Om 17 dagar fyller jag 50 och om 27 dagar fyller även Den djefla mannen 50, vilket vi inte hade planer på att fira eftersom jag håller på med andra saker just den 2/2 och DDM på samma sätt har bokat upp sig den 12/2, sådär som man ju plägar göra. Detta ses det inte med blida ögon på av allmänheten, så jag måste nog tala om det lite officiellt och pampigt i en annons i tidningen.
Ev. uppvaktning på min födelsedag undanbedes eftersom jag inte har tid och februari på alla sätt är en besvärlig månad när man ser glåmig och trött ut och trädgården inte låter sig minglas i och förresten har vi ju inte städat huset ordentligt sedan ungefär 30 november.
Nej, nu ändrade jag mig.
Ev. uppvaktning på min födelsedagskväll välkomnas eftersom jag inte har tid på dagen och februari på alla sätt är en besvärlig månad när man behöver lite tjo och tjim och party – men alla gäster måste ta med sig skaffning istället för presenter och stå ut med smulor på köksgolvet, basketbollar i bokhyllan, bortglömt julpynt samt musik på hög volym. Katter, stilettklackar och pelargoner äga ej tillträde.
Men nej! Jag fyller ju år på en söndag! Och DDM måste ju få vara med på ett hörn! Nytt försök:
Ev. uppvaktning på min födelsedag välkomnas, men måste ske en annan dag eftersom man festar så himla behärskat på söndagar och jag inte har behärskat mig sedan 1985 och min likaledes obehärskade, årfyllande man också vill fira sig. Alltså är alla som vill komma hem till oss oerhört välkomna lördagen den 8/2 med kålrötter, bananer, älgbiffar, punsch och annat som man kan stoppa i munnen eftersom vi tycker om sådant som man kan förtära. Strunta i presenter — vi har väldigt gott om böcker, kryckor, armbandsur, hattar, kristallglas och andra saker som man skulle kunna få för sig att packa in och ge bort till ett par som t.ex. fyller 50. Om man tar med sig instrument och vill jamma blir det ännu trevligare trots att pianot just nu har amaryllisjord mellan tangenterna.
Såja. Men huga vad det låter snålt.
Önskelista (ergo bevis på att det inte ska köpas presenter):
- nytt knä
- snyggare handstil
- Johnny Depp
- eltandtråd
- ett samtal med en cykeltjuv
- 6 kg köttfärs
– Blir det pinsamt om ingen kommer? undrar ett mig närstående barn nu.
– Inte alls. I så fall lovar jag att spela Baby Goodbye och shejka loss på köksbordet. Då blir det pinsamt.

”With mirth and laughter let old wrinkles come.”
(William Shakespeare)
Uppdatering
Tillägg på förekommen anledning: ja, vi menar allvar. Välkomna på stök- och brötkalas på kvällen (definiera tiden själva) den 8 februari! Sista tåget från Eskilstuna till Stockhom går generöst nog så sent som 20:05 …
Vill bara säja att min i förra inlägget inledda namntrendspaning är avsedd att fortsättas, som en service åt BÅTHUS-pernilla. Ibland vill man ha lite tips och förslag på namn till sina nyfödingar. Ja, fast jag inser ju att lilla Maj-Lis inte bör döpas till Orvar.
O o o! Jag kan ge en av de där! Inte köttfärs!
Det vore ju helt klart bättre att skjuta upp hela eländet ett halvår eller så. Så blir det ett par gäster till. Som just nu har väldigt långt att resa med köttfärsen.
Hihi, Cruella är partysugen!
Tockna dagar skall absolut firas så stort man orkar! Sedan kan det ju vara helt OK att förlägga firandet till lämplig dag. Insamling kan väl startas på bloggen till ett nytt knä på lämplig klinik. Eltandtråd låter obehagligt.
Anna tänker helt klart komma med en cykeltjuv i hampan.
Oj, jag har fått tre intresseanmälningar via mejl och sms. Satan vad ni är snabba!
Vilket lämpligt inlägg så här på dammråttemakens halvsekelsdag. Han har avsagt sig party, så istället sitter vi nu, han och jag, på ett plan på väg mot ett halvregnigt Nice. Räknade ut att det är tredje gången på våra arton år som föräldrar, som vi skaffat barnvakt och gör något längre tillsammans. Vi är dåliga på det, eller rättare sagt, vi trivs rätt bra i våra barns sällskap och sen har vi inte haft så många som velat/kunnat ta barnen. Nu ska vi i alla fall njuta varandras sällskap, vacker omgivning och god mat.
Haderian på fölsedan till Dammråttemaken! Ha det nice i Nice. Ta en pizza i Nizza.
Själv klev jag in här i båset i akt och mening att fråga SG varför en oöppnad läskflaska inte fryser när den ligger i bilen över natten, ej heller när den öppnas, men så fort man dricker ur den fryser innehållet. Varför?
Kommer självfallet och livar upp festen.
Pianot har överlevt värre smällar än lite jord i tangenterna. Är det det du ska ha eltandtråden till?
Ninja, en gissning innan Skogsgurra kommer med facit: det måste ha att göra med kolsyran. Övertrycket i flaskan gör att fryspunkten blir lägre och tydligen även den i vätskan uppblandade kolsyran. När du dricker/häller upp läsken lämnar kolsyran vätskan som gas och blandningen blir till en större del vatten som då fryser om temperaturen ligger under fryspunkten.
Tack, Niklas, det låter otroligt rimligt, särskilt som det var den förklaring jag grunnade på själv.
Om vi alla tar med en näve köttfärs i fickan så får vi säkert ihop 6kg.
Stort grattis till Dammråttemaken! Hoppad ni har det riktigt skönt.
Sen vill jag komma den 8:e men behöver cleara det hemmavid innan definitivt besked ges. Ska vi ta med fortskaffningen så kanske vi behöver planera lite så vi inte står med 17 limpor och inget smör så att säga.
Grattis till Dammråttemaken och till alla som har varit gifta något lämpligt antal dagar!
Min almanacka går inte så långt som till 8 februari. Måste försöka uppdatera den.
Finns här för övrigt någon (SG?) som vet vad wet-laid respektive air-laid papper heter på svenska? Har gogglat men får bara upp goda beskrivningar på hur processerna går till, vilket inte hjälper.
wet-laid verkar ju vara vanligt papper medan air-aid är något slags mjukare pappers som används till t.ex. servetter, hushållspapper, toalettpapper och liknande sorters produkter.
Så jag skulle vilja hävda att air-laid, även kallat tissue paper,
kan översättas med mjukpapper medan wet-laid
nog kan översättas till skrivpapper.
Eller skrivpapper kanske inte är helt rätt översatt men det verkar
ändå vara ett huvudsakligt användningsområde för wet-paper.
Brid: Kan det vara finpapper kanske?
http://skogeniskolan.se/sites/skogeniskolan.se/files/files/pages/olikatyperavpapper.pdf
LL99 och cruella: Goda förslag, men jag behöver benämningar på själva processerna. Man skiljer nämligen i texten mellan wet-laid och air-laid papper som olika typer av mjukpapper, närmare bestämt våtdukar, tror jag det heter.
Ursäkta om jag kapar båset!
Oj, har haft lite att göra på annat håll och inte kunnat ägna tillbörlig uppmärksamhet åt båset.
På A svarar jag Stegeholm. Alternativt att Niklas nog kom med rätt förklaring. Den känns rätt iaf.
På B svarar jag att det beror på. Väldigt mycket.
Vanligen skiljer man mellan wet-laid och air-laid när det gäller fiberduk och fleece.
Air-laid fleece gör man till exempel i Norrköping genom att blåsa PET-fiber mot en vira och sedan pressa, värma, nåla ihop den till ett ark.
Wet-laid gör man i Ställdalen genom att mata fiber i en vattensuspension ut på en vira som sedan avvattnas och pressas/torkas till ett ark.
Sedan förekommer det våta och torra metoder i en mängd andra sammanhang. Man måste veta sammanhanget för att kunna hitta rätt ord.
Så gott som alla kraftpapper, liners, vågningspapper (aka fluting), finpapper, newsprint, kräpp och tissues är våttillverkade. Skicka över texten så kanske jag känner igen metoden.
Låt rynkorna komma. Och den 8:e är så långt fram så ända dit kan jag alls icke skåda. Ett grattis till Damråttemaken i alla fall, och må Nice leva upp till sitt namn på fel språk.
Jag har inget svar på pappersfrågorna, men rekommenderar som vanligt rikstermbanken.se!
(Måste läsa Vi i femman-frågorna för kvällens sändning. De är tyvärr felstavade, så jag vet inte hur jag ska komma genom allihop utan att sätta mig på mina höga hästar och börja mästra.)
Skriv om! Har de valt dig till domare så är det väl sånt de hoppas på? Eller så får de bara stå ut…
Jävlas de eller blir sura så skicka båset på dem…. Jihoooo.
Nja, inte precis i hampan, och inte precis cykeltjuv. Men som, och före detta! Duger det? Jag kan ha rosett i håret också.
Men ååååh! När jag för en gångs skull planerar mitt liv mer än en kvart i förväg får det väldigt oönskade effekter. Tyckte det var en himla bra idé att ta lite ledigt från vintern och åka till Sao Paulo ett par veckor och då inträffar förstås ett par av vinterns trevligaste begivenheter just då, båsträff den 30:e januari och födelsedagsfest den 8 februari. Suck. Jag får väl hoppas på direktrapporter i båset, i vanlig ordning.
Förläng programtiden för Vi5 så domaren hinner mästra frågeförfattarna och bild de tävlande! Insåg just att nästa webkampanj borde vara Lotten och DDM som tävlande i På spåret!
Ja!
Sällan har så få (två) haft så mycket att bidra med till så många.
Ja!
Fast man får väl inte vara med där om man inte är Kändis.
Jodå! Om jag får åka med Ninja.
Tiggaren visade sig vara en hon. Jag föreslog att hon skulle flytta in, men hon gjorde klart att hon fick mindre pengar då. Och hon var verkligen klädd för kylan.
Alltså det där med att komma ihåg bemärkelsedagar är inte min starka sida, så det här var en glad överraskning! Tänk om alla kunde meddela lika bra när det är dags att fira!
Hör upp här alla som ville ses på SVEN-HARRYS den 30:e januari!!
Är det nu så att majoriteten också ska hem till Lotten veckan efter?
Är det så att det känns helt OK med två så täta båsträffar eller ska vi skjuta fram Sven-Harrys till lite vackrare vårväder med möjlighet att få träffa även Karin och istället fokusera på köttfärs i fickorna den 8:e? Vad tycker ni och vad tycker Båsbossen?
Exakt vår tanke!
Köttfärs i E-tuna. Sven-Harry när de överlevande köttfärsbärsblommorna i Kungsan blommar. Vi skulle ju sowieso leverera en säck med snask till hundraåringarna.
En del har matjord i fickorna, andra har köttfärs.
Köttfärs jag fickins.
Nu har jag kollat med maken. Under förutsättning att även icke båsaktiva (=han) får komma (det stod alla, ok?) och med reservation för de vanliga förkylningarna och så, så vill vi gärna komma 8 februari.
Vi kan nog inte medföra rätt cykeltjuv, men rent juridiskt var vi nog cykeltjuvar själva en period, när vi hade stöldanmält grabbens cykel och han hittade den och tog tillbaka den och maken cyklade på den tills den blev stulen igen.
Den som vore en cykeltjuv…
Båsbossen har ju väldigt svårt att hinna den 30:e (Vi i femman-sändningen slutar 18:00, tåget till Sthlm går 18:10), men kära nån, inte är det mig det ska hänga på.
Okej, det kan få hänga på några till. Jag inväntar lite respons från Anna, Dieva, Niklas, och, mikaels, Örjan, Ninja och Lars W.
Läge:
1) Kan tänka sig att skjuta på Sven-Harrys tills köttfärsblommorna står i blom: hyttis, SG, Lotten
2) Kommer inte till Lotten och vill ses den 30:e eller ok med täta träffar: ?
1 och 2! (2 som i ok med täta träffar)
Jag håller med Anna+! The oftare the merrier!
1 och2! (2 som i 8/2 är jag i London och har svårt att hinna till Eskilstuna.)
Tåget är nog sent så Lotten hinner nog.
Landat i Nice, som är mer än småregnigt, men fantastiskt trevligt. Vi är så oparty att vi avslutar kvällen med bubbel, ost och oliver på hotellrummet (skyller lite på regnet, men är fullt nöjda med arrangemanget). Låter som en fantastisk grej, det där att bjuda in folk på det där viset, helt opretentiöst. Kan ju bli precis hur mycket, eller lite som helst. Tankar till ff-fester som får eldartad spridning via internet är inte långt borta. Säger jag som lämnat två tonåringar helt utan övervakning i fyra dygn …
Läge 1.
Jag cederar min närvaro den trettionde och hoppas faktiskt att HalvsekelLotten gör det samma. ViF är inget man rusar ifrån, direkt. 18:10 till Stockholm känns ganska snävt med tanke på eftersnack, vjuer med mera.
Är det inte lika bra att vänta några veckor med den trettionde och ta fram skohornet till en annan trettionde?
Svarar som Anna T+. Det verkar som om jag även kan locka med den käre maken den 8:e. Eftersom jag passade på att fråga medan han höll på att somna är det inte färdigförhandlat i detalj. Men jag lockade med ev övernattning på Eskilstuna Stadshotell (eller var det någon annanstans man skulle bo) och det kanske gör susen. Vi kan väl fortsätta planeringen så länge.
Kan inte t.ex. Örjan eller någon annan som är haj i köket hålla ett öga på att vi inte gör bort oss totalt på matfronten och bestämma något som vi antingen kan ta med var och en eller vi tar med oss råvaror till och lagar på plats eller någon åtar sig att handla och laga och alla betalar sin andel. Fickljummen köttfärs låter så där …
Ev. kan vi om några av oss ses på Sven-Harrys ägna lite tid åt planering där.
Dieva, det finns flera hotell att välja på. Bl.a. två stycken
som ligger bredvid varandra. De två är Elite Stadshotellet och
Comfort Hotel Eskilstuna.
Sedan finns det Hotellet med det numera fantasilösa
namnet Hotell Plaza (f.d. Hotell Smeden),
Hotel Bolinder Munktell samt City Hotell.
och, får förstås så gärna åka med till E-tuna den 8!
Men jag planerar att bo på hotellet på natten, eventuellt med hulda maken, om tockna är vähälkomna.
Ja, alltså visst är det tätt men the oftare the merrrier är en bra devis OCH partjplaneringen skulle hunderlättas betydligt. Så jag kommer inte gråta om Sven-Harrys skjuts upp, men blir det så kommer jag gähärna.
LL99, vilket av dessa inrättningar ska man gynna för att få bästa hupplevelse och bästa fruhukost?
Andra från Stockholmstrakten får förstås också gäran henka till Eskilstuna.
Som nybliven (och förmodligen permanentad) nykterist har jag upptäckt den intressanta möjligheten att direkt efter en sammankomst (båsträff, exempelvis) sätta sig i Forrden och helt enkelt köra hem till den egna sängen.
Trist i vissa avseenden, men det har fortfarande nyhetens behag. Och knappt två timmar är ju inte mycket att bråka om när dagen redan är i stort sett förbrukad.
Jag vet inte Ninja.
Comfort, Elite och Bolinder Munktell ligger vid ån med å-utsikt
från en del av rummen. Bolinder Munktell har även ett eget
museum på bottenvåningen. City hotell ligger vid station och
Plaza ligger vid korsningen av Nygatan och Drottninggatan.
I övrigt så har jag ingen koll på vare sig frukostar eller upplevelser.
Så gör vi, Dieva! Dom som har möjlighet och vill kommer även till Sven-Harrys som planerat!
Oj, synd att det är långt till Eskilstuna. Äta och shejka som är så roligt. Men grattis till er båda ändå, ni är typ mina livsstilsidoler.
Det blir bra! Jag räknar fortfarande med Sven-Harrys den 30:e.
I natt drömde jag om båsträff hos Lotten. Värdinnan höll på att koka sylt och satte oss genast i arbete med att dela, skala och kärna ur äpplen. Sen tillsatte hon även betydande delar av själva äppelträden och så skulle det koka i 48 timmar.
Därefter övergick aktiviteterna till oorganiserat letande efter kaffe, te, stolar, kläder, dansande personer med mera.
Oklart vad detta säger om Lotten, äppelsylt, mig eller något annat.
En viktig språkfråga: Vad är det som gör äppelsylt till äppelsylt i stället för det på våra breddgrader vanligare äppelmoset?
Vi får shejka loss en annan gång, Rosman! (Och nu ler jag så stort, så stort pga. ordet ”livsstilsidoler”.)
Sylt kokas medan mos mosas! (Tror jag och misstänker att Örjan har mer att tillägga. Eller så får vi kalla hit en dialektiker.)
Då ska vi se. Om man mosar potatis får man potatismos. Men om man kokar den får man potatissylt.
Är inte äppelsylt bara en annan (och dialektal?) benämning på äppelmos? Äppelkompott är också gott. Och ”apple sauce” heter det i England, fast det är betydligt mer likt äppelmos än äppelsås måste jag säga. Och äts till goda små korvar eller kokt skinka. Inte olikt svenska julsmaker.
Varsågod och red ut!
Om det finns bitar i den färdiga produkten, vilket det ju måste finnas om man har med äppelträden också, är det sylt, inte mos.
Annars använder jag ”sylt” som sammanfattande benämning för hallonsylt, äppelmos, apelsinmarmelad med flera liknande anrättningar.
”Grovt äppelmos” heter det då, i min bok. Annars tog jag och googlade lite, och äppelsylt tycks kokas med syltsocker för att få till den rätta trögheten som ju äppelmoset saknar.
Potatissylten? Ska blasten vara med för att ge den rätta konsistensen?
ÖRJAN! Hjääälp!!!
SG, det beror på hur mycket socker du har i när du kokar potatisen. Sylt är per definition söt.
Ett annat tillagningssätt är ju den gamla klassikern rårörd potatis. Brukar bli bäst på vinterpotatis.
Rårörd potatis kräver ganska grova muskler. Jag brukar istället dunka på potatisen med en klubba när den ligger i sin säck. Det ger snabbare och jämnare resultat och resulterar i slagrörd potatis.
Lättast brukar det bli om man först dunkar på potatissäcken och sedan låter den ligga några veckor. Då brukar man nästan inte behöva röra alls, bara skaka säcken lite. Om man samlar upp vätskan som sipprar mellan maskorna och kokar den med socker får man den läckraste potatissaft.
Milda makter, vad det är synd om alla som inte går in i kommentatorsbåset och läser!
Och om man låter den läckra potatissaften stå på flaska i varmt utrymme i några månader, då…
… har man det som på senare år kom att kallas Molotovcocktail.
Potenta saker! Utan destillering saknas dock det riktiga krutet, jfr baijiu, kinesiskt raketbränsle som görs på durra, något gräs. Säsong för det nu. Kinesiskt nyår för durren. Höhö.
Skulle man inte kunna skära potatisen i bitar och lägga in den i rom? Börja vid midsommar med den där mjälla nypotatisen, och sen fortsätta vartefter färsk- höst- och vinterpotatisen kommer. Varva med dillstjälkar och dillkronor.
Vid jul kan man sen njuta sin kartoffeltopf med lätt vispad grädde.
Jag var i nästa bås först i dag, vilket grämer mig ty nu känner jag mig mosig (mossig? moss-mos? mossa-mossa … jag menar motha-motha på er alla mäntho-barn, kommer ni ihåg den?).
Kartoffeltopf! Måste testas!
Here is the result from mikaels’ jury:
Kommer inte till Lotten, men kan tänka mig att skjuta på Sven-Harrys tills köttfärsblommorna står i blom, kalendern tjocknar (eller vad nu kalendrar gör) ändå betänkligt just nu.
Och grattis i förskott, fellow vattumän, om jag nu skulle råka glömma det i hastigheten, upptagen som jag kommer att vara av eget (ojämnt och ojämt) firande!
Man kunde kanske göra lite airag. Det som Djingis och hans polare gick på när de erövrade stora delar av Asien. Men jag har inga hästar …
Tack, Ninja!
Kommer gärna både 30 och 8, ity jag bor väldigt nära Sven-Harrys.
Sällar mig till ”mos är helmosat och sylt kan ha bitar i sig”-fraktionen. Kokta äpplen i bitar kan förmodligen också kallas kompott. Tror jag.
(Står fortfarande på 7-Eleven och skriver ovant på en pc, men gud så lyxigt ändå att ha tillgång till alla tangenter!)
Ja, nu kom jag ihåg det igen: Det finns en gränsdragningsfråga till inom samma område, nämligen skillnaden mellan sylt och marmelad. Generellt är ju marmeladen tjockare (och sötare) än sylten — dvs. mer bredbar och mindre benägen att rinna av en smörgås — men så förhåller det sig sannerligen inte alltid! Det finns jättetjock och seg sylt, och jätterinnig marmelad. (Och nu talar jag inte om hemkok, utan om köpta burkar där det står det ena eller andra på burken.)
Alltså, tänk om man skulle … Norwegian har ju fortfarande hyffsat billiga priser just runt den 8:e … Men först måsta jag nog ändå idka lite spel och dobbel för kassan är skral just nu.
Annars tror jag att sylt och mos är inhemskt medan marmelad och konfityr (som ju också är frukt i socker och sås) är språkimmigranter.
[…] jag berättade för ett par veckor sedan, visade det sig att det på inga villkor är tillåtet att rycka på axlarna, peta sig i näsan och […]
[…] kan bjuda in denna skara via blott digitala kanaler utan […]