Hoppa till innehåll

Att vara domare i Vi i femman

Japp, det är repris från förra året trots debaclet när jag gjorde så fel, så fel.

Just här är det lugnt: allt är rätt och radion spelar pausmusik.
Just här är det lugnt: allt är rätt och radion spelar pausmusik.

I år ser jag till att jag är nyäten, att jag har te, att alla frågorna är korrlästa minst tre gånger och att alla stavfel är rättade så att jag inte tappar tråden när det plötsligt står orgnalet, betänktetid, dommarkomentar, samanhanget och tex 72% … Det har nämligen hänt att reptilspråkpolishjärnan plötsligt kickar in och då inte kan fokusera på fakta utan bara på korrekturtecken.

Men ändå blev det fel igår. Igen! Fast först en liten försmak på hur det låter:

Igår när femteklassarna skulle vara snabba och trycka på bröl-knappen om de kan svara, lät frågorna som följer:

1. Inom vilken sport har Kristin och Marie Hammarström varit framgångsrika?
Svar: Fotboll
2. Vad heter Tyskland på engelska?
Svar: Germany
3. Vart kommer man om man ringer 114 14 (hundrafjorton fjorton)?
Svar: Polisen
4. I vilket land är Ankara huvudstad?
Svar: Turkiet
5. Vad kan en analfabet inte göra?
Svar: Läsa och skriva (rätt för antingen eller)
6. Hur många kvartar går det på en timme?
Svar: 4
7. Vad heter USA:s president?
Svar: Barack Obama
8. Vad heter huvudpersonen som bor i Alby och skriver dagbok i Douglas Foleys bok ”Slutet är nära”?
Svar: Habib

Men svaret på fråga fem hörde jag inte alls. Jag hörde istället det som jag ville höra. Laget sa nämligen ”rääkna …” och jag godkände det. Japp, det gjorde jag. Räkna.

Producenten började då picka med sin penna på mitt papper och knacka mig på handen för att poängtera att jag hade sagt fel – och jag tyckte bara att hon var jätteirriterande eftersom det ju stod ”rätt för antingen eller”.

Frågorna och svaren flög genom luften, jag skrev omväxlande N och J på papperet och lyckades hålla koll på vilket lag som svarade samtidigt som det lååååååångsamt gick upp för mig att jag hade godkänt ”räkna” som en del av analfabetism. Jag hann tänka att det nog stämde och att det förstås var fel i facit och jag hann även tänka att jag nog skulle kunna göra mig osynlig om jag kröp under bordet.

– Vi måste ta om fråga 5, sa jag.
– Ta om? sa programledaren Jonas.
– Ta om … sa jag med stor tveksamhet och tänkte ”men vi ska nog inte ta om den utan bara tala om att svaret var fel och att frågan istället skulle gå över till andra laget precis som det står i reglerna”.
– Du menar kanske att vi inte ska ta om fråga 5 utan bara tala om att svaret var fel och att frågan istället ska gå över till andra laget? sa Jonas bestämt.
– Ja just det. Det är precis det jag menar, sa jag och kände mig som en generad 14-åring.

Det andra laget svarade då ”staaava” och helt plötsligt visste jag precis vad jag skulle säga eftersom en gigantisk lättnad fyllde mig: tävlingens utgång skulle inte komma att avgöras av just denna fråga och mitt klanteri. Bestämt och korrekt sade jag:

– Nej. Man är inte analfabet för att man inte kan stava.

En liten stund senare höll jag inte på att kunna hålla ordning på någonting över huvud taget eftersom frågan löd ”vilket val är det inte i år?” och de deltagande skolorna fick välja mellan riksdagsval, kommunfullmäktigeval, kyrkoval och Europaparlamentsval och svarade så här roligt:

– Europaskolan svarar …?
– Europaparlamentsval.
– Kyrkoskolan svarar …?
– Kyrkoval.

Avslutningsvis en bild från 1978, när Broder Jakob var med i Vi i femman ända till tv-omgången.

Jakob Stenson, Mats Ekström, Helena Grennberg och Jan Lundberg.
Jakob Stenson, Mats Ekström, Helena Grennberg och Jan Lundberg.

Det hela var mycket traumatiskt – de förlorade (mot laget som vann hela rubbet) med uddapoängen när de kallade Transsibiriska järnvägen för ”Translatlantiska järnvägen” …

Share
Publicerat iBloggen

83 kommentarer

 1. Angående fotot på Broder Jakob (min son heter faktiskt Bror och Jacob som andranamn efter sin farfarsfar och morfarsfar; vi tyckte det var jähätteroligt) – det kan inte vara roligt att vara snabbväxt tjej i femman.

 2. ”Translatlantiska järnvägen”, Broder Jacob kan bortförklara det
  hela med att de bara vara lite för sin tid.

  Transatlantic tunnel.

 3. Lotten, jag älskar dig. Du är underbar på så många sätt. Hej!

 4. Örjan

  Tack för erkännande om förlängd “black-out”.

 5. Örjan

  Missade. Håller med Anna T+.

 6. På vilket sätt är ‘betänketid’ felstavat?

 7. Vilken tur, Lotten, att det jämnade ut sig (i absolut bemärkelse).

  LL99, jag är komplett oförmögen att någonsin läsa orden “transatlantic tunnel” utan att haka på ett “hurra!” inuti hjärnan. Som tur är finns en länk där på sidan som förklarar varför.

  LarsW, det står betänktetid (med ett vilsekommet t mellan k och e).

 8. LarsW, det står inte betänketid utan betänktetid. 😉

 9. Ah! Jag har en släng av ordblindhet. Då missar man sånt.

 10. LarsW — och i själva verket, alla andra med — är det svårare att se felstavningar när ordet/orden är kursiverade? Jag frågar för att jag hade en redaktör en gång som bara halvt på skämt kallade sig “kursivdyslektiker”. Hon var fena på all slags redigering men hävdade själv att hon var oduglig på korrläsning när texten stod i kursiv (och då hörde det till saken att delar av den text jag levererade var just kursiverad av vissa skäl, det var därför hon talade om saken).

 11. Kan vara, Annika, kan vara. Fast originalet lärde jag mig inte att stava till förrän långt upp i medelåldern när korsorden och Wordfeud sade ifrån.

 12. Och eftersom original stavas som det stavas så vill jag stava mariginal, men se det får jag inte …
  Det tycker jag är konstigt.
  Det borde heta marigarin också.

 13. Marigt är det, Cecilia 😉

 14. Cecilia, ja det är väldigt ologiskt. Vi får helt enkelt ta och
  göra något åt det. 😉

 15. Så underbart — kursivdyslektiker, mariginal och marigarin!

  Oj, här får man kärleksförklaring, ojoj det var det värsta! (I morse i radio fick jag NÄSTAN en kärleksförklaring från en radiopratare som heter Svante. Men preciiiis efter “älskar” kom inte alls “dig” utan “att du lär mig saker som jag kan imponera på andra med”.)

  Hihi, marigarin, hihi!

 16. (och bara för att krångla till det läste jag först “marigarDin” …)

 17. LL99 — nu har jag läst om fantasitunneln! Wow!

 18. Vilket skönt inlägg och vilket skönt bås!
  Idag borde jag verkligen meddela (bekräfta) hur många som kommer till Sven-Harrys. Har jag förstått att några inte kommer? SG, Hyttis och Örjan? mikaels, hade du problem att komma? Någon annan som ångrat sig och hakar på? Jaja, jag höftar kanske lite. Klockan 18:00 sa vi? Jag och Lotten blir ju sena, kommer KI andra dit i tid?

 19. Man avser att komma! Man kommer kl aderton. Man ser fram emot det.

 20. Ska någon/några hämtas nånstans så är jag redo med garvomobilen.

 21. Pysseliten: utgå från att alla anmälda kommer! Ni andra: om ni vill ha kontakt med Ninja och vill beställa hämtning (LYX!) så har jag hennes mobilnummer.

  (Jag har vähäldigt mångas mobilnummer.)

 22. Jag har anmält mig, men något kom emellan.

 23. För oss värmeledningar blir det lite för tätt med Sven-Harry OCH E-tuna. Så vi skippar Sven-Harry. Tror att vi redan meddelat detta. Men nu är det riktigt på riktigt.

 24. Broder Jakob

  Helena på bilden var inte så lång som det ser ut; hon stod upp och vi andra satt ner.

 25. En brorsa till kursivdyslektikern är den alltmer utbredda rubrik- och bildtextdyslektikern.

 26. Aaaahaa, Broder Jakob. Jag tänkte också att det var underligt — mindes henne inte så lång.

 27. Jag räknar med att komma!

 28. Christer

  Känner mig jättetråkig, men kan tyvärr inte komma nu heller, varken S-H eller E-tuna.
  🙁 ledsen majlis. Eller kanske till och med jätteledsen bäver :€

 29. Vi sa margagarin en period, efter ett feltryck i Konsums reklamblad. Tonvikt på andra ga, som i Gagarin.

 30. mikaels

  @Pysseliten, ja, det har kört ihop sig en smula, som det heter, så jag får svårt att komma, tyvärr. Hoppas på fler chanser (och bättre framförhållning från min sida) i framtiden.

 31. Var det förresten inte tal om att skjuta på det hela? Oavsett hur nära Radio Sörmland är stationen, så tror jag att om man är i sändning till 18.00 och tåget går 18.10, så torde det medföra inte bara stress, utan även en viss oartighet gentemot deltagande lag, deras föräldrar och lärare. Samt lyssnarna.

  Bättre då att senarelägga det hela?

 32. Helt korrekt, Lars W — men träffen kan ju ske jättejättebra utan mig! Allvarligt: genomför träffen 30/1! Det blir vansinnigt trevligt!

  (Ni som inte vet vad vi talar om nu: delar av kommentatorsbåset sammanstrålar i Sthlm den 30/1 och alla är välkomna.)

 33. Lotten, om du inte redan rett ut ang “syjunta” – Var kommer diktaturen in?

  Helt OT, javisst, men kom just på’t och då kan jag ju inte vänta på lämpligt inlägg, eller hur?

 34. Ninja

  Man kan inte ha för båsträffar.

  (Hugage resenärer ombedes vänligt att tya sig med ringandet till 16, då jag blir alltför ful utan min schönhetssömn. Å andra sidan kan man ringa hela natten……

 35. Bordet är hur som helst bokat i Lottens namn (!) till klockan sex! Det kommer bli hur kul som helst och för SG’s skull kommer jag supa mig igenom det alkoholfria sortimentet, för en fullständig smakupplevelserapport.
  Sedan har vi uppsamlingsheatträff i vår, när köttförsblommorna blommar, för att berätta skrönor om när båset blåste liv i Eskilstunas roligaste hus! Den så kallade bloggb(l)åsorkestern.

 36. Tack för det, Pysse! Så hedrad har jag inte känt mig sedan jag fick pris för bästa knopkunskap i scouterna! Det bör ha varit ganska precis sextio år sedan.
  Jag har inte märkt någon större skillnad i mitt liv sedan jag av ett omilt öde tvingades ändra lite i dieten, den flytande delen. Det blir lite billigare i vissa sammanhang och bemötandet är ungefär som vanligt. Jag har lite svårt att tolka det. Hade väntat mig större skillnad.

 37. Man kan inte ha för MÅNGA båsträffar…….

  Man ska inte knappra på mopilen direkt man vaknat…

 38. Örjan

  Avvaktar till köttfärsblommorna.

 39. Psssssst. PK fyller år idag. Tror ni han hinner hit innan dagen är slut?

 40. Dieva

  Pysse, jag räknar med att ta mig till Sven-Harrys. Inser att jag nog behöver boka ett rum i E-tuna och i övrigt planera resandet med den käre maken om han nu inte har ångrat sig. I vilken lucka var det hotelltipsen fanns nu igen?

 41. pe-kå-rsdag.

  LEVE LEVE LEVE LEVE*

  * fyrfaldigt, ju!

 42. Den åttonde februari ger mig beslutsångest. Nä, inte ångest (jag får sällan ångest ty jag är en hård jävel …), men stark förbryllning. Beror på en massa … saker. Får man låta bli att bestämma sig ända tills man inte är där, eller är det?

 43. Den 8/2-öppnahuset behöver man inte bestämma sig för eller ej. Man kan komma eller så kommer man inte. Man behöver varken säga ja eller nej utan bara dyka upp med kålhuvud, vinflaska eller päronpaj.

  ”Inbjudan” finns här!

 44. Ökenråttan

  Lotten, du säjer päronpaj. Lille M. gör en dylik som är nåt så obegripligt raffinerad och god så att den måste han ta med till den 8.

  Till den 30 har jag inte lyckats fjäska tillräckligt för att få med honom. “Ja känner’om ju’nte”, viskar han. Dessutom har han sett Sven-Harrys grejer medan dom fanns kvar ute i S-H:s hem. Men jag kommer, Pysse. Sätt upp mej på listan.
  Men ska vi sitta till bords? Jag trodde vi skulle hänga i baren, lite coolt så där. Riktiga gammeldags barlejon, trodde jag.

 45. Grattis PK! Hur mycket blir du nu? Femsiffrig? 😉

 46. Har PK passerat 10 000-årsdagen redan?
  Kors i krösamoset så tiden går.

 47. Ökenråttan

  Men alltså: Jag har aldrig gått i femman!!! Va? Först fyra år i folkskola och så fyra år i realskola och sist fyra år i gymnasium. Jag känner mej lurad. Jag behöver tröst och vänligt bemötande den 30 och så vill jag få höra om erfarenheiterna från de lyckliga som fick vara femmor.

 48. Jag har gått i femman. Vi var med och försökte kvala in till Vi i femman men vi kom inte med. Jag minns dock att vi var på Lundbyskolan och gjorde uttagningstävlingen istället för på vår ordinarie skola.

 49. Finnes det några medbåsister (vad heter det?) som tänkte sig till Eskilstuna den åttonde från Uppsala eller liknande och kan vara intresserade av samåkning?
  Och hur vet man hur man ska köra när man har nått Eskilstuna?
  (De där röda huggormarna under ord har sina fördelar – eller nackdelar. Nu fick ni inte se min kreativa stavning av Eskilstuna.)

 50. Ökenråttan: Jag kan tyvärr inte närvara den 30:e med vi-som-inte-gått-i-femman-tröst, så jag levererar den här i stället. Såhär funkade systemet en gång i tiden: I städerna, där barnen förmodades vara smarta, var det fyra år i folkskola, fyra år i realskola och fyra år i gymnasium som gällde. I mindre städer var det 6+3+3 (tror jag). På rena bondvischan var det 6+4+3. Hur man ska hantera detta trauma är jag lite osäker på. Ska de som fick färre år kräva en ursäkt och kompensation, eller ska de (vi) som tvingades till extraår kräva en ursäkt och kompensation? Det är frågan.

 51. PK dricker födelsedagsöl, vi får väl se om han drullar in här framåt kvällskvisten.
  Om den 8:e har vi inte bestämt oss än. Förutom två tysklandsresor (7:e och 10-11:e) har jag bestämt oss för att vi ska sitta på varsin spinningcykel i 3,5 timmar på söndagen. Ett kalas mitt i där skulle förstås kunna lätta upp tillvaron … I så fall (Brid) åker vi från Uppsala! Vi bodde på stadshotellet sist vilket funkade finfint.

 52. Väl i Eskilstuna sätter man på GPS:en och letar sig fram till ett stort, fult, gult hus i en korsning i villaområdet Mesta. Gillbergav. 113 A heter adressen.

 53. Jag gick femman i en fem-sexa på Porsöskolan där vi var elva femmor och fyra ligistsexor (vet inte varför de var det, men de var helt hopplösa och oregerliga medan vi femmor var snälla och rara) och vi var tydligen så långt från att komma vidare från första Vi i femman-omgången som man någonsin kan vara.

 54. PK

  Jag gissar på Dan-Schubert Brugd.

 55. Jag ska absolut försöka komma den 30!

 56. Och på kalaset.

 57. Och på 55-årskalaset, Anna?

  (Jag tänkte göra precis tvärtom då. Bjuda in på riktigt, bjuda stort och fint och på … Maldiverna.)

 58. PK: Hätila Ragulpr…

 59. Då undrar särskilt undrande: Vilken sorts föllsedasöl?

  (Var den ljus, var den mörk, var den överjäst, underjäst, jäst, jäss, gäss, gast, gastronomisk, astronomisk … f’låt, måste hämta andan … va?)

 60. Ökenråttan

  Karin 21:46: Ja, nu har jag lugnat ner mej lite och konstaterat att visserligen gick jag aldrig i femman, MEN eftersom jag tillbringade min skoltid flyttandes mellan två olika orter kom jag helt obegripligt att ta studenten ett åt före dom som jag gick i samma klass som i småskolan. Och på det sättet retade jag gallfeber på småskolekompisen Helenas morsa som alltid tyckte illa om mej därför jag blev vald till klassens Lucia varje år (Vald;: vilken fascistoid tid jag måtte ha vuxit upp i!). H:s ömma moder tyckte att H borde vara Lucia för hon hade längre hår än jag! Oj! Vilka trauman.

 61. Grattis på födelsedagen, PK!

 62. Min sista insats i ViF var 2011. Radio Stockholm hade ett par år dessförinnan flyttat från Kungsholmen till Radiohuset, en tidsresa från 90-tal till 10-tal. Det var kämpigt värre vad gällde det tekniska med ViF, och bara att börja om från Ruta Ett med den produktionen. De gamla lösningarna fungerade inte i den nya miljön, men med lite kreativitet och inte så lite hysteri fick jag till det. Nåväl:

  När ett av lagen tryckte först på svara först-knappen så tog det inte. Jag hade missat att nollställa funktionen i fråga, och domaren –tillika kanalchefen– hade inget annat val än att stryka frågan.

  Redan dagen efter hade jag förträngt om detta var matchavgörande eller inte, men jag hade bestämt mig. Detta var den sista ViF för min del. Är man över krönet i yrket, så är man.

  Inför 2012 undanbad jag mig uppgiften i fråga. Sen gick det fort: Redan på senvåren 2013 var jag i pension.

 63. Hmm

  Några minuter för sent men grattis PK!

  mikaels är jag inte förvånad över att han inte dyker upp. Jag hade nämligen gärna sett att båset bett om en redogörelse från Toronto.

 64. mikaels

  Vad vill du egentligen veta om Toronto, och varför håller du på och tjatar om det?
  Är du någon slags stalker? Vad menar du med ‘inte förvånad’? Har jag lovat dig att dyka upp? Behöver jag göra det? Varför skriver du bara konstiga saker om mig i båset?
  Och vad har det med min eventuella närvaro på Sven-Harrys att göra?
  Så här var det i Toronto:
  Jag åkte dit, jag jobbade i en vecka, jag var ledig och gick på Bowieutställningen, jag hade ett avslutande möte på kontoret och sen åkte jag hem, igen.
  Toronto var en trevlig stad, trots sin storlek full av folk på gatorna, alla var trevliga, många trevliga små restauranter och butiker, lite av en småstadskänsla trots storleken. Och så åkte jag upp i det jättehöga tornet, och det var högt.
  Nöjd nu? Kan vi vända blad nu och se framåt?

 65. Christer

  Utanför Toronto ligger Burlington, och därifrån kommer ett av mina favvoband, som bland annat gör lysande covers.

 66. hyttfogden

  Ökenråttan! Två klasser över mig i Folkskolan gick två flickor båda med namnet Berit. Den ena var ljus med långt hår, den andra kortklippt och mörk. Det började dra ihop sig till Lucia och dags för att välja årets ljusdrottning. Jag tror inte vi ungar brydde oss om traditioner så vi valde den vi tyckte var snällast Berit den mörkhåriga. Gissa om Berits den ljusa mamma blev arg, kom till skola och trätte och
  indirekt krävde omval. Vilket inte skedde.

 67. Fotbollsfarsor och luciamorsor. Konstiga djur.

  PK önskas god fortsättning. Jag har några överblivna udda ölputeller som kan överbringas vid möte i E-tuna. Som sen födelsedagspresent.

 68. Jisses, vilka Lucishistorier! Jag var på tal ett år då det bestämts att Lucia skulle ha mörkt hår, men jag ville hellre var tomte, så jag slapp. Den lockhåriga Lucian var jättefin och det var jag som fick dela ut pepparkakorna!
  (Och när min ena dotter på dagis, skulle rita och berätta vad hon ville bli när hon blev stor, valde hon Jultomten, för han har ju alla leksaker!)

 69. Jaja Lotten om du insisterar så kommer jag väl till Maldiverna också. Åker vi i ditt privata jet, eller?

  PS till PK: Grattis i efterskott!

 70. Nu har jag läst om och finner att Broder Jakob och jag alltså måste ha mötts i teve! Där ser man. Det var ett lag från Umeå med också, om jag minns rätt. Vilket inte är bergis.

 71. Brid! Om det är så, så måste vi ju leta fram arkivmaterial hos SVT! Tänk va!

 72. PK

  Tack så mycket allihop. Annika, ölinfo finns i nästa bås.

 73. Hmm

  mikaels: Varför så upprörd? Varför tror du att jag skriver det jag gör? :mrgreen:

 74. Broder Jakob

  Jag kollade med kusinbarn Jim när han jobbade på SVT:s arkiv och han berättade att så gamla Vi i Femman- avsnitt är raderade och alltså inte finns kvar.

 75. mikaels

  @Hmm: Varför så upprörd? Varför tror du att jag skriver det jag gör?
  Jag vet inte varför du skriver det du gör, det är därför jag undrar. Du har härjat om min Torontoresa sen november, när den ägde rum, som vore jag skyldig en reseskildring, vilkat jag aldrig lovat, och inte är, och att insinuera att jag skulle undvka träffen på Sven-Harrys pga detta är, eh, insiuant, och ohövligt, och dessutom fel.
  Så, ‘fess up, varför vill du veta vad jag gjorde i Toronto? Och varför har du postat om det sen dess?

 76. Underliga saker sker i båset. Och då talar jag inte om forna tiders raderande av tv-program.

  (Som i sig är så underligt att man häpnar. Kusinbarnet Jim fick även några propåer av mig eftersom historien om hur hela Melodifestivalen 1975 med Michelangelo, Ska vi plocka körsbär i min trädgård?, Jennie, Jennie & Bang, en boomerang, Lady Antoinette samt alla andra raderades för att nåt annat skulle spelas in på just det bandet.)

 77. Hallå här, inga konstiga hemlisar i båset tycker jag! Tala ur skägget, eller gör upp utanför.

 78. Hear, hear, Anna! (Utan T och plus eller ‘ nu!)

  Vandra vidare till nästa bås och skrik lite primalt med mig nu, hörni.

 79. PK

  Jag har konstiga hemlisar. Som den med flickan och biskopen.

 80. Vi har nåt av avsnitten (vi var med i tre, ju, så vi fick ett band var) inspelat med en numera obsolet videoteknik som inte går att spela upp på moderna apparater. Men jag vet inte var i mina föräldrars synnerligen välfyllda hus det kan ha hamnat, och inte om det är i sådant skick att det vore möjligt att spela om man hade en sådan apparat, som på den tiden var så modern att det bara fanns en i klassen som kände nån som hade en. Och inte vilket avsnitt det är, men det är ju i sammanhanget av mindre betydelse.
  Jaja, jag vet att alla andra är i nästa bås.

 81. Brid: Vi kan ha ett tioårsprojekt där vi försöker hitta och konvertera bandet och sedan återskapa situationen om det visar sig att du och Broder Jakob finns med på en och samma bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.