Hoppa till innehåll

Vem var Mona-Lisa Englund?

Jag är förbryllad. I en Se-tidning från april 1950 står det om en 17-åring som heter Mona-Lisa Englund (1933–99). Hon var ett fullständigt unikum vad gäller idrott – och jag har mig veterligen aldrig hört talas om henne.

”Häck ser ut att bli hennes bästa gren- Blir hon bara snabbare mellan hindren blir tiden 12,5 sekunder på 80 meter reducerad.”
”Häck ser ut att bli hennes bästa gren. Blir hon bara snabbare mellan hindren blir tiden 12,5 sekunder på 80 meter reducerad.”
Bilderna är verkligen läckra, skrev eller inte skrev. Det är fullt fokus på idrottsprestationen och kompetensen och inget annat.
Bilderna är verkligen läckra, skrev eller inte skrev. Det är fullt fokus på idrottsprestationen och kompetensen och inget annat.

Det här med att visa upp idrottare med full insyn i skrevet är inget nytt. Vad jag kan se efter en snabb men naturligtvis helt vetenskaplig undersökning visades männens och kvinnornas skrev upp på exakt lika villkor och med samma frekvens åren 1943–59.

Mona-Lisa vann SM i häck, höjd, trekamp och femkamp, badminton, konståkning och handboll åren runt 1950 och jag kan inte ens föreställa mig hur detta hanns med samtidigt som hon gick i skolan och tog realexamen.

Helt sanslöst. ”Det räcker med att träna tre minuter i veckan för att hålla formen” skrev man i våras, va? Det kanske var hennes hemlighet?

”Om Göteborg hade en konstisbana finge nog Barbara Ann Scott se upp! Götalandsmästarinna – trots liten träning.”
”Om Göteborg hade en konstisbana finge nog Barbara Ann Scott se upp! Götalandsmästarinna – trots liten träning.”
”Badminton är hårdast och slitsammast av alla idrotter.”
”Med fjäderboll. Badminton är hårdast och slitsammast av alla idrotter. Detta var SM-träning – i DM vann hon.”
”I handboll har Mona-Lisa gått längst, hon ståtar bl.a. med ett nordiskt mästerskap. Tre gånger i landslaget. Alla målvakters skräck!”
”Kanonskytten. I handboll har Mona-Lisa gått längst, hon ståtar bl.a. med ett nordiskt mästerskap. Tre gånger i landslaget. Alla målvakters skräck!”
”Slottsskogens mjuka tuvor skänker rekordspänst. Vårsolen gör det lätt att sträcka ut över äng och backar.”
”Joggning. Slottsskogens mjuka tuvor skänker rekordspänst. Vårsolen gör det lätt att sträcka ut över äng och backar.”
"Prick i kassen. Att vara lång och ståtlig är nyttigt i korgboll – det här blir säkert mål! Tre skol-DM är skörden i grenen.”
”Prick i kassen. Att vara lång och ståtlig är nyttigt i korgboll – det här blir säkert mål! Tre skol-DM är skörden i grenen.”

Men vänta nu. Kasse? Mål? Och vad ÄR det för basketboll hon har? Jaja, tyst min mun.

Mona-Lisa Englund gifte sig med herr Crispin och fick en dotter  (f. 1960) och en son (1962–97) och skrev en bok om konståkning 1977, men mer än så har jag inte lyckats rota fram om henne. Kanske är hon världsberömd i hela Sverige — men för mig är hon en helt ny, fascinerande bekantskap. Jag är fortfarande förbryllad, but on a higher level.

Share
Publicerat iBloggen

89 kommentarer

 1. Jag känner igen namnet, tycker jag, men skulle aldrig ha kunnat svara på vem hon var om någon hade frågat mig. Måtte ha sett nåt gammalt teveprogram eller så.

  Om hon höll på med alla de där idrotterna (jag tycker nog att konståkning är det konstigaste inslaget i kombon) behövde hon kanske inte träna också, inte mycket, för hon kan ju ändå aldrig ha hunnit sitta still.

 2. En annan fråga är varför du sitter och läser jähättegamla Se mitt på blanka måndagen. (Var det månne något som följde med efter urstädningen?)

 3. Jag visste faktiskt vem Mona-Lisa var, och det kan jag tacka min idrottsintresserade far för.
  Han gillade både handboll och korgboll, fast den sistnämda var ju en tjejidrott.
  Dotter Crispin är väl hon, Lotta Crispin, som faktiskt deltog i ett par världmästerskap, och som sen kommenterade konståkning i teven.

 4. Örjan

  Ninja och Lotten: Korgboll/Basket. När skedde förändringen?
  I Eskilstuna tror jag det var i samband med lettiska flyktinginvandringar efter kriget. Vill minnas att Karin Leetma var propandör för basketidrotten(och gymnastiklärare på Högre Allmänna Läroverket- nuvarande St Eskils Skola) under 1960-talet.

 5. Vad bra att ni kände till henne, hurra för båset!

  Lotta Crispin är dottern, ja, helt korrekt. Men den Lottan som kommenterar konståkning trodde jag var Lotta Falkenbäck. Eller heter alla som kommenterar konståkning Lotta utom Bengt Grive?

  (Jag läser och rotar bland rensade saker från mammas lägenhet, ja. När jag har bloggat om något, kan jag ju slänga det.)

 6. Christer

  Visst var det på QI som de berättade att det dröjde rätt många år innan de kom på att man kunde ha hål i krogens nät? Innan dess var de tvungna att klättra upp på en stege för att hämta bollen efter varje satt poäng.

 7. ja, just det, Christer!

  Korgboll blev basket under en lååång övergångstid – i mellersta USA spelade man korgboll ända in på 1980-talet.

  I Eskilstuna var det helt riktig ett gäng från Baltikum som startade Eskilstuna Basket. En av dem hette Alo Suurna, och honom intervjuade jag strax innan han dog som 95-åring 2008. (Han står närmast kameran här.)

 8. Lena Blomquist

  Basket introducerades i Sverige av utländska studenter vid slöjdlärarseminariet på Nääs i Västergötland. Det var elever från USA som hade med sej korgbollen nån gång runt 1920, eller kanske tidigare, rentav.
  Carl Malmsten hade lite slöjdkurser där på Nääs, både på 20-talet och 50-talet och alltid blev det rabalder kring hans undervisningsidéer. Se min biografi om CM, Carl Malmsten känd och okänd.

 9. Min mamma är ju också en Englund – sprungen ur olika englundare på både sin mors och fars sida dessutom – men vad jag kan se har vi inget släktskap. (Klicka på namnen häääär.)

  Men Skogsgurra, Hyttis och Karin?

 10. Ja, Mona-Lisa, ja. Hon var liksom lite hemlighetsfull av sig…

  Nä. Sorry. Tror inte vi var släkt, men vår släktforskande far skulle kanske kunnat fixa det. Han var emellanåt rätt kreativ när han ville vara släkt med något. ”Dopvittne! Jamen då är saken klar. Då måste det vara en släkting!” (F’låt, pappa, det där var kanske orättvist.)

 11. Sortera. Gah. Vi har kommit överens om att försöka ta bort ännu fler böcker för trots att jag tog bort tre eller om det var fem hyllmeter för ett halvår sedan, hjälpte det inte ett dugg. Bleargh. Puh.

  Å andra sidan har jag varit så duktig sååå, för jag har köpt kläder i dag. Haha! Jag behöver inte sätta min fot i en klädaffär mer i år!

  (Undertecknat, en som tycker att shopping är ett tortyrstraff, inte ett nöje, och den andra hälften är exakt likadan. Utom när det gäller bokshopping för vi köpte liksom av misstag tre böcker också. Nå, någon tröst ska vi väl ha …)

 12. Örjan

  Karin: Pappa kreativ? Något som gått i arv till sonen?
  Förresten har inte SG varit relativt tyst senaste dygnen? Vadan detta?
  Är han på väg hem, med svårigheter att hitta wifi?

 13. Örjan

  Pysseliten: I linje med att skänka böcker.
  Nästa besök till väntrum hos frisör/läkare/tandläkare. Tag med 1-3 exempar av egna utlästa vecko-/facktidningar och smyg bort/smyg med dig likartat antal utästa/gamla sådana för egen sopsortering.
  Skulle alla göra så kanske det funnes läsvärda tidningsexemplar i väntrum.

 14. PS Örjan: Jo, lite tyst är det allt från SG-hållet. Senast han avhördes (hos mig) var den 3 november 00.13 och det är ju jähättelähänge sedan.

 15. Jag inser nu att mammas alla till Myrorna inlämnade böcker kommer att värma stockholmarna …

  Knärapport: jag sprang riktigt hårt på basketträningen idag!

 16. Dieva

  Förresten, det är ingen som har en Sylvia Plath – Glaskupan över? Det är nästa bok i bokcirkeln och jag insåg att jag inte har boken, vilket jag trodde. Gott hem garanteras.

 17. Örjan

  Karin: Släktforskande far påstår ha dragit snabba slutsatser/ var fantasifull/kreativ?
  Undrade alltså om kreativiteten gått i arv till sonen? Tycker mig minnas vissa säregna ”utläggningar”.
  Dock ännu inga om annorlunda släktskap, Snarare om ords ursprung. Är det sådant akademiker kallar etymologi?

 18. Men … men!

  Åh vad jag önskar att jag hade ett bra råd. Det har jag inte. Han kortisoninsprutningsdoktorn som plåg-sprutade dig i knät, hur länge tyckte han att du borde lida innan du kände förbättring?

  Nä, jag har verkligen ingenting alls att göra med dina läkarkontaker och vad de säger och så där. (Åj, kolla bara Stockholms läns landsting som lyckades drälla ut alla patientjournalerna öppet mot internet … hur dumma är de där?). Jag bara bekymras.

  Inte har jag nåt sov-knark att sälja till dig heller. Jag är ju så dålig på knark.

  Och så: Dieva, jag trodde verkligen att jag hade en Glaskupan, men nu (efter en liten stunds letande) hittar jag ingen. Så inte ens den hjälper mig att gallra. Suck.

 19. Dieva

  Så synd, Annika! Jag tyckte det var en god idé att ta över boken från någon som ändå gallrade ut. Men, det är kanske någon annan som har den och vill bli av med den? *sa hon och log förhoppningsfullt*

 20. Brid

  Annika verkar ha samma inställning till klädköp som jag. Nu måste jag snart ta mig samman och fixa nya vinterskor. Suck.

 21. Helt off topic, men behjärtansvärt på något vis. Ingen på FB nappade, så nu får Båset chansen:

  Bortskänkes mot avhämtning i Hammarbyhöjden: Nationalencyklopedin i 23 band plus atlaser Sverige och Världen. Förstautgåvan 1989-96 (Den man abonnerade på), samt Ordboken från 1996 i tre band. Banden är i så gott som nyskick och kompletta med alla korrigeringsblad. Detta p.g.a Ne.se och Google Maps, kan man säga.

  Vikt ca 53 kilo, längd 1.05 hyllmeter. Medtag egen flyttkartong.

 22. Birgitta

  ”I Eskilstuna var det helt riktig ett gäng från Baltikum som startade Eskilstuna Basket. En av dem hette Alo Suurna, ”

  De andra hete Karin och Vambola Leetma. Karin var mycket riktigt gymnastiklärare på St:Eskil. Hon passade också på att vara sjukgymnast på kvällarna i de pausar hon hade mellan alla åtagande för Eskilstuna Basket. Hon var med andra ord en riktig krutgumma.

 23. Agneta uti Lund

  Det händer mig någon eller några gånger per år att nätet fallerar och jag slår upp något manuellt i NE (böckerna) eller Ordboken, så jag behåller våra – än så länge.

 24. Har man Telia fallerar nätet typ en gång vart femte år, om ens det. Dessutom kan min Tele 2-mobil i så fall tjänstgöra som trådlöst modem åt PC-n. Sen är informationen ärligt talat i många fall något bedagad då det äldsta bandet är från -89 och det yngsta -96.

 25. @Örjan, igen. Det finns de som anser att fader Martin hade kreativa döttrar också. Inte minst den professor i nordiska språk som jag tentade för i forntiden (och som jag berättat om tidigare). Efter någon timmes etymologiförhör utbrast han lite uppgivet. ”Det är bra, det är rentav lysande. Men fel! Det mesta är fel, men jag måste ju godkänna dig ändå för dina fantasifulla teoribildningar.”

 26. Nej tack, Lasse W, jag har Ugglan och är fullt tillfreds med den kunskap jag kan inhämta där. Tre sidor om kälkåkning, två om strangulation, vilket modernt uppslagsverk klår det?

 27. Ökenråttan

  Karin: Det var en riktig gammaldags professor det. Även jag har haft förmånen stöta på en sån. I min slutuppsats skulle jag ha noterat om den aktuella knäckfrågan grundade sej på kategori A eller B. Jag valde A, vilket var fel. Men professorn gav mej fint betyg ändå, därför att han tyckte att min argumentation för mitt felaktiga val var så lysande! Yippiii!

 28. Agneta uti Lund

  Har man tur så tuffar nätet på år ut och år in. Men grävs t.ex. kablar av så spelar det nog inte någon större roll vilken ISP man har. Även dunderåskväder och skyfall kan ställa till det, eller någon liten pluttig manick på en server som då fallerar – lite som liten tuva …

 29. Visst jag Karin, det var ju ett riktigt bra tips! Även jag svarade ”fel” en gång och fick rätt. Frågan var omöjlig att svara på för mej, men jag var påläst så jag svarade bara: ”Nej, det kan jag inte säga, men jag kan berätta om ….” och så berättade jag något annat och läraren blev nöjd. Det var i termodynamik om jag inte minns fel och jag hade haft influensa toppad med lunginflammation halva terminen och tre små barn hemma. Jag tror att läraren visste det …

 30. Intressant meducin, och: ”Medicinen tillhör läkemedelsgruppen cytostatika.”

  Nu ska jag ringa till läkaren (som är idrottsläkare och riktig på alla sätt och vis trots att jag inte alls litar på honom i dagens smärtläge).

 31. cruella

  Usch då! Då kanske du ska gå till en kvacksalvare utan några som helst kvalifikationer utom en stark tro på hemkokt salva och egentillverkade diplom? Det brukar stå en på Kiviks marknad och framhålla sig med hjälp av tidningsklipp från 70-talet. Det är ett rejält lager burkar han har, det borde räcka hela basketkarriären ut.

 32. och

  Läs kommentarerna också. Allihop. (Inte något man vanligen uppmanar till när det gäller Daily Mail.)

 33. Methotrexate är det medel man prövar ungefär först vid olika reumatiska sjukdomar. Har använts länge och funkar för en del och är framför allt mycket billigare än de modernare medicinerna. Jag provade ett tag men det funkade inte mot min psoriasisartrit vilket däremot de modernare medicinerna som går på immunsystemet gör. Jag fick ett nytt liv för 7-8 år sedan.
  Hör med doktorn om det verkligen kan funka mot artros också. Och det är ju inte biverkningsfritt.

 34. Pysse. Hade du haft samma termodynamiklärare som jag hade bara det där tricket gått om du tog upp nåt med entropi och exergi.
  En kursare hade skrivit godkänt på tentan, men bommat på entropifrågan så han fick resttenta på det.

  ÖR. Jag har klarat mig på god argumentering för en uppfattning som stred mot lärarens i frågan om en viss romanpersonen kan sägas vara postmodern eller inte. ”Inte”, sa jag.

  Samma lärare räddar mig imorgon genom att idag berätta att föreläsningen imorgon blir samma som han höll på en annan kurs jag gått tidigare. Så imorgon ska jag vara duktig och arbeta ikapp med andra uppgifter.

 35. hyttfogden

  Örjan: SG är nånstans i trakten av Örebro just nu.
  Nej SG är säkert lika lite släkt med Mona-Lisa som med
  P Englund i Akademien. Och jag är det inte eftersom jag
  är ingift. Tror inte att min svärfar lyckades fösa in damen i
  släkttabellerna.

  En liten kuriositet ang Nääs. Min mormors syster Anna f 1870
  var konstnärinna och utildade sig på Nääs som lärare i manlig slöjd.
  Ytterst lämpligt eftersom hon ingick i första läraruppsättningen
  på Lundsbergs skola 1906.

 36. Örjan

  hyttfogen . Tack för SG-rapport.
  Antager att fler än jag har undrat, hur han kunnat undvika att kommentera under flertaget dagar.
  OK hemlängtan har antagligen gett snabb direkt returresa.

 37. och

  Niklas, första ordet i din långa länk (”här”) fungerade jättefint! Hur resten blev blått kan man undra.

 38. Vad bra att du håller ordning på skocken, Örjan!

  När det gäller landskamp, Cecilia N., så kan jag inte hitta nåt — förutom att Hamrén har tagit ut truppen till de satans matcherna mot Portugal. Och herregud, ZLATAN HAR JU ONT NÅNSTANS! (Och ska spela ligafotboll om några minuter på kanal 6.)

  Einstein sackar ännu inte — han och hans vän sitter på förstutrappen och lyser tills vi släcker i huset på kvällarna.

  Karin, Pysse, Ökenråttan och och — berätta om ni går på det där roliga imorrn. Då är jag tyvärr halvvägs mot Göteborg. (Eller tyvärr och tyvärr. Det beror ju på. Jag ska ju få äta hotellfrukost på torsdag.)

 39. Cecilia N! Det var Sveriges U17-landslag som förlorade så att de nu måste spela bronsmatch! (Som ju är bra mycket roligare att vinna än att förlora i en final och därmed tilldelas silver.)

 40. Hm, ja det skulle verkligen vara kul att höra om ”misstaget”. Jag är nog förvisso kvar i stan ganska länge, men hade siktat in mej på några nya roliga yogapositioner till kvällen. Måste nog läsa Niklas länk lite noggrannare, så kanske jag grejar det ändå!

 41. Det är lite synd om mig, för något illasinnat virus har knockat mig med 40 graders feber (okej, 39,4, då, men ändå). Så jag kommer troligen inte att kunna gå på det där evenemanget i morgon om ”Vi hade fel, fast vi hade rätt”, på Söderbokhandeln. Tyckte annars att det skulle passa så bra just för Pysse, Ökenråttan och mig, som tidigare i tråden erkänt att vi hade ordentligt fel på diverse tentor, men fick rätt i alla fall (i någon högre mening). Men det brukar vara trivsamma tillställningar så jag rekommenderar det varmt.

 42. och

  Tvekar pga att CJ deG försökte kyssa mig en gång i världen, fast det tog liksom inte – han hade missförstått situationen och såg väldigt förbryllad ut – men jag kan nog tryggt utgå från att han inte känner igen mig och säkert har kysst hundra mer hågade damer sedan dess.

  Men jag är på heldagsföretagarkurs för författare (späkning, vem vill driva företag? gud så trist) och den tar bergis inte slut förrän vid sexdraget. Börjar helt optimistiskt med FRUKOST halv nio. Hur ska det gå, hur ska man komma i säng före midnatt?

 43. och

  Krya, Karin!

  Och här sitter jag och tittar med ett halvt öga på fotbollstävling, bara för att jag möblerat om så att jag nu ser TV:n från skrivbordet. Vilka är lagen?

 44. och

  Paris Saint-Germain. Varför spelar Zlatan för en parisisk fotbollsklubb mot Anderlecht, vad nu det är? Håller sig inte fotbollskillar inom nationsgränserna? Om inte, hur går det då med nationell yra och så?

  (Nu buar de.)

 45. och

  Men Z är väl inte med i ett franskt lag? Kan de kalla in folk från lite varsomhelst och vinna och det räknas?

 46. Hur ska jag börja? Hur ska jag nånsin kunna förklara? Det får bli den korta varianten. Den som ger utrymme för tolkningar:

  Min värdinna kastade ut mig på gatan strax efter 19.00 i söndags.
  Orsaken var enligt henne att jag brustit i respekt. Jag tror att den egentliga orsaken var att hon oroade sig för en operation som hon genomgick idag. Plus en handdukstork som slutat fungera, fast åt fel håll – het i stället för kall. Jag vägrade inse allvaret i detta (det gick ju faktiskt att skruva ur säkringen). Det var då jag blev utkastad.

  Vi hade tidigare kommit mycket bra överens. Men jag insåg nu att en så labil kvinna kan bli problematisk, så jag kvartade i bilen. Fixade kemtvättshämtning på måndag morgon och startade hemfärden 10.00 från Saintes Maries de la Mer. Non-stopkörning (jämför Lindy) och hemma i Granbergsdal tio minuter över åtta i kväll. Det blev cirka 2500 kilometer, Lindy gjorde fler kilometrar men hade tydligen en snabbare kärra.

  Är nu rejält trött. Har klämt ett par pilsner och försöker komma håg var jag har sängen. Det var ju ett tag sedan.

 47. Den första fras som inställer sig är ”Välkommen till sängs” men det låter ju vähäldigt tvetydigt.

  Enorm bilkörarsträcka, det skulle jag aldrig ha orkat!

 48. Örjan

  SG: Tack rapport. Tips ang leta säng.
  Leta hustrun! All ends well that ends well.
  Hälsningar från båset!

 49. och

  Oj oj, SG. Damen kanske inte visste det där med säkringar och ville ha hjälp? Humor på andra språk kan också vara lite äventyrligt. (Utrymme för tolkningar, som sagt.) Men det var nog smart att sova i bilen.

  Suss gott. Det var en häftig resa i alla fall!

 50. Om jag hade en fågelskrämma. Om jag hade en rishög … en rishög har jag; i själva verket har jag flera och skulle dessutom kunna fördela dessa flera så de blev ännu fler, men de är fuktiga och trassliga och uppblandade med annat än ris. Så. Om jag hade en fin rishög. Och kanske lite kolaäpplen och cider eller så. Oj vad jag skulle elda och låtsas att jag var i England och firade Guy Fawkes Night. Det är ett kalas jag alltid har velat vara med på, för att det passar så bra i det djupa novembermörkret.

  Samt har jag glömt att ropa ”God bättring!” till Karin. Så hög feber var det tack och lov länge sedan jag hade. (Famous last words, hoppas jag inte.)

 51. Vill inte de andra vinna det då?

  Fnissar glatt åt ochs fopollskommentarer. Speciellt den med outfiten. Undrar hur ofta de väljer lag efter outfit? ”Nä, inte MFF för ljusblått klär mig verkligen inte!” Kan fopollsspelare välja lag ens, på högre nivåer? Blir de inte boskapigt köpta/sålda?

 52. och

  Jomen han vaar så snygg i mörkblått!
  Fast ännu har ingen förklarat om den inrikes striden mellan Frankrikes bästa fotbollsklubbar alltid innehåller extrainkallade ytlänningar som då ju åstadkommer fuskigt slutresultat?

 53. Lottens mamma

  Jag gick varje år på Skolmästerskapen på Stadion, medan jag gick i Statens Normal. Jag tror att vi fick lov för att kunna vara där. Skolan låg alldeles mittemot Stadion. Mona-Lisa E. blev en av mina idoler. Såg med spänning på, när hon hopppade höjdhopp. Söt var hon dessutom.

 54. Rolf

  Utbildade mig till flygmekaniker i Mölndal åren 1949-1951 och jag minns Mona-Lisa från många kvällar på Hedens frusna isbana där vi grabbar tävlade om att få vara med i olika lekar där hon och hennes väninnor deltog! Hon var otroligt duktig på skridskorna minns jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.