu kan jag ju illustrera även detta inlägg på detta vis.

Men först ska jag inleda med en lyssnarfråga: måste man ha superavancerade hemkunskaper för att förstå dessa inställningar på ett vrede som Lena i Katrineholm har på sin nyköpta torktumlare?

 • Torrt (ok)
 • Extra torrt
 • Skåptorrt
 • Lätt fuktigt (ok)
 • Stryktorrt
 • Mangeltorrt

Hur man än vrider och vänder på detta vrede så är väl torrt just torrt och då lika torrt som extra torrt? Och hur fuktiga kan kläder vara som man lägger in i sitt klädskåp? Stryktorrt borde rimligtvis vara detsamma som lätt fuktigt och hur stor skillnad är det egentligen på stryk- och mangeltorrt? Handlar det om fuktighetsprocent med sju decimaler här?

Share
Publicerat iBloggen

89 kommentarer

 1. PK

  Står dom inte i fel ordning? En amatör som jag tycker att ordningen ska vara; extra torrt, torrt, skåptorrt, mangeltorrt, stryktorrt, lätt fuktigt. Om det ska vara i fuktighetsordning. Att säga att torrt är torrt är lite naivt.

 2. Men förBIfart heter det ju när stora vägen går runt om stan istället för genom stan.
  Och taFATT heter ju leken.

  Och jag tror inte Lena vrider på nån ilska för att få tvätten olika sorters torr.

  Kavviar, kaaviar, kaviaar. Jag säger bara …
  Eftersom det alltid brukar uppstå diskussioner om det ordets uttal när många människor samlas och får detta samtalsämne på mackan så säger jag ”Pfft, det heter ju kaviiar.” vilket var den enda variant jag kom på som de missat … bara för att alltså. Jag vet inte riktigt vad jag säger egentligen.

 3. Jag tror skåptorrt btyder att tvätten blir så torr som den blir i torktumlarens föregångare torkskåpet.
  Om man vill att tvätten ska bli blank istället för torr kan kan man använda en trumlare med stålkulor och polersåpa. Det brukar jag göra. Till silver alltså.

 4. Fiskäggen kallar vi alltid beluga. Och vid de sällsynta tillfällen vi måste nöja oss med tubvarianten så heter den kalle. Stenbitsrom slutade vi förstås med nu i veckan när larmet kom.

  Ett annat ord som är kneepigt är den generella benämningen på färggranna talande fåglar. Dom som har namn (Fia, exempelvis) kan man ju klara, men det där ordet på ”P” är svårt.

 5. hyttfogden

  Dies irae i Katrineholm?
  De som tjänte hos den adliga finska släkten bykte på den tiden, då Fabian levde, i kar och lät sedan tvätten torka i solen till lämplig fuktighetsgrad för mangel och strykjärn.

 6. Om tvätten blev för torr i solen, eller om man ville vänta ett tag med strykning och mangling, så fick man dänka tvätten till lagom fuktighetsgrad.
  Stryktvätt ska vara fuktigare än mangeltvätt. I alla fall om man kallmanglar den. Vilket är det enda sättet att få linne så där magiskt blankt som man vill ha det.
  Varmmangling går fetbort.

 7. Man kan säga kajvor också.
  Beluga är helt rätt att säga men även Kalixrom, eller löjrom, vilket inte är samma sak. Kalixrom emanerar från siklöja, Coregonus albus, löjrom från löja, Alburnus alburnus.

  Hur som helst är det gott.

 8. Jag har haft att göra med en torktumlare som hade inställningarna
  Torrt
  Skåptorrt
  Stryktorrt
  vilket betydde
  Ganska torrt
  Fuktigt
  Fuktigt

 9. Vredens dag? Dies irae. Den har jag faktiskt upplevt på SKF i Katrineholm. Elkillen på gjuteriet blev vansinnig när jag mätte mig fram till ett fel som han letat efter i flera år. Fick en utskällning som tack: ”Du satt ju bara och lekte med datorn istället för att reparera!”

 10. Jag vet inte om jag har några bra svenska ord som jag har feluttalat (däremot engelska, oj oj OJ, där finns mängder). Men några närstående har bidragit med slo-körad (med tjeljud) och verbet ”att tilla” som i ”förresten, tillade hon”.

 11. AndersGM

  På en körrepetition i går var det en ung sopran som på allvar inte klarade att skilja på stjärna och kärna – orden förekom direkt efter varandra i texten. Hon verkade inte ens förstå att det skulle vara en uttalsskillnad.

 12. och

  Haha – de där konstiga betoningarna i nyhetsuppläsning är ett mode som retar mig också! Alla meningar går i vågor, och det är mest yngre kvinnor som låter så där, som tioåriga teateramatörer. Låter särskilt konstigt när de talar om riktigt seriösa saker. NU ska jag prata på ett RIKtigt SPÄNNANde vis så att det INTE blir TRÅKIGT!!

  Feluttal som hänger med – i alldeles för många år trodde jag att man före-vigade någon när man fotograferade den. När man i själva verket ju för-eeevigar den.

  Slutsats: Prata med barn och läs högt för dem!

 13. Sanna

  Äsch jag kommer ju inte på vad det var jag sa helt fel när jag skulle beskriva att det inte blåste alls och att vattnet inte hade en enda krusning. Antagligen ett ord jag bara hört sägas och hört fel och därför sagt fel men det har ramlat ur hjärnan just nu.

 14. Sanna

  Men det hade ju inte med betoning att göra. Och jippie! Jag har sagt rätt i alla år om förHYRDa platser. Fast har ju nästan blivit övertalad att ändra mig eftersom folk klagat på det uttalet. Så nu blandar jag beroende på hur mycket jag tänker innan jag pratar. Nu kan jag börja säga rätt igen och glatt strunta i att andra tror att de har rätt. Majlis.

 15. Smultronblomman

  Tack för att jag äntligen fått veta hur man ska uttala förhyrd!

  När det gäller torrhetsgraden på tvätten i tumlaren så stämmer inte angivelserna för hur torrt det blivit. Inte för min tumlare i alla fall. Jag ställer in den på ”Extra torrt”, som är det torraste man kan ställa in på. När det piper ställer jag in en ett tidsbestämt program, 40 minuter och startar igen. Då är det torrt.

  Heter det inte ”vred” för en ”ratt” eller ”reglage”. Vrede är för mig ilska. Eller har jag missat något?

 16. Agneta uti Lund

  Även SVT kör med märkliga betoningar framför allt i övergången mellan program eller i trailers.

  När vi ändå är inne på tvätt och mangling, så minns jag ett besök jag som liten gjorde tillsammans med mamma hos en strykerska som hade många olika stora och små strykjärn som alla värmdes på en vedspis. Det vi hämtade hos henne var stärkta manschetter och kragar till pappas skjortor. Värmen i rummet och doften av stärkelse sitter kvar i minnet.

  Barndomens lakan och borddukar, som vi dragit hemma, kallmanglades på en stenmangel i en mangelbod. Mangelkorgen brukade hämtas av en man med trehjulig paketcykel. Han var rädd för vår hund som fick stängas in i något rum medan korgen bars ut.

 17. Ami

  Imorse satt jag och korrade ett korsord tillsammans med maken där svaret blev ”askonsdagen”. Jag sa då ”nu vet jag, det ska vara askÅÅÅNsdagen”. Maken bara stirrade på mig. Till slut fattade han att jag menade ask-onsdagen. Jag har i snart 49 år gått och trott att denna dag var nåt lagom religiöst (vilket det ju också är) som uttalas med långt å. Att koppla ihop det med vanlig aska och en vanlig onsdag har aldrig föresvävat mig. Hoppas ingen av mina uppdragsgivare som anlitar mig för min språkliga kompetens läser det här.

 18. Skåptorrt har jag aldrig riktigt fattat, ett vred (vridbart reglage) heter vred även i min värld, och (nu kommer det, nu kommer det) jag vet hur man uttalar bastion, men jag har sååå svårt för det. (När man läser ser man liksom ett sje-ljud i mitten — och det går förstås inte heller att säga alls, men att uttala alla bokstäverna verkar ju sinnessjukt på svenska. På engelska är det dock jättelätt och helt normalt.)

  Äh, några vanligare ord kommer jag inte på just nu fast jag vet att de finns.

 19. Ami, tack för din uppriktighet, som gav mig ett trevligt fniss!

  Nu minns jag — presenning. Som jag har ofantligt svårt att stava till (jag vill ha två s, vet inte varför men så är det, och detta har jag kämpat med sedan jag lärde mig ordet), och som i folkmun har minst två olika betoningar (presenning och presenning, där det första har nästan men inte riktigt lika stor tyngd på andra stavelsen).

 20. Ett sånt där grovt impregnerat täckelse kallas ibland också för Brisang eller Bresänning. Det är lättare att stava till men fortfarande obegripligt. Då har tyskarna (för en gångs skull) gjort det enklare för sig, dom säger Plane.

 21. Före mig är PRESenning och preSENNing olika saker. Det första är ett sånt där oftast grönt plastartat skynke som man lägger över båten eller så. Det andra är en ordentligt fållad bit om två gånger två meter grovt canvasliknande tyg som ligger i bakluckan på bilen och användes som underlag vid alla utflykter under hela min uppväxt. Och numera har vi en egen, som dock maken tycker är obekväm utan filt ovanpå.

 22. Nu blev det svårt igen. Om det var så före dig – hur är det då efter dig? Och, viktigt som fan, när kommer efter dig? Inte aktuellt än på ett bra tag, hoppas jag.

 23. Man kan aldrig korrekturläsa tillräckligt.
  För mig, skulle det ha stått. Om det nu var någon mer som inte förstod det.
  Efter mig kommer enligt förhandenvarande planer två grabbar att konstatera att det var då osannolikt vad mycket grejer man kan samla på sig. Men jag hade tänkt skjuta på den biten en tretti fyrti år, så grabbarna hinner skaffa egna familjer som kan hjälpa till.

 24. PK

  Jag har inga problem med olika betoningar på samma ord, det är ofta dialektalt och tal om rätt och fel blir lätt lite fånigt. Men på nyheterna betonar dom ofta, i mina öron, fel ord. Vilket gör att det skär i öronen.

 25. Agneta uti Lund

  Pre Senning hade ingen hjärtlungmaskin använts! Även pacemakern var pre Senning.

 26. preutdelning-postutdelning
  prefekt-postfekt eller konfekt?
  present-postsent (när man kommer efter bemärkelsedagen?)
  prenumerera-postnumerera
  preja-postja
  predikstol-postdikstol
  prestilla-postilla

  Fortfarande trött-märks det?

 27. Agneta uti Lund

  Här kommer postlista:
  prekoma–postkoma
  president–postident
  prestanda–postanda
  Pretoria –Postoria
  preterium–posttorium
  preposition
  postposition
  pressa–postssa
  prestige–postige

  Listan kan göras bra mycket längre.

 28. Postpositioner finns faktiskt i den verkliga grammatiken, för en del språk. Angående prekoma och postkoma kommer jag just nu inte på någon betydelse för någotdera.
  Ska undersöka förutsättningarna för supé istället.

 29. P4 sänder från OS-invigningen. Hörde nyss att indierna inte fick tävla för Indien för att det var nåt om mutor i indiska olympiska kommittén. Intressant med tanke på var OS utspelas …
  Google har ändrat loggan.

 30. Be-toningar ser ut som be tonnåringar! Jag hajar till varje gång.

  Här kommer förresten resultatet av dagens pendeltågsförströelse:

  förhyrd-efterhyrd
  förtala-eftertala
  förbjuda-efterbjuda
  föraning-efteraning

  förapa-efterapa
  föråt-efteråt
  försatt-eftersatt
  förbliven-efterbliven

 31. Dieva

  Bildrulle är ju en klassiker, bil-drulle eller bild-rulle.

  Genre, som ju uttalas utan varje koppling till ordets bokstäver.

 32. Ni tittar väl på OS-invigningen? Anja, Viasat-Ola Wenström och en Zachrisson på örat. Obetalbart. Det icke-PK t.A.T.u spelas under Rysslands inmarsch och Putin applåderar lika intensivt som jag när jag sover.

 33. Jag tittar, som skrivits, inte på invigningen. Orka betala en massa för det. Fast det är ju tråkigt att inte få se våran Prytza vinka. Jag får be’na vinka när hon kommer hem. (Hon fick både förstasida och sidan 8 i senaste Kyrkans Tidning, men tydligen inte på nätet.)

 34. Men lyssna på Christian och de andra på P4-sporten!

  Han är ungefär lika vältalig i beskrivandet som när han rapporterade från dressyren i London.

 35. Som sagt, inget OS så jag går till nästa alfabetiska position, nämligen OT [åff tåppik].

  Vi, här i huset där jag bor, talar av och till om ett vardagsmysterium, och nu kom jag plötsligt på att jag ska be båsisterna om input*. Så här:

  Varför (o varför varför varför) lägger alla enklare serveringar en liten bit paprika på varje ostfralla? Varför? Somliga av oss tycker inte alls om rå paprika (jetteeckligt, enligt mej), och så färgar den av sig på den efter några timmar lätt slemmiga osten, och så är det (jetteeckligt) knappast en riktig förgröning av ostmackan, bara nån sorts låtsassallad. Varför?

  * In-put tänker jag nu som spondé (dvs med lika stor betoning på bägge stavelserna), in-putt. Till skillnad från ut-putt, alltså, när man skuffar ut ett litet barn/en hund/en katt genom dörren för det är ju så fint väder ute.

 36. PK

  OS? Är det dom där sportlekarna som dom spelar i Homofobien? Inget jag tittar på. Föredrar att titta på Pysses putningar.

 37. Tittar inte heller på de oolympiska lekarna. Pitalar inte för sånt, och håller med PK om Homofobien.

  Paprika på ostfrallan kommer sig väl av att tomat är ännu slemmigare, gurkan likaså, salladen vissnar men se paparikan står sig i alla väder. Kommer ihåg när paprikan var en säsongsgrönsak. Är ätlig, men inte mycket mer, och tillför sällan nånting till en maträtt. Eller ostfralla.

 38. Christer

  Eftersom vi inte kan fira nyblivna artonåringen i morgon, eftersom han är i Örebro och spelar SM, firar vi honom i kväll i stället, i stället för att se på invigning.
  Vridreglage heter väl snarare pottar (men kort o-ljud, inte å-ljud), som förkortning av potentiometer?
  Och tack för uttalet av förhyrd, trots att jag har sagt fel!

 39. Christer

  Apropå motsatsord tycker jag för övrigt att det är fantastiskt kul att det i popsammanhang är helt vedertaget att i slutet på låten kommer ett outro.

 40. oOS men påspår och jaskavel här. imorgon blire problem. hadde tängt se sjärlåkk män blir sent. kan man se teve i gulhuse?

  Outro som motsats till intro? Vad ska världen komma till?

 41. Pottar är det, C. Mindes uttalet fel. Men både ’kranar’ och ’spakar’ är verb i den svängen, minns jag iaf rätt. Det är vad man gör när man ’kör’ en sändning.

 42. Båselina fastnar i OS vartannat år. Kommer knappt loss. När man väl har fått på på tv:n måste man ju kolla.

  De som vill titta på Shölåkk imorrn kan säkert göra det nånstans. Eller på svtplay en annan dag, förstås. Det är ju Mello och OS också.

  Helsickes dum dag att ha öppet hus med andra ord.

  Pssst, Christer: hejaheja sonen!

 43. Kolla, alldeles nya datorn, första gången igång (så tunn, så silvrig, så icke-halkig …). Det känns så konstigt så nu måste jag genast kolla om jag syns i båset.

 44. ”Helsickes dum dag att ha öppet hus med andra ord.”

  Ska vi ta det en bättre dag? Inge skoj att vara bjuden med armbågen och känna att man mest är till besvär. Vi ändrar gärna.

 45. mikaels

  Jag tröstar mig med att badrummet sög, om jag lade över tre miljoner pund på ett hus (you wish), då jävlar vill jag kunna stå och duscha i någor Niagaraliknande, på ett uppvärmt golv, utan några skynken eller draperier eller så, och dessutom göra det i ett rum där det ligger hnddukar framme, uppvärmda, utan att stänkas ned av mitt duschande, och där det finns gröna växter, som står i, eller vid, de fönster som också finns.
  Först därefter skulle jag möjlign kunna tänka på rymdskepp.
  Men det är ju jag …

 46. En helsickes bra dag att ha kalas på! Tänk alla stackare som bara har OS och melodifjompivalen. Vi har fest vi! (Sherlock har jag sett redan, jag kan berätta hur det går.)

 47. Hear, hear!
  Eller som jag såg häromdagen -here, here.

  Man är inte bjuden med armbågen om jubilaren vänligt talar om att tevetittande inte står på födelsedagsprogrammet…..

 48. Jag känner mig tämligen missuppfattad. Som Sheldon Cooper.

  Så här har jag uppfattat det.
  1. Lotten har meddelat att hon har problem att ägna sig åt båset på grund av pågående OS: ”Båselina fastnar i OS vartannat år. Kommer knappt loss. När man väl har fått på på tv:n måste man ju kolla”
  2. På lördag pågår dessutom nånting som kallas mello (jo jag vet vad det är, men har aldrig ägnat det något intresse).
  3. Då känns det som om Lotten får ännu svårare att ägna sig åt gäster och bås just denna dag. I likhet med Sheldon uppfattar jag hennes uttalande om helsickes dum dag bokstavligt. Det är alltså ingen bra dag med tanke på alla andra saker som ska skötas om. Det väckte tanken att kanske ta det någon annan dag som passar bättre. Vilket jag föreslog.

  Vår fundering: med ankomst mellan 17:00 och 18:00 känns det lämpligt att bryta upp efter tre till fyra timmar. Hade det varit sommar med utomhusaktiviteter hade vi säkert kunnat hålla på hur länge som helst. Men nu är det, ju vinter. Klockan är då mellan 20:00 och 22:00 – troligast cirka 21:00.
  Då hinner vi inte hem till Sherlock, en serie som vi uppskattar och gärna vill se. Kritikerna må ha sin uppfattning, men vi delar den inte.

  Praktiskt vore då att kolla Sherlock innan vi åker hem. Vi skulle ju ändå lämna festen efter tre till fyra timmar.

  Det betyder inte att vi har för avsikt att sitta och glo på TV hela eftermiddagen. Den som tror det känner oss MYCKET dåligt. Vi kommer inte ens att sitta med datorerna påslagna – eller pilla med lurarna, vilket verkar vara ett ganska vanligt sätt att umgås numera. Hu.

  I den belysningen; finns det möjlighet att kolla Sherlock i någon undanskymd vrå innan vi åker hem? Vi bryr oss inte om ”hur det går” så det är ingen hjälp om någon råkar känna till det och kan berätta. Det är liksom inte det vi intresserar oss för.

  Alternativ dag har ju också fördelen att vi kanske kan få träffa den då förhoppningsvis tillfrisknade ÖR och den Lille Maken, som jag också önskar snart tillfrisknande.

 49. De hotade med 1-2 dm snö här, igår på tv. Tv är dum. Här har vi några cm väldigt vattendränkt snö.

  Hon som ska ut och köra är tacksam.

  Hon som ska ut och köra ska köra till jobbet, inte till Eskilstuna. Dumt.
  Ha det fantastiskt roligt allihop. Med eller utan tv av ena eller andra kanalen.

 50. SG, hatten av, det var den snyggaste räddningen på hela den här morgonen!!

  DOCK tycker jag att du lugnt kan lita på att vår värdina, tillika jubilar, visste om att OS började i går när hon bjöd in oss, SAMT att hon är fullkomligt kompetent på alla de områden som kan tänkas vara involverade när beslutet ska fattas att ha öppet hus just idag.

  Visserligen önskar jag ÖR och LM ett snabbt tillfrisknande, men jag kan inte för mitt liv inse varför deras hälsotillstånd ska vara avgörande för att firandet av LOTTENS FÖLSEDAG!

  Gå ut och måla prickar på din vita häst, du, och häng upp rustningen, dagens damer har inte behov av tocke.

 51. Tänk att tv är så viktigt för dej SG, det trodde man inte.

  Lotten, det enda lilla dumma med ditt öppna hus är att det inte är just öppet mer än en liten stund på kvällen.

 52. Till saken hör att blir man bjuden får man ta sedan dit man kommer. Inget mer gnäll om TV och öppettider, nu är det snart fest! HURRA för Lotten och Den djefla mannen som är så generösa och släpper in hela båset i gula huset – en gång till!

 53. Ökenråttan

  Tack för vänliga krya-på-er-hälsningar! Det gör vi, men det går långsamt. Lille M. äter lite försiktig dietmat. Men det går ingen nöd på honom; den goda norska skreien är ju in season! Själv är jag bara yr och har ont på alla möjliga ställen. Bl.a. gör det jätteont i hela magen när jag hostar! Och det känns som om innehållet i huvet inte följer med när jag rör mej. Obehagligt.
  Det öppna huset hos Lotten och Olle, ja. Det börjar bli lite Tjechov över detta; kommer vi nånsin få resa till Moskv…, äh, Eskilstuna.

 54. Nu är du så god och blir frisk till på tisdag istället, Ökenråttan!

  (Känns som i mellanstadiet när tjejerna i klassen sa ”visk, visk ssccchh ses imorn fnittter fnitter visk visk” och jag stod bredvid och tänkte ”jahaja, ha så kul, själv ska jag bygga en snögubbe!”. Ökenråttan och jag har bara en ickebåsrelaterad dejt på tisdag för att fira min nya frippa. Eller nåt.)

  Nu ska jag städa hallen och ta bort alla simdynor och snorklar som har hängt där sedan i somras! Ska jag vända på gardinen som hänger uppåner också? Slänga blommor som börjar lukta illa fastän jag fick dem i söndags? Skriva härärtoan-skyltar? (Nu med handtag!!!)

 55. Ahaaaaa. TV är fixad: jag ska bara rensa undan smutstvätten som skymmer. Man kan till och med LIGGA NER när man kollar på både Mello och Sherlock ikväll. (Fast jag kan också berätta hur det går.)

  Vi har ju gubevars TRE tv-apparater – som vore det 2002 eller nåt!

 56. Ninja

  Ta inte bort badgrejorna, de kan behövas till det traditionella badet i Borsöknasjön i natt!!!!!!

 57. Här ska julsakerna stuvas undan. Det står ett litet luciatåg kvar på Oma’s skåp, jag tycks glömma bort det hela tiden … Resten ligger i en hög i en bäddsoffa som vi ska ha gäster sovandes i ikväll. Gäster gör under för ordningen här hemma!

 58. Men, Pysse – kommer inte du och PK ikväll? Eller får gästerna klara sig själva när ni är i E-tuna?

  Hur som helst så verkar det som om Lotten tar våra små löjliga behov på allvar. Det tackar vi för.

  Är det OK då att jag och Hyttis kollar lite på Sherlock innan vi drar? Och kanske kommer och niger och bockar och tar tanterna och farbröderna i hand innan vi åker hem? Det blir väl vid elvatiden ungefär. Vi kanske till och med kan glamma till lite extra innan vi drar. Ingen garanti, men man kan ju hoppas.

 59. Vi får se! Jag kanske klär ut mej till fåtölj och närvarar inkognito. Eller så tar jag en sväng in i vår matkällar-TARDIS och ingen märker något. Hur lång tid är det acceptabelt att ta sats för en dusch?

 60. På lördagar brukar det ta cirka tre timmar innan man är där. Just nu har jag fortfarande inte hunnit in i duschen. Ska vi se vem som hinner först? Jag startar nu!

 61. Jag sätter en ära i att vara vislig (”decent” på utrikiska) före lunch. Nu är ju den exakta tidpunkten tämligen avhängig av när lunchen intas. Så det löser sig automatiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.