Under den fjärde luckans dag var det spretigt i båset. Det handlade om främmande länder, Star Wars och läspningar som inte hade med saken att göra och lite om den riktige Hemlisbloggaren.
Christer undrade varför det var kommatecken mellan första ”Pang, pang” men inte mellan andra ”Pang pang” och anade att det säkert var en jätteviktig ledtråd. (Mer om det längre ner.) PK försökte få mig att tro att Öster, Brommapojkarna och Halmstad hade något med saken att göra, Rosman blev alldeles versal, ett gäng stickade på läktarn, andra tittade på betong i Täby, embryo sa herregudrun vilket om man hårdrar det kan vara en ledtråd till Hemlisbloggarens religiositet medan Kringlan och Ninja nog var först med det viktiga ordet garderob även om Hyttfogden och Lars W också visste. Som vanligt vill jag helst nämna er allihop, men det går ju inte.
(Alla i lokalen reser sig upp och som på en given signal applåderar vi varandra och på linsen blir det suddigt när det i fjärran hörs gnisslande violiner.)
Nu till saken.
C.S. (Clive Staples) Lewis (1898–1963), som föddes på Irland, har en lite annorlunda uppväxt- och familjehistoria. Han mamma dog i cancer 1908 och fadern försvann nånstans utåt höger – jodå, han försörjde visserligen sina barn (C.S., som faktiskt kallades Jack [efter en katt som dog], och tre år äldre brorsan Warren) men inte mer. Grabbarna skickades iväg till olika skolor och bytte ganska ofta. Ibland för att de inte trivdes, ibland för att rektorn var sinnessjuk, ibland för att skolan lades ner. (Tänk. Sånt skedde även förr i tiden.)
Båda bröderna inkallades till första världskriget och var med om förfärligheter på alla sätt och vis. C.S. (som jag alltså borde kalla Jack, men vi känner faktiskt inte varandra än) fann under kriget en bästis i jämgamle Paddy, och de två grabbarna lovade att om den ene dog, skulle den andre ta hand om både sin och polarens familj.
Som vore det en Hollywoodfilm (I), dog förstås Paddy i strid. Har man lovat, så har man, sa C.S. och flyttade in till Paddys mamma Jane och syster Maureen. Drygt tio år senare lät han dessutom sin bror Warren flytta in med dem (1930). Jane och C.S. blev ytterst goda kamrater – även om han under alla år kallade henne ”mamma” var relationen hetare än så. Litteraturforskare som har undersökt saken ingående och intervjuat Maureen om det hela, talar om ”strange sleeping arrangements”; det var det väldigt mycket hysch-hysch och skandalvisk. Gänget bodde ihop i 33 år, men som vore det en Hollywoodfilm (II) drabbades Jane av demens och fick institutionaliseras – men naturligtvis hälsade C.S. på henne varje dag tills hon dog i 80-årsåldern 1951.
Som vore det en Hollywoodfilm (III) gifte sig C.S. 1956 med amerikanskan Joy Davidman, som behövde gifta sig för att få bo kvar i Storbritannien och slippa skickas tillbaka till USA och sin krökande och brutale ex-man. Hon, hennes två barn David och Douglas samt bröderna C.S. och Warren Lewis (och ibland även Paddys syster Maureen) bodde sedan ihop (lite underligt är det allt, va?). Efter att ha varit gifta i några år blev Joy och C.S. förälskade ”på riktigt” i ungefär samma veva som Joy drabbades av cancer – och bara några år senare dog hon 1960. (Hollywoodfilm IV.)
Förutom att delta i dessa lite annorlunda boendearrangemang hann C.S. bli universitetslärare, författare, kompis med en massa författare som Tolkien och Dorothy L. Sayers och även grunda ”The Inklings” — en litterär diskussionsgrupp som jag faktiskt vill vara med i. Dessutom vill jag vara med och leva på 1920-talet av en sådan banal anledning som att skorna var snygga och dansen rolig.
Lewis hade ju även en miljard religiösa grubblerier, men si sådant begriper jag mig inte alls på, så jag fokuserar hellre på annat. Som det faktum att han dog på samma dag som Aldous Huxley och John F. Kennedy och därför inte fick mer än en liten tummetott till spaltmillimeter i tidningarna.
Idag ska jag faktiskt förklara några ledtrådar i luckan. Kanske kan det hjälpa kommentatorsbåset – vi har gubevars 20 luckor kvar att öppna!
- Inkling betyder på svenska, aning, hum, nys, känsla av att, ha på känn, vilket texten är full av.
- C.S. Lewis’ oförkortade namn ”Stapler” betyder ju häftapparat.
- Narnia-böckerna har fått en ny numrering (ordning) eftersom det blev så svårt för nutidens ungdom som inte kan bestämma sig för om böckerna ska läsas i tillblivelseordning eller kronologisk ordning (efter handlingen dårå) eller i oordning.
- Ett av de mer kända Narnia-citaten lyder: ”I have come home at last! [—-] I belong here.”
- Lewis’ kompis Tolkien skrev ”Sagan om ringen”.
- I ett avsnitt av Doctor Who stängs Hitler in i en garderob – som dock inte ledde till Narnia. (Det är så spännande: Hitler är mig veterligen fortfarande instängd i garderoben!)
- Den viktiga styvsonen var ju Douglas, som har beskrivit sin styvfar med orden ”polite, compassionate, considerate, patient, tolerant, generous, charitable” och som deltog i beslutet att numrera om Narniaböckerna.
- Leona var dels en blinkning åt lejonet Aslan, dels en person med efternamnet Lewis – precis som Carl Lewis.
- Pangarna var dock inget annat än en dimridå som härmade häftapparatens ljud och hotfulla yttre — med eller utan kommatecken.
Såja! Nu kan vi inte alls allt om C.S. Lewis — men lite mer än nyss?
Och så måste jag tyvärr meddela att jag utan plommonstop ligger på hotell i Stockholm och har blivit tvungen att dra en vinnare på ett helt nytt sätt; jag fyllde ett dokument på datorn med era namn och kastade sedan ett tuggummi på skärmen tills det fastnade. Och det gjorde det på Och! (Mikael får naturligtvis en bonuströja för sin ypperliga gissning på Franz Klammer.)
Lucka 5 kommer nog bortåt sjusnåret när jag sitter med hotellbacon i hela munnen.
Wow! Morgonkänslan var rätt. Fantastiskt. Sen skrev jag fel ledtrådar, men det var en annan sak …
Patrik Sjöbergs hockeyfrilla kändes helt rätt. På 80-talet.
Narniafilmerna har jag faktiskt sett. Sedan brukar jag
ibland blanda ihop C.S Lewis med C.S Forrester.
Den senare skrev bl.a. böckerna om Horatio Hornblower.
Hur galet fel jag än hade, så var nog det här min favoritlucka någonsin. Mycket klurigt!
Förresten så läste jag just detta om våra fåglar.
Bakgrundsfakta till första länken.
Om du blandar ihop CSL och CSF, så kan du inte ha läst nåt av dem. Har man det är det en omöjlighet av beblanda dem. Båda är bra,men mycket olika.
Det här är ju humor. Jag gissade SW på första genomläsningen, hade ju inte tid. En stund senare väl hemma hade jag diskussion med barnen om böcker, vad de borde läsa nu. Äldsta hade precis läst ut någon skitbok och yngsta hade stängt pärmarna till Nyckeln. ”Narnia, ni borde läsa Narnina” och skulle kolla upp något om böckerna och såg att de var något man måste hålla koll på med numreringen och tänkte hm det skulle ju kunna passa i dagens lucka och sen glömde jag bort det igen. Så från och med nu så kommer alla mina diskussioner med mina barn jämföras med luckan för dagen 🙂
Det var dock imponerande hur många ledrådar som stämmer på SW oxå.
Alltså Lotten, trodde du på fullt allvar att jag skrev garderob för att jag visste vem det var?
Jag hade redan börjat skriva min stjärnornas krig-kommentar om millennium falcon när jag såg Lottens kommentar om häftapparaten och fick slänga in ett Förvånad av glädje och byta spår.
Det var det. Men drt då?
På mig??? Som var dagens absolut sämsta lucklösare, eller alla tiders sämsta! Som inte läst Narnia vilket kanske förklarar att jag intet begrep, men obildning är då ingen ursäkt.
Djupt rörd, men det är inte rättvist. Lotten, du får lotta om! Jag är säker på att det finns trängtande riktiga lucklösare som faktiskt behöver och förtjänar en tröja. Jag har ju redan en!
Eva-L och LarsW med alla ledtrådarna, vad gissade ni?
Star Wars och Charlie Chaplin har jag varit helt säker på idag; fast jag läst och läst om Narnia ett antal gånger. Måste bero på att jag inte tittat tillräckligt mycket på Dr Who?
Tak för litteraturfakta jag saknade.
Lotten: ”Årets Allmänbildare”
Och alla kommentarer! Japp, jag har läst alla och roats och imponerats.
Heja och! Nu har jag skrivit klart offertsvaret till Helsingborgs stad, men jag fuskade och började läsa ikapp kommentarerna här på facitsajten. Pang pang iväg till luckan och börja från början — för en gångs skull kommer jag att förstå vad ni syftar på mina illistiga vänner!
Ninja, du har helt rätt i att jag inte har läst mycket av dem.
Mig veterligen har jag inte läst något av endera av dem men
så läser jag inte böcker heller. 😉
Nu har jag läst om lucklösningen och grunnat över CS Lewis’ levnad, och jag kan inte se annat än att fixade både sitt och andras liv till det bästa. Alla tog hand om varann, gillade lyckligtvis varann, förlorade mycket men fick också mycket, och ingen lämnades ensam.
Och så var Paddy väldigt snygg.
Nu är jag faktiskt lite sur. Jag var i morse inne på helt rätt land men ändå lite fel. Om det inte hade varit för knäcken på självförtroendet igår så hade jag kanske hängt i där och löst luckan. I morgon så är det väl en HB som är helt okänd för mig igen. 👿
😉
Aptopå filmen om hans äktenskap med Joy, Shadowlands, sägs den handla om:
C.S. Lewis, a world-renowned Christian theologian, writer and professor, leads a passionless life until he meets a spirited poet from the U.S.
Jag såg filmen, och där beskrivs han som oskuld. Efter 33 års sleeping arangement med Jane…?
Jag hittade faktiskt en youtube-länk där Leona Lewis (vinnare av the X-factor 2006) hade sjungit in en av sångerna till Narnia. Så att googla kan faktiskt ge svaret då inte huvudet räcker till.
Star Wars måste ju vara rätt ändå, så när som på häftapparaten. Avsnitten kommer i fel ordning, och Carl = Karl = Man = Han (Solo), medan Leona = Leia. Pang, pang = krig. Jag kan möjligen sträcka mig till att Narnia kan ha med saken att göra. Möjligen. 🙂
Nåväl… florera-botanisera-spåret kändes väldigt övertygande och många av ledtrådarna stämde finfint på Carl von Linné i går. Fast inte idag, konstigt nog.
LL99, tack för Egypteninfo om flyttfåglarna! Men oj, vad jag har glömt att städa hemma hos mig. Borde avsluta fiskgjusesidan på något sätt.
Det stämde väldigt bra in på Carl Sagan också – om man hade bestämt sig 😉
FEL, alltså!
Men Lars KEpler hade passat bra och liknar STApler (även om jag lyckades räkna bokstävlarna exakt fel också). Hör här: Linna och Leona är farligt lika varandra, två författare som inte lägger sina kapitel i ordning, som bråkar (se deras hemsida), Hitler – ett cliffhanger avsnitt och som lök på laxen Sagan om ringen, Johannes Keplers lagar som beskriver planetrörelserna runt stjärnorna – i ring.
Ni ser, allt är graverande bevis!
Nåväl, jag ignorerade Carl och föll dit! Jag som läste allt om honom när Lotten i något tidigare bås i år påpekade att han dog samma dag som JF Kennedy blev skjuten, och om hans stackars styvson, som bara hade honom kvar och fortfarande gick i skolan.
Grattis alla som knäckte luckan och Och till tröjan!
Klart du ska ta emot din tröja, och!
Skärpning.
Grattis både och och Mikael!
Jag var inne på Star Wars också, men det där med FEM år stämde inte.
Jag vet inte vad som fick mig att börja fundera i rätt riktning men jag gjorde det efter ett tag.
När jag sen kom på att S inte stod för Sinclair (var jag nu fick det ifrån) utan Staples fattade jag att jag var rätt.
Annika, jag gillade din ledtråd om brevskola från helvetet. Den har faktiskt varit med på litteraturlistan för en själavårdskurs. Men jag läste inte den för jag vet att han är så mångordig i Narnia och just då orkade jag inte många ord. Men den som redovisade den vid ett seminarium fick mig nyfiken.
Nämen! Jag som har läst Narniaböckerna minst hundra gånger. Jag gick från Star Wars till förvirrad till Virginia Woolf, baserat på andras ledtrådar. Vita huset passade finfint. Fast inte mycket i texten. Lockades av andra ledtrådar och landade i Marcel Proust (te och LINDBLOMShonung var det mycket prat om) men googlade lite till och fann att VF man hette Leonard och att en man vid namn Carl skrivit en biografi om henne. Så kan det vara. Nu har jag i alla fall blivit förkovrad i ämnet Virginia Woolf.
Så här tänkte jag: Lotten är iofs svag för författare och personer, men klipper emellanåt till med andra fenomen. Här hade vi två personer som argumeterade om en inbördes ordning, och att Ringentrilogin kom i ’rätt’ ordning var ett av dem. Bägge namnen förkommer i de filmer jag fick i sinnet, i blygsamma roller men ändå.
Star Wars. Filmerna kom ut med en numrering som inte stämmer med ordningsnumret, men väl med handlingen. Därav det här med under 40. Yngre människor har inga problem med titelnumreringen, medan vi äldre minns rullarna i den ordning de kom.
Vita Huset och brandsäkerheten, då? ”Anyone with an agenda and 25,000 signatures can elicit an official response from the White House’s ”We the People” website. Så skedde. För något år sedan hade 34.435 besökare skrivit på en petition om att USA skulle bygga en Death Star, vilken dock inte antogs. $850,000,000,000,000,000 är mycket pengar, för att inte tala om materialet som går åt. Läs mer här:
http://io9.com/5979110/how-much-would-a-death-star-really-cost
Star Warsfilmerna passade även de in på HB med undantag för Stapler, anser jag.
Oj vilken blåsippa man gjorde. Fast hur jag lyckades få in Halmstad och Öster fattar jag inte, min fopollsledtråd syftade på Falkenberg som i Årtusende Falken som är med hälften av Star Wars-filmerna som ju kommer i fel ordning.
Men jag hade rätt i att Hitler inte var signifikant för HB.
Grattis grattis vinnarna! Kan komplettera facit med att CS Lewis i den kristna världen är en mycket populär författare, då inte främst för Narnia-böckerna utan för de teologiskt filosofiska (eller hur de nu definieras av de initierade). I slutet av 80-talet jobbade jag på bokförlaget Libris och då var Lewis storsäljare. Gårdagens googlande visade att han fortfarande är det och att förlaget instiftat både litteraturpris och en sajt till hans ära.
Men, det var länge sedan. Idag ska jag jobba med tåg. och betong. och asfalt. och hålla alla tummar och tår för att samtliga väderprognoser slår fel. Ses i det andra båset framåt kvällningen.
Wee! Kanske ska förtydliga min ledtråd lite, om den nu var vähäldigt subtil. Bävrarna finns i H&L, Malört i Från Helvetets brevskola och professor Ransom i SF-trilogin vars två första delar faksis är helt läsvärda (den tredje är rätt jobbig).
Star Wars! (F18 på staplern kunde ha varit en referens till Star Wars, jag bara säger det.)
Jag vill för övrigt meddela att jag inte tycker om att de ändrar på ordningen i Narnia-serien. Vad är det för trams. Nästan lika illa som när, vilket svenskt förlag det nu var, strök alla matscener i Fem-böckerna, eftersom svenska barn inte skulle förstå. Hur ska de då lära sig något, någonsin, undrar jag.
HAR DE STRUKIT MATSCENERNA I FEM-BÖCKERNA? HEAPS OF TOAMATOES!!!
En bonustischa till Mikael, toppen!
Hur och när ändrade man ordningen på Narmiaböckerna? För mej som växt upp på 70-talet har serien alltid börjat med Min morbror trollkarlen. Senare har jag förstått att den är skriven sent för att förklara hur allt började. Det är en logisk ändring som jag tycker är bra, som 10-åring hade det blivit extra svårt att läsa böckerna i felaktig kronologisk ordning. Har man ändrat fler gånger? Var det mot författarens vilja?
Tänk att jag inte kom på det förrän i elfte timmen! Jag som läst hela serien sisådär en gång om året i 35 år! Kanske just därför är ordningen dem emellan ett sedan länge avklarat och bortglömt problem.
Även i Gudfader-filmerna är ordningen tydligen lite hipp som happ enligt wikipedia. Fast jag förstod ju att det hade varit FÖR lätt.
Grattis Och!
[…] Jag ligger på hotell och njuter av kommentarerna i lucka 4, som ibland handlar mer om betong och stickning än om själva Julkalendern. Några rimmar, andra associerar helt vansinnigt bortitok och allt är bara väldigt roligt. Och (som inte bara är en konjunktion utan även en person) vann på ovanligt sätt en tröja och Mikael tilldelades en bonuströja pga. extra fiffig gissning (som var fel). (Gårdagens facit finns här.) […]
Enligt styvsonen som var med och ordnade ordningen, hade C.S. Lewis som var en ordningsam man inte haft något emot ordnandet.
Oordningen berodde ju på att han inte på modernt vis hade tänkt sig en trilogi, en serie på sju eller på tio utan bara liksom ”gav ut en bok”.
Att han sedan fick ge ut en bok som utspelade sig före första boken är ju preciiiiiiiiis som i Star Wars, så det var inte konstigt att allt var så konstigt igår.
[…] kommer facit vid midnatt och lucka 5 i […]
Lars W, du skriver helt lättsinnigt att ”Yngre människor har inga problem med titelnumreringen” och det stämmer säkert, men det hindrar inte att både yngre och äldre fans har enormt långa och ingående diskussioner om i vilken ordning Star Wars-filmerna ska ses. Min yngsta t ex är en övertygad anhängare av Machete-ordningen.
Är dyster för att jag inte fattade CSL, men ser att jag är i gott sällskap med andra Narnianer. Apropå CSL och JRRT, visste ni att de kom överens om att byta genrer en gång: Tolkien skulle skriva om en tidsresa och Lewis om en rymdresa. Det bidde ingenting från Tolkiens sida, men en trilogi av C S Lewis varav jag bara läst den första, Out of the Silent Planet.
Är glad för att jag fattade och inte behövde sitta hela kvällen med kli i hjärnan! Grattis och till tröjan!
När man vet är det lätt … oordning och femårsintervall visste jag så väl att jag tog det innan jag läst hela luckan, utan att tveka. Nån gång ska ju också det hända.
Virginia Woolf var väl jag skyldig till, som drog in Orlando. Fast det var faktiskt en googlingsbar ledtråd … I filmen Orlando spelar Tilda Swinton titelfiguren, och hon spelar sedan Vita häxan i filmen Häxan och lejonet.
(Nån som vill veta mina två vägar från Angelina Jolie till C S Lewis, apropå det?)
Förresten tycker jag också att Franz Klammer var särdeles tröjvärdigt.
Har de strukit matscenerna i Fem-böckerna? Är det SANT??? Nej!
Ich bin geshockt. De kan väl inte ta bort allt som ger engelsk atmosfär! Ungefär som när amerikaner misshandlar Pippi Långstrump och tar bort allt som är ”svenskt och konstigt”.
(Tack för grattis!)
Annika: Jaaa!
Brid — okej.
Väg 1 (något krångligare, men det var den som slog mig först): Angelina Jolie var Grendels morsa i filmen Beowulf, som Neil Gaiman var med och skrev manus till, och Neil Gaiman har skrivit en utmärkt novell som heter ”The problem of Susan” som är en fin kritik av CS Lewis och Narniaböckerna.
Väg 2 (betydligt enklare men jag kom inte på den förrän lite senare): Angelina Jolie spelade mot James McAvoy i en dum actionthriller som heter Wanted, och James McAvoy spelar faunen mr Tumnus i Häxan och lejonet.
Tadaa!
Visst är det en TARDIS han kliver in i på bilden?
Den här luckan kändes helt magisk, i flera avseenden. Tror inte jag har varit med om något liknande tidigare, alltså typ att
1) snabbläsa luckan parallellt med snabbfrukosterande
2) på cykeln upptäcka att hjärnan startat alldeles av sig själv
3) konstatera att samma hjärna spunnit hållfasta associationstrådar som ledde fram till en given HB innan jag ens hunnit glutta i båset
4) gissa officiellt
5) stå fast, orubblig och stark, vid min gissning (även om varningsklockorna försökte övertyga mig om att jag måste ha fel eftersom jag varken gråtit, tandagnisslat, knasgooglat, båsvacklat eller resignerat någonstans på vägen)
för att slutligen
6) läsa facit, nypa mig i armen och inse att jag var rätt ute hela tiden.
Magiskt, ja. Som vore det en Hollywoodfilm. Jag till och med hör musiken.
Jag ber att få gratulera Linisen till en underbar dag och önska henne många likadana i fortsättningen. Till alla andra som ännu inte upplevt detta ljuva paradis vill jag bara säga: BIT IHOP!